Restaurant: YinYue
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
2025-05-25 5 views
點心美味點心之旅在荃灣,點心如同一抹清新的晨曦,帶來無限的幸福感。 好可惜,有時去到點心專門店、老牌酒樓 、味道都係好行貨。今次,我將品嚐三款令人垂涎的經典佳品:杞子肉大燒賣、蝦餃及雞粒菠蘿包。杞子肉大燒賣杞子肉大燒賣外觀金黃誘人,宛如小巧玲瓏的藝術品。每一口咬下去,肉餡的鮮嫩與杞子的甘甜相互交融,帶來豐富的口感層次。那肉質的彈性與杞子的微妙香氣,讓人忍不住一口接一口,回味無窮。:蝦餃接下來是蝦餃,這款點心無疑是我海鮮愛好者的夢想。薄薄的餃皮如同晨露般輕盈,每一隻蝦餃內藏著三隻新鮮的蝦仁,肉質鮮甜,彈牙可口。當它在口中融化時,海的氣息瞬間蔓延,宛如置身於海岸邊,感受著海浪的呢喃,令味蕾瞬間覺醒。雞粒菠蘿包:最後,雞粒菠蘿包則是點心中的甜蜜精華。鬆軟的包體上,烤至金黃的菠蘿皮仿佛在呼喚著你的味覺。輕輕撕開,內裡的雞粒鮮嫩多汁,與微甜的菠蘿香氣交織,瞬間化解了疲憊,帶來心靈的慰藉。每一口都是幸福的滋味,令人陶醉。這三款點心,如同三位優雅的舞者與共舞,在味蕾的舞台上翩翩。無論是杞子肉大燒賣的香嫩、蝦餃的鮮美,還是雞粒菠蘿包的甜蜜,都讓人深深著迷。每一口,都是對生活的讚美,讓人不禁忍不住再來一
點心美味點心之旅

杞子肉大燒賣

:蝦餃

雞粒菠蘿包:

這三款點心,如同三位優雅的舞者與共舞,在味蕾的舞台上翩翩。無論是杞子肉大燒賣的香嫩、蝦餃的鮮美,還是雞粒菠蘿包的甜蜜,都讓人深深著迷。每一口,都是對生活的讚美,讓人不禁忍不住再來一份!

不過,今日嘅荷葉飯就覺得普普通通, 味道唔係差,但係就冇乜特別驚喜。

因為近端午節叫咗隻 鹹肉粽 食, 就真係 fantastic 好好味冇得彈。

2025-05-10 0 views
由於這裏環境較清靜,亦不想再其他酒樓太擠迫,故此找來這家,叫了一個四人餐,HKD 2588 加茶錢,調整再加10%. 由於有兩位老人家,故此不想叫六人餐,選擇四人餐。四人餐食物款式少,一個乳豬,义燒,海節小拼盤每人一件,以為有龍蝦食及金湯燕窩湯,點知金湯海鮮燕窩淡到不得了,燕窩食唔出,龍蝦四個人每個人都分唔到兩舊龍蝦肉,味道又淡,肉質完全不彈牙,好細碟😭😭😭. 清湯龍躉還可以,但龍躉這種魚絕對不值高價。跟住半隻燒雞唔係大,四人啱啱好,最後就係嗰糖水。成餐就係咁多嘢,這個四人餐真係比四位纖瘦女生食還算啱啱好,份量少,成個餐很少款式,味道完全平平無奇,絕對唔係酒店級數,我本身對食物包容度都算高,但呢餐咁嘅價錢,絕對一定要提出嚟提醒各位。

2025-02-07 1087 views
這間店已幫襯很多次 出品水準下跌 招呼失準 價錢吾平 可惜不是對等 投訴沒有反應 無論在現場或官網 視而不見 避得就避 印什麼意見表 簡直浪費資料 污染環境 年三十食一餐成萬元的團年餐 都不及我初一 到一平民集團食餐二千多元 食得開心 可能佢哋老闆有蝕不完的金錢🤣🤣🤣常話香港飲食生意難做 有得做時 大家有沒有珍惜 在同一酒店 新開一間中式酒樓 人們訂位爆滿 全院滿座 這間就零零碎碎 自己有沒有反醒隨左環境好 我選擇訂位外 沒有其他可取 明年一定不會再訂
這間店已幫襯很多次 出品水準下跌 招呼失準
常話香港飲食生意難做 有得做時 大家有沒有珍惜
隨左環境好 我選擇訂位外 沒有其他可取 明年一定不會再訂
2025-01-28
2025-01-28 1165 views
有朋友話呢度的中菜好食,生日飯一於試吓。5個人叫左葱爆羊肉配薄餅,羊肉同薄餅都好好食!仲食左個好似糖醋排骨咁嘅都好好食,個石鍋飯同炸蠔就一搬。難得枱與枱距離好闊,坐得好舒服,服務亦好好。車可以泊在大廈的停車場,俾咗兩個鐘免費。下次想再黎飲茶食點心。
2025-01-24 1232 views
同屋企人特登過黎荃灣飲茶,黎得熊貓酒店緊係食返件熊貓包! 奶黃包整成熊貓樣,真係好得意,切開後流心十足! 仲有落地玻璃窗view睇,美不勝收~d燒賣都一流,個頭很大,真係好似樓下食評講既一樣 一粒燒賣等同人地兩粒 真係掂!!另外,椰皇金沙燉鮮奶既椰香味都好濃、好好味。野食正 service都ok,值得提係佢地個人參烏龍茶都好好飲! 好岩同屋企人黎飲茶 又坐得舒服
2025-01-20
$100 (Lunch)
2025-01-21 1058 views
啱啱過去星期日,同屋企人去悦來酒店30樓殷悦飲茶,發現呢度有幾多特別嘅點心。好似蝦餃咁,大大粒,料又足,係我食過最高質嘅蝦餃。仲有瑤柱菠菜龍蝦餃,食落好鮮甜,啲龍蝦配埋菠菜好正。藍莓叉燒酥都唔錯,有少少酸酸甜甜,幾開胃。最特別就係呢件蘿蔔糕,中間有西班牙火腿,煎得鬆脆可口,好惹味下。
2025-01-19
飲茶🫖係我其中一個幾鍾意嘅活動🤣今次去悅來酒店殷悅中菜廳,原來佢2015至2018年攞咗「米芝蓮推介餐廳」,岩晒同屋企人/ 朋友去,品質相當唔錯😎店員態度好好加分🪄 熊貓黑白芝麻卷成間餐廳嘅signature之一,設計好有心思,賣相好可愛,用上黑白芝麻卷扮作熊貓竹葉,入口軟糯唔太甜🪄流心奶皇熊貓包推薦必點,成個包係大熊貓🐼嘅外型,重點係入面好熱好流心,流心奶黃入口唔算膩,麵包亦好鬆軟🪄杞子玉帶燒賣 燒賣飲茶必食點心!燒賣好大粒,入面充滿鮮蝦,上面仲有帶子感覺豪華咗,賣相一流,差不多一粒等於人哋細細兩粒🪄 露筍鮮蝦餃蝦餃同樣都好大粒,入面有兩三隻蝦好彈牙,餡料仲有露筍食落爽脆,真係皮薄餡靚推介🪄家鄉韭菜粿賣相幾得意,韭菜好香口炒過香口爽脆,外皮都好煙靭🪄黑椒牛肉包佢個外表黑色好精緻,皮薄餡靚,外層好似雪山包甜甜鬆軟 ,個餡係黑椒牛肉好香,有少少似台灣嘅胡椒餅味❤️🪄翡翠帶子腸粉/ 牛肉腸粉第一次食帶子同腸粉呢個組合,好夾好好食,帶子鮮甜腸粉夠滑😎另一款牛肉都好新鮮🪄 薑蔥鮑螺絲撈麵真係好多鮑螺絲,配上傳統鹼水麵🍜我最鍾意加埋浙醋一齊食😋🚩殷悅 (荃灣)荃灣荃華街3號悅來酒店30樓#addi

🪄 熊貓黑白芝麻卷

🪄流心奶皇熊貓包

🪄杞子玉帶燒賣

🪄 露筍鮮蝦餃

🪄家鄉韭菜粿
賣相幾得意,韭菜好香口炒過香口爽脆,外皮都好煙靭

🪄黑椒牛肉包

🪄翡翠帶子腸粉/ 牛肉腸粉

🪄 薑蔥鮑螺絲撈麵
真係好多鮑螺絲,配上傳統鹼水麵🍜我最鍾意加埋浙醋一齊食😋

🚩殷悅 (荃灣)
荃灣荃華街3號悅來酒店30樓

#addifoodie #addifoodie荃灣
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #美食 #香港美食 #香港餐廳推介 #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳指南 #荃灣香港打卡 #慶生 #紀念日 #打卡 #荃灣美食 #香港打卡好去處 #hkfoodie #香港探店 #中菜廳 #悅來酒店 #中菜廳殷悅 #熊貓酒店
2024-11-02
2024-09-30 2178 views
滿心歡喜叫芋頭酥但原來入面有韭菜不過Menu好似冇寫🤔荷葉飯好食 香荷葉味 其他點心都一般蘿蔔糕都煎得唔好食腸粉皮厚 叉燒腸勁少叉燒奶皇包有熊貓公仔幾得意 盡顯Panda特色環境唔算嘈吵,坐得唔會太迫
滿心歡喜叫芋頭酥但原來入面有韭菜
不過Menu好似冇寫🤔
荷葉飯好食 香荷葉味
其他點心都一般蘿蔔糕都煎得唔好食
腸粉皮厚 叉燒腸勁少叉燒
奶皇包有熊貓公仔幾得意 盡顯Panda特色
環境唔算嘈吵,坐得唔會太迫
2024-09-30 2204 views
黃豆生日🎂去左悅來酒店🏨慶生🎉 我地揀左30/F 既殷悅中菜廳飲茶🫖作結2日1夜既旅程😌紫菜蟹柳卷好似壽司🍣既外型😜用紫菜包住蟹柳肉 肉質彈牙🤓 上面加左蟹子增加口感😎家鄉韭菜粿平時唔食韭菜粿既豆爸都大讚好食👍🏻 韭菜粿餡料豐富濕潤 韭菜鮮蝦炒過香口爽脆🤩天鵝芋角酥✨必點✨打卡一流 天鵝🦢外型 餡料係香滑芋頭蓉 外面有一層薄薄炸粉定形 外脆內軟😍👍🏻墨西哥雞包✨必點✨唔好睇佢外表平平 😌原來禾稈冚珍珠 皮薄餡靚 外層甜甜鬆軟 個餡係白汁雞肉 好香好滑🤤黃豆食左一啖已經話要encore 🤭流心奶皇熊貓包✨必點✨吸睛既大熱熊貓🐼 重點係入面。。。超流心🤤🤤真係食10個都得 流心奶黃一啲都唔肥膩 而且熊仔包好鬆軟😍翡翠帶子腸粉第一次食帶子腸粉😅原來好夾好好食 最緊要帶子鮮甜 同腸粉夠滑😌😌熊仔楊枝甘露🛎️🛎️🛎️必點🛎️🛎️🛎️✨✨必食✨✨呢個無得輸 無論個樣定味道👅都滿分💯🐻🐻用芒果汁整成 加上楊枝甘露材料 自己加花奶😍就好似幫🐻🐻沖涼咁💕💕 等🐻🐻溶 就會有好濃既芒果汁👍🏻👍🏻我地3個爭食😂😂 下次要一人一個 唔該✌🏻

紫菜蟹柳卷

熊仔楊枝甘露
🛎️🛎️🛎️必點🛎️🛎️🛎️✨✨必食✨✨
呢個無得輸 無論個樣定味道👅都滿分💯

2024-09-05 2548 views
一直都想帶屋企人去間質素高D嘅酒樓飲茶,見依間食評都ok就去試吓~果然好正!全層都係有落地玻璃窗,睇到荃灣靚景~食物方面有驚喜! 屋企人好嘴刁都話啲點心好好食~紫菜蟹柳卷外軟內脆口感好特別,潮洲粉果入面d料好足~仲有好多得意造型嘅點心同甜品!個流心奶黃包整成熊貓樣好趣緻~椰皇金沙燉鮮奶上面竟然有隻熊貓仔,都勁有心思~椰香奶濃入口順滑,細佬妹都勁鍾意食! 仲有個浴缸熊仔楊枝甘露,將D牛奶倒落隻熊仔度幫佢沖涼咁,好味又得意! 總括嚟講依度食品質素高、服務好、坐得又舒服,同埋個人參烏龍茶好正!之後都會帶屋企人再嚟!
2024-09-04
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
2024-08-29 2337 views
今日中午同同事到殷悦飲茶,食咗好多新點心同埋試咗好多甜品,坐低一陣開壺人參烏龍茶,估唔到飲落幾香想一飲再飲,點餐過程都算順利,服務員態度幾好,加單同添水好快手。潮州粉粿有芫茜嘅香味,又唔會搶晒味,仲有少少蝦米味,幾好食。紫菜蟹柳卷的話,紫菜同蟹柳的味道幾夾,鍾意食蟹柳嘅不妨一試。流心奶黃熊貓包就好香奶黃味,外形十分可愛得意,又味道又有外形。金銀蛋肉絲粥,粥底唔錯,再足料少少會好啲。亁炒雞絲銀針粉,夠晒鍋氣,味道唔錯。甜品方面,亦試咗好多款。萬壽椰香果酸酸甜甜,好開胃。黃金馬蹄條,鬆脆外層,加上糕條含有馬啼肉,吃落口感豐富。懷舊芝麻卷軟軟糯糯,好香芝麻味,推介。
2024-08-29
2024-08-09 1998 views
位於高樓層中菜廳,景觀開揚,環境闊落,點心款式特別,整體食物高質杞子玉帶燒賣燒賣大大粒,帶子甜豬肉鮮,肉質結實,豬肉蝦肉比例剛好,口感豐富,有層次脆皮鮮竹蝦腸腸粉皮滑,煙靭不黏口;內裏鮮竹口感似油炸鬼,鬆脆不油膩;包住大大隻蝦,鮮肉鮮甜爽彈,鰹魚絲鋪面點綴,特別!本日最高分蕊心蝦春卷材料十足,外層春卷皮鬆化夠薄,同時又包住滿滿鮮蝦,加上蕊心,每口又爽又彈,又香又鮮,高質炸物蜜汁叉燒包包鬆軟,叉燒肥瘦適中,餡料飽滿,醬汁調味出色翡翠上素餃綠色外皮薄,餡料全部都係新鮮野菌,味道清清地,感覺健康芝士三文魚撻撻皮唔夠酥脆,質感鬆散易碎,但餡料豐富,用三文魚肉混入洋蔥粒,蟹籽,蘑菇同忌廉汁,加入芝士焗起味道香濃

杞子玉帶燒賣

脆皮鮮竹蝦腸

蕊心蝦春卷

蜜汁叉燒包
包鬆軟,叉燒肥瘦適中,餡料飽滿,醬汁調味出色

翡翠上素餃
綠色外皮薄,餡料全部都係新鮮野菌,味道清清地,感覺健康

芝士三文魚撻
2024-06-13
  • 蒜心蝦春卷
  • 脆皮鮮竹蝦腸粉
2024-06-10 2120 views
連假去飲杯茶食個飽坐低慢慢嘆,慢活一下。位處30樓的殷悅設計為兩邊落地大玻璃,視野廣闊開陽,枱與枱之間空間感十足。因為位於酒店內,價格比同區大部分酒樓略貴,但是以假期來說,可以訂位,環境舒適,食物有質素,真是對得起這個價錢。如果有會員咭,最高更可享75折優惠。推介:脆皮鮮竹蝦腸粉:大量彈牙的蝦肉以腐竹皮包住炸至香口,再用米漿腸粉皮卷好,入口沒有油膩感。龍蝦湯鮮竹卷:同脆皮蝦腸大同小異,走腸粉皮,多點腐竹皮,浸在濃稠適中的龍蝦湯中,熱辣辣趁熱食,腐皮微脆,超美味。咖喱豬皮土魷:豬皮和土魷各半,夠淋夠入味,每件都掛上濃厚的咖喱汁。杞子玉帶燒賣:重份量的燒賣,滿滿的豬肉和蝦,配上大大的帶子,再以紅杞子點綴,增強視覺效果。酥炸龍皇鬚:魷魚鬚時粗時幼,不過都好好味,點到即止的粉漿蒜心蝦春卷:長長帶有蒜香味的蝦春卷,春卷皮又香又微脆不會散。黃金馬蹄條:真材實料的馬蹄條,甜度剛好,披上香口鬆化的粉漿,食唔停口,一碟四條,定價$50,份量太少啦。殷悅的炸物真心得,不油不膩,推薦。藍莓叉燒酥和蒜香荷香蒸龍躉頭腩飯也同樣出色。
連假去飲杯茶食個飽坐低慢慢嘆,慢活一下。

推介:
脆皮鮮竹蝦腸粉:

龍蝦湯鮮竹卷:

咖喱豬皮土魷:
豬皮和土魷各半,夠淋夠入味,每件都掛上濃厚的咖喱汁。

杞子玉帶燒賣:

酥炸龍皇鬚:
魷魚鬚時粗時幼,不過都好好味,點到即止的粉漿

蒜心蝦春卷:
長長帶有蒜香味的蝦春卷,春卷皮又香又微脆不會散。

黃金馬蹄條:

殷悅的炸物真心得,不油不膩,推薦。

藍莓叉燒酥和蒜香荷香蒸龍躉頭腩飯也同樣出色。

2024-06-10
  • 脆皮鮮竹蝦腸粉
2024-06-10 1836 views
餐廳既野食還好,但服務十分麻麻,服務其實似普通平價酒樓,對你粗聲粗氣。首先,野食還好,杞子笑、龍躉荷葉飯、蝦腸粉、鳳爪、燒賣味道唔錯同埋有特色,但唔會好驚艷到你,鮑魚糯米雞唔好食又唔抵食。另外,侍應服務差,我地一行5大1小,佢只比5個碗,最後埋單話計埋個小朋友,問一句佢就話要計埋架啦,但你都冇比到6 set 碗碟我,臨走問我地有冇渣車,最後又冇比free park個張單我地,要打翻去再拎。食一次,唔會有下次!
食一次,唔會有下次!

2024-05-21 1607 views
今日約左朋友去左荃灣殷悅酒店入面飲個靚茶,入到去環境都寬敞 坐得舒服,仲要係30樓望住荃灣靚景黎飲茶都係第一次👍🏻我地叫左🌟芝味妃子笑(圖1)見佢外形幾得意入面係大大粒蝦膠夾流心芝士,爽口彈牙 食落啖啖肉香茜牛肉腸粉牛肉都足料,不過不失龍蝦湯鮮竹卷龍蝦🦞湯好濃郁,鮮腐竹炸到脆卜卜,好好味!蒜蓉荷香蒸龍躉頭腩飯龍躉魚好嫩滑,而且份量都好多整體水準都非常高,用料新鮮選擇亦多服務員都好好咁幫我地分好哂個生日蛋糕

我地叫左🌟芝味妃子笑(圖1)見佢外形幾得意
入面係大大粒蝦膠夾流心芝士,爽口彈牙 食落啖啖肉

香茜牛肉腸粉
牛肉都足料,不過不失

龍蝦湯鮮竹卷
龍蝦🦞湯好濃郁,鮮腐竹炸到脆卜卜,好好味!

蒜蓉荷香蒸龍躉頭腩飯
龍躉魚好嫩滑,而且份量都好多

整體水準都非常高,用料新鮮選擇亦多
服務員都好好咁幫我地分好哂個生日蛋糕
2024-05-20
$200 (Lunch)