餐廳:幸屋地點:灣仔機利臣街菜式:日式拉麵餐牌:拉麵,沾麵,丼飯,小食,沙律,飲品等。可以揀拉麵既粗幼同硬度,湯既濃度,香油分量,辣度,連叉燒,葱同椰菜分量都有得揀。冷豆腐 $32冷豆腐一客四片,超級滑溜,入口凍冰冰,面頭加上青瓜絲,加上蔥花,白芝麻粒同木魚花。伴有清香冷麵汁,夠味又唔會太濃。炎夏小食之選。和風炸雞 $45和風炸雞一客三件,伴有沙律醬。熱辣辣上枱,炸得皮脆肉嫩,係雞脾肉呀,入面都好多汁,點沙律醬食更滑溜又可以降溫。櫻花蝦味噌拉麵 $88櫻花蝦味噌拉麵湯底色水呈橙色,好有蝦香味,又唔會太鹹。拉麵我揀左幼麵,口感唔錯,蛋香十足。配料有半肥瘦厚叉燒一片同薄叉燒一片,原隻流汁糖心蛋,同好多櫻花蝦仔,令碗麵蝦香更濃。厚叉燒好腍又入味,薄叉燒好大片。蔬菜有黑木耳、椰菜、紫菜同蔥花,帶黎唔同口感。面頭再灑上白芝麻粒。我自己加枱上面蒜蓉,令個湯更好味!日本黑豚丼 $83日本黑豚丼有炙燒日本黑豚六片,上面灑上蔥花同白芝麻粒。黑豚食落爽口而且醬汁甜甜地好惹味,好有炙燒香味。配有一隻糖心蛋一開二,蛋黃撈飯正!仲有少量梛菜。飯量好多,個汁送飯一流,而且都好夠汁餸飯,食到底都有汁。辣芽菜好鍾意食
餐廳:幸屋
地點:灣仔機利臣街
菜式:日式拉麵

冷豆腐 $32

和風炸雞 $45

櫻花蝦味噌拉麵 $88

日本黑豚丼 $83

辣芽菜
好鍾意食呢度既辣芽菜 ,有一大瓶放係枱上任你加。辣芽菜脆口,酸酸辣辣又唔會太辣,幾好味!
今餐拉麵同小食都保持一貫水準,入面裝修好有日本拉麵店感覺。星期六兩點幾都滿座。
2024-08-03
$124 (Lunch)
2024-06-27 2882 views
今天晚上沒人煮飯,順勢就出去吃吧😝😝😝😝。又被我找到機會在外面吃了,於是立馬約朋友今晚聚餐一下,聚餐說得有點誇張,就普通吃一吃啦🤭🤭🤭。放工就來到灣仔覓食了,這家拉麵就是在openrice找到的,好評蠻多,又不算貴,而且看它的沾麵也好有名,想吃就出發吧。店內很有懷舊的日式感覺。我們點了兩個主食,再加兩個小吃。拉麵/沾麵都可以客制化,其中包括任意選擇麵條軟硬度,湯汁的溫度/濃度也是可以按要求調整的,非常人性化。醬燒牛肉飯 牛肉不是肥牛,牛肉脂肪不多,牛味卻很濃,而且一點都不柴,反而越嚼越有牛味,米飯就一般日本珍珠米,很香軟,淋上甜甜的燒汁,很是下飯,溫泉蛋就有點睛之效。蝦汁帆立貝沾麵 選了幼麵/熱湯/湯正常濃度/豚角煮含兩隻大大隻的帆立貝,厚切但入口即化的豚角煮,但一點不膩,上面還鋪滿了櫻花蝦以及黑木耳,真的好豐盛。湯汁蝦味很香濃,每口麵點上這湯汁,好滋味。芝士年糕炸到外面有點脆感,但裏面就行軟糯,芝士咸香。冷豆腐豆腐順滑冰涼,加上爽脆的青瓜絲以及蔥花,夏天吃真的好清爽。餐牌有實物圖看着更容易選。吃完就離開了,拍了一下灣仔的街景,也是很復古。

店內很有懷舊的日式感覺。

醬燒牛肉飯

醬燒牛肉丼

選了幼麵/熱湯/湯正常濃度/豚角煮

芝士年糕

炸到外面有點脆感,但裏面就行軟糯,芝士咸香。
日式芝士年糕

冷豆腐

豆腐順滑冰涼,加上爽脆的青瓜絲以及蔥花,夏天吃真的好清爽。
冷豆腐

餐牌有實物圖看着更容易選。

吃完就離開了,拍了一下灣仔的街景,也是很復古。

醬燒牛肉丼
日式芝士年糕
3 day(s) ago 0 views
🔖Yuki House Ramen隱藏喺巷仔嘅拉麵店,喺灣仔機利臣街。我哋試咗櫻花蝦麵豉拉麵同埋蝦汁帆立貝沾麵,份量啱啱好,拉麵可以揀返粗幼同埋硬度,湯嘅濃度,香油同埋辣嘅份量,拉麵嘅湯底好濃郁,厚切叉燒咬落好腍,一舊啱啱好,唔會太多,拉麵幾特別。而沾麵亦都好掛湯,質感係比較厚身。另外叫咗啲小食,有炸蠔同埋雞軟骨,同朋友嚟飲啤酒叫埋小食又幾好。#dineforgoodshk #wanchairestaurant #lunch
🔖Yuki House Ramen

我同朋友今日去咗食日本拉麵-黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵湯底有淡淡淮山味,幾特別又唔會太濃。鹹味非常適中,好啱好適合香港人的口味,味道適中。佢夠豚肉都好腍一d都唔韌。-沾麵係廣島蠔沾麵🦪,有熱辣辣嘅湯底,濃而不鹹,又唔會太澀,啱啱好。蠔都算好大隻好新鮮幾鮮甜。-和風餃子🥟加咗沙律醬。餃子又唔會太大隻啱啱好食落去一啖或者兩啖就食完。-芝麻手羽雞翼外邊炸到好脆,又有少少哋嘅辣味I went with a friend to eat Japanese ramen today.- Black Garlic Rich Yam Tonkotsu Ramen:The broth has a subtle yam flavor, which is quite unique without being too heavy. The saltiness is just right, making it perfect for Hong Kong tastes. The pork is tender and not at all tough.- Dipping Noodles with Hiroshima Oyst
我同朋友今日去咗食日本拉麵
-黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵
-芝麻手羽
雞翼外邊炸到好脆,又有少少哋嘅辣味

- Dipping Noodles with Hiroshima Oysters🦪: The broth is hot and spicy, rich without being salty, and not too bitter—just perfect. The oysters are quite large, fresh, and sweet.

- Japanese Style Gyoza🥟:
Served with salad dressing. The gyoza is not too big, just right for one or two bites.

- Sesame Chicken Wings
The wings are crispy on the outside with a hint of spiciness.
去完灣仔合和新商場,走到附近內街一家拉麵店,黑蒜、辛味、豚骨等等,我就點了一碗櫻花蝦味增拉麵🍜櫻花蝦味增湯底濃郁,大量櫻花蝦、芝麻香蔥,又香又鮮味,跟味增既香氣完美結合。 豚肉叉燒有厚薄兩款,厚切腍滑,薄片油潤嫩軟。拉麵彈牙沾滿蝦湯味。另外還點了蒲燒鰻魚飯,鰻魚厚身,外焦香內嫩,配上醬油的甜味,仲有流心蛋🥚小食點左冷豆腐,搭配一點醬油,清爽滑口! 自製餃子,餃子上面那層薄膜,吃起來更酥香,一口一隻,爆汁juicy 🥟💕

小食點左冷豆腐,搭配一點醬油,清爽滑口!

2024-11-23 344 views
灣仔呢度都有好多食肆,但拉麵店唔算多,今日就走到嚟機利臣街呢間拉麵小店試吓。-一坐低見到枱面上有芽菜就已經好開心,食拉麵最正係有大量芽菜配🤭而且佢嘅芽菜係有少少酸辣,超開胃~-嚟得小店就想試吓啲特別啲嘅拉麵,所以叫咗個櫻花蝦味增拉麵($88)。最正嘅係呢個拉麵有大量櫻花蝦,連個湯底味噌味都好濃厚,仲有齊薄切同厚切叉燒,最鍾意個厚切叉燒,咬落軟腍,肥膏部份唔會太多👍🏻拉麵亦都煮到啱啱好,唔會過腍,而且好掛湯~-另外都叫左個新嘅咖喱拉麵($108)湯底濃郁唔膩,帶少少辣,會忍唔住飲哂🤭配料方面,有流心半熟蛋,同埋4塊薄切叉燒,份量比起大部份拉麵店多😍而且叉燒有少少微焦,令到叉燒更香口😋-小食方面叫左蒜香雞軟骨($38)同和風餃子($38)雞軟骨炸得好脆,但入面唔會好乾,好香口,食到停唔到口,不過真係好熱氣🤣而和風餃子個外皮煎到好靚,金黃色又脆身,如果可以配埋個酸酸地嘅汁就完美啦~
$100 (Dinner)
2024-11-22 253 views
今日就同朋友去左幸屋食野小店除咗拉麵之外,仲有丼飯選擇,每款拉麵可以自行選擇拉麵嘅粗幼度, 湯汁嘅濃淡度等蝦汁帆立貝沾麵沾麵麵質比較粗身煙韌,好掛湯, 湯底有濃郁既蝦味, 質感濃稠黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵叉燒肥瘦適中, 用左半肥瘦嘅豚角煮, 肉質腍身, 配料非常豐富,有齊肉醬,溏心蛋, 木耳, 撈埋食好有層次, 黑蒜湯底加上山藥, 飲落比較輕盈, 拉麵麵質彈牙和風炸雞上面放左沙律醬, 炸得香脆炸日式芝士年糕年糕咬開後見到好軟熟嘅芝士, 有小小拉絲
今日就同朋友去左幸屋食野

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵

和風炸雞
上面放左沙律醬, 炸得香脆

炸日式芝士年糕
年糕咬開後見到好軟熟嘅芝士, 有小小拉絲
自從轉左去灣仔返工都食多左附近既餐廳,呢間今次已經係第二次食,再幫襯味道依然不錯,值得推薦比大家。———————————————🌟 櫻花蝦味噌麵 $88呢個櫻花蝦味噌麵湯底蝦味非常濃郁,仲有淡淡嘅味噌香,麵質煙韌彈牙,幾好咬口。每一啖都可以食到濃厚既蝦香。叉燒方面有兩款,一款比較薄身而另一款比較肥美,兩者食落都非常香口,肥美嗰件仲有啖啖肉嘅感覺。另外上面果粒溏心蛋真係整得超出色,入面流心係完美,超好食。🌟 蒲燒鰻魚丼 $98呢個蒲燒鰻魚丼係非常有驚喜,鰻魚超大塊又厚身,大大啖咬真係超滿足。飯粒係珍珠米,夠軟糯又唔會太黏,每啖都食到鰻魚醬汁滲入飯入面嘅香氣。🌟 吉列廣島蠔 $42廣島蠔新鮮炸起,外層炸粉夠脆,咬落去唔會覺得油膩,而且仲保留到蠔既鮮味。🌟 冷豆腐 $32呢個冷豆腐份量多,夠厚身夠滑,連埋特製調汁同青瓜絲都非常不錯。

———————————————
🌟 櫻花蝦味噌麵 $88

🌟 蒲燒鰻魚丼 $98

🌟 吉列廣島蠔 $42

🌟 冷豆腐 $32

2024-11-20 456 views
我今日又要做孤獨的美食家了,獨食難肥,me time一下很好,自己一個食拉麵就最正!好,坐低睇下有咩好食先。鹽湯黑松露元貝拉麵,同menu張相近乎一樣,好豐富。第一下要試湯底,味咸湯清,元貝大大粒有兩粒,爽甜!仲有主角好香菇味既黑松露。白雞肉好入味,食落肉質爽、彈、嫩。拉麵好有咬勁,仲有好多配料,糖心蛋、荀、洋蔥和紫菜。芝士年糕,食完拉麵先食,都仲係熱辣辣爆芝士,果種外膽,內心軟綿綿既質感,係幸福感啊!

好,坐低睇下有咩好食先。

鹽湯黑松露元貝拉麵,同menu張相近乎一樣,好豐富。

第一下要試湯底,味咸湯清,元貝大大粒有兩粒,爽甜!

仲有主角好香菇味既黑松露。

白雞肉好入味,食落肉質爽、彈、嫩。

拉麵好有咬勁,仲有好多配料,糖心蛋、荀、洋蔥和紫菜。

2024-11-19 474 views
櫻花蝦味增拉麵 湯頭濃郁 掛身 淡淡都係櫻花蝦味 麵質爽彈 份量勁足 魚介豚骨沾麵最鍾意食沾麵嘅我 呢個沾麵好有驚喜叉燒大大件 一啖食落好滿足 豚骨湯煮得好濃 麵質煙韌 面質比較粗身 叉燒肥瘦相間 表面有用火槍炙燒過 食落去會好香口有焦香味 叉燒肉質鬆軟 睇嚟慢煮咗一段時間和風餃子擺盤靚 餃子底層煎到冰花狀 香脆可口 加埋啲沙律醬一齊食 好邪惡芝士年糕煙煙靭靭 芝士味勁濃 整體嚟講 呢間餐廳環境好舒服 食物質素好 份量多
櫻花蝦味增拉麵
湯頭濃郁 掛身 淡淡都係櫻花蝦味 麵質爽彈 份量勁足

魚介豚骨沾麵

和風餃子

芝士年糕
煙煙靭靭 芝士味勁濃

整體嚟講 呢間餐廳環境好舒服 食物質素好 份量多

2024-11-18 490 views
晚上七時,轉入灣仔這條小巷發現很多商舖已關門,但有一間拉麵店依然燈火通明。推門入內,眾多食客都在默默品嚐一碗碗熱騰騰的拉麵 。🤍廣島蠔沾麵 用嘅係粗粗地、口感似烏冬嘅麵條,掛汁一流!上枱嘅湯汁滾燙冒泡,濃厚帶鮮。廣島蠔有三隻,肥美又大隻。🤍赤武士 辛味拉麵有四種程度的辛辣味可供選擇,我哋選了第二級,辣度很可以接受,湯頭有點像熟悉的五香肉丁味道呢。特別喜歡麵條的熟度,同埋兩款叉燒都肥瘦適中,足夠軟淋。🤍芝士年糕 咬開芝士即流心爆出,即炸的芝士年糕真的超好吃🤍自家制餃子 薄脆冰花整得好靚,醬汁參考咗日本大阪燒嘅味道,灑上木魚碎,日式感覺更為突出

🤍廣島蠔沾麵

🤍赤武士 辛味拉麵

🤍芝士年糕
咬開芝士即流心爆出,即炸的芝士年糕真的超好吃

🤍自家制餃子
2024-11-15 536 views
呢間係我人生食過最難食嘅沾麵我叫咗一碗叫做蝦味沾麵$128本身滿心期待 點知原來係惡夢的開始第一下嚟到湯望落好濃郁,但係食落去竟然一啖味都冇同咗侍應講換返嚟嘅都係一樣整到我成碗冇食過咁滯原來佢嘅濃稠 係生粉水溝出黎服務就真係麻麻我後join我啲friend 叫佢比杯茶我到而家都未飲到麻煩佢比幾個碗,我哋都要提咗第三次先記得重要嘅嘢講三次伏到爆炸 千祈唔好去伏到爆炸 千祈唔好去伏到爆炸 千祈唔好去除非你想試下咩叫難食嘅拉麵啦🤭
呢間係我人生食過最難食嘅沾麵
我叫咗一碗叫做蝦味沾麵$128
本身滿心期待 點知原來係惡夢的開始
第一下嚟到
湯望落好濃郁,但係食落去竟然一啖味都冇
同咗侍應講換返嚟嘅都係一樣
整到我成碗冇食過咁滯
原來佢嘅濃稠 係生粉水溝出黎

服務就真係麻麻
我後join我啲friend 叫佢比杯茶我
到而家都未飲到

麻煩佢比幾個碗,我哋都要提咗第三次先記得

重要嘅嘢講三次

除非你想試下咩叫難食嘅拉麵啦🤭
2024-11-08
$150 (Dinner)
2024-11-13 567 views
灣仔咁多拉麵店,今次喺關注組帶領之下去咗幸屋💖 門口都幾有氣氛,入到去唔算好大,一眼望晒,好彩唔使等位✌️⭐赤武士辛味拉麵 $83辣味湯底睇落橙紅色咁,但入口係一種溫和嘅辣,唔係死辣✌️⭐黑蒜濃厚山藥豬骨拉麵 $88落咗黑蒜油搞到湯底變咗灰白色好搞笑🤣😲所有拉麵都可以根據自己要求選擇麵條類別、軟硬度、湯底濃度、香油濃度等等,睇得出店家嘅用心 而且配料好豐富,包括椰菜、木耳、紫菜、兩種不同嘅叉燒同埋一隻半熟溏心蛋,另外黑蒜濃厚山藥豬骨拉麵仲有肉碎添✌️第一種係日式叉燒,肉質柔軟,入口好嫩,第二種係五花腩叉燒,肥瘦分層明顯,厚切正方形啖啖肉大滿足💖半熟溏心蛋冇過熟,蛋黃好流心,有滑順嘅質感,入口即融。至於拉麵份量好多,唔洗替玉都夠飽✌️⭐和風餃子 $38原來係冰花餃子,上面淋上沙律醬同木魚碎,賣相幾好啊,餃子菜肉均勻,調味啱啱好,輕鬆食曬一碟✌️-⭐芝麻手羽 $38即係炸雞翼兩隻,即叫即炸,熱辣辣地上桌,外皮酥脆,入面保持住嫩滑的口感,仲有雞油😋好邪惡-*此乃自費食評

⭐赤武士辛味拉麵 $83
辣味湯底睇落橙紅色咁,但入口係一種溫和嘅辣,唔係死辣✌️

⭐黑蒜濃厚山藥豬骨拉麵 $88
落咗黑蒜油搞到湯底變咗灰白色好搞笑🤣😲

⭐和風餃子 $38
⭐芝麻手羽 $38
*此乃自費食評
今天不是休息天,而被急call返公司OT的加班天。做完嘢同同事在公司附近覓食,比我地發現咗一間帶驚喜的隱藏小店。🦐櫻花蝦味噌拉麵 $88:一上枱就聞到櫻花果只特別既咸香同鮮,加埋濃濃既豬骨湯底,令到成個湯底提升咗一個層次,叉燒肥瘦相間入口軟綿鬆化,拉麵軟硬適中(面底軟硬可隨你喜好選擇)。被我列入可再回頭系列!🐟魚介豚骨沾面 $98:湯汁同拉麵是分開上既,隨自己心思添加。湯汁好濃稠撈好之後可以掛起面上面,令到面底好夠味。搭配左耳絲、筍、青菜、叉燒(系吖,又系果舊肥瘦相間,肥瘦比例各佔50%既叉燒)每啖都感受到師傅既心血同技藝。🥟和風餃子 $38:每只餃子睇落去都漲卜卜,一啖咬落去滿滿既肉汁飆曬出離,肉質鮮嫩,口感絕佳。🐔蒜香雞軟骨 $38:與其他雞軟骨唔同既系呢度既雞軟骨外面裹佐一層粉漿,外面酥香脆裡面軟滑,飽滿彈牙。✨環境:非常日系的裝修風格,地方雖小但五臟具全。服務貼心🫰🏻

🦐櫻花蝦味噌拉麵 $88:

🐟魚介豚骨沾面 $98:

🥟和風餃子 $38:

🐔蒜香雞軟骨 $38:

2024-11-09
  • 櫻花蝦味噌拉麵
  • 特濃魚介醬油沾麵
2024-11-11 577 views
今日放假去逛逛新開的合和商場,商店只開了一半,食肆更是寥寥可數,決定還是到附近的幸屋食拉麵更放心。.無錯,幸屋是一間可令人放心的拉麵店,水準一向穩定,價錢合理,選擇也多,拉麵、沾麵、丼飯和小食都不會令人失望。若說不放心是會唔會無位?不過今日星期六應該無問題。.餐廳不大,裝修風格似日式小店,樓底超高,感覺輕鬆。一邊有吧枱位,一個人享用也可吃得很自在。.胡麻王豚骨拉麵($80)拉麵加入胡麻醬後多了芝麻香氣卻又不會蓋過本身醇厚濃郁的豚骨湯底,別有一番風味。我選了御屋mix,有兩塊不同部位的豚肉:一塊日式叉燒,另一塊䐁角煮。後者帶皮厚切,肉質軟糯,有入口即化的感覺。日本黑豚丼($83)4片肥瘦相間的黑豚肉片,經燒烤後油脂減少,柔軟得來又有口感,肉的邊緣帶著焦香,外脆內軟,肥而不膩,非常好吃。吉列廣島蠔($42)冷豆腐($32)我最愛這兩款一冷一熱的小食,廣島蠔是可容易食用的一口Size炸蠔,鮮味濃縮,日式麵包糠炸漿香脆。冷豆腐簡單而美味。

胡麻王豚骨拉麵($80)
胡麻王豚骨拉麵

日本黑豚丼($83)
日本黑豚丼

吉列廣島蠔($42)
冷豆腐($32)
冷豆腐簡單而美味。
吉列廣島蠔
2024-11-09