2016-01-27 320 views
招牌簡單直接 , 直接3個大字 『韓 膳 宮』 !餐單夠清晰 , 圖文並茂 , 岩唔岩食一望就知 ~環境優雅 , 椅子軟硬適中 , 張枱夠大放幾道菜式, 食得都夠舒適 頭盤係免費既 , 6樣小菜式任試 ,比較好味既係個蘿蔔 , 爽爽地酸酸地 GD !牛肩肉每一件都好濃味 , 分拆開件肉之後 , 每件肉都唔厚 ,味道方面, D肉汁好多 , 唔需要加任何醬汁已經好滋味 !蝦仔好入味 , 而且好容易開殼 , 入口肉質彈牙 , 點小小醬汁仲好味~ 味道方面同牛肩肉有幾分相似, 但係佢既肉質比較軟身 , 而且比較薄, 好易入口 ~海鮮餅~送上黎既時候暖暖地, 好易入口味道唔算好濃 , 要靠佢地既醬汁黎加強個味道 ,總結黎講 , 韓膳宮可以話以韓燒為主~ 而且味道都唔錯, 價格都可以接受~ 大家可以試下 都滿意
招牌簡單直接 , 直接3個大字 『韓 膳 宮』 !
餐單夠清晰 , 圖文並茂 , 岩唔岩食一望就知 ~
環境優雅 , 椅子軟硬適中 , 張枱夠大放幾道菜式,
食得都夠舒適
頭盤係免費既 , 6樣小菜式任試 ,
比較好味既係個蘿蔔 , 爽爽地酸酸地 GD !
牛肩肉
每一件都好濃味 , 分拆開件肉之後 , 每件肉都唔厚 ,
味道方面, D肉汁好多 , 唔需要加任何醬汁已經好滋味 !
蝦仔好入味 , 而且好容易開殼 ,
入口肉質彈牙 , 點小小醬汁仲好味~
味道方面同牛肩肉有幾分相似,
但係佢既肉質比較軟身 ,
而且比較薄, 好易入口 ~
海鮮餅~
送上黎既時候暖暖地, 好易入口
味道唔算好濃 , 要靠佢地既醬汁黎加強個味道 ,

總結黎講 , 韓膳宮可以話以韓燒為主~
而且味道都唔錯, 價格都可以接受~ 大家可以試下
都滿意
2016-01-12
$200 (Dinner)
都市生活繁忙,難得跟多年沒見的朋友聚舊,就想找處環境舒適又不會「趕」的餐廳用膳,加上晚上有點涼意,就想起尖沙咀的樓上韓燒店—韓膳宮。點了二人餐(省回選菜的時間),正好二人餐包括燒烤拼盆、石頭飯和人參雞湯,因為懷念韓國美食的味道,再加點了一道秘製豬手,超級豐富的一頓晚餐呢~燒烤拼盆有大廚推介的牛肋肉,薄切的肋,在烤爐上輕輕燒灼已可入口,用生菜、蒜等配料包裹,再蘸點秘製韓國醬料,牛肉很新鮮,帶點蜜甜的醬料,和清爽的生菜,很不錯的口感。人參雞湯的人參味不算濃烈,怕「藥材」味的話可以放心喝囉~湯底加入了薏米,有健脾清熱的功效!至於炆煮的豬手,肉質嫩滑,醬汁不會太咸,炆煮火喉剛剛好!因為平日晚上,餐廳人流不算太多,可以安靜地跟友人邊吃邊聊天,很享受呢~燒烤拼盆—豬肉、牛肋肉、雞肉、鮮蝦全部有齊,二人分享,剛好足夠大蝦配合蒜和蔥燒烤,誘出食物的鮮味暖暖的韓國醬料,誘出肉類的鮮味長方型的烤爐,有足夠空間把食物分類烤煮用生菜包裹烤肉,加入青瓜、生蒜、青椒和韓式醬料,口感豐富,大滿足人參雞湯用料充足,雞湯散發淡淡參味人參雞湯滋補暖身,適合冬天飲用石頭窩飯可選牛、豬或雞肉做配料,再加入拌飯醬料,AW覺得拌

大蝦配合蒜和蔥燒烤,誘出食物的鮮味
暖暖的韓國醬料,誘出肉類的鮮味
長方型的烤爐,有足夠空間把食物分類烤煮
人參雞湯用料充足,雞湯散發淡淡參味
人參雞湯滋補暖身,適合冬天飲用
石頭窩飯可選牛、豬或雞肉做配料,再加入拌飯醬料,AW覺得拌飯一定要帶點辣才好吃
大大粒的珍珠米,增加咬感
炆煮的豬手,肉質嫩滑,可惜AW眼闊肚窄,沒有把全碟吃下囉~
在尖沙咀區用膳,食物要有質素,還要有幽靜環境,又不限時,

每人三百多元也選可以接受吧!

2016-01-07
$372 (Dinner)
  • 牛肋肉
  • 二人燒烤拼盆
2016-01-16 1027 views
上星期和幾位好友去旺角吃了頓韓國料理,一直念念不忘,本來打算趁周五晚 Happy Friday 和老公一起去品嘗,不過由於這天氣溫驟降,加上雨下個不停,他提議不如近近地改去尖沙咀吃算了。從食評網找到這間叫《韓膳宮》的餐廳,聽說店子主打韓式風味料理,除了有韓燒吃之餘,仲有得食醬油蟹,而且據講做法正宗,反正兩口子想輕輕鬆鬆吃頓韓燒,就一於拍板來這裡試試。餐廳位於亞士厘道,由港鐵尖沙咀站 L5 出口步行過來,只需約 2 分鐘路程,交通其實挺方便。甫進店,即見餐廳裝潢比一般韓燒店雅緻,不單沒有汽油桶造型的圓櫈、更不設伸縮煙囪,但入座後,發現店內完全沒半點油煙味,若不是見鄰桌客人正在 BBQ 的話,還差點以為自己去了間西餐廳。服務員非常勤快,安坐後還沒來得及翻閱餐牌,已率先為我們端上韓式六小碟及一碟海鹽芝麻醬和麻油醬。六小碟包括有芽菜、醃白蘿蔔、泡菜、菠菜、西蘭花和鹹魚仔。要數個人最愛的,當然是翠綠爽口的西蘭花和味道偏甜、酸度不高的韓國泡菜;另外醃白蘿蔔和涼拌大豆芽,水準都唔錯,前者入口酸香涼爽、而後者亦夠油潤飽滿;反而菠菜和鹹魚仔比較弱,菠菜稍欠軟嫩、而鹹魚仔咬落質感硬實,味道偏鹹,所以是剩下
服務員非常勤快,安坐後還沒來得及翻閱餐牌,已率先為我們端上韓式六小碟及一碟海鹽芝麻醬和麻油醬。六小碟包括有芽菜、醃白蘿蔔、泡菜、菠菜、西蘭花和鹹魚仔。要數個人最愛的,當然是翠綠爽口的西蘭花和味道偏甜、酸度不高的韓國泡菜;另外醃白蘿蔔涼拌大豆芽,水準都唔錯,前者入口酸香涼爽、而後者亦夠油潤飽滿;反而菠菜鹹魚仔比較弱,菠菜稍欠軟嫩、而鹹魚仔咬落質感硬實,味道偏鹹,所以是剩下最多的一碟。
至於主食方面,先翻開餐牌看看,除了較吸引的烤肉之外,其實菜牌上都有唔少值得一試的韓式料理,如賣相有點似法國生牛肉他他的蛋拌生牛肉絲、早排大熱的韓式生醃醬油蟹、以十幾種材料煮成的紅燜牛肋骨、店裡皇牌熱賣菜式之一的秘製豬手等,統統都搵得到。不過兩口子一心為吃韓燒而來,所以決定先點三款烤肉,再另加人參雞湯及石頭鍋飯各一客。
三款烤肉包括有店長力推的已醃特選牛肋骨 ($150)、老公親自點選的特選肉眼扒和雪花牛柳。揀完食物後,店員會先送上一籃生菜,讓客人烤好肉後用來包住吃;細看,籃內除生菜外,還有青瓜、辣椒和蒜片,另附上一小兜麵豉醬。牛肋骨先以特製醬油、大蔥、蒜頭等調味,拍過照後,侍應會主動幫忙,代為剪成小塊,方便食用。如果懶得自己動手的話,店員更可以替客人邊剪邊烤,服務挺貼心。肉烤香後,立即挾起一塊送入口,牛肋骨不但口感有嚼勁,而且肉味濃郁、帶醬油的甜香,不用蘸點任何醬汁,已經夠曬惹味,當然客人亦以生菜包著來吃,入味可口的牛肋骨和爽脆的生菜形成雙重口感,令人回味。
至於特選肉眼扒 ($180) 和雪花牛柳 ($150),前者肉眼扒面層滿布雪花紋,燒香後肉質厚實,軟腍多汁,食落更帶點焦香,就算多蘸一點麵豉醬,吃起來亦完全沒蓋過肉眼本身的肉味。而後者雪花牛柳,不但色澤紅潤透亮,而且端上來前已排成菊花狀,賣相美觀。店員更教路說把肉燒至半生熟食用,更能令肉汁得以保存。挾起一試,牛柳果然外焦內嫩,而且由於內層鎖住肉汁,所以吃起來仍帶點濕潤,感覺無咁熱氣。
見這晚天氣咁凍,老公提議不如點客高麗人參雞湯 ($80/小) 齊齊分享,我當然舉手贊成。據說韓國人進補最愛就是吃人參雞湯,在冬天進食,除了能驅寒暖胃外,雞肉和人參的豐富營養,更可強化體質及抵抗寒冷的天氣;而在夏天進食,則不但有以熱治熱的功效,而且亦可補充因過量流汗所造成的體力損耗,所以很適合一年四季食用。至於這裡的做法,亦依足韓國傳統,雞肚內塞入了糯米、人參、紅棗、大蒜和栗子等,再煲逾兩小時而成,雞肉吃起來雖味淡、但頗軟爛,不過啖湯就稍嫌欠了點應有的甘而不苦參香,幸好味道清甜,配著軟糯的糯米吃,也算可口。
壓軸點了一客石頭鍋飯 ($88),客人可以於豬、牛、雞三款材料之中,任擇其一。由於先前已吃了多款牛肉,所以這次就特意揀了豬肉石鍋飯。記得曾看過某廚藝大師說,要做出美味的石鍋拌飯,只要記住八個大字,就是:鍋熱、米香、菜鮮、蛋黃。成品端上來時,見石鍋內夾雜著不少菜蔬和紅、白蘿蔔絲等,而且八字真言,全部有齊;店員更提醒我倆把所有材料拌勻後,可加點辣醬才吃,會更有風味。撈拌時見鍋底有飯焦,店員笑說韓國人喜歡先把鍋底的飯焦留著,吃飽後,倒進沸水,再起出飯焦,邊聊天邊吃,用來當小食,嘩!認真識嘆。整體來說,這晚的食物,水準不俗,尤其是幾款燒物,肉質唔錯,而且價錢公道,加上店內環境乾淨企理,值得再訪。
2016-01-15
$357 (Dinner)
週六晚和家人享用韓國菜,到訪尖沙咀韓膳宮。因大家怕上火熱氣,最後只點熟食不燒烤。是晚美食如下:紅燜牛肋骨:牛肋骨大件富質感,入味腍身。紅蘿蔔與蘿蔔同樣燜得軟腍,食味清甜。海鮮煎香葱餅:出品厚身,海鮮以小蝦為主,香葱口味可再加強。蛋包蝦:金黃香口,蝦肉爽實,不俗。燒銀鱈魚:雖沒預期般油潤肥美,但仍算可口。炒牛肉粉絲:牛肉份量不算多,粉絲稍稍腍了少許。辣泡菜豬肉炒飯:韓流感重,微辣挺香口。石頭鍋雞肉飯:熱辣辣出品,加少許辣汁調味,熱感再提升,屬冬日上佳之選。飯中夾雜了脆香飯焦,亦是味道吸引人之處。熱蜂蜜紅棗茶:甜度適中,感覺滋補。

紅燜牛肋骨
海鮮煎香葱餅:出品厚身,海鮮以小蝦為主,香葱口味可再加強。
海鮮煎香葱餅
蛋包蝦:金黃香口,蝦肉爽實,不俗。
蛋包蝦
燒銀鱈魚:雖沒預期般油潤肥美,但仍算可口。
燒銀鱈魚
炒牛肉粉絲:牛肉份量不算多,粉絲稍稍腍了少許。
炒牛肉粉絲
辣泡菜豬肉炒飯:韓流感重,微辣挺香口。
辣泡菜豬肉炒飯
石頭鍋雞肉飯
熱蜂蜜紅棗茶:甜度適中,感覺滋補。
熱蜂蜜紅棗茶
[9/1/2016; Sat]

2016-01-09
$135 (Dinner)
紅燜牛肋骨
蛋包蝦
石頭鍋雞肉飯
2016-01-03 466 views
天寒地凍,最岩食韓燒!今晚去呢間朋友試過覺得不錯的韓國餐廳!餐廳位於尖沙咀亞士厘道,只距離地鐵站5分鐘路程,相當方便。一行三人進入餐廳,侍應姐姐帶我地入座,餐廳唔算大,約有50-60個座位,我地到達時已經滿座,幸好有訂位。侍應姐姐殷勤地遞上茶水,menu 及韓國料理不可缺少的6小碟。我地最愛有經典泡菜及辣蘿白,真係食餐前小食都可以食飽。侍應姐姐推薦我地試下個醬油蟹 $138,因為我地之前從未試過,於是叫一碟試下@.@本身我唔太好食蟹,仲要食生嘅,真係有啲怕怕,不過人一世物一世咩都要試下。醬油係甜甜地嘅,唔太過咸,加左少少薑辟腥,仲有少少辣椒令個汁惹味啲。蟹本身唔算多肉多膏,不過新鮮無腥味,唔錯。到主菜燒肉啦!我地order左牛肉拼盤$220,包括左牛嘅唔同部位,有2種牛肋骨及薄切牛柳,全部都係預先醃製好,燒完就咁食都已經好惹味,唔使再點其他醬汁。牛肉拼盤嘅配搭可能隨時變,所以order前問問店員先。燒肉點可以唔配生菜?生菜新鮮爽脆,夾住燒肉食可減少油膩及罪惡感!另外值得讚嘅係鮮帶子,$130 有6件, 大大隻,好新鮮!肉質彈牙鮮甜!呢間韓燒坐得舒服,性價比高!

餐廳位於尖沙咀亞士厘道,只距離地鐵站5分鐘路程,相當方便。

到主菜燒肉啦!

呢間韓燒坐得舒服,性價比高!
2015-12-28
2016-01-03 388 views
好耐無食韓燒啦,咁岩朋友又好想食,而且呢間新餐廳佢食過覺得唔錯的,於是就決定試試!因為我有事遲到,朋友先入座,幸女好餐廳位置算方便又近地鐵站,我呢個路痴依照朋友簡單嘅指示就搵到餐廳位置啦。一入到餐廳,店員友善地帶我去朋友既座位,佢地已經享用緊餐前小食啦😂。呢啲韓式小碟係我至愛,佢嘅涼伴小芥蘭真係唔錯,充滿蒜香,咸味剛好,相當開胃!朋友一早已經order定啲野食,所以我一坐低就有得食啦!1. 韓國生醃醬油蟹 $138因為我本身對蝦蟹敏感,所以無試到蟹,不過朋友食得津津有味,佢地話蟹雖然唔算多肉多膏黃亦唔大隻,但勝在夠新鮮,無腥味。我試左少少醬油,甜甜地,咸味不重,加左薑同辣椒的確降低左佢嘅腥味。2. 牛肉拼盤 $220食緊蟹嘅同時,店員已經幫我地開定燒爐。牛肉拼盤一上枱我地就迫不及待開始燒啦!拼盤有3種牛嘅唔同部位,而我最愛嘅係牛肋骨,因為牛肋骨長長的又連骨,都幾難燒,幸好有店員代勞,剪+燒,讚!肉本身已醃好,不用沾醬都夠味!3. 烤牛脷 $88又係牛!哈哈。牛脷薄切serve, $88一大碟,份量十足。因為係薄切所以放上燒爐燒幾燒就食得,如果烤太耐好易會過硬過韌。牛脷邊緣燒得香脆,焦焦

朋友一早已經order定啲野食,所以我一坐低就有得食啦!

1. 韓國生醃醬油蟹 $138
2. 牛肉拼盤 $220
3. 烤牛脷 $88
又係牛!哈哈。牛脷薄切serve, $88一大碟,份量十足。因為係薄切所以放上燒爐燒幾燒就食得,如果烤太耐好易會過硬過韌。牛脷邊緣燒得香脆,焦焦地,而且牛味十足,正!
4. 香煎辣泡菜餅 $88
齋食燒肉驚食唔飽,可以order呢個泡菜餅。我地將佢再燒一燒先食,令個餅底更香脆,正!
好滿足嘅一餐,會再encore!
2015-12-28
2015-12-29 442 views
一家人去食野,揀都要揀啲正經既餐廳,佢地少食韓國野又心郁郁想試下,咁OP一下就知有咩餐廳岩食,最後大家黎左韓膳宮韓國料理到食個家庭飯~上到黎既感覺令人覺得好中式feel,似傳統既韓燒餐館地方都幾大,黎到冇咩人,環境感覺令人覺得好傳統,岩晒一家人去食先上左配菜先,大家多數都當前菜咁食,不過佢配埋燒肉一齊食一樣得,味道有唔同層次嫁~長方形既燒烤爐,比起之前既韓燒有啲唔同,而且店員會幫你燒埋,完全唔洗自己郁手xd牛肉拼盤,有好多唔同牛肉既部位,而且大部份都經過醃製,所以食落特別入味,不消一會牛肉就食得喇~~豚肉,唔會話好肥,食落口都幾薄身,但都夠喉既~食呀食呀食呀,今餐大家都變左食肉獸喇xd高麗人參雞湯,湯底清甜又滋潤、參味都幾突出、食完再補下身、一碗都夠晒分~
一家人去食野,揀都要揀啲正經既餐廳,
佢地少食韓國野又心郁郁想試下,
咁OP一下就知有咩餐廳岩食,
最後大家黎左韓膳宮韓國料理到食個家庭飯~
上到黎既感覺令人覺得好中式feel,似傳統既韓燒餐館
牛肉拼盤
牛肉拼盤,有好多唔同牛肉既部位,而且大部份都經過醃製,
所以食落特別入味,不消一會牛肉就食得喇~~
豚肉
豚肉,唔會話好肥,食落口都幾薄身,但都夠喉既~
食呀食呀食呀,今餐大家都變左食肉獸喇xd
牛肉拼盤
豚肉
2015-12-21 424 views
本人一直只有一個Open rice 的Account 去寫食評, 所以唔明白為何說"避免重覆﹑濫發或利用不同食家身份對同一食肆刊登相似或相同內容的食評, 而未能被刊登"  請提出証據去証明我有用不同食家身份對同一食肆刊登相吧.今日因女人開會晏了, 所以在佢開會附近, 找了餐廳醫肚, 今天女人選擇了韓膳宮. 餐前小食有6小碟 - 芽菜, 泡菜 & 辣蘿白 而另外的3小碟竟然是芥籣,加了少少辣椒, 原來冷盆芥籣得幾好食; 尖椒壤豬肉, 這個我有點奇怪, 韓國菜竟然用這個做前菜, 不過我一向都愛煎壤3保, 所以少少辣, 正合本人胃口; 薯仔切絲, 整得好爽口, 加少少麻油, 好香, 女人話鍾意。秘制豬手(跟生菜)麵豉醬 - 無骨,啖啖都係肉,最適合愛吃肉又懶的男仕, 而且豬手好入味,相信廚師應長時間醃製才去煮, 加上麵豉醬及蒜頭放在生菜包住來吃,可幫助消化, 好快大家便清晒,推介。 红燜牛肋骨 - 牛肋骨放在熱鍋熱辣辣送上, 肉汁滲入红蘿白及白蘿白好入味, 牛肋骨軟綿綿又淋又鬆軟, 而且個汁好惹味,非常精彩。韓式生醃醬油蟹, 其實我係第一次食,平日我真係好少吃生野,但女人堅持要我試一下,我

餐前小食有6小碟 - 芽菜, 泡菜 & 辣蘿白

秘制豬手(跟生菜)麵豉醬
红燜牛肋骨
韓式生醃醬油蟹, 其實我係第一次食,平日我真係好少吃生野,但女人堅持要我試一下,我為有一試,由於醃醬蟹的汁甜甜地,而且蟹膏又香,加埋在飯一起吃,味道又比我預期的好食,唔怪之得女人要我一試啦。
生醃醬油蟹
2015-12-20 479 views
今晚約了媽媽食韓國菜,因為媽咪有D咳, 所以我們沒有選擇燒烤, 而餐廳環境尚算寬敞, 唔會有好迫的感覺。點菜後送上6小碟配菜,味道不錯特別欣賞薯仔,佢地整得好爽口,我喜歡。紅燘牛肋骨 - 裡面有紅蘿蔔,白蘿蔔,東菇,醬汁好惹味而且全滲入配菜及牛肋骨內, 而且肉質好冧,送飯一流。 韓國生醃醬油蟹 - 今次係第二次吃,希望媽媽會喜歡, 不過這裡的醬油蟹並沒有跟紫菜飯, 雖然蟹的size 不算太大,不過蟹好肥美,而且蟹膏不少,食落的感覺滑溜溜,而且好鮮甜,我始終覺得加少少飯媽媽比較容易接受, 所以叫了一個白飯去食加上醬汁一起食, 媽咪話ok, 而我當時覺得yummy啦。秘製豬手(跟生菜)- 份量十足,肉質軟滑,不會有韌的感覺,跟豬皮一起吃,好多骨膠原呀!而且整只豬手的味道都好平均,加上麵鼓醬及蒜片放在生菜上一起吃,岩岩好(要強調的係生菜及蒜片係無限添加, 而且不收費)。
紅燘牛肋骨
韓國生醃醬油蟹
秘製豬手(跟生菜)
2015-11-24
紅燘牛肋骨
2015-12-13 499 views
韓國這個國家暫時仲未有機會到訪,但韓式的食品亦成為我近年的至愛。如,韓式刨冰,韓式年糕,韓式炒粉絲等。今日就同朋友來到「韓膳宮」品嚐一下韓燒。餐廳是朋友點名的,她之前試過數次覺得不錯,今次說要帶我來試試。我們先點了好幾個菜。首先店員為我們奉上韓式的前菜,有六小碟的。除了最常備的泡菜帶點辛辣外,其他五種(南瓜,芽菜,芥蘭,蛋卷,魚乾)都是不辣的,很適合我不愛吃辣的人。烤牛肋骨肉: 牛肋骨經過調味後顏色頗深,可見已醃得非常入味。牛肋骨的肉質頗有嚼勁,且牛肉味香濃,將牛肋肉燒至六至七成熟即可,再放入口裡慢慢細嚼,每一口都充滿肉汁,滋味無窮。紐西蘭羊架: 羊架的羊酥味不算太重,經過香烤後,肉身嫩滑可口,脂肪比例亦夠均勻,甘香的油脂令人唾涎欲滴。鮮帶子: 每粒鮮帶子都十分飽滿,肉質鮮甜,經過香燒後,口感彈牙而不會太靭,而且用上少許黑椒調味,令本身已經鮮味十足的鮮帶子加添幾分色彩。烤牛舌: 牛舌切得尚算薄身,所以放上在爐燒10秒左右就要反一反轉燒多一會就要上碟,否則會令牛舌質感過靭。牛肋骨湯: 吃完一連串燒烤後,要品嚐一些濕潤的食物來調劑一下,牛肋骨湯的湯底呈奶白色,可見火候十足,而且湯內材料十分
烤牛肋骨肉
紐西蘭羊架
烤牛舌
牛肋骨湯
牛肋骨湯: 吃完一連串燒烤後,要品嚐一些濕潤的食物來調劑一下,牛肋骨湯的湯底呈奶白色,可見火候十足,而且湯內材料十分豐富,有數片牛肋骨,各種瓜菜及粉絲,牛肋骨經過多個小時的烹煮後仍能保持肉質軟嫩。
蜂蜜柚子茶
蜂蜜柚子茶: 一絲絲柚子肉藏在杯的底部,飲用前將之攪勻,清甜清新的味道能迅速將之前熱氣的感覺消除。

尖沙咀有名的韓燒多不勝數,通常都未必會想到「韓膳宮」。
「韓膳宮」地點不位於人流較旺的地點,但勝在性價比高,員工亦親切有禮,環境寬敞,食物種類繁多。亦見到有韓國人光顧,整體上真的不遜於其他有名的韓燒店。
2015-11-18
烤牛肋骨肉
紐西蘭羊架
烤牛舌
牛肋骨湯
蜂蜜柚子茶
3K
2015-12-09 541 views
韓店梗有一間係左近、今晚友人專登帶我去亞士厘道一商厦內食韓燒。装潢沒有韓風設計、簡約而平民化、坐得輕鬆自如。指定動作來了六款前菜、有泡菜、乾魚仔、芽菜、蘿蔔粒…、泡菜醃製入味、爽脆的口感、另友人讚不絕口。燒物點了牛肋骨(醃)、豬肉拼盤、鮮帶子、鮮大蝦醃製過的牛肋骨非常惹味、肉汁豐富、相信醃製過程中用了蘋果或雪梨之類、入口散發果香、停不了口。三款豬肉亦毫不遜色、最欣賞五花腩部位雖然看似太肥、但燒至微焦、油份迫出、己成為一塊色香美味的豬肉了。帶子雖小、勝在鮮、甜。大蝦彈牙爽脆的口感、食過番尋味。高麗人參雞湯湯底清甜、有陣陣參的優香、滋味又補身、最適合現時的天氣。石頭鍋飯熱烘烘的、加入少許辣醬隨即撈混、喳喳聲响、熱氣上升、焦香樸鼻。每次都喜歡點石頭鍋飯、因混入大量蔬菜和肉、口感豐富、好有飽足感。今晚真的謝謝友人的好介紹、我又可盛傳開去了。
燒物點了牛肋骨(醃)豬肉拼盤鮮帶子鮮大蝦

牛肋骨(醃)
豬肉拼盤
帶子雖小、勝在鮮、甜。
鮮帶子
大蝦彈牙爽脆的口感、食過番尋味。
高麗人參雞湯

湯底清甜、有陣陣參的優香、滋味又補身、最適合現時的天氣。

石頭鍋飯
今晚真的謝謝友人的好介紹、我又可盛傳開去了。
2015-12-08
$380 (Dinner)
牛肋骨(醃)
豬肉拼盤
2015-12-07 345 views
近年香港無論劇集、服裝、飲食都離不開韓風!而飲食方面,韓燒更是當中的佼佼者。最近幾日,天氣突然轉冷,終於開有點冬天的感覺,女友人提議亞士厘道的韓膳宮食韓燒。韓膳宮位於亞士厘道一商廈的三樓,要找到都需要一點功夫!甫坐下,服務員細心的擺放好6款前菜給我們,包括有南瓜片、大豆芽菜、芥蘭片、泡菜、煎蛋卷及小魚乾,當中泡菜及煎蛋卷個人尤其欣賞!是晚我們點了以下食品:烤牛肋骨肉($120):有五大塊之多,牛肋骨用上特製醬汁所醃製,十分入味,而且牛肋骨肥瘦均勻,不會有太多筋,所以烤好的肉吃落亦香稔軟嫩。烤牛脷($88):薄切的牛脷片排放得整整有條,放在爐上一燒即熟,十分考究燒烤的功力。牛脷烤得太久會變靱變乾身,太少時間亦無法做到爽口香脆的感覺,幸好份量十足,可以測試多幾次。經過香烤的牛脷牛味濃郁,令人吃不停口。鮮帶子($130):曾經燒過帶子都知道,用鐵板燒帶子是很容易黐底的,餐廳很細心地好上少許橄欖油黑及以黑胡椒醃製,所以不容易黐底,而且帶子亦算厚身,經香烤後口感爽口微彈。香辣炒八爪魚($120):八爪魚好爽口彈牙,配上惹味的香辣醬汁,令人垂涎欲滴。再加上伴碟的麵條,攪拌來吃,回味無窮!
韓膳宮位於亞士厘道一商廈的三樓,要找到都需要一點功夫!

是晚我們點了以下食品:

Other Info. : 該店服務質素良好,服務員會主動來到桌前為我們燒食物,值得一讚!
2015-12-05 310 views
最近不知什麼原因,身邊的朋友經常提議食韓國菜這天又去了吃韓燒先來小食小食味道不錯,尤其以芽菜最好吃特選牛肋骨肉好厚身,不過一啲都唔硬,好juicy可以按自己個人喜好,剪成合適的大小韓國生菜跟麵鼓醬為減低只食肉的肥膩感,韓國人好鐘意用生菜黎包肉食一來感覺冇咁油,二來全晚唔係淨係食肉,有啲菜食健康啲加啲麵鼓醬,蒜片一齊包住食,生菜同肉juicy,而蒜又香口鮮帶子幾大粒,燒完出黎唔鞋口,幾新鮮特級肥牛包金菇這個要燒得有啲技巧,要放爐邊慢慢燒燒太急,會出現牛會過熟,但金姑未熟既情況高麗人蔘雞湯雞湯好足料,幾乎可以食到成隻雞雞肉幾嫩滑,入面仲有啲糯米,真係食湯渣都飽!雖然蔘味唔太濃,但雞肉既精華都落哂啲湯度!
最近不知什麼原因,身邊的朋友經常提議食韓國菜
這天又去了吃韓燒

先來小食
餐前小食
小食味道不錯,尤其以芽菜最好吃

特選牛肋骨
肉好厚身,不過一啲都唔硬,好juicy

可以按自己個人喜好,剪成合適的大小

韓國生菜跟麵鼓醬
為減低只食肉的肥膩感,韓國人好鐘意用生菜黎包肉食
一來感覺冇咁油,二來全晚唔係淨係食肉,有啲菜食健康啲
加啲麵鼓醬,蒜片一齊包住食,生菜同肉juicy,而蒜又香口

鮮帶子
幾大粒,燒完出黎唔鞋口,幾新鮮

特級肥牛包金菇
這個要燒得有啲技巧,要放爐邊慢慢燒
燒太急,會出現牛會過熟,但金姑未熟既情況

高麗人蔘雞湯
雞湯好足料,幾乎可以食到成隻雞
高麗人蔘雞湯
雞肉幾嫩滑,入面仲有啲糯米,真係食湯渣都飽!
雖然蔘味唔太濃,但雞肉既精華都落哂啲湯度!

餐前小食
高麗人蔘雞湯
晚上預約了facial療程,剛巧比預期提早下班,先吃個quick dinner醫肚。獨個兒走到亞士厘道,隨意挑了一間樓上舖的韓式食肆,遠離繁囂人群。>>>韓膳宮<<<位於亞士厘道17-19號三樓,售賣韓式湯、飯,亦提供韓式燒烤。Quick dinner不宜燒烤,還是點一客飯就好。店內提供免費 wifi ,但不太穩定。Wifi 密碼已印在墊檯紙上。韓式飯餐設有豐富前菜,一人份量也毫不馬虎呢,安排相當不錯。石頭鍋飯中英文說明並不相符,幸虧冰能閱讀中文,成功點了一客海鮮石頭鍋飯。值得一讚的是上菜速度高,難怪附近店舖的salesladies亦為座上客。服務也很貼心,侍應先查詢冰所需辣度才添加辣醬,並為食客拌勻。冰完全不想吃辣,請侍應不需倒入辣醬,而侍應擔心冰的飯欠缺味道,主動送上醬油,可見其細心和用心。效率高服務好,但食物卻未算理想。海鮮石頭鍋飯的海鮮配料只有毫無鮮味的蝦,連「蝦有蝦味」亦屬一種奢侈要求矣。食到接近尾聲,方才找到一小條魷魚鬚,完全能夠感受其孤獨。雖然鍋飯熱氣騰騰,雜菜份量還算可以,但「海鮮石頭鍋飯」的「海鮮」無論份量和質素均強差人
店內提供免費 wifi ,但不太穩定。
食到接近尾聲,方才找到一小條魷魚鬚,完全能夠感受其孤獨。雖然鍋飯熱氣騰騰,雜菜份量還算可以,但「海鮮石頭鍋飯」的「海鮮」無論份量和質素均強差人意,這88個大洋算不上物有所值矣。
雖然這個冬天不太冷,冰還是點了一杯蜂蜜生薑杯暖一暖身,當是保養吧。
飲品不算太熱,蜜味甜美,薑味略嫌不足,只想要輕輕一抹薑辣的朋友應該喜歡。此熱飲最大敗筆是其杯耳,黏笠至一個點,簡直不想拿起杯子來喝。
是餐盛惠 HKD110 ,算不上物有所值,或許韓燒會比較靠譜?

$110 (Dinner)
2015-11-06 799 views
補吃母親大人的生日飯,剛好親戚有團購券,便到了這家韓膳宮吃韓國菜。不熟悉尖沙咀的我,覺得這家店比較隱蔽,這藏上樓上鋪,不是網上推介,都未必會留意到。因為團購關係,餐牌只有套餐。我們只有三人,但吃的是四人套餐。有些可以自選菜式。我們選了蟹,雞肉、牛肉、豬肉,石頭鍋飯,炸醬面及粉絲。前菜有六小碟前菜,等主菜時閒着邊吃最好不過。泡菜比一般的好吃,辣度酸度剛好,還有番薯是甜甜的,挺開胃,似乎前菜也令我口不能停韓式生醃醬油蟹店員跟我們說這是生吃的,我生吃和熟吃都試過,生蟹肉是偏向漿狀,而熟的便是普通蟹肉,這款蟹的肉不多,所以熟食會比較好,可以吃到多些蟹肉。韓燒是不能少的。我們選了雞肉、牛肉、豬肉,每款肉只有四片,肉經過醃製,口味甜多於鹹,比起一般韓燒,這家的燒肉質素的確是高人一等,個人認為用生菜包住吃口感更佳。炸醬面韓國炸醬面頗為馳名,但卻不太合我的口味,吃丁點兒都尚可接受,但再吃多些便會吃不消,主要是因為醬的味道不太開胃,有點像小時候訂飯吃的醬油烏冬,因此好感不大。石頭鍋飯這個飯味道挺濃,才適合我這些重口味的人吃加了辣醬拌勻,味道更佳。韓式炒粉絲這個菜平平無奇,沒什麼特別。雖然是四人套餐,但三
韓式生醃醬油蟹
韓式生醃醬油蟹
燒肉
炸醬面
石頭鍋飯
這個飯味道挺濃,才適合我這些重口味的人吃
加了辣醬拌勻,味道更佳。
韓式炒粉絲
韓式炒粉絲

這個菜平平無奇,沒什麼特別。
雖然是四人套餐,但三人吃卻是剛好。這家店的食物質素頗佳,服務亦不錯,我們燒完肉後,店員馬上把隔油盤換走,也算衛生。韓國菜之中都算高水平,儘管價錢不低,卻是物有所值。

2015-10-30
Dining Offer