2023-08-05
【葵青區】【宇治初時@自家創作料理】之前由於真正哥拍拖,所以冇乜機會同佢食嘢。今日就有機會喇喎,嗱我乜都冇講過架,總之就約咗佢行葵廣掃街咁啦。估唔到佢好少嚟葵廣,其實呢邊都幾多嘢行,仲有幾條食街可以「掃街」,嫌逼又可以匿去新都會喎。我唔係想同大家介紹葵廣,而係想講我哋掃街嗰陣發現咗一間唔錯嘅小食店,係食自創料理,叫「宇治初時」。行埋去嗰陣我都以為係食日本嘢,我去過日本宇治市,對宇治金時印象深刻,點知呢度原來咁啱係老細個名喎。去到,所有食物我叫晒輕盈版就啱晒掃街喇,唔會太飽。我試個 $30 嘅「宇治帆立貝冷烏冬」配自家果子醬,佢個醬酸酸甜甜好正,配埋個冷烏冬幾夾,就算我嗰刻唔太肚餓都好快食晒。係連啲配菜都食埋,份量調得幾好。真正哥就試 $20 嘅「宇治拌麵」,佢加 $15 要埋「海蝦球」做餸。佢特別欣賞個麻酸辣醬,撈埋讚歧烏冬,連啲菜甫都好好食。之後試埋 $30 嘅「宇治酸辣醬涼拌魚皮」做小食,加酸辣醬,口感一流,味道又好,唔錯。。。(地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2020號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #
(地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2020號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #followforfollowback #foodstagram #foodiesofinstagram #love #restaurant #foodblog #eat #1am葵青區 #葵芳 #宇治初時 #自家創作料理 #宇治帆立貝冷烏冬 #宇治拌麵 #宇治酸辣醬涼拌魚皮 #葵廣掃街 #葵芳美食 #1am1110 #1ambackup