2024-11-20 344 views
對於唔鍾意食飯嘅我嚟講,餃子係一個飽得嚟又冇碳水嘅最佳選擇。聽講呢間內地嘅餃子猛店嚟咗香港,主打即叫即包即煮,最得意嘅係你可以望住佢包,成個環境乾淨企,睇得開心食得放心。喺進入正題之前,我見到佢呢度都有我最鍾意嘅魚皮,佢呢個魚皮係好正宗,超爽脆,再加埋個滕椒麻辣味,香多過辣,連平時食唔到辣嘅朋友都話好味。我見呢度嘅雲吞同普通嘅雲吞有啲唔同,因為佢加咗蟹籽,令到食落去更多爽脆嘅感覺。佢每一粒都係一啖嘅size,大細啱啱好。咬開仲有兩粒蝦㖭,真係超足料。另外我哋叫咗個招牌煎餃,佢都有20種咁多俾你揀,煎餃我哋就揀咗粟米味,見到佢都煎得金黃色之餘都好乾身。咬開仲有粒粒粟米,超鮮甜。除咗普通食到嘅湯餃同埋煎餃之外,佢哋呢度仲有一種叫做拌餃,連撈嘅味道除咗平時食到嘅紅油抄手味之外仲有五六種俾你揀,但係因為朋友唔食辣,所以我哋揀咗個蒜香。呢一款係冬菇馬蹄餃,全部都好足料夠晒香甜。而除咗普通嘅豆漿之外,呢度仲有一款好特別嘅嘢,係鮮榨粟米汁,佢真係用新鮮嘅粟米去榨汁完全冇落堂,係飲到粟米嘅香味。

咬開仲有兩粒蝦㖭,真係超足料。

咬開仲有粒粒粟米,超鮮甜。

呢一款係冬菇馬蹄餃,全部都好足料夠晒香甜。

2024-11-20
$100 (Dinner)
2024-12-18 120 views
經過荃灣好想食雲吞麵,同朋友搵左哩個,又不遠~去試一下!! 可以見到職員現場即包餃子的,環境闊落! 最出名的是蝦味道!!!!餃子味道可以的,蝦子和肉挺結實的,好吃! 一個人吃了十粒哈哈哈!! 鮮蝦蟹籽也好吃~~蟹籽好彈牙! 雲吞好大粒,入面有原隻鮮蝦,好足料,食落軟嫩多汁!網紅混合醬料蠻吸引人的,混醬拌餃子,有特意為了迎合港人口味味道比較淡,香港花生醬多,不過分量非常可以,簡直是吃到飽出來!雲吞同餃子都係$50-60左右,有麵啦有煎餃有湯類醬骨架 $34肉好林,又濃香入味西蘭花$20好清新又新鮮~份量OK和味豬手 $40好彈牙! 肉味濃~豬皮QQ 彈

雲吞同餃子都係$50-60左右,有麵啦有煎餃有湯類

醬骨架 $34
肉好林,又濃香入味

西蘭花$20

好清新又新鮮~份量OK

和味豬手 $40
好彈牙! 肉味濃~豬皮QQ 彈
2024-12-15 128 views
經過袁記雲餃門口,見到有職員現場包水餃雲吞,睇落乾淨新鮮,就同朋友去試吓水餃雲吞有好多味道可以選擇鮮蝦蟹籽雲吞麵就咁睇外表都見到有好多蟹籽, 蝦肉彈牙,用料新鮮,足料! 煎餃 (粟米 & 韮菜)煎餃出色, 唔會太燶, 唔太熱氣, 濕潤得黎又有脆脆既感覺。 餃子即使煎左, 仍然保留到肉汁, 餃子夠味, 唔需要點豉油都好食,我同朋友都覺得韮菜比較適合做煎餃, 味道濃啲, 同埋更有爆汁既感覺三鮮蝦仁餃內餡有豬肉, 蝦仁,雲耳,食落比較彈牙爽脆, 湯底我哋揀左廣東湯品, 今日係粉葛湯, 食落好有家既感覺醬骨架豬肉好入味, 而且餐廳有提供手套,好貼心豆漿,玉米汁, 蒜汁生菜

水餃雲吞有好多味道可以選擇

鮮蝦蟹籽雲吞麵
就咁睇外表都見到有好多蟹籽, 蝦肉彈牙,用料新鮮,足料!

煎餃 (粟米 & 韮菜)

三鮮蝦仁餃

醬骨架
豬肉好入味, 而且餐廳有提供手套,好貼心

豆漿,玉米汁, 蒜汁生菜

2024-12-12 94 views
早已聽聞袁記雲餃係內地十分出名,即叫即包好新鮮😝😝今次收工同同事一齊食埋先返歸首先,我地點左個蒜汁西蘭花,新鮮西蘭花,十分翠綠,配埋蒜汁十分惹味滕椒豆腐絲唔算太辣,食落口感好實在,十分開胃!泡椒魚皮係我嘅all day favourite,依到嘅魚皮好爽口,而且處理得好乾淨,又係唔算太辣,適合香港口味!另外,我地點左5隻招牌煎餃,固定係韮菜餡黎,外皮煎到好香口,皮薄餡靚,如果唔係想試下啲水餃,我會再叫多一份食😍😍另外我地都點左一份全家福水餃,配芝麻醬,芝麻醬是靈魂!一定要叫芝麻醬拌餃!而全家福水餃係隨機12隻唔同味嘅水餃,每隻味道都好多餡,多肉爆料,咬開有肉汁!有驚喜!最後點左杯鮮榨玉米汁,清空一下口腔,感受新鮮粟米嘅味道~

滕椒豆腐絲唔算太辣,食落口感好實在,十分開胃!

最後點左杯鮮榨玉米汁,清空一下口腔,感受新鮮粟米嘅味道~
2024-12-10 209 views
袁記雲餃終於係荃灣開店啦! 係內地已經有超過3000間分店, 香港都有十多間; 店內有超過20款餃子、雲吞, 全部都係現場新鮮即包, 成個環境乾淨企理, 製作雲吞的位置用大玻璃隔住, 乾淨衛生, 睇住人包, 真係幾開心呀! (你知啦, 雲吞餃子放得耐會變壞呀!) 牆上仲有一幅由香港一個很有名山水畫家, 何百里所題的字畫, 由何老師送贈, 何老師係嶺南山水畫派第一人。我同老公有時唔食飯, 都好鍾意食雲吞餃子當一餐; 附近有間酒店, 我地食野期間都有啲外國客人入店幫襯呀! 我地今日係新店叫咗幾款食下, 呢度全部都係皮薄肉厚, 每一口都非常足料。全部雲吞餃子可以揀清湯 / 乾拌 / 混醬乾拌, 隨意配搭, 又或者花生醬配辣油, 呢個吃法係未好新奇呢? 我地揀咗三鮮蝦仁餃併全家福餃子, 鮮蝦蟹籽雲吞, 兩碗都係清湯上。呢度嘅鮮蝦雲吞同普通嘅雲吞有啲唔同, 因為佢加咗蟹籽, 令到食落去更多爽脆嘅感覺, 而且好香, 鮮蝦好爽口。佢每一粒都係一啖一口, 大細啱啱好。全家福餃子嘅餡料就除咗鮮蝦就咩都有, 啱哂啲三心兩意嘅人。香茜芹菜鮮肉餃, 香菇木耳鮮肉餃就叫咗招牌煎做法; 招牌煎餃煎得好乾身, 但

香茜芹菜鮮肉餃, 香菇木耳鮮肉餃就叫咗招牌煎做法; 招牌煎餃煎得好乾身, 但內裡仲保持好多肉汁, 熱辣辣食, 仲可以係自助醬料站加豆辦醬一齊食仲好味呀。香茜芹菜鮮肉餃, 香茜芹菜好鮮味, 我都幾鍾意呢款呀!

白菜鮮肉餃+玉米鮮肉餃每款半份, 用紅油幹拌; 呢個唔係好辣, 但好惹味; 白菜鮮肉餃多汁鮮味, 玉米鮮肉餃啲玉米粒粒都好飽滿, 好香甜。

另外叫咗個醬骨架, 佢燉到啲肉好淋好入味, 肉同骨好容易分離, 唔錯! 飲品叫咗凍豆漿同凍檸茶; 而除咗普通嘅豆漿之外, 呢度仲有一款好特別嘅嘢, 係鮮榨粟米汁, 用新鮮嘅粟米去榨汁完全冇落糖, 都見到好多人叫嚟飲, 下次試下先。
每隔一段時間便很想吃雲吞水餃,熱辣辣的湯配上鮮味味的餃子,非常暖胃,而我媽咪通常就會去街市嗰間買啲外賣嘅生餃返屋企煮嘅。呢間分店係少又可以堂食嘅,店內整潔乾淨,在店員包餃子的一方,掛上招牌字畫,非常吸睛,而即包即煮的雲吞有非常多口味,我點了清湯蟹籽鮮蝦雲吞及香煎招牌煎餃,還有鮮榨粟米汁。招牌煎餃一咬噴汁非常Juicy,滿滿的韭菜肉餡,難怪是招牌。清湯蟹籽鮮蝦雲吞,很有口感,每個雲吞都包裹住鮮蝦,非常爽口彈牙。新鮮即炸粟米汁,暖暖哋非常暖胃,而且粟米香味很Fresh.食評總結:即包即做感覺非常新鮮,而見到佢有咁多間分店,想食餃子嘅行過我都會去食呢間。

新鮮即炸粟米汁,暖暖哋非常暖胃,而且粟米香味很Fresh.

• 招牌煎餃
2024-12-03 102 views
平時劉媽都去 #袁記雲餃 外賣餃子👧🏻最愛食 #粟米鮮肉餃👦🏻最愛食 #鮮蝦蟹子雲吞👶🏻最愛食 #三鮮蝦仁餃最正係皮薄肉厚 新鮮現場現包製超多餡料 啖啖滋味😋一口下去超滿足 依家荃灣都開咗分店了 #袁記雲餃 主打「即包即煮」鮮餃 逾20款雲吞餃子 鍾意食餃子嘅就不能錯過❗️餐廳半自助形式醬料、飲用水自己斟🤗好方便呀今次我哋order咗 🍴鮮蝦蟹子雲吞🍴招牌煎餃 🥤鮮榨玉米汁 頭先劉媽邊食邊望住姐姐們包餃子🥟覺得佢哋好有效率👍🏻而且包得好快又「鬆手」😋仲留意到牆上有幅字題好有氣勢原來係香港一個很有名嶺南山水畫派第一人 #何百里先生 所題送贈 💕袁記雲餃(荃灣街市街)📍荃灣街市街154號 #香港美食 #香港探店 #袁記雲餃香港 #荃灣袁記雲餃 #lcty食誌 #雲吞 #餃子
平時劉媽都去 #袁記雲餃 外賣餃子

#袁記雲餃 主打「即包即煮」鮮餃
逾20款雲吞餃子
鍾意食餃子嘅就不能錯過❗️
餐廳半自助形式
醬料、飲用水自己斟🤗好方便呀

今次我哋order咗
🍴鮮蝦蟹子雲吞

🍴招牌煎餃

🥤鮮榨玉米汁

頭先劉媽邊食邊望住姐姐們包餃子🥟
覺得佢哋好有效率👍🏻而且包得好快又「鬆手」😋
仲留意到牆上有幅字題好有氣勢

袁記雲餃(荃灣街市街)
📍荃灣街市街154號

2024-11-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2024-12-02 110 views
原來袁記雲餃係荃灣開左分店係荃灣街市街154號一入門口就見到職員係度包緊雲吞同水餃一黎就嗌左袁記招牌既鮮蝦蟹籽雲吞咬落滿滿鮮蝦同蟹籽,仲有豬肉配埋廣式湯底好夾即場包既的確係唔同,食落好新鮮配埋招牌既粟米汁,飲落清甜可口水餃就嗌左全家福餃子貪佢可以一次過試哂唔同既口味水餃一樣皮薄餡靚仲可以選配唔同口味水餃就揀左蒜蓉撈食落好惹味佢既招牌煎餃亦都煎得幾香口仲嗌左醬骨架,好大舊同好入味整體食物水準唔錯,值得一試
原來袁記雲餃係荃灣開左分店
係荃灣街市街154號
一入門口就見到職員係度包緊雲吞同水餃
一黎就嗌左袁記招牌既鮮蝦蟹籽雲吞
咬落滿滿鮮蝦同蟹籽,仲有豬肉
配埋廣式湯底好夾
即場包既的確係唔同,食落好新鮮
配埋招牌既粟米汁,飲落清甜可口
水餃就嗌左全家福餃子
貪佢可以一次過試哂唔同既口味
水餃一樣皮薄餡靚
仲可以選配唔同口味
水餃就揀左蒜蓉撈食落好惹味
佢既招牌煎餃亦都煎得幾香口
仲嗌左醬骨架,好大舊同好入味
整體食物水準唔錯,值得一試
2024-11-27
Type of Meal
Dinner
2024-12-01 97 views
今日要同大家推介一間超正嘅餃子專門店——「袁記雲餃」!一入去就感受到佢哋嘅用心,環境透明度高,衛生安全,讓人食得安心!🌟我試咗佢哋嘅「白菜鮮肉餃麵」配網紅混醬幹拌,餃子煮得剛剛好,咬落去肉汁四溢,配上由麻醬同辣椒拌勻嘅醬汁,真係好味到爆!令人欲罷不能!🌟再嚟就係「牛腩湯麵」,牛腩煮得軟爛,湯底濃郁,配上彈牙嘅麵條,真係一碗溫暖人心嘅好味道!🌟另外,「醬骨架」就係另一個亮點,肉質嫩滑,醬汁又香又濃,真係食到停唔到口!🌟最後,唔可以唔提佢哋嘅「招牌煎餃」,外脆內嫩,咬開仲有肉汁流出,簡直係必食之選!值得一提嘅係,下午茶時段仲有冷熱飲品送,性價比超高!

值得一提嘅係,下午茶時段仲有冷熱飲品送,性價比超高!
2024-11-18
$60 (Lunch)
2024-11-30 107 views
經過荃灣街市嘅袁記雲餃,佢獨特嘅雲吞同餃子好出名,下午茶仲有飲品送呀!😚- 三鮮蝦仁餃(網紅混醬幹拌)🐷🌶️三鮮蝦仁餃入面包住彈嫩嘅蝦仁同埋鮮美嘅豬肉。第一啖咬落去非常鮮美,配埋混醬嘅香辣感同埋層次分明嘅口感,令我忍唔住一啖接一啖,根本停唔落嚟!- 鮮蝦蟹籽雲吞(花生醬幹拌)🍤🥜鮮蝦蟹籽雲吞皮薄到睇圖都見到透咗入面嘅蟹籽出嚟,入面嘅餡料有鮮蝦嘅鮮甜同蟹籽嘅鮮香,真係好好味!加埋花生醬嘅濃郁味道,又鹹又甜,同雲吞嘅鮮味完美結合!- 和味牛腩🐮牛腩散發住誘人嘅香氣,肉質軟嫩,湯汁濃郁到令人十分驚喜。每一口牛腩都好似喺嘴入面融化,加埋香料嘅餘韻,令人感受到家常嘅溫暖。- 鮮搾粟米汁🌽粟米汁香甜溫暖,啱啱好令成餐飯更加圓滿。喺袁記雲餃唔單止可以品嚐到美味嘅餃子同雲吞,無論係口感定係創意,都令人感受到呢間店嘅用心!而且店入面仲有山水畫家何百里所題贈嘅字畫,十分珍貴!食完嘢不妨望多兩眼 (=゚ω゚)ノ

- 三鮮蝦仁餃(網紅混醬幹拌)🐷🌶️

- 鮮蝦蟹籽雲吞(花生醬幹拌)🍤🥜

- 和味牛腩🐮

- 鮮搾粟米汁🌽
粟米汁香甜溫暖,啱啱好令成餐飯更加圓滿。

2024-11-23
$120 (Tea)
2024-11-26 126 views
內地有三千多間分店的餃子人氣店袁記雲餃進攻香港短短日子已經擴張到十多間分店每到吃飯時間總是人頭湧湧大面玻璃窗內的姐姐包餃子包到無停手餃子雲吞款式眾多 餡料豐富大大粒招牌鮮蝦蟹籽雲吞一碗有十隻 鮮蝦肉爽口 蝦和豬肉比例剛好蟹籽除了鮮味還增加脆卜卜口感網紅混醬乾拌全家福餃子全家福一次可以試到全店的餃子款餃子皮厚度剛好 口感煙韌有嚼勁 每顆都好飽滿 薺菜和香菇馬蹄鮮肉餃最好吃 口感清爽配上這個混醬 有花生醬紅油的香又有剁椒的辣好惹味招牌煎餃是韮菜餡料 底部煎得好香脆小食方面選擇也不少 推介醬香骨和泡椒魚皮飲品一定要喝的是鮮搾玉米汁真的每一口都喝到濃濃的玉米香甜味 好喝又健康

內地有三千多間分店的餃子人氣店袁記雲餃進攻香港短短日子

小食方面選擇也不少 推介醬香骨和泡椒魚皮

飲品一定要喝的是鮮搾玉米汁
真的每一口都喝到濃濃的玉米香甜味 好喝又健康
2024-11-24 120 views
見呢間袁記雲餃開咗好多分店,次次路過都見d姨姨好努力咁包餃子!西洋菜鮮肉餃- 花生醬幹拌呢隻餃嘅味道非常唔錯,西洋菜好香。餃子可以放湯,又可以視乎個人口味,揀選辣醬/花生醬乾拌。招牌煎餃煎餃🥟粒粒大小均勻,比較香口,可以少少地叫5隻。鮮蝦蟹籽雲吞麵雲吞餡食落口爽脆,因為內有蟹籽!麵底係生麵,伴以生菜。醬骨架 蒜汁西蘭花 蒜汁生菜估唔到小食類都好多選擇,近排外出食飯多,仲叫咗兩碟菜食😁玉米汁 香濃豆漿飲品方面,玉米汁係鮮榨嘅,值得一試!🛎️必試指數:8/10🔆

西洋菜鮮肉餃- 花生醬幹拌
呢隻餃嘅味道非常唔錯,西洋菜好香。
餃子可以放湯,又可以視乎個人口味,揀選辣醬/花生醬乾拌。

招牌煎餃
煎餃🥟粒粒大小均勻,比較香口,可以少少地叫5隻。

鮮蝦蟹籽雲吞麵
雲吞餡食落口爽脆,因為內有蟹籽!
麵底係生麵,伴以生菜。

醬骨架 蒜汁西蘭花 蒜汁生菜
估唔到小食類都好多選擇,近排外出食飯多,仲叫咗兩碟菜食😁

玉米汁 香濃豆漿
飲品方面,玉米汁係鮮榨嘅,值得一試!

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-11-23
Type of Meal
Lunch
2024-11-20 170 views
袁記雲餃主打「即包即煮」鮮餃,有逾20款雲吞餃子,平時我們都是外賣為主,今次荃灣分店有堂食就堂食坐低慢慢食。我們點了兩個蝦仁套餐,加散叫全家福水餃、全家福雲吞,每一款都唔錯,當中比較推介以下幾款:三鮮蝦仁餃:蝦仁的鮮甜配上韭菜、木耳、豬肉加強口感,餃子的皮薄餡多。鮮蝦蟹籽雲吞:雲吞皮薄,蝦仁的彈牙,蟹籽爽口,肉餡鮮美多汁。紫菜鮮肉雲吞:紫菜的清香與鮮肉的鮮美相得益彰。黃魚鮮肉雲吞:黃魚的鮮美與鮮肉的嫩滑完美融合,是非常特別的雲吞。招牌煎餃:煎餃外皮酥脆,鮮肉餡鮮美多汁。醬骨架:醬骨架的肉質鮮嫩,醬汁濃郁。鮮榨粟米汁:粟米汁清甜可口,應該沒有加糖水,相當清新。袁記雲餃的水餃雲吞全部都由店員新鮮現包,非常足料,一口下去超滿足!另外,店內有介紹招牌字畫是由有名山水畫家何百里老師所題,由何老師送贈。
紫菜鮮肉雲吞:紫菜的清香與鮮肉的鮮美相得益彰。
招牌煎餃:煎餃外皮酥脆,鮮肉餡鮮美多汁。
醬骨架:醬骨架的肉質鮮嫩,醬汁濃郁。
鮮榨粟米汁:粟米汁清甜可口,應該沒有加糖水,相當清新。
2024-11-11
$150 (Dinner)
2024-11-13 216 views
今日就同朋友去左荃灣新開嘅袁記雲餃餐廳主打「即包即煮」鮮餃, 有多過20款雲吞餃子選擇 鮮蝦蟹籽雲吞 雲呑皮簿, 包住彈牙蝦肉同好多蟹籽, 鮮甜惹味全家福餃子 餡料用左上等猪肉同蔬菜混合,配撘網紅混醬幹拌, 將紅油,花生醬同剁椒幹拌3種醬撈埋一齊, 口感豐富韮菜鮮肉餃配廣東鮮湯廣東鮮湯有大地魚味, 好鮮甜, 餃子新鮮現包, 非常足料, 皮薄肉厚招牌煎玉米鮮肉餃拼馬蹄鮮肉餃煎得好香, 咬落係爆汁嘅鮮肉餃, 一啖食唒超滿足黃魚鮮肉雲吞 蒜香幹拌好香蒜蓉味, 仲有啲芽菜喺底小食都幾有特色醬骨架, 啖啖肉,好入味藤椒豆腐絲, 小小辣,幾爽口鮮榨玉米汁, 原汁原味, 入口順滑清香可口
今日就同朋友去左荃灣新開嘅袁記雲餃
餐廳主打「即包即煮」鮮餃, 有多過20款雲吞餃子選擇

鮮蝦蟹籽雲吞
雲呑皮簿, 包住彈牙蝦肉同好多蟹籽, 鮮甜惹味

全家福餃子

韮菜鮮肉餃配廣東鮮湯

招牌煎玉米鮮肉餃拼馬蹄鮮肉餃
煎得好香, 咬落係爆汁嘅鮮肉餃, 一啖食唒超滿足

黃魚鮮肉雲吞 蒜香幹拌
好香蒜蓉味, 仲有啲芽菜喺底

小食都幾有特色
醬骨架, 啖啖肉,好入味
藤椒豆腐絲, 小小辣,幾爽口

鮮榨玉米汁, 原汁原味, 入口順滑清香可口
2024-11-08 269 views
📍袁記雲餃(荃灣)荃灣街市街154號坤成樓地舖袁記雲餃主打「即包即煮」鮮餃 逾20款雲吞餃子,香港有10多家分店 全中國有3000多家分店,係大陸就食得多,香港就第一次食。雖然價錢貴咗小小,但都係好食,所以都食得過!👉鮮蝦蟹籽雲吞麵💰$50😋😋😋😋.7/5雲吞大大粒,皮薄餡靚,蝦籽脆卜卜,蝦仁新鮮彈牙,肉仲好鮮味,配埋爽滑煙靭麵條,仲有個濃湯或,真係絕配👉激酸激辣湯高麗菜鮮肉餃10隻💰$45😋😋😋😋.8/5大大隻好飽滿,咬落去有爆汁口感,菜同肉一比一,高麗菜好鮮甜,配咗又酸又辣湯底,非常惹味,超開胃👉泡椒魚皮💰$30😋😋😋😋.7/5份量都算多,魚皮切到幼條,咬落爽口彈牙,可以再辣啲,會更滋味👉蒜汁生菜💰$20😋😋😋😋.8/5太想食菜,又唔想有醬汁,全走就最佳選擇,淥到青綠色,食慾大增👉檸檬茶💰$9😋😋😋😋.8/5有驚喜,比想像中好飲,解膩消滯回頭:yesyesyes❕四圍都有分店,真係好方便,皮薄肉厚 新鮮現包 非常足料 一口下去超滿足
📍袁記雲餃(荃灣)
荃灣街市街154號坤成樓地舖

💰$20

👉檸檬茶
💰$9
😋😋😋😋.8/5
有驚喜,比想像中好飲,解膩消滯