2020-12-10 727 views
早排聽聞港島區嘅好朋友話中環開咗間鹵水店位於威靈頓街近地鐵站, 於是乎就相約好朋友大家一齊去食下!可能今日係閑日星期三, 五點鐘左右所以食客唔算太多, 餐廳裝修都好特色好有中式化, 碗碟都用咗好中式舊時代嘅公雞造配搭 好有懷舊感. 因為我朋友剛剛收工而我又下午唔係食得太多所以都有啲肚餓, 望住個餐牌原來係食拼盤嘅鹵水食物為主, 價錢都好公道, 於是乎我哋就點咗鹵水豆卜、墨魚同紅腸、時令燉湯同埋郊外油菜...個鹵水豆卜都整得好冧同埋啲鹵水入曬味, 而我最鍾意食墨魚, 啲墨魚都好鮮味, 刀功都好了得塊塊都差唔多大細!碟油菜芥蘭都係用鹵水汁整出嚟好新鮮爽脆嫩滑, 而個燉湯就係用咗龍眼肉同雞腳及豬肉去燉好夠火喉, 抵讚! 我哋兩個人齋食餸都食到好飽, 捧住個肚搭車返屋企.

2020-12-03
$108 (Dinner)
2020-12-08 447 views
我有個願望就係日日食燒鵝😆日日有好味嘅鵝肉陪伴着我感覺就更幸福♥️♥️❣️滷水鵝皇飯鵝片鵝肝鵝腎鵝腸鵝蛋 全部有關鵝嘅嘢都喺晒飯裏邊啦 飯都吸收埋鵝汁嘅精華枱上面仲有白醋汁同埋滷水汁可以俾你自由配搭同埋自由調教實在係難得一遇 好多餐廳都要另外叫呢度都有啲招牌小食❣️鵝掌 份量適中 每一隻掌真係入晒味 而且淨係睇色水夠晒滷水色都係靚鵝食落去肉質夠實 相當有質感❣️鵝翼我最鍾意食🤩🤩去潮州菜館必叫加埋白醋汁 夠晒風味 碟裏面仲有滷水豆腐如果此時此刻送啤酒啤酒更佳買單嘅時候未夠六點仲有88折除咗中環店仲有好多分店例如黃埔銅鑼灣下次經過都可以去再食
我有個願望就係日日食燒鵝😆

買單嘅時候未夠六點仲有88折
除咗中環店仲有好多分店
例如黃埔銅鑼灣下次經過都可以去再食

2020-12-03
$100 (Dinner)
2020-12-03 268 views
之前成日見到呢間排長龍,一直都冇試,於是今日就叫外賣自取鵝肉飯,88折之後$58,價錢ok。一打開見到都幾多,有魚片、半隻蛋、豆卜、兩條菜,呢d配料正常,仲有俾2杯仔汁,幾惹味,最重要既鵝肉唔錯,夠淋夠香,冇咩骨,可惜鵝片比較肥,扣左一粒星。

招牌鵝肉飯

招牌鵝肉飯
2020-12-01 224 views
放工與朋友相約係中環行街見到呢度都有間日日香因為同行朋友未試過所以同朋友再食多一次之前喺觀塘已經試過 啲鵝肉飯大大碗 環境好似咖啡店咁不過可能呢排香港疫情嚴重左 店舖好多人都係只買外賣見到佢哋都有做好防疫措施唔使等位直接入去一入到去店員好細心咁排好餐具比熱茶我哋因為呢排減肥所以份量叫得唔多叫咗個滷水雙拼飯$102 另外加咗燉湯$38仲有叫咗一份鵝腸$58上菜首先先上燉湯 入邊有竹絲雞淮山 新鮮滾熱辣好啱冬天飲見到一碗 好足料嘅鵝片拼墨魚飯其實佢雙拼飯都有好多選擇 性價比高鵝片、豆卜足夠滷水味 甜中帶鹹而且鵝腸認真出色 爽口彈牙滷水味剛好 配一點醋冇得頂最後我同朋友忍唔住叫多咗一碟辛苦左一日 食到好嘢真係好開心環境:光亮銀色嘅顏色燈光令到店舖非常突出服務:店員親切有禮,主動留意佢到客人所需
放工與朋友相約係中環行街

首先先上燉湯 入邊有竹絲雞淮山
新鮮滾熱辣好啱冬天飲
見到一碗 好足料嘅鵝片拼墨魚飯
其實佢雙拼飯都有好多選擇 性價比高
鵝片、豆卜足夠滷水味 甜中帶鹹

而且鵝腸認真出色 爽口彈牙
滷水味剛好 配一點醋冇得頂
最後我同朋友忍唔住叫多咗一碟
辛苦左一日 食到好嘢真係好開心

環境:光亮銀色嘅顏色燈光令到店舖非常突出

服務:店員親切有禮,主動留意佢到客人所需

2020-12-01
$140 (Dinner)
  • 蟲草花竹絲雞燉湯
  • 滷水鵝腸
  • 滷水鵝片拼墨魚飯
2020-11-03 409 views
平時燒鵝就食得多,滷水鵝真係好少食,以前對鵝既印象係,難咬又多骨。 不過今次試呢間同我之前食個啲完全唔同,我試左個鵝皇飯,D 鵝肉「林林地」又冇咩大骨,方便我女仔人家食。上網睇番先知道,呢間店係潮州澄海好出名,賣獅頭鵝。個飯多餸到,連D飯都睇唔到,好豐富呀! 我同D朋友都讚不絕口,所以又叫左個鵝八拼去試下......因為可以試埋唔同部位,鵝腸都好出色。如果唔夠調味,枱面上面仲有精心調製白醋同埋滷水汁,比客人無限使用添。整體來講 環境舒適,但如果想少人就唔好lunch hour 去。 推介推介!
特級滷水鵝皇飯

鵝八拼

2020-10-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
特級滷水鵝皇飯
鵝八拼
  • 鵝皇飯
2020-09-09 467 views
日日香鵝肉飯店 每次到中環經過此店都覺得非常吸引佢個超大落地玻璃直望廚房睇住廚師煮理各式各樣滷水食物同鵝肉真係睇見都流口水特別中午時分都大排長龍今日較早放工就走過嚟買啲返屋企試吓-店內環境光潔舒適玻璃窗內清楚睇到廚房嘅食物同製作過程非常整潔令人食得放心-******************************-🔅鵝五拼 $208價錢非常抵食,包括:鵝肉、鵝掌、鵝翼、鵝肝、鵝頭滷水汁有別外間滷水店唔會太咸太濃味鵝肉夠嫩肉質紮實唔會滷得過火變靭另外鵝皮脂肪比例唔會太肥同有膻味充滿油香🔅紅腸、大腸、墨魚自選滷水滷水大腸超好味又唔會太肥膩入味彈牙真係食完一件又一件必點之選墨魚一樣出色爽口彈牙配以醋汁勁開胃
日日香鵝肉飯店

玻璃窗內清楚睇到廚房嘅食物同製作過程
非常整潔
令人食得放心
🔅鵝五拼 $208
價錢非常抵食,包括:
鵝肉、鵝掌、鵝翼、鵝肝、鵝頭
滷水汁有別外間滷水店

爽口彈牙
配以醋汁
勁開胃

• 鵝五拼
日日香鵝肉飯店 (中環)中環威靈頓街50號華威大廈地下B號舖-----呢間黎自汕頭嘅食鵝名店喺香港開咗一段時間,幾個月Wfh一直無返中環,最近終於返番office,就同同事Lunch time去咗試下。-✨金牌滷水鵝片飯:佢地最出名就係滷水鵝,所以第一次嚟,梗係要食返個鵝片啦,佢哋同汕頭總店一樣,選用正宗嘅獅頭鵝,而滷水膽亦跟足總店,味道非常正宗,3成肥7成瘦嘅鵝肉,入口鵝油豐腴,鵝肉嫩口,配搭熱辣辣嘅白米飯同香濃嘅滷水醬汁,另外仲有菜心同滷水蛋等配料,非常豐富,食完之後力量滿滿地返工,令人感覺滿足。-滷水豬手拼鵝掌飯:雖然佢哋嘅招牌係鵝肉,但其實佢哋嘅滷水豬手都一樣冇失色,Q彈嘅豬皮同滷得非常入味嘅豬手,非常適合沾點少少特調醋汁再食,同事同我都好中意😊。而鵝掌就更係無可挑剔,入味嘅外皮令人欲罷不能,真係好想打包返去比媽咪試下-滷雞蛋 :滷雞蛋味道夠濃,唔會太鹹又唔會太淡,非常下飯,雖然本身碗飯已經有雞蛋,但係仍然令我哋忍唔住叫多隻share。-----👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:7.5/10
日日香鵝肉飯店 (中環)
中環威靈頓街50號華威大廈地下B號舖

👶🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
疫情似乎受到控制, 但6pm 禁堂食仍然持續, 唯有繼續叫外賣~ 放工嚟到中環「 日日香鵝肉飯店」, 呢間餐廳來頭唔少, 汕頭名店嚟, 保證味道正宗~嚟到已經差唔多7點, 滷味選擇已經唔多, 好彩仲有滷水鵝肉買, 就叫咗一個例牌, 再叫多份墨魚返屋企做餸~滷水鵝肉滷水鵝肉選用正宗獅頭鵝, 鵝身比一般既大隻多肉, 鵝肉肥美甘香, 唔油膩, 肉質嫩滑唔鞋, 而且煮得超入味, 滷水味道香濃, 唔會死鹹, 食時點上酸甜醋, 有提鮮作用, 令鵝味更突出~墨魚 墨魚係一人份量, 唔算好多, 入口非常有咬口, 煙煙韌韌, 帶有滷水香, 但又唔會覺得鹹, 用嚟送飯就最啱~

滷水鵝肉

墨魚
2020-08-24
TakeAway
放工買外賣回家,漸漸成為了習慣,畢竟長時間吃住家飯,悶悶的,容易屈出病來,中菜及西餐經常吃到,難得來到中環站,就買點滷味作餸吧!說實,每次經常「日日香鵝肉飯店」,都會被一隻又一隻,又肥美,又充滿光澤感的滷水鵝吸引住,這次終於有機會吃到~滷水鵝肉(例)鵝肉煮得非常入味,入口帶有滿滿的滷水香,又有濃濃的鵝肉香味,最重要是味道不會過鹹,而鵝肉肉質挺嫩口,不鞋,例牌的話份量蠻多,個人認為很抵吃,滿意。滷水大腸豬大腸同樣帶有濃鮮的滷水香,入口時口感煙韌,有嚼勁,軟軟的,一點都不硬,而腸內帶有點點脂肪,細嚼時味道非常甘香,沒有肥膩感。紅腸紅腸的份量有點少,但味道不錯,口感結實,外層腸皮脆身,滷水香味不算濃厚,味道不鹹,但個人認為份量少了點,若多加一點份量會更好。

滷水鵝肉(例)

滷水大腸

紅腸

2020-08-10
2020-08-16 216 views
這間店舖位於中環威靈頓街!日日香鵝肉飯店!店舖舖面裝修都算唔錯!新一代嘅滷味鵝店!食物十分之有質素!.滷味拼盤滷水鵝翼.滷水拼盤賣相相當之唔錯!滷味味道入哂味!.豬耳十分文之爽口!又有咬口好有口感!相當之唔錯!豬大豬好入味!又夠腍身!食入口又有咬口!好香滷水味!😋😋😋.腩肉好好味道!肥瘦分明!食入口好香滷水味道!又夠腍身!.豆腐卜相當之唔入哂味!一咬入口又夠哂腍!咬落去好又口感!好好味!😋😋😋.雞蛋味道唔錯味錯!食入口好香滷水汁味道!味道唔錯!.滷水鵝翼:賣相相當之唔錯!望見都想食!鵝翼入哂味!十分之腍身!食入口味道冇得輸超好味!😋😋😋!用來飲啤酒一流👍👍👍.價錢方面一般!食物十分之有質素!食物都好新鮮!唔錯之選!👍👍👍
這間店舖位於中環威靈頓街!日日香鵝肉飯店!
店舖舖面裝修都算唔錯!新一代嘅滷味鵝店!食物十分之有質素!
滷味拼盤

滷水拼盤
賣相相當之唔錯!滷味味道入哂味!
豬耳十分文之爽口!又有咬口好有口感!相當之唔錯!
豬大豬好入味!又夠腍身!食入口又有咬口!好香滷水味!😋😋😋
腩肉好好味道!肥瘦分明!食入口好香滷水味道!又夠腍身!
雞蛋味道唔錯味錯!食入口好香滷水汁味道!味道唔錯!

滷水鵝翼:
2020-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Other)
2020-08-15 172 views
這次去了位於中環威靈頓街的一家滷水專門店,因為在做外賣88折😆,而且聽過朋友說這家味道不錯,所以令靜靜更加想試試看🤤。店鋪主要售賣滷水鵝和滷水食品,去買我時候等了一陣子。💥滷味拼盤 HKD$128▪豬大腸,豬耳,紅腸,滷雞蛋,豆卜拼盤裡面共有五款食物,心大心細的靜靜決定買這個回去。因為不用吃什麼,而且一次過吃到蛋款食物。食物味道濃郁而不咸,食物很入味拌飯不錯🤤🤤。💥滷水豬手 HKD$68豬手有豐富骨膠原,女生吃多一點皮膚會更好吧🤭🤭。這個味道不太咸,肉質很腍有挻好🤤🤤。豬手份量挻多切到很大片,喜歡配搭酸酸的醬汁來吃,因為味會更香惹味。食物份量和質素不錯,價錢中等會再回購🤤。

💥滷味拼盤 HKD$128
▪豬大腸,豬耳,紅腸,滷雞蛋,豆卜

💥滷水豬手 HKD$68

食物份量和質素不錯,價錢中等會再回購🤤。

2020-08-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Other)
原價 82 元個飯盒,D肉數量少的可憐, 鵝肉重要得層皮肉都無咩的~ ! 已用左Openrice 買滿80元減20元的優惠~ 但其味道又十分普通~ 毫無驚喜~ 完全唔值這個價錢~ !!
已用左Openrice 買滿80元減20元的優惠~
但其味道又十分普通~ 毫無驚喜~ 完全唔值這個價錢~ !!
滷水雙拼飯 - 鵝肉 - 豬腩肉
2020-08-12
TakeAway
$82 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
3K
2020-07-29 165 views
抗疫期間多了時間在家,不擅長煮飯的我算是一大考驗。好彩還有外賣加餸,要不然就天天即食麵了。今日專程繞過威靈頓街,佳因有間滷水鵝專門店是我喜歡吃的。買了一盒鵝五拼。鵝五拼有鵝肉,鵝掌,鵝翼,鵝肝和鵝頭。鵝肉必食,肉質軟滑細膩,皮下脂肪不多,香口惹味。鵝掌和鵝翼是佐酒最好的拍檔,忍不住也來一杯。越食越有嚼口,滷水調味恰到好處,停不了口。鵝肝綿綿的口感,甘香可口。鵝頭是我第一次吃,固不到又滑又多肉,好味!

鵝五拼有鵝肉,鵝掌,鵝翼,鵝肝和鵝頭。
鵝肉必食,肉質軟滑細膩,皮下脂肪不多,香口惹味。

鵝肝綿綿的口感,甘香可口。
鵝頭是我第一次吃,固不到又滑又多肉,好味!
2020-07-29
$100 (Dinner)
2020-07-25 173 views
今日係中環附近食午餐,行過見到呢間餐廳名好特別,叫【日日香鵝肉飯店】,所以走入去食餐飯先。等緊入去,原來呢到好多人食,要排隊,等咗大約十幾分鐘,仲要入到去好快就滿座。地方大,環境又好,又乾淨,吸引我入黎。雙拼飯 $78鵝肉拼豬手:正宗口味既滷水鵝,一定要點黎食,鵝味口感突出,仲要勁入味,鵝皮仲要好香,厚度切得好適中,又嫩又軟;滷水豬手真係好正呀,爽口嫩肉又夠入味,仲有菜脯、豆腐卜、蛋送飯,真係好豐富呀包餐飲:熱檸茶

雙拼飯 $78

包餐飲:熱檸茶

2020-07-17
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
2020-07-18 3331 views
印象中一月初經過中環,已經見到這間小店正在裝修,之後多次開完會都想去幫襯食晏,但每次都失望而回,估計因為新型冠狀病毒疫情關係,餐廳刻意延遲開張日期。去到四月,工作上的會議暫停,就更加少機會去中環。今日因為私務去中環,原來餐廳已經開張了!終於可以一試「日日香」!雖然已經是中午1:30,門外仍然有幾個人排隊等候安排入座。門頂大大個餐牌推介各種美食,全部清一色潮州滷水;口味單一專門,但滷水食材的選擇就非常豐富。餐牌又大大隻字寫明「試業時間 免收加一」,另一個外賣餐牌就推廣「同心抗疫 共渡患難 外賣大優惠」。金牌滷水鵝片飯原價 $95,試業堂食推廣價 $85;外買飯盒價只收 $75,仲要送贈熱餐飲!滷水檔當然設在店舖門口,以吸引路人注目;這個也是典型港式燒臘檔、傳統粥粉麵店及潮州滷水小店的格局。透過大大塊玻璃見到了一隻隻巨型潮州獅頭滷水鵝,砧板枱面上又擺滿了一碟碟滷水美食,自然引人垂涎三尺,超大隻滷水鵝翼最為吸引。小店主打潮州滷水鵝,滷水膽最為重要。一間新開小店當然不能聲稱擁有一個幾十年的陳年滷水膽,所以「日日香」就用了另一個宣傳方法。滷水廚房並非在店內深處,而是布置在滷水檔
雖然已經是中午1:30,門外仍然有幾個人排隊等候安排入座。門頂大大個餐牌推介各種美食,全部清一色潮州滷水;口味單一專門,但滷水食材的選擇就非常豐富。餐牌又大大隻字寫明「試業時間 免收加一」,另一個外賣餐牌就推廣「同心抗疫 共渡患難 外賣大優惠」金牌滷水鵝片飯原價 $95,試業堂食推廣價 $85;外買飯盒價只收 $75,仲要送贈熱餐飲
小店主打潮州滷水鵝,滷水膽最為重要。一間新開小店當然不能聲稱擁有一個幾十年的陳年滷水膽,所以「日日香」就用了另一個宣傳方法。滷水廚房並非在店內深處,而是布置在滷水檔旁邊(有隔牆分開),但同樣安裝了大大塊玻璃,路人可以清楚見到炮製滷水鵝的情況。看見大大鍋慢火熬煮中的滷水,正中位置吊起了一個大紗布袋滷水香料,鍋內正在浸煮兩三隻獅頭鵝。正在煮沸中的滷水泛起了一個個氣泡,表面還有一層鵝油 ⋯⋯ 實在非常吸引!
由於已經過了午飯高峰時段,餐廳內唔算太多人;但其實餐廳座位擺放相當寬敞,即使坐滿人,應該也不會有擠迫的感覺。以中環的高昂地舖租金,經營餐飲業竟然沒有用盡每一寸地方擺放最多的座位,可以說是異數,餐廳老闆可以形容為良心老闆。
餐牌設計簡單,自行選擇,之後交給店員落單。招牌靚飯唔算貴(以中環水平來說),但單點滷水美食就似乎稍為貴了一點。落單後,美食尚未送到之前,上網查一下。原來「日日香」是國內汕頭名店,總店同樣專賣滷水鵝;今年內在香港一口氣開了三間分店,估計是同時開舖。在香港前景未明朗及疫情雙重夾擊下,餐廳老闆勇氣可加。
滷水雙拼飯(鵝肉拼鵝腸)($78),堂食(只限中午12點至3點)另外送贈熱飲。用廣東傳統闊口公雞碗,有點懷舊風味;但這隻仿古風公雞碗(上世紀六十年代香港大排檔常見)近年越來越普遍,好多小館及熟食中心檔口都有採用,已經沒有10多年前初初再現香港時的特色及話題。
滷水雙拼飯(鵝肉拼鵝腸)
闊口公雞碗飯面舗滿餸菜,除了滷水鵝肉及滷水鵝腸之外,還有潮州鹹菜、半隻滷水蛋、滷水豆卜及潮式滷水扎肉;賣相粗獷、充滿庶民風味,令人聯想到當年(上世紀五、六十年代)香港經濟起飛前低下階層的大碗飯。不過,到了今時今日的香港,還要在中環地段,大碗飯的價錢當然不再平民。另一方面,主角滷水鵝肉及滷水鵝腸份量唔多,鵝肉亦切得有點零碎;似乎未能配合升了級、不再平民的大碗飯。
鵝皮腍滑,又已經切走多餘脂肪,餘下的鵝脂厚薄剛剛好,可增添鵝皮香氣。鵝肉軟滑、冇渣,又有咬口及鵝香;只略嫌滷水鹹香味道唔夠濃郁。
滷水鵝腸爽脆、彈牙、煙韌,有鵝脂香氣但又已經清除了肥膩的鵝膏;非常接近新鮮鵝腸的質素,非常好食!其餘配料的質素就不過爾爾。豆卜略嫌乾身、扎肉合格水平;最差是潮州鹹菜,太腍、太零碎、太濕,還是比較喜歡爽碎、鹹酸味道平衡、切成小粒的潮州鹹菜。另外,如果白飯底可以淋多一點滷水汁,就更加理想。
滷水鵝翼($50)只有一隻,即使是獅頭鵝巨形鵝翼,始終只是連鎖餐飲集團小店,並非講究服務的高級潮州菜館,定價偏貴。師傅斬鵝翼的技巧就非常細心,抵讚,有高級酒樓影子。先將翼尖及中翼斬開;然後再將中翼斬開兩截,每截再破開兩段,變成單骨鵝翼。解決了食鵝翼要啜骨的問題,非常方便!鵝翼的鵝皮唔同鵝身肉的鵝皮,質感腍滑中帶爽口、煙韌,亦沒有滑溜的鵝脂,兩者同樣美味。鵝翼肉薄,但就較鵝身肉更香、更嫰滑、更有彈性。
滷水鵝翼
作為潮汕滷水鵝專門店,味道在平均水平之上是理所當然的,但又唔覺得「日日香」特別出色。滷水味道稍為偏向清淡、滷水膽香氣唔夠明顯;其實也不喜歡過份濃郁的滷水,但「日日香」的滷水實在太清淡。另一個可以改進的地方,單點滷水美食應該奉上一小碟滷水,客人就可以更加清楚品嚐滷水的質素,及提升食物味道。
2020-05-22
$120 (Lunch)