2024-06-20 483 views
公司飯局,同事搵到附近有間”源興”,老實講喺度返咗工咁耐都唔知有呢間嘢。講個上佢係小菜館,但有啲私房菜格局。即係話菜單可以事前寫定,有啲菜式亦需預訂。菜式方面,安排了蒜拍青瓜海蜇惹味醉鳳瓜蜜汁燒鰻魚 **疑似海斑的魚**蒜香美極煎蝦即燒豬頸肉清炒時時菜煲仔玫瑰雞 特式炒飯*椰皇布甸*最好味嘅菜式,我個人認為係鰻魚、豬頸肉、玫瑰雞,下次來都可以再點。價錢大約每位300多。最後佢有個好好嘅優點,免開瓶費,而且有提供酒杯,大家食得好盡興!

菜式方面,安排了

清炒時時菜
特式炒飯
*椰皇布甸*

2024-04-13 780 views
雖然話係隱世美食小店 位於幾難搵既小巷入面🤣但其實離鰂魚涌港鐵站唔遠 五至六分鐘就行到🚶裝潢方面不需期待太多 正常中菜食店一樣但都算乾淨 坐得舒服😄由大廚源哥坐鎮主打精品手工菜 燒味 海鮮更加係招牌菜🤩調味平衡 唔會過重油膩由於係小店經營 好多招牌菜都要係訂位果陣預定埋😉控制成本 都可以理解😁以下係特別推介既野食杏汁白肺湯 杏汁味好出 幾滑身 CREAMY🤤明爐古井燒鵝 油脂肉感均衡 正糯米釀雞翼 飽滿香脆😊鎮店叉燒皇 最中意呢度既叉燒 肥瘦分佈岩岩好 炭燒香氣好正😁😁方便指數: 3.5/5 環境指數: 3.5/5美味指數: 4.5/5回頭指數: 4/5地址: 鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下7號舖
雖然話係隱世美食小店 位於幾難搵既小巷入面🤣

環境指數: 3.5/5
美味指數: 4.5/5
回頭指數: 4/5
地址: 鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下7號舖
$500 (Dinner)
2024-03-06 696 views
老闆林仔唔係一個花巧識講嘢嘅人,有碗話碗有碟話碟,好直好好傾。我最欣賞佢對食材嘅執着。對食物烹調方式同溫度有不可妥協的認真。雖然店子小小,但係佢親力親為,每一道菜出嚟都可以媲美五星級食店的水準,令人心花怒放。碰巧上週六下午路過小店,見到佢小店晚餐已經full house, 只好外賣佢嘅叉燒同燒脆鱔,家裏嘴刁的一老一小食到嘴舐舐非常滿意。不經不覺已經幫襯咗佢10年,美味如一, never disappoints😋
TakeAway
2024-02-27 656 views
本人第一次從OpenRice搵到呢間小店:滿懷希望咁去食,首先地方難搵,門面只係茶餐廳裝修,樓面夥計又唔夠,淨係做外賣都吾夠人手,最重要嘅係食物嘅價格可以媲美大酒樓,因為我唔知道係私房菜 ( 呢點係我過失 ),所以好多食物都要預訂先至有得食,終於只係食咗燒腩仔同糯米雞翼,講真糯米雞翼燒得過火,皮硬夾燶,$47咁細隻唔見得特別好食,燒腩仔肉就夠林,不過肥膏層吾夠,仲要等成30分鐘,因為店主話係即整,咁冇辦法,終於食唔飽之後仲要去搵雲吞麵食,因為廚房預備食物係要早預訂,菜單嘅款式又唔多,walk-in 客就會冇啖好食,終於兩個人食咗$300唔知食咗乜嘢落肚,我覺得咁嘅價錢不如正正經經去搵間酒樓食晚飯,仲坐得舒舒服服,尤其係而家香港咁嘅環境,唔算抵食同好好食,性價比唔高。
2024-01-30 616 views
網上見人讚呢間既叉燒出色 果然無失望係巷仔入面 細細間 係平時都唔會留意到既小店😂😂今日買外賣返去試 呀姐好快手 落單比完錢唔洗3分鐘就有得拎👏🏻👏🏻燶邊叉燒食落脆口 我無叫半肥瘦 但瘦既部份肉質都好軟淋 而且調味夠 蜜汁好出 整體係夠晒惹味但食到中途就覺得咸同口渴 要係咁飲水😂😂如果淡返d就完美 飯量就比一般既燒味飯少 大食既可能要叫多飯 而且飯偏淋身 唔係粒粒分明同乾爽果種口感 外賣仲送左枝冰糖雪梨茶 唔太甜 岩岩好解到渴 👍🏻👍🏻
網上見人讚呢間既叉燒出色 果然無失望
係巷仔入面 細細間 係平時都唔會留意到既小店😂😂

但食到中途就覺得咸同口渴 要係咁飲水😂😂
如果淡返d就完美
外賣仲送左枝冰糖雪梨茶 唔太甜 岩岩好解到渴 👍🏻👍🏻

鎮店叉燒飯
鎮店叉燒飯
2023-12-16 578 views
⭐️🍜🥢 真係驚喜到我!今次踩入呢間隱世美食小店,老闆嘅拿手「叉燒」真係一絕!光聽個「啪啪」聲咬落去嗰一刻,外層焦香得嚟唔膩口,入面肉汁又豐富,真係好惹味!「鮮蝦炒飯」呢,靚仔!每粒飯珠彈牙得嚟又唔會乾身,間中嗰隻鮮蝦彈口感覺真係正!點心方面,「腸粉」軟滑得嚟,覆面嘅醬汁微鹹帶甜,啱啱好係我嘅菜!嗰啲茶位叔叔嬸嬸傾計聲音熱鬧,又增加咗幾分地道氣氛。食物賣相都幾吸引,令人食咗又想再食。要數最正,當然係件「鬼馬檸檬雞」,唔係普通嗰啲系列,酸酸甜甜外皮香脆嘅絕妙平衡!呢間店,真係有得食又有得玩味,用「過癮」嚟形容一啲都唔過份! 💯😋👍
2023-07-04 1229 views
源興很多年前嚟過⋯⋯今次朋友安排,在朋友家中拜訪後,帶筆者進來,由於不用自己安排,所以食店名稱及地址都不用費心,幸福地作跟班就可以。但由於朋友也是首次到訪,駕車🚗在食店四周兜圈仍未搵到食店位置,最後致電到食店後才找到⋯⋯一到門口在後巷,筆者就記起原來多年前到訪過,上次和朋友找此食店,也是如此難找,所以一進來就有印象⋯⋯由於朋友安排,一些小菜已一早預訂杏汁白肺湯~杏仁味十足,但磨碎未算滑溜。燒鵝半隻$275~熱騰騰嘅燒鵝,配上紅酒一樂也。陣店义燒皇$96~筆者是一名义燒控,到來例必點义燒,燶邊夠腍入味,相當喜歡。椒鹽九肚魚拼鮮魷$128~單單看隻碟嘅Size 細細碟,相比其他菜式價錢略貴,但細看之下,原來㕑子用上了細一個碼的碟盛,碟大一點,相信感覺截然不同。風味茄子$92~外脆內軟,惹味非常,是一個很合襯的下酒小吃。燒鱔~當日可能出品太多,所以燒得皮過火,味道還可以的。炒通菜~有鑊氣又未算太油膩。家鄉蓮藕餅$98~原先想點咕嚕肉,但㕑子話比人食咗,由此可知,小店預計份量少,所以隔離枱食咗就冇得食。㕑子就整咗依碟蓮藕餅,真係半私房菜,㕑子有乜煮乜。糯米釀雞翼$46/隻~手功菜,要預訂。XO

源興很多年前嚟過⋯⋯

由於朋友安排,一些小菜已一早預訂

杏汁白肺湯~
杏仁味十足,但磨碎未算滑溜。
杏汁豬肺湯

燒鵝半隻$275~
熱騰騰嘅燒鵝,配上紅酒一樂也。
燒鵝

陣店义燒皇$96~
筆者是一名义燒控,到來例必點义燒,燶邊夠腍入味,相當喜歡。

义燒

椒鹽九肚魚拼鮮魷$128~
椒鹽九肚魚掽鮮魷

風味茄子$92~
外脆內軟,惹味非常,是一個很合襯的下酒小吃。

燒鱔~
當日可能出品太多,所以燒得皮過火,味道還可以的。
燒脆鱔

炒通菜~
有鑊氣又未算太油膩。

炒通菜

家鄉蓮藕餅$98~

㕑子就整咗依碟蓮藕餅,真係半私房菜,㕑子有乜煮乜。

家鄉蓮藕餅

糯米釀雞翼$46/隻~
手功菜,要預訂。

糯米釀雞翼

XO 醬炒麵$68~
炒麵

反沙芋頭$75~
平時的反沙芋,外面是脆糖漿的一片感覺,而這裡的做法,真係反沙,陣陣沙糖碎。

反沙芋頭

整體來說
每碟都是熱騰騰出品,一讚,店內的女店員服務很好,夠細心。
小小的店舖,㕑子煮完會走出來招呼,令食客感受到一份誠意。
2023-06-15
Type of Meal
Dinner
杏汁豬肺湯
义燒
椒鹽九肚魚掽鮮魷
2023-05-09 1025 views
從未等過咁耐嘅外賣老細態度又差叫咗粟米斑塊, 叉燒, 半隻雞, 蓮藕餅竟然用45分鐘先搞得掂成個餐廳得一圍食完喺度吹水淨係得我哋外賣都要等咁耐除非你好有時間否則大家真係唔使諗
從未等過咁耐嘅外賣
老細態度又差

叫咗粟米斑塊, 叉燒, 半隻雞, 蓮藕餅
竟然用45分鐘先搞得掂

成個餐廳得一圍食完喺度吹水
淨係得我哋外賣

都要等咁耐
除非你好有時間

否則大家真係唔使諗
2023-05-09
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
$150 (Dinner)
  • 等到唔肚餓
2021-12-12 3463 views
🇭🇰源興美食·呢間之前睇alfred介紹已經好有興趣架啦 不過真係要多啲人先可以叫到佢啲招牌野食 所以前排終於搵到幾個朋友仔一齊食🥳🥳而且佢呢度係無收開瓶費同加一 超適合同朋友黎聚會🥰·煲仔玫瑰雞$380/隻 l 蜜汁燒鰻魚$175 l 糯米釀雞翼$43/隻我超中意佢個玫瑰雞 佢係完全入曬味 好香玫瑰露酒味 而且豉油味香得黎唔會太鹹🤤🤤之後佢所有部位都好嫩 而且佢個雞皮仲係爽口既 完全唔會肥膩 超正🐤😍😍之後佢個鰻魚都燒到好香口 個皮超脆 而且肉質好彈牙😌😌個糯米釀雞翼都唔錯 因為佢入面有啲臘腸既 所以食落好惹味 不過就比較飽肚少少😈😈·風味茄子$88 l 源興咖哩羊腩$168之後佢個茄子炸到超酥脆 而且個茄子超juicy 好襯啤酒🍆佢個咖哩羊腩就係我地見到隔離檯好靚 所以跟機叫既 佢個羊真係煮到淋曬 而且完全唔會騷 好正 不過我自己就覺得真係有D辣 不過佢種辣唔係持續超耐個種黎既所以都ok😌😌·滋潤杏汁白肺湯$238 l 香滑椰皇布甸$29之後佢個白肺湯我自己都覺得好中意 佢係好濃杏汁味 但係又唔會好似杏仁茶咁搶 飲落好舒服🥰而且佢入面既白肺好厚身 口感好好 不過我地另外有朋友就唔係
🇭🇰源興美食

源興咖哩羊腩

滋潤杏汁白肺湯$238
滋潤杏汁白肺湯
l 香滑椰皇布甸$29
之後佢個白肺湯我自己都覺得好中意 佢係好濃杏汁味 但係又唔會好似杏仁茶咁搶 飲落好舒服🥰而且佢入面既白肺好厚身 口感好好 不過我地另外有朋友就唔係特別中意佢個比較漿口既質感🤣🤣最後佢個椰皇布甸都好滑 好好食 整體我都幾中意 不過佢呢度個裝修係偏茶餐廳少少既 所以就坐得無咁舒服咁 勝在可以坐到收鋪😈😈
#rbyeat
#rby港式
#rby鰂魚涌
📍鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下7號舖
源興咖哩羊腩
滋潤杏汁白肺湯
2021-10-02 2363 views
睇網絡自取軟件介紹呢間餐廳想來咗好耐啦。因為人多所以只可以嗌得四個餸,一早預留左餐廳嘅招牌菜:糯米飯釀雞翼,炸茄子,蜜汁鰻魚,再聽老闆介紹嗌咗咕嚕肉。炸茄子:四碟餸入面最好食,外脆內軟,好食過薯條好多,呢碟餸可以encore蜜汁鰻魚:$175只有10小舊,鰻魚皮脆肉質都好結實,但呢個價錢我覺得有少少貴。糯米飯釀雞翼:雞翼炸得夠脆,糯米飯都幾香,但係調味可以再鹹少少,咁會帶出油香多啲咕嚕肉:呢碟餸最失望,咕嚕肉唔脆,個汁亦都唔覺得好味,有啲過鹹,我覺得樓下是但間茶餐廳都做得好過佢。結論係嗌呢間餐廳招牌菜就得啦。至於服務方面因為老闆親自服務,所以服務都算係咁,冇其他comment講嘅問題。

咕嚕肉
炸茄子
  • 糯米釀雞翼
  • 風味茄子
2021-09-17 1469 views
Yummy comfort food from 源興. The restaurant is located at a little alley in Quarry Bay😋Highlights of the night:Honey grilled eel 蜜汁燒鰻魚 $168🤤 ( Reserve in advance!!) - highly recommend this 😋Love the crispy skin & honey sauce. I can finish the whole plate on my own. Similar as the one serve at seventh sonStuffed chicken wing 糯米釀雞翼 $43 (reserve in advance) 👍😋Almond pig lung soup 杏汁豬肺湯 $135 ( reserve in advance) I love this kind of rich soup👍Coconut panna cotta 椰汁奶凍 🤤🤤🤤 so smooth & milky————————————

Highlights of the night:

———————————————-
Roasted duck 燒鴨//
Broccoli & mushroom with XO sauce //
Fried beef brisket ( not good, too greasy)

Price: $2-300 pp for dinner ❤️
  • 杏汁白肺湯
2021-09-10 1377 views
放工諗唔到食乜好,老公提議食呢間,我問點解吖!響邊度?聽都未聽過,佢話係YouTuber推介過話好好味,好正喎⋯⋯咁我哋就7:00左右walk in入去,可能時間尚早,只有一枱客,舖頭唔係好大,大概可以5-6枱坐右啦!而眼見大部分枱都應該已經係預約咗!我哋點咗叉燒、大腸、釀雞翼、扇貝同埋青瓜海蜇!叉燒一上枱、熱辣辣好香好淋,幾好味,另外店員推介嘅釀雞翼同扇貝我就真係覺得麻麻,扇貝蒸得過咗火所以過熟又啲奀,而雞翼炸得幾脆口,可惜完全冇味咁,而大腸亦味道欠奉,但感覺到佢係心機菜,而海蜇青瓜亦不錯,都幾入味!但整餐飯亦覺得偏貴,唔太值!因為招呼冇乜,環境亦欠舒適
2021-09-10
Type of Meal
Dinner
2021-03-10 2395 views
Colleagues have been raving about this place saying it’s the best char Siu they’ve tasted in a long time. So decided to order from here takeaway lunch in the office. 3 of us shared a 例牌char siu,燒腩仔,garlic通菜, a box of rice and some 杏汁豬肺湯。Tasted the soup first (costing ard $67 per person). Very strong and sweet almond flavour; but pork flavour could be stronger tho.Char Siu was impressive indeed - 燶邊+半肥,thickly sliced. She didn’t like that the char Siu had a garlic taste but i found it light enoug
Char Siu was impressive indeed - 燶邊+半肥,thickly sliced. She didn’t like that the char Siu had a garlic taste but i found it light enough and ok.
Char  siu

燒腩仔 was impressive as well. Crunchy skin and lots of meat hanging on.
燒腩仔

通菜 was surprisingly impressive as well. Although it looked like it was soaked in oil, it didn’t taste oily at all. We finished all.
In summary, highly recommended. One of the best takeaways I’ve had since working in QB.
TakeAway
Char  siu
燒腩仔
2020-12-07 2048 views
食過一次真心認為好普通,同埋好咸同勁多油,份量又少但價錢又不便,試過一次不了。但唔知有啲評論係唔係造出來,根本冇想像中咁好食,真心好句出面求其一間燒味鋪都好食過佢,咁q貴,仲有侍應勁黑面西口西面,唔知咩撚事咁,反正食過一次沒有下次

2020-11-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Chinese New Year
2020-10-28 2339 views
呢間餐廳係見有位Youtuber介紹,話要預先book位,仲要預留定菜先,就專登黎食,間餐廳個位置有啲難揾,係條巷仔入面。Book位順便就預留埋一份例牌燒鵝($155)。賣相係靚,不過食落係肥膏偏多,但味道係香,肉味都重,個皮都脆身,但就真係肥咗啲。椒鹽九肚魚($98),其實我覺得冇乜椒鹽味,似係有加小小調味,之後炸咁。脆皮燒腩仔($135),呢個幾推介,好脆同個油脂分佈得好好,食每一舊都好過癮。風味茄子($88),都算招牌菜式之一,不過唔知係咪調味重手咗,呢碟好鹹。其實呢間餐廳既食物表現中上,不過環境同服務有待改進。啲位置係相當逼,直情要背貼背,加上睇得出員工對熟客就特別好招呼,本身我地仲打算嗌糯米雞翼既,嗌咗話有,轉頭又話冇,但係就見到隔離枱熟客遲我地小小嗌,但佢地就有。熟客都係由新客做起,如果客人可以感受到餐廳對新客既熱情,同環境可以稍為再執下,應該會更好。
Book位順便就預留埋一份例牌燒鵝($155)。
明爐古井燒鵝

椒鹽九肚魚