🍣右口魚邊壽司💵48🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀順帶一提,前菜有沙律跟麵豉湯,沙律🥗配黑醋,而麵豉湯好鮮味,入面有蜆、海帶、蘿蔔片,不過油左少少🤏🏻頭大同朋友各嗌左2舊右口魚邊壽司🍣恕頭大見識淺薄😂以為左口魚係一種魚🐟嘅品種,原來係有分魚既左右口🤣右口魚壽司用左特製嘅豉油醃,再燒魚既表面,魚既油脂比較重,放入口有入口即溶化既口感😍超好食😋另外,師傅握成一口壽司,令客人既食相帶啲矜持🤪🦪磯燒帆立貝💵68🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀淨講擺盤贏咗成條街✨一粒巨大帆立貝一開為二,都仲係好大粒🤣經過燒熟既帶子都保持爽口~🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🦀蟹膏豆腐💵48🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀一客豆腐有4舊,方便客人一口食👍🏻記得要趁熱食,蟹膏豆腐勁重蟹膏味,口感又滑又溶化,配埋蔥一齊食一流🤤頭大一試愛上,真係超超超好食😋🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🐟間八刺身💵88🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀師傅將間八切到好薄身,非常考刀工🤓,配埋用木魚花做既豉油,好特別,間八既口感有啲腍(係新鮮既腍)一啲都唔韌~✨建議點少少豉油好啦,因為豉油偏鹹~🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🦪法國蠔💵28🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀法國蠔偏細隻,食落都唔會好腥,海水味中帶啲甜~🍱夢之丼💵2

🍣右口魚邊壽司💵48

🦪磯燒帆立貝💵68
🦀蟹膏豆腐💵48
🐟間八刺身💵88
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
✨建議點少少豉油好啦,因為豉油偏鹹~
🦪法國蠔💵28
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
法國蠔偏細隻,食落都唔會好腥,海水味中帶啲甜~

🍱夢之丼💵298
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
夢之丼特別之處,就係啲帶子配橙味🍊既醋一齊食,加埋食有種新清香橙既感覺😂但頭大歡喜配醬油食多啲,超級足料🤤海膽好鮮甜,無腥味,通常用吞拿魚蓉,餐廳就用三文魚蓉😍好少見,加埋左口魚邊,添加左陣陣魚既油脂香味👍🏻成個感覺勁幸福🥴

🍱花錦魚生丼💵188
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
用一個日式風格既碗裝住既丼,大大增加食物既視覺效果👏🏻 唔同類型既食材都鋪滿蛋黃既旁邊,將蛋黃拮爆再撈混食,好有自癒感,口感漿漿地好滿足🥴唔洗加豉油都夠味,因為當中既蟹膏豆腐、玉子漬、三文魚子,松葉蟹配埋其他材料帶出鮮甜味,而珍珠米口感軟熟加埋醬汁,帶少少鹹味,勁足料😍
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
☀️整體而言,老實講頭大都係第一次去土瓜灣🤣朋友食過夢之丼所以超推介,放工同朋友初試就愛上❤️
店鋪燈光暗得黎帶啲情調,配埋日文輕快歌,令客人有種輕鬆感覺🤪門口左邊既座位可以望到師傅握壽司🍣,如果怕羞似頭大既,就坐係側邊位影下相🤣
店員既服務真係一流,會推介同講解食物既食法☺️另外,餐具既風格都好吸引客人眼球😚超有日式古代感,雖然食物價錢偏貴但質素絕對值得食😆頭大會再同朋友再黎食!
2021-11-11 10 views
放工黎到土瓜灣搵食,見到呢間丼飯專門店,俾佢吸引住試咗兩款刺身,質素都還可以法國生蠔兩隻 $28生蠔偏細仔,但都鮮甜的,對得住個價錢深海池魚刺身(兩切) $78魚肉好彈牙好鮮甜試咗兩款丼飯夢之丼 $298有三文魚蓉,三文魚子,帶子,牡丹蝦,海膽,蟹肉同右口魚邊, 所有魚生類都好新鮮,每款都好鮮甜,但佢係醬油飯底,要小心唔好再加豉油,會好咸花錦魚生丼有三文魚,蟹子,三文魚子,蟹膏,青瓜,蟹肉同埋蛋黃, 拌蛋黃的丼飯都係第一次食,又幾夾仲試咗佢的小食,推介佢的蟹膏豆腐,好味
放工黎到土瓜灣搵食,見到呢間丼飯專門店,俾佢吸引住

試咗兩款刺身,質素都還可以

法國生蠔兩隻 $28
生蠔偏細仔,但都鮮甜的,對得住個價錢

深海池魚刺身(兩切) $78
魚肉好彈牙好鮮甜

試咗兩款丼飯
夢之丼 $298

花錦魚生丼

仲試咗佢的小食,推介佢的蟹膏豆腐,好味
2021-11-11 49 views
在疫情緩和之下,好友約我到土瓜灣一間Fitness一齊做完gym後,他提議到對面譚公道夢之丼吃日本料理,門外的招牌logo設計有創意;Menu上有一品料理、一品卷物、小卷、酒肴和多款魚生丼飯。餐廳也有秘製幾甖梅酒。雖然簡約和風系列的裝潢,但也充滿日本風氣。我們兩個大食王每人各叫了一個丼飯,夢之丼和花錦魚生丼飯,配料豐富,有松葉蟹、甜蛋、蟹膏、三文魚子、櫻花蝦、右口魚邊、蟹子、三文魚、赤蝦、凡立貝和牡丹蝦粒等等….合時法國蠔雖然size略少但也很鮮甜、腍嫩的柔煮鮑魚、鮮甜磯燒帆立貝和時令真鯛薄切,令這個豐足晚餐增添不少色彩!色彩
….
色彩

• 磯燒北海道珍寶帆立貝
  • 磯燒帆立貝
2021-11-11 32 views
📍土瓜灣 -#夢の丼——-花錦魚生丼-右口魚邊壽司-蟹皇醬燒蟹膏豆腐-磯燒北海道珍寶帆立貝-池魚-生蠔——-花錦魚生丼使用超過十款食材嘅丼飯😍 食材好豐富有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉!味道鮮甜 口入豐富 佢個飯底唔係普通白飯 呢個幾加分👍🏻推介✨-右口魚邊壽司食落去入口即化 鮮甜美味推介✨-蟹皇醬燒蟹膏豆腐賣相幾精緻 入口好濃蟹膏味 一啲都唔似食緊豆腐 幾特別🤤推介✨-磯燒北海道珍寶帆立貝賣相望落好吸引🤣但食落就正常水準可能磯燒過嘅關係冇想像中咁鮮甜我都係比較鍾意帆立貝刺身🤣-池魚, -生蠔厚切池魚 味道鮮甜蠔味適中 鮮甜味出 ——可能我係平日去 所以當晚唔多人餐廳簡潔乾淨 光線充足 坐位闊落 十分舒適😌——

📍土瓜灣

Type of Meal
Dinner
-右口魚邊壽司 -蟹皇醬燒蟹膏豆腐
2021-11-10 503 views
估唔到土瓜灣都有咁好食嘅西餐🤩🔖夢之丼💰298呢個丼飯超豐富😍嚟到一定要試下~有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹同右口魚邊🤤所有材料都鋪滿哂成個飯面,啖啖新鮮嘅滋味🥳最鐘意係個海膽,好creamy,係入口即融嘅感覺☺️💫推薦指數: 9/10​​​🔖花錦魚生丼💰​188呢個丼飯同樣都係咁多材料🤩有三文魚、白身魚、赤蝦、右口邊魚、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹同蜆肉🥰食嘅時候將玉子漬同其他配料撈匀一齊食,又香又滑😙💫 推薦指數: 8/10​​🔖​左口魚邊壽司💰48/件左口魚燒過之後油脂味突出🤓甘香美味🤤想不斷encore啊!💫 推薦指數: 9/10​​🔖法國蠔💰28生蠔好creamy啊🦪帶有陣陣嘅海水味,夠哂新鮮😇💫推薦指數: 9/10​​​🔖蟹膏豆腐💰68呢個真係超級驚喜😍豆腐滑溜,而且蟹膏味都超突出🤩一定要試!💫推薦指數: 10/10​​🔖柔煮鮑魚💰68鮑魚切成一片片,口感軟腍~連埋鮑魚膏汁一齊食,香濃又惹味啊🤓💫推薦指數: 9/10​​🔖黑鯥💰98第一次接觸呢款魚生🙈黑鯥原來係一種深海魚,肉質幾鮮甜,而且都無乜點食到有腥味啊😆💫推薦指數:
估唔到土瓜灣都有咁好食嘅西餐🤩

🔖夢之丼
💰298

🔖花錦魚生丼
💰​188
💫 推薦指數: 8/10​

🔖​左口魚邊壽司
💰48/件
左口魚燒過之後油脂味突出🤓甘香美味🤤想不斷encore啊!
💫 推薦指數: 9/10​​

🔖法國蠔
💰28
生蠔好creamy啊🦪帶有陣陣嘅海水味,夠哂新鮮😇

🔖蟹膏豆腐
💰68
呢個真係超級驚喜😍豆腐滑溜,而且蟹膏味都超突出🤩一定要試!
💫推薦指數: 10/10​​

🔖柔煮鮑魚
💰68

🔖黑鯥
💰98
💫推薦指數: 7.5/10​​
  • 蟹膏豆腐
2021-11-08 14 views
呢日放工之後同男朋友去左土瓜灣呢間日本餐廳到食dinner。估唔到喺土瓜灣呢個舊區都可以搵到一間咁decent既日本餐廳,佢既環境好有日式既風格。啲丼飯望落去好吸引。我地點完菜之後,就上左啲麵豉湯同埋沙律。我地點左兩個丼飯,首先當然要點佢招牌既夢之丼啦,呢個丼飯超豐富,入面有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、左口邊魚,一次過試哂咁多款魚生,真係超正,啲魚生超新鮮,正啊!另一個丼飯係花錦魚生丼,入面有三文魚、白身魚、赤蝦、左口邊魚、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐等等,上面仲有溏心蛋,將佢撈埋啲魚生同埋壽司飯一齊食,超正。小食方面,我地點左蟹膏豆腐,幾嫩滑。另外仲有磯燒帆立貝、深海池魚刺身同埋法國蠔,一樣咁正啊!
啲丼飯望落去好吸引。
我地點完菜之後,就上左啲麵豉湯同埋沙律。
小食方面,我地點左蟹膏豆腐,幾嫩滑。
另外仲有磯燒帆立貝、深海池魚刺身同埋法國蠔,一樣咁正啊!
  • 夢の丼
2021-11-06 33 views
餐廳環境幾好,一入門口嘅左邊有張廚師枱同吧檯,右邊有幾張餐桌。 再行入去仲有四四方方嘅空間,所有餐桌都正正方方,座位都幾寬敞。除左好多人都讚嘅丼飯外,我仲叫左少少刺身壽司。柔煮鮑魚(68蚊)鮑魚煮得好淋身, 鮑魚麵頭上面鋪咗一蟹黃醬, 用來吊味一流, 放入口咬落去完全唔會好似食擦子膠嘅感覺 非常好❤️😃真鯛薄切(78蚊)小妹我唔係好好魚生, 但係佢呢個魚生好新鮮點少少wasabi & 豉油, 好好食改變咗我一向對刺身嘅抗拒嘅感覺法國蠔(56蚊)一拎起就滑入個口度, 質感好creamy, 有少少嘅鹽水味, 好新鮮, 點好少嘅檸檬汁已經好正左口魚邊壽司(96蚊)左口魚係最好食嘅😍😍, 佢個樣好肥 在要用咗火炙嘅做法, 令到佢嗰層肥膏處於半溶化嘅狀態, 可想然知入口即溶嘅感覺有幾正, 強烈建議食呢嚿壽司唔好點任何汁

除左好多人都讚嘅丼飯外,我仲叫左少少刺身壽司

柔煮鮑魚(68蚊)

真鯛薄切(78蚊)

法國蠔(56蚊)

左口魚邊壽司(96蚊)

2021-11-06 24 views
餐廳做緊好多優惠秋季海鮮祭大減價 (11月1號去到11月5號 鹽燒青魚由68蚊減到28蚊。)之前夢之丼仲減到199蚊(不過我去嗰日已經冇左🤣🤣)。 當日我閒日去,叫晚市丼飯套餐可以有85折。夢之丼 (折後253.3蚊)一個好豐富嘅丼飯,丼飯舖左三文魚蓉,三文魚子,帆立貝,牡丹蝦,海膽,松葉蟹,右口魚邊。 每樣食材都好夾同埋好新鮮。海膽同牡丹蝦都creamy鮮甜,帆立貝好大粒好新鮮。丼飯飯底好好味,好軟熟。花錦魚生丼(折後159.8蚊)丼飯面頭舖左三文魚,白身魚, 赤蝦,右口魚邊,金蟹子,三文魚子, 櫻花蝦,蟹膏豆腐,青瓜,甜蛋,玉子漬,松葉蟹,蜆肉。如果話夢之丼著重呈現食材嘅鮮味, 呢一個丼著重將唔同食材擺埋一齊呈現豐富嘅口感。爽脆嘅青瓜,林林地甜甜哋嘅玉子,咸咸地嘅流心玉子漬,不能盡錄。整體嚟講,佢嘅丼飯非常之高質,推介大家去要試下☺️
餐廳做緊好多優惠

夢之丼 (折後253.3蚊)

花錦魚生丼(折後159.8蚊)

整體嚟講,佢嘅丼飯非常之高質,推介大家去要試下☺️

我們二人交好功課,便急急腳未放學就已經去土瓜灣食晚餐了。放學再坐馬鐵去,也不用10mins,好快到。我們晚上九點到達,在店內仍然有很多食客,Bar枱很長而又寬敞,很有在日本氛圍,好似身在日本一樣。晚上仍然有這麼多食客,我們都要趁未到10點,要快點吃了。。。真的肚子餓😅夢之丼 :三文魚蓉、三文魚子、 帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹及右口邊魚。擺相很美很豐富,好唔捨得食。。。。忍左一陣,就慢慢食啦,真係好味道,食材很新鮮。夢之丼 :三文魚蓉、三文魚子、 帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹及右口邊魚:日本珍珠米,以上新鮮食材與蛋黃一起撈勻,出奇地配合。喜歡啖啖魚生,甜蝦,帆立貝,刺生的,這個很享受之選。左口魚邊壽司 :樣子很特別有別於吞拿魚,三文魚甘有顏色,但是食落去魚肉軟滑,一口融入口,唔洗點咬,已經到喉嚨吊鐘位柔煮鮑魚 :平時見甘大隻鮑魚一定硬及難咬,但是哩個柔煮鮑魚真的令人有驚喜,刀片了一片片,容易入口,易咬又軟腍,配上鮑魚膏汁,好惹味,又可以佐酒吃。柔煮鮑魚 :鮑魚大啖咬,一定三口可以吃完。 店主刀片,一片片,一人一片,再一片,其實更讓人慢慢咀嚼,慢慢品嚐,真的令人回味無窮。磯燒帆立貝 :超

磯燒帆立貝 :超肥美的帆立貝,磯燒食出帆立貝的鮮味
配上紫菜又有另一風味。個人喜好,磯燒完,熱呼呼地吃最好味道!

磯燒帆立貝:配上紫菜又有另一風味。個人喜好,磯燒熱呼呼地吃最好味道
配上紫菜又有另一風味。個人喜好,磯燒完,熱呼呼地吃最好味道。

法國生蠔 :原隻的吃,生蠔creamy+原殼海水一起吃,中和哂,唔腥,唔膩。。。爽口配搭。

以為叫夢之約會,其實是『夢之丼』,對住餐牌對住個logo望左好耐,想透視下點樣出來,你們看到嗎❓我看到了……

2021-10-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 法國生蠔
  • 柔煮鮑魚
  • 深海池魚刺身
  • 磯燒帆立貝
  • 左口魚邊壽司
2021-11-04 27 views
今日發現原來土瓜灣有間唔錯嘅日本餐廳,餐廳嘅裝修以木系為主,日式嘅外牆,簡約嘅設計充滿日本風格。打開餐牌,餐牌上有林林總總嘅食物如刺身、壽司、卷物、酒肴、天婦羅、燒物及甜品,而主打就係唔同嘅丼飯。今次嗌咗蟹皇醬燒蟹膏豆腐、深海池魚刺身、法國生蠔、慢煮鮑魚配肝醬、左口魚邊壽司、夢之丼同花錦魚生丼。落單後,店員就會送上麵豉湯同沙律,麵豉湯好足料,沙律菜好新鮮。蟹皇醬燒蟹膏豆腐豆腐入口細滑,蟹膏味道濃郁,好似食緊大啖蟹膏咁,口感好rich,齒頰留香,有驚喜嘅菜式!推介!深海池魚刺身、法國生蠔厚切深海池魚刺身,肉質肥美口感爽脆。法國生蠔略嫌唔夠肥,但蠔味香濃,口感唔係好creamy。慢煮鮑魚配肝醬鮑魚切片,薄薄嘅一槐,連埋肝醬嚟食味道更濃。右口魚邊壽司魚肉炙燒過,魚香味濃郁,油脂豐腴,食落細膩,令人回味。夢之丼店員建議先飲一啖橙醋,再食丼飯,呢嗰配搭可以令魚生嘅鮮味突出。丼飯賣相吸引,大大隻牡丹蝦、帆立貝配搭三文魚蓉、三文魚子、吞拿魚蓉、松葉蟹、右口魚邊,用料豐富,加埋一齊嚟食真係好味!花錦魚生丼升級版嘅角切魚生丼,十幾款刺身配料,當中有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦
今日發現原來土瓜灣有間唔錯嘅日本餐廳,餐廳嘅裝修以木系為主,日式嘅外牆,簡約嘅設計充滿日本風格。打開餐牌,餐牌上有林林總總嘅食物如刺身壽司、卷物、酒肴、天婦羅、燒物及甜品,而主打就係唔同嘅丼飯。今次嗌咗蟹皇醬燒蟹膏豆腐、深海池魚刺身、法國生蠔、慢煮鮑魚配肝醬、左口魚邊壽司、夢之丼同花錦魚生丼。落單後,店員就會送上麵豉湯同沙律,麵豉湯好足料,沙律菜好新鮮。

蟹皇醬燒蟹膏豆腐

深海池魚刺身、法國生蠔

慢煮鮑魚配肝醬
鮑魚切片,薄薄嘅一槐,連埋肝醬嚟食味道更濃。

右口魚邊壽司
魚肉炙燒過,魚香味濃郁,油脂豐腴,食落細膩,令人回味。

夢之丼

花錦魚生丼
升級版嘅角切魚生丼,十幾款刺身配料,當中有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉,食材款款都新鮮肥美。將玉子漬攪拌均勻,每一啖飯都會食到新鮮魚生,口感豐富,正!

整體食物質素同服務都唔錯,仲有折扣優惠,推介!

2021-11-02
Type of Meal
Dinner
  • 蟹皇醬燒蟹膏豆腐
9 0 後 的 味 蕾好耐之前個frd帶我食過西環嗰一間總店,嗰次一試已經知道呢間餐廳有實力,咁啱嗰日去土瓜灣買生果,見到佢開咗間分店,忍唔住要回味一下個味道。.🔸回頭率100%🔸刺身料理新鮮🔸每粒飯都去到omakase質素.💥呢間壽司餐廳就真係努力做緊omakase質素,佢哋每粒飯都用心處理。.🪄 法國生蠔 $56/2生蠔雖然細粒,但係好鮮甜,好似完全冇海水味重金屬味,純鮮甜!.🪄 間八魚刺身 $88師傅切得好厚身,第一次食呢種魚,味道唔會似吞拿魚咁好強烈,但係口感好好,有種膠漿住嘅感覺.🪄柔煮鮑魚 $68原隻鮑魚上碟,不過切好一粒粒,方便食,煮到口感超柔軟,但有保持少少彈牙,冇得輸.🪄蟹膏豆腐 $48擺盤超靚,豆腐超軟入口即溶,蟹膏同蔥花香味籠罩成個口腔.🪄左邊魚壽司 $96份量超級大方,左邊魚係對接咗一次,一入口成個隻燒左邊魚同醬油飯融為一體,魚油香味濃郁,滿足.🪄 夢の丼 $254招牌丼,所有配料都超新鮮,帶子滑甜,海膽鮮甜,蝦膠質感強,炙燒三文魚香,蟹肉絲三文魚籽增加成個飯嘅口感,重點係唔係用普通醋白飯,而係用咗醬油飯.最特別係飯係配有一杯橙醋,餐廳建議呷一口醋再食飯,刺身味
9 0 後 的 味 蕾

🔸回頭率100%
🔸刺身料理新鮮
🔸每粒飯都去到omakase質素
🪄 法國生蠔 $56/2

🪄 間八魚刺身 $88

🪄柔煮鮑魚 $68

🪄蟹膏豆腐 $48
擺盤超靚,豆腐超軟入口即溶,蟹膏同蔥花香味籠罩成個口腔

🪄左邊魚壽司 $96

🪄 夢の丼 $254

最特別係飯係配有一杯橙醋,餐廳建議呷一口醋再食飯,刺身味道會更加突出

🪄花錦魚生丼 $160
雖然比較普通,不過配料相當豐富,有蟹肉、蝦刺身粒、蟹柳絲、三文魚籽、三文魚粒、玉子粒、青瓜,亦都係醬油飯

日式壽司店開到通街都係,但係要搵間有心機做嘅都唔係咁容易,覺得呢度嘅師傅真係好有心機去處理佢哋每一件食材,就連飯都唔會馬馬虎虎,絕得要值得俾呢個價錢去試!
呢度嘅員工都相當勤快,keep住加熱茶,收咗一啲食完嘅碗碟,刺身師傅都好有禮貌入嚟同臨走都同你打招呼🙋🏻,令到整體食用嘅感受提升!
2021-10-22 55 views
自從屯門線開通後,去土瓜灣就方便左,咁就可以去多d 呢區食下飯喇。呢日去土瓜灣探朋友,佢帶左我去食夢の丼,原來呢間日本餐廳又幾高質! 餐廳裝修以木系為主, 幾有日本風格, 令人感覺到舒服安靜既感覺。朋友話呢間最出名係丼飯,就咁睇menu 既相,就揀左最吸引既夢の丼($298)同花錦魚生丼($188)。兩款丼都好有份量,飯本身已經用醋同醬油調好味,每款丼都有前菜及麵豉湯附送。夢の丼係皇牌,亦都十款丼最高級的,品嚐夢の丼前可以先飲用餐廳自家製既橙醋,甜酸味濃。夢の丼用料有三文魚蓉、三文魚子、 帆立貝、 牡丹蝦 、海膽 、松葉蟹、 左口魚邊,食得出所有配料都好新鮮,當中帆立貝好鮮甜多汁,三文魚蓉經炙燒過,半生熟狀態口感就夠豐富,而大隻既牡丹蝦肉質好爽同彈牙!而花錦魚生丼就多款刺身集於一身,一次過食多款刺身就最滿足,花錦魚生丼有三文魚、 白身魚、 赤蝦 、櫻花蝦 蟹膏豆腐、 青瓜 、甜蛋 、玉子漬、 松葉蟹 、蜆肉,款款都新鮮肥美,將玉子漬拌勻食,成個感覺更加香滑。一品料理方面我地最欣賞蟹皇醬燒蟹膏豆腐,經炙燒後散發著豆香味,入口好香滑,蟹皇醬同燒蟹膏鹹香味重,點綴豆腐。磯燒北海道珍寶帆立貝大

前菜及麵豉湯

磯燒北海道珍寶帆立貝

磯燒北海道珍寶帆立貝大大粒,多汁且鮮味十足。

磯燒北海道珍寶帆立貝

左口魚邊壽司都經炙燒過,魚香魚油味濃郁,不禁品嚐多幾口。

深海池魚刺身

深海池魚刺身非常有光澤,厚切的刺身肉質豐厚

法國蠔

即開法國蠔亦很新鮮,但略嫌唔夠肥美,味道同口感都唔錯。

鍾意食日本料理既朋友記得要bookmark 佢~

2021-10-11
$250 (Dinner)
前菜及麵豉湯
深海池魚刺身
夢の丼👻近近地去土瓜灣探索下搵下好野食成日搭車經過見到依間今次終於有時間過黎食啦特登過嚟都值得真係幾高質會再黎🥰.🔅夢之丼 HKD 298超級豐富既一個丼飯勁大粒帆立貝海膽牡丹蝦松葉蟹三文魚蓉加三文魚子仲有好少見既左口魚邊好足料每啖都勁多刺身🤩🔅花錦魚生丼 HKD 188依個就好似升級版既角切魚生咁有成十幾款配料面頭仲有粒蛋比你撈佢地啲飯已經調好味撈埋哂一齊已經夠味豉油都唔使再落😛🔅右口魚邊壽司 HKD 96依款真係幾驚喜佢個油脂非常勁入口即溶咁款成個口都勁滿足🔅蟹皇醬燒蟹膏豆腐 HKD 48鍾意食蟹膏既唔可以錯過細細地一粒已經好正好濃既蟹膏味吸落豆腐到配搭得好好🔅慢煮鮑魚配肝醬 HKD 68鮑魚煮完都唔會老唔會韌好易咬用返佢個肝醬去做汁幾有心機既整法☺️🔅深海池魚刺身 HKD 78厚切既深海池魚夠實淨好新鮮唔錯唔錯🔅法國蠔 HKD 56鮮味十足佢仲有啲海水味食蠔之餘都飲埋啲海水海水都好好飲🤣.整體黎講:高質丼飯 意想不到😚.🎈夢の丼 (土瓜灣)土瓜灣譚公道2號地舖
夢の丼👻

食蠔之餘都飲埋啲海水
海水都好好飲🤣

整體黎講:
高質丼飯 意想不到😚
🎈夢の丼 (土瓜灣)
土瓜灣譚公道2號地舖
2021-10-21 22 views
自從屯馬綫開通之後周圍去搵好野食估唔到土瓜灣有間隱世日本餐廳經過佢門口係完全睇唔到入邊餐廳只可以由佢門口擺起到既menu睇得出佢係一間日本餐廳入到去餐廳座位間好開闊呢間餐廳係中高價錢午餐黎到揀左最抵食既lunch setmini size 既花錦魚生丼拼咖哩炸雞飯花錦魚生飯完全無將貨就價,飯上滿佈角刺身包括三文魚,白身魚,魚子,赤蝦等佢飯底仲要用香港好少日式餐廳用既赤醋如果有機會一定要試full size既花錦魚生丼另外係咖哩炸雞丼,相比起魚生丼我覺得相對無咁出色黎到夢之丼都係要食佢地既魚生丼最後,堂食like 佢地fb可以每人有2片三文魚佢地真係好大方,送既三文魚都好大塊同厚身食落新鮮,魚油味香濃
自從屯馬綫開通之後
入到去餐廳座位間好開闊

呢間餐廳係中高價錢
午餐黎到揀左最抵食既lunch set
mini size 既花錦魚生丼拼咖哩炸雞
花錦魚生飯完全無將貨就價,飯上滿佈角刺身
包括三文魚,白身魚,魚子,赤蝦等
佢飯底仲要用香港好少日式餐廳用既赤醋
如果有機會一定要試full size既花錦魚生丼

另外係咖哩炸雞丼,相比起魚生丼
我覺得相對無咁出色
黎到夢之丼都係要食佢地既魚生丼

最後,堂食like 佢地fb可以每人有2片三文魚
佢地真係好大方,送既三文魚都好大塊同厚身
食落新鮮,魚油味香濃

$150 (Lunch)
2021-10-21 14 views
好耐冇得去日本,太掛住日本,所以今晚去食日本野當去左日本!今晚同老婆去左土瓜灣食呢間夢之丼!先黎兩隻法國生蠔好抵食,56蚊有2隻,法國生蠔配上甜甜酸酸既醬汁好開胃!池魚厚切都好有鮮味,餐廳食材質素唔錯Menu有好多唔同既丼飯選擇,我地揀左兩個!花錦魚生丼餐廳用左赤醋飯,已經有咸咸地既味道,再加雞蛋撈飯,配上勁多料,三文魚、白身魚、松葉蟹等等,一口吃下口感豐富,絕對唔會失望夢之丼餐廳招牌,超正既三文魚蓉入口即容!加上優質海膽同左口魚邊等上乘配料,店員介紹可先喝一口橙醋,再吃丼飯,口裡有一陣香醋味再食丼飯真係唔錯!蟹皇醬燒蟹膏豆腐豆腐切到一啖一口既size,上面鋪上蟹膏,有滑既口感,同樣又有蟹膏既鮮味,表面有火炙既效果!超正,必食推薦!

先黎兩隻法國生蠔

Menu有好多唔同既丼飯選擇,我地揀左兩個!

夢之丼