2019-01-09 233 views
朋友介紹,一家四口去食.行到門口見全場爆滿,就想走去食第二d野,點支有個男侍應出來問我幾多位?(4個)佢馬上叫等一陣有張枱幾不多走,(好)3分鐘左右就有位啦.^^首先食物好,買相唔錯海南雞出色,咖哩正.羅白入味,只係牛腩肥左d.服務態度好好,環境都算正常.
點支有個男侍應出來問我幾多位?(4個)
佢馬上叫等一陣有張枱幾不多走,(好)
3分鐘左右就有位啦.^^
首先食物好,買相唔錯
海南雞出色,咖哩正.
羅白入味,只係牛腩肥左d.
服務態度好好,環境都算正常.
Other Info. : 重點平靚正服務態度好好,環境都算正常.
2019-01-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 海南雞
  • 羅白
2019-01-05 223 views
星期五晚上,兩個人點了海南雞飯、招牌雲吞麵、油菜及飲品。居然海南雞比雲吞麵好味,其他食品則正常。環境仍新淨,談不上舒適。可是男收銀及少女侍應態度確實欠佳,最近石門站附近有很多新開食肆,服務質素差明顯影響食客再光顧的意欲,削弱其競爭力。
星期五晚上,兩個人點了海南雞飯、招牌雲吞麵、油菜及飲品。

居然海南雞比雲吞麵好味,其他食品則正常。

環境仍新淨,談不上舒適。

2019-01-04
$50 (Dinner)
2019-01-04 191 views
“澳門丸記”是不是“九記的山寨店?剛好在我們住的酒店地鐵站附近,看點評還OK就吃午餐。店鋪以清湯腩馳名,蒼蠅館子,但略有點裝修,店面乾淨,坐得還算舒服。我點了他們秘製的鮮番茄汁牛腩飯,牛腩牛筋肥而不膩,配汁用料清淡卻風味十足。飢腸轆轆吃完很滿足,份量也大。一個人吃不完。閨蜜點了口水雞,我問她問道如何?她說……看我寫大眾點評。 服務還是快,上菜快,埋單快,不過他們忘記給我上湯了,雖然我點了凍奶茶也喝不完湯。店內全是本地人,想必不是老司機帶路會很難留意到。價錢非常親民,2人2飯+飲料才100HKD。我們來比較早,吃完後已店裡坐滿人了。所以味道不用懷疑。

閨蜜點了口水雞,我問她問道如何?她說……看我寫大眾點評。 [捂臉]

2018-12-13
2018-12-21 155 views
今日無咩胃口,於是下午想簡簡單單食碗麵。依家石門多咗好多食肆,今日一於試下呢間清湯腩王嘅丸記先。叫咗個牛腩魚片頭麵,賣相唔錯!先試下個湯,好清甜,同有一陣好濃烈嘅藥材味。我個人覺得都還可以,諗住個牛腩都應該唔錯啦…點知,出事了~個牛腩無牛味,基本上無咩味~ 肉質好韌,黐牙。魚皮頭都無咩特别~街市貨式。好在無咩胃口,本住“好又一餐唔好又一餐”嘅心態,諗住食完個麵就走。見碗麵有一件蘿白,又本住順手食埋嘅心態,點知有驚喜!個蘿白清甜非常,好入味,無渣~係我今年食過最好食嘅蘿白~結果我都係食曬食碗麵。埋單連凍飲要五十五蚊,算幾貴下,唔係咁值~
今日無咩胃口,於是下午想簡簡單單食碗麵。

依家石門多咗好多食肆,今日一於試下呢間清湯腩王嘅丸記先。

我個人覺得都還可以,諗住個牛腩都應該唔錯啦…點知,出事了~

結果我都係食曬食碗麵。

埋單連凍飲要五十五蚊,算幾貴下,唔係咁值~
收銀的年輕男員工尤其差! 不理解在沒有客人排隊比錢既情況下,只是想掏幾蚊散紙比錢,都要怒啤客人及面露不爽,沒有人要求一定要有笑容,但咁樣既服務態度都真係經歷一次都嫌多,唔會再黎。
2018-11-23
$75 (Dinner)
2018-10-05 336 views
石門站自從開了兩個大型商場後,開咗好多唔同嘅食肆,今日想食牛腩所以就幫襯左呢間,見餐廳下午茶時間送埋嘢飲幾抵食。餐廳內擺放左一啲有關飲食廚藝既獎,令我對餐廳既食物質素十分期待,最後叫了清湯牛腩飯 ($50)。牛腩份量都幾多,首先試一試湯底,湯底見用咗小元貝同蜜棗,飲落有點似肉骨茶既藥膳味道 ; 蘿蔔炆得好淋有入口即溶既感覺,而牛腩肥瘦適中,炆得好夠腍同有牛味。凍奶茶也不錯,不會一味得個甜字。整體黎講做到唔錯可以一試。

整體黎講做到唔錯可以一試。
2018-08-18 448 views
之前有幾次見到午飯時段有人排隊,今日與同事晏了出嚟食午飯,便試試「澳門丸記清湯腩海南雞專門店」。這間店在石門廣場一期地下,地鐵馬鞍山缐石門站C出口轉左便是。店舖設計簡單,座位數目不多。雖然我們入座已經1:30 pm,仍要坐在面牆的高枱,可想而知它甚受食客歡迎,若果搭正1點,肯定要排隊。餐廳雖然不大,但亦提供很多選擇,如牛腩麵($40)或飯($46)丶海南雞飯($48)丶小食有越南春卷($30)丶越南雞翼($53)等。飲品方面,視乎你叫了什麼主食,熱飲加3元或5元,凍飮則加5元或7元,特飲加10元。我們叫了一個魚片頭牛腩河($48) 及泰式海南雞飯($48)。魚片頭牛腩河👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋,簡直好味到無得頂。先説湯底,味道十分清甜,不是味精的甜,細看之下,發覺它用咗很多小元具(瑤柱),難怪湯底有陣陣海鮮清甜而不油膩。牛腩是坑腩,肥瘦適中,炆得好夠腍,食落充滿牛肉香味。魚片頭也十分之美味,它不單止爽口彈牙,更有香濃的魚味,是少數做得咁好味的魚片頭,証明老闆肯入靚貨。最後,呢個河粉連蘿蔔都十分清甜好味,我本來以為夏天的蘿蔔只是陪襯品,結果只嫌它得一件太少,唔夠喉。泰式海南雞飯👍🏻👍🏻😋😋泰式

魚片頭牛腩河👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋,簡直好味到無得頂。

泰式海南雞飯👍🏻👍🏻😋😋

泰式海南雞飯味道亦佳,雞肉已去骨,食落滑溜,亦有鷄味。難得的是鷄一點也不肥,不會見到皮下一大塊脂肪,影響胃口及健康。鷄上面的薑蓉及旁邊的青椒薑汁也很惹味,配埋香口的雞油飯,一絶。

飲品方面,我略嫌杯奶茶的茶味不夠香濃,而同事的檸茶因茶味不太濃,她反而覺得味道啱啱好😜。而這裡的收銀員很親切,會與妳閒聊數句,令人覺得它是一間有人情味的街坊小店。

總結而言,這是我大力推薦的食肆,味道與價錢俱佳。

2018-08-16
$52 (Lunch)
  • 魚片頭牛腩河
  • 泰式海南雞飯
石門在那裡?在沙田某一帶,正常應該不會去閑逛的,實在也沒有甚麼好逛。 上星期因要事入了石門一趟,發覺開了「京瑞廣場」,食肆旺了,主要對象是在附近返工的朋友們。 我一向喜歡吃牛腩。這日未食晏,見有間「澳門丸記清湯腩王」,頗旺丁,即管入來醫醫肚。 應該有好吃的?最後答案 - Yes。 店子小小,要排隊等位,食客坐得迫: 另有一排「自修室」枱,反正我一個人,也不介意坐這排。 叫了一個店長推介的「清湯腩王河粉」$40 服務不錯,我問侍應有沒有爽腩,她說只有坑腩,也好。 坑腩比想像中瘦,頗韌,即是會癡牙的那種,對我來說算是不合格,失望也。 叧附上一件超級無敵大的白蘿蔔,我見到已面色一沉。果然是又硬又不入味,放棄 (話時話我見有食客點了碗「淨白蘿蔔」,若果是我就慘慘豬了) 吃完碗粉,若有所失,見到隔離位食客在吃「沙薑雞飯」,雞肉上面鋪滿沙薑,好似幾吸引: 於是追加一份「海南雞飯」$48,送一碗雞湯,果然有料到! 不算正宗「海南」做法,速食之下不介意。雞上面鋪滿香薑蓉,沒有鹹到生腎石。雞帶骨,皮與肉都滑,香料 (該有香茅、沙薑?!) 入哂味,若想刺激啲可點附上的青椒辣醬,好

應該有好吃的?最後答案 - Yes。

店子小小,要排隊等位,食客坐得迫:

另有一排「自修室」枱,反正我一個人,也不介意坐這排。

叫了一個店長推介的「清湯腩王河粉」$40

服務不錯,我問侍應有沒有爽腩,她說只有坑腩,也好。

於是追加一份「海南雞飯」$48,送一碗雞湯,果然有料到!

不算正宗「海南」做法,速食之下不介意。雞上面鋪滿香薑蓉,沒有鹹到生腎石。雞帶骨,皮與肉都滑,香料 (該有香茅、沙薑?!) 入哂味,若想刺激啲可點附上的青椒辣醬,好得!

特別一提雞油飯,飯粒飽滿,有油香,驚喜之作,整體來說滿意度相當高,我成碟隊哂!

店名叫「清湯腩王」,做雞卻比做牛出色,算不算諷刺?!下次再來,記得叫雞,好過叫牛。

2018-02-27
Type of Meal
Lunch
  • 海南雞飯
2018-07-09 476 views
呢間海南雞飯我已經幫襯過好多次, 佢啲雞真係好靚,好夠滑,醬汁又好味。 不過啲飯同湯嘅質素... 就一時時啦。 堂食過2次, 水準都係OK嘅,今日再 encore,就有DD失望左。今日啲飯硬左DD,個湯又太鹹左DD。 但睇在佢啲雞咁靚嘅分上,還是會繼續幫襯的。
不過啲飯同湯嘅質素... 就一時時啦。
今日啲飯硬左DD,個湯又太鹹左DD。
但睇在佢啲雞咁靚嘅分上,還是會繼續幫襯的。
海南雞
2018-07-03
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
海南雞
2018-06-22 376 views
雖則店名叫清湯腩王,但好味的其實係口水雞飯同海南雞飯。 每星期總有1-2次外賣口水雞或海南雞 口水雞飯,雞嫩辣度適中(即係偏辣但唔會辣到無味覺); 海南雞飯重點在特製辣醬,一定一定一定要有,靈魂
口水雞飯,雞嫩辣度適中
TakeAway
  • 口水雞飯
  • 海南雞飯
2018-06-09 376 views
搵地方食晚飯,見到周圍的餐廳都嚐過了,就來這間賣點是海南雞與清湯腩的舖頭試試。挑了bar檯坐,早知揀其他普通餐檯,因為bar檯area唔係好夠冷氣。今次諗住先試海南雞,下次先試清湯腩,再叫多個雲吞蝦子撈麵同炸魚片。炸魚片先上,配湯吃,味道跟一般魚片沒兩樣,沒什麼特別。然後撈麵到,好味但都係同出面食的差不多,也是沒什特特別。到海南雞了!望到好期待,因為醬料跟一般不同,雞上面放了薑蓉,另有一碟青色的薑蓉做沾醬。好好食,雞好滑、沾醬又好食,不過沾醬偏咸,所以吃完很口渴。整體來說好吃,但又不至於餐牌上列出所獲獎項的得獎味道程度。
整體來說好吃,但又不至於餐牌上列出所獲獎項的得獎味道程度。
炸魚皮
雲吞蝦子撈麵
海南雞飯
2018-06-08
$70 (Dinner)
雲吞蝦子撈麵
海南雞飯
2018-06-03 224 views
一家五口入去食,等左好耐先有得食!蝦子撈麵普通過乜,唔香,同豉油撈麵無分別!牛腩唔入味!雲吞麵ok! 檸茶無茶味,凍央得奶味 (忍唔住叫佢換檸水)!搵個唔識入機既伙計入,張單錯左四次!搵唔到理由再幫襯!
2018-05-30 244 views
今日心血來潮入黎石門兜一兜,係馬鐵站一出黎,已經見到好多人派傳單⋯接過黎一張「澳洲丸記清湯腩」既,個姐姐同我講:「下午茶☕️時段,都會送杯飲品😍」望一望價錢又真係幾低喔同埋凍飲都唔洗加錢,所以就直接入去坐底啦入到黎感覺周圍都幾乾淨整齊,於是就叫左個 招牌菜:清湯牛腩飯 + 一份魚皮 + 凍0茶🍋,上菜速度好快,唔洗幾分鐘就出齊所有食物。啲腩肉睇落好瘦甘,但食落又好淋同多汁個湯底又鮮味,加埋啲飯落去做個湯飯真係好正,仲有杯冰凍既飲品🍹,啱曬而家呢啲甘熱既天氣食!果份魚皮又夠香脆而且仲好簿身

。啲腩肉睇落好瘦甘,但食落又好淋同多汁

2018-05-29 153 views
住左係廣源7年幾,廣源真係冇乜野食第一城又成日去,食都食到唔知食咩好!最近聽到好多沙田友嘅朋友話石門開左好多間餐廳.今日突然心血來潮想去石門,今次係第一次去石門,一行出馬鐵站就見到有人派傳單, 話下午茶餐有杯野飲送,好似好正咁喎咁就入去試下啦!一入去都見到幾多人食野.想坐卡位都冇位.唯有坐吧枱啦。叫左個餐牌寫住店長推介嘅咖哩牛腩飯,落左單3分鐘就有得食,好有效率!個咖哩好夠味,牛腩夠淋,飯又唔太硬。杯奶茶都好夠滑!好!店員姐姐又會同我傾下計,好親切!下次一定會再黎幫襯
住左係廣源7年幾,廣源真係冇乜野食
!店員姐姐又會同我傾下計,好親切!下次一定會再黎幫襯
2018-05-24 170 views
剛搬黎沙田。要4出尋找嘢食!黎到石門。一出馬鐵口,就見到依間嘢,又有個牌喺門口, 咪走過去八卦下啦~ 有個女仔走咗出嚟同我講。有下午茶優惠。緊系咪執輸啦~ 叫咗個海南雞飯,諗住穩陣啲, 家姐細妹就叫左個口水雞飯同埋雲吞撈麵。送杯嘢飲。 真係好食喎 !啲雞又夠滑, 個油飯同其他啲油飯唔同, 平時食開嘅油飯真係好濟,依度依個冇濟既感覺。食完一碟仲有啲好似唔夠食甘。依個時候,緊系試埋家姐同阿妹果啲啦。家姐個口水雞飯,個口水汁好正喎。一啲都唔鹹,食落口都唔算太肥膩,家姐話超好食囉。阿妹叫左個雲吞撈面。我開頭有啲擔心。因為小朋友通常唔系好食 幼麵,因為嗰陣鹼水味,未必食得到。出奇地。阿妹好努力甘食。我當然系要試下啦,個面都完全冇鹼水味,唔怪得佢系甘食啦,而且佢唔系用蠔油撈,冇平時果啲甘鹹。阿妹成碗食曬。看佢兩姊妹食得甘開心,甘難搞既姊妹花都搞掂左。甘緊系要上黎評一評,比個啦~臨走阿妹仲同個姐姐講,以後佢地會成日見喎~姐姐話下次請佢食炸魚皮, 一聽到個炸字。就問我,甘下次即系幾時。系咪聽日?大家都笑左。
泰式海南雞飯
2018-05-21