2021-10-21 16 views
自從屯馬線新開,土瓜灣交通方便好多,以前淨係搭巴士,又會塞車,所以都盡量少去。今次搭地鐵去土瓜灣站,行幾分鐘就到左“夢之丼”了。店舖不算大,有靠近高檯的單邊座位,也有普通檯座位。裝修也十分雅致。我們見到菜單,真係樣樣都好吸引,都想叫嚟食。夢之丼~飯有三文魚蓉,三文魚子,牡丹蝦,帆立貝,左口魚邊,松葉蟹。而且飯是有味的,不是普通白色壽司飯。而且有杯橙酒,喝一小啖,再食帆立貝,提升鮮味。花錦魚生丼~三文魚粒,白魚粒,赤蝦,蜆肉,左右魚邊,三文魚子,青瓜粒,蛋,正呀!法國生蠔~非常新鮮,好味左口魚壽司,配以有味飯的壽司,非常特別。池魚魚生~嘩,完全厚切,非常正,魚質感很好,好生鮮,食落好滿足。鮑魚~餐廳用特製汁煮熟鮑魚後,將鮑魚切件上。👍呢餐跟平時日本餐廳,食物更多選擇,連鮑魚,生蠔都有,真係 🌟ICHIBAN 🌟💗💗💗

我們見到菜單,真係樣樣都好吸引,都想叫嚟食。

法國生蠔~非常新鮮,好味

左口魚壽司,配以有味飯的壽司,非常特別。

鮑魚~餐廳用特製汁煮熟鮑魚後,將鮑魚切件上。👍

2021-10-19 15 views
猶記得當日落大雨,少少淋濕左,一坐低飲啖熱茶,再送上一碗超有誠意嘅蝦湯,第一印象已經好好,之後每一道菜都稱心滿意。夢之丼 ($298)有齊我最鍾意嘅刺身,有牡丹蝦、帆立貝、海膽、松葉蟹、左口魚裙邊、三文魚蓉同三文魚籽,樣樣都好新鮮。 每次食刺身丼飯第一時間一定係食晒啲海膽先,好驚喜嘅係呢度嘅海膽超甘甜,食完即刻有衝動散叫海膽黎啪。 配左一細杯橙醋,店員話可以淋落去魚生飯或者就咁飲,平時少飲醋都覺得勁好飲。肉眼扒配細拖羅蓉丼 ($188)老實講塊肉眼扒比起圖示薄好多,所以第一下有少少失望,但估唔到牛味比起著名扒房都毫不遜色,以質量取勝,包起少少蔥再點醬汁冇得彈。拖羅蓉丼好足料,赤醋飯同拖羅味道好夾,加少少師傅即磨嘅Wasabi,成個set都令人好感動。花錦魚生丼 ($188)好多時呢類角切魚生飯都會有種唔多新鮮嘅碎料感覺,但花錦魚生丼每一款魚生都好厚切新鮮,同其他丼飯比都毫不遜色,尤其鍾意玉子漬撈飯之後將味道提升。蟹膏豆腐好有驚喜,蟹膏係類似甲羅燒嘅味道,簡簡單單但鮮味十足,又有火炙嘅香口,朋友讚口不絕。深海池魚刺身 ($78)非常厚身紮實,好有魚香,物有所值。法國蠔 ($56) 好抵食

夢之丼 ($298)

肉眼扒配細拖羅蓉丼 ($188)

花錦魚生丼 ($188)

深海池魚刺身 ($78)非常厚身紮實,好有魚香,物有所值。法國蠔 ($56) 好抵食,唔點醬都唔會腥,幾新鮮。

見like ig,fb有得送刺身,即時like齊哂。 免費黎講都有咁厚既三文魚同帆立貝真係唔話得,質素甚至比一般餐廳單點嘅刺身好,必須要lam盡呢個着數。

地點唔算好方便,但當晚人客都源源不絕,仲有少少居酒屋嘅氣氛,實在係土瓜灣嘅名物。
2021-10-18 11 views
自從屯馬綫通車之後,屋企附近位於土瓜灣站多了很多食店,今日終於可以同媽咪黎試下這間日本餐廳,踏入店舖燈光比較昏暗,裝修好有日本風格,這裏的丼飯都比較多人食,所以我同媽咪每人點了一個試吓👍花錦魚生丼丼飯入面係我食過最多材料的一碗,有三文魚、白身魚、赤蝦、右左口魚邊、金蟹子,三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹和蜆肉,賣相吸引,材料新鮮豐富,入口每一啖飯都會食到新鮮魚生,口感豐富,絕對係高質素😋夢之丼賣相一流,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹和右口魚邊,這碗是店舖招牌,三文魚子晶瑩通透,左口魚邊魚油豐富,有入口即溶嘅感覺,蝦肉爽口,整體味道好夾好好食😋法國生蠔及深海池魚刺身生蠔雖然不是很大隻,但蠔味香濃,食落好creamy!池魚厚切,鮮甜爽口。磯燒帆立貝帆立貝好清甜帶有有少少爽口,包住紫菜食可以增加口感😋
法國生蠔及深海池魚刺身
磯燒帆立貝
帆立貝好清甜帶有有少少爽口,包住紫菜食可以增加口感😋

<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>>本身嚟土瓜灣探個朋友,諗住呢度都冇乜嘢食😆😆但係佢就介紹我同男朋友嚟呢一間😎佢話好高質嘅日本料理餐廳比我哋試吓😋🤣雖然我本身唔係幾好魚生,但係佢比我嘅感覺好舒服,所以我就同男朋友嚟試吓🥰因為男朋友都好鍾意食日本嘢☺️餐牌上面有好多林林總總嘅食物,多數呢都係啲刺身,壽司,而主打就係佢嘅丼飯😆🤩唔同嘅丼飯都好吸引,因為裏面嘅食材都好豐富,而佢都改咗好多唔同嘅名,樣樣都好似幾好味☺️😋我唔太好生野,所以我都叫咗個腐皮烏冬做打底先😂驚食太貴😚腐皮烏冬個湯頭好飲,比較甜,烏冬好柔細,應該係稻庭烏冬,咬落去好彈牙,最好味嘅當然係腐皮,SOK 曬入邊湯嘅汁,夠甜😆🥰正!之後就係我最鍾意嘅牛油炒雜菌,聞起味道好香牛油味,食落濃菇味,口感好,又好味🥰☺️照燒鰻魚壽司,上面燒到一層好香脆,煙熏濃,食落魚嘅口感夠林,但又唔會散🤩😋推薦,超出色嘅豆腐,本身我都麻麻哋豆腐😹但係呢個食落口另一番體會,入面嘅汁調味好正,唔知佢用咩醃過,香濃嘅味道,好似分子料理咁😂🤣好新奇🤪加上佢有啲似Omakase嘅感覺,因為佢每樣嘢都做得好精緻,一碟碟咁
<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>>

餐牌上面有好多林林總總嘅食物,多數呢都係啲刺身壽司,而主打就係佢嘅丼飯😆🤩唔同嘅丼飯都好吸引,因為裏面嘅食材都好豐富,而佢都改咗好多唔同嘅名,樣樣都好似幾好味☺️😋

加上佢有啲似Omakase嘅感覺,因為佢每樣嘢都做得好精緻,一碟碟咁上🤪高級感😎

鰻魚飯上面嘅鰻魚好得好香濃,好厚肉!😚鰻魚汁嘅味道好,肉感好正,加埋啲照燒汁同珍珠米,簡直一流😋

再黎一個都係超出色嘅冰鎮鮑魚,加啲蟹膏,必須點蟹膏食,令鮮味提升,而且鮑魚嘅口感好彈牙😋🤣滿滿鮮味,切好一嚿嚿😚俾你好似啊小食咁食,啱晒我愛扮咀細嘅人😚

主打嘅丼飯就嚟,呢個有海膽,帶子,三文魚籽,珍寶蝦,同煙熏三文魚嘅丼飯🧡🧡😚🤣簡直大滿足😋🤩

呢個就係佢哋嘅主打夢之丼,集結所有鮮味,每一樣嘢嘅鮮味,又豐富,其實連醬汁都唔使點,所有食物口感又煮得啱啱,唔同嘅口感,令到成個飯都好正🤩🤩🤩😚

勁想推介嘅魚,因為本身自己唔係幾食魚生,但係呢一個真係好驚喜😂😂但我唔記得咗叫咩名,佢嘅口感好特別,同埋完全冇魚嘅些腥,所以好想推薦比大家🥳🥳🥳
2021-10-13 450 views
自從屯馬線通車之後,對於鍾意周圍搵嘢食嘅我哋真係方便好多。聽朋友講,土瓜灣開咗間質素唔錯嘅日本餐廳 夢之丼,既然冇得去旅行,就用把嘴嚟醫我嘅思鄉病啦😆因為平時我哋都好少過嚟土瓜灣行街,本來由港鐵過嚟幾分鐘嘅路程,點知比 #Google神 點我哋到兜咗個大圈先到,好彩無比人取消booking啫🤪 好神奇地我哋坐低無幾耐,食物已經陸續送上,原來朋友仔一早已經喺網上安排好晒…相比起我對人就顯得好無心肝囉👉🏻👈🏻 不過事實証明一凹一凸嘅人先可以做好朋友嘅🤣 不過我好好奇點解佢只係叫咗個一人餐呢?後來食落先知道呢個一人餐份量都唔少,前後加埋有10道菜,#前菜、#炸物、#熟食、#刺身 樣樣有齊😉 前菜分別有 #枝豆、#炸雞軟骨,同 #鴨胸沙律,真係冇諗過日式餐廳都可以食到咁美味嘅鴨胸,配埋特製嘅酸甜醬汁同沙律菜搵埋,入口感覺都幾清新🤤 至於主食,我會推薦大家試吓佢哋嘅軟殼蟹、雜菜天婦羅🍤 軟殼蟹帶有蟹膏,食落口特別有種海鮮嘅香味散發出嚟🤤 而串燒🍢嘅火喉亦控制得非常之好,鰻魚串燒肥嘟嘟,魚油嘅香味慢慢浸入嘴巴🤤 仲有佢哋嘅蟹膏豆腐嘅香味更係令人一試難忘… 如果你自問唔係太大食嘅話,其實兩個人sha

不過我好好奇點解佢只係叫咗個一人餐呢?後來食落先知道呢個一人餐份量都唔少,前後加埋有10道菜,#前菜、#炸物、#熟食、#刺身 樣樣有齊😉 前菜分別有 #枝豆、#炸雞軟骨,同 #鴨胸沙律,真係冇諗過日式餐廳都可以食到咁美味嘅鴨胸,配埋特製嘅酸甜醬汁同沙律菜搵埋,入口感覺都幾清新🤤 至於主食,我會推薦大家試吓佢哋嘅軟殼蟹、雜菜天婦羅🍤 軟殼蟹帶有蟹膏,食落口特別有種海鮮嘅香味散發出嚟🤤 而串燒🍢嘅火喉亦控制得非常之好,鰻魚串燒肥嘟嘟,魚油嘅香味慢慢浸入嘴巴🤤 仲有佢哋嘅蟹膏豆腐嘅香味更係令人一試難忘… 如果你自問唔係太大食嘅話,其實兩個人share一個餐都已經好足夠!不過呢… 我咁為食,見到隔離枱啲生蠔又咁新鮮,點捨得唔叫返幾隻氹吓自己喎😆

由大門行入餐廳,整個佈置都以日系設計為主,而且服務員嘅態度亦都非常友善,真係冇諗過喺我心目中嘅舊區,居然會搵到咁高質嘅餐廳😚 實在有啲喜出望外呀👍🏻👍🏻
2021-10-11
$250 (Dinner)
2021-10-11 26 views
食物質素可以,但服務員就真係水平以下,係差,第一: 完全唔熟悉餐牌;第二: 全程關注自己手機;第三: 唔跟客,唔跟單,出唔乜,未出乜,唔知唔理,like 完 社交平台 有嘢送,好…… like咗,食完埋單送嘅優惠上咗未都唔知(落單時我係唯一嗰枱)問服務員,佢去問師傅出咗未… 算啦,唔駛啦!食完,感覺唔良好
2021-10-07 31 views
這間位於土瓜灣的夢之丼在西環也有分店,今次來到土瓜灣試試。夢之丼 HKD 298 - 價格是這裏丼飯中最高的,不過十分足料!很多不同的材料,而且夠新鮮!有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、右口魚邊。惟一略嫌三文魚蓉太淋身,味道仍然夠鮮味,其他款式都很好,最喜愛帆立貝大大粒,蝦大大隻,右口魚邊燒過油脂感很足!這碗丼飯有很多不同味道和口感的層次感❤️花錦魚生丼 HKD 188 - 這款比夢之丼便宜一點,材料卻比較多,都是切碎的材料混合,有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉。上面加了隻生雞蛋,混合一起吃十分鮮!很滋味❤️蟹皇醬燒蟹膏豆腐 HKD 48 - 非常有驚喜的一款菜式!本身以為只是普通豆腐上加蟹膏,原來是豆腐本身已經有濃濃蟹膏味!入口即溶的感覺❤️我和朋友大推這款!慢煮鮑魚配肝醬 HKD 68 - 鮑魚比較普通,正常發揮。右口魚邊壽司 HKD 96 - 其實自己應該只吃過左口魚,這款燒過入口即溶❤️油脂感足,很美味!深海池魚刺身 HKD 78 - 厚身,但不是十分鮮味。真鯛薄切 HKD 78 - 比較難咬開,不
這間位於土瓜灣的夢之丼在西環也有分店,今次來到土瓜灣試試。

慢煮鮑魚配肝醬 HKD 68 - 鮑魚比較普通,正常發揮。

深海池魚刺身 HKD 78 - 厚身,但不是十分鮮味。

真鯛薄切 HKD 78 - 比較難咬開,不是很推介。

面鼓湯也不錯,有蜆肉!總括來說是一定會再光顧的餐廳,推介丼飯和蟹膏豆腐!
蟹皇醬燒蟹膏豆腐
蟹皇醬燒蟹膏豆腐
  • 蟹膏豆腐
  • 夢之丼
  • 花錦魚生丼
2021-10-07 23 views
自從開通左地鐵後,就多左來呢邊搵食,今日就試左係區內評分都好似唔錯的之丼。🔸仙鳳趾蠔 $88/隻本來見價錢不貴,只抱住試一試的心態,完全無諗過會咁大隻和肥美,味道新鮮無腥味,非常容易入口。🔸真鯛薄切 $78雖然是薄切但依然食到魚的鮮味,魚肉帶有少許彈性,不錯。🔸夢之丼 $298睇名就知道應該是店家的招牌飯丼,刺身款式非常豐富,有三文魚、三文魚子、帆立貝、海膽、牡丹蝦、松葉蟹、左口魚邊等,全部都係自己喜歡的刺身,可以係一碗刺身丼內食到晒,真係好開心。刺身味道鮮甜,特別是牡丹蝦大大隻,內質彈牙。海膽沒有苦澀味也不腥,左口魚邊是炙燒的,魚油豐滿入口即溶。🔸花錦魚生丼 $188同樣是集錦魚生丼,刺身雖然切細左,但味道依然鮮甜,而且大小剛好可以一口同時食到幾款刺身和飯,加上生雞蛋味道變得更加順滑,滿好吃的。🔸蟹膏豆腐 $48全晚最有驚喜的食物之一,單看外表想像唔到蟹膏味道會如此濃郁,入口綿滑,完全好似食緊一大啖蟹的精華咁,必點!🔸磯燒帆立貝 $68厚切的帆立貝,表面燒到微焦但中間呈少少粉紅色,帶有磯燒的香味也有如刺身般的口感,配上紫菜食用另有一番風味。🔸軟殼蟹 $48原隻的軟殼蟹價錢合理之餘,即

🔸仙鳳趾蠔 $88/隻

🔸真鯛薄切 $78
雖然是薄切但依然食到魚的鮮味,魚肉帶有少許彈性,不錯。

🔸夢之丼 $298

🔸花錦魚生丼 $188

🔸蟹膏豆腐 $48

🔸磯燒帆立貝 $68

🔸軟殼蟹 $48
原隻的軟殼蟹價錢合理之餘,即叫即炸非常脆口好吃。

🔸左口魚邊壽司 $48
因為夢之丼有左口邊,覺得很好吃,所以再追加一客壽司。燒過的左口魚邊果然油脂滿滿。

店內環境不錯,座位闊落,而且設有吧枱可以望住師父準備食物,滿滿的日式風格,店員的服務也很細心。
2021-10-06 27 views
自從鐵路開咗之後 土瓜灣區真係容易咗好多!鍾意周圍食嘅我梗係要黎睇吓有冇滄海遺珠!託朋友介紹,話呢間日本菜十分高質同抵食,等我黎試吓真唔真先!本身仲以為土瓜灣只有舊野,但呢度個裝修都幾型格,比想像中好好快手都已經上咗湯同沙律,呢個擺位都係有心思,即刻信心大增~侍應推介咗時令嘅刺身,分別係鯛魚同埋赤身。鯛魚好清甜,赤身係非常新鮮同濃厚,仲有入口即溶嘅感覺,好耐冇食過咁正嘅吞拿魚!食完刺身太開心,即刻想嗌酒,但我地最後冇嗌到酒單嘅野,反而叫咗杯餐廳自家釀嘅梅酒 $68一杯飲落完全唔似出面大牌子果陣藥水味,而係好天然清新嘅味,而且未落糖,所以唔會甜到膩,值得一試我地仲叫咗兩個丼,呢個係花錦魚生丼,其實就似個高級版嘅魚切魚生飯。入面嘅蛋黃、左口魚等嘅魚都令個飯更厚身同creamy,滿足感大增!而且佢仲用咗赤醋飯,醋香味會更出,仲唔係度度食倒,幾特別呢個就係招牌嘅夢之丼,呢個簡直係驚艷,入面嘅松葉蟹肉、三文魚蓉、同代替海膽嘅吞拿魚蓉,都係燒過所以好香,同埋佢地係用新鮮嘅魚肉整成蓉,所以啖啖都係超濃嘅魚味,絕對唔係交hea貨,真心食到幾感動!左口魚邊壽司燒得岩岩好,食落係濃厚creamy嘅感覺,同

本身仲以為土瓜灣只有舊野,但呢度個裝修都幾型格,比想像中好

而且佢仲用咗赤醋飯,醋香味會更出,仲唔係度度食倒,幾特別

左口魚邊壽司燒得岩岩好,食落係濃厚creamy嘅感覺,同上面個丼飯有一樣嘅感動

呢個價值$68嘅慢煮飽魚,唔好睇佢細細隻,佢真係新鮮濃味嘅貨色黎,每粒都有鮑魚味,好有滿足感

最後試埋個磯燒帆立貝,不得不讚呢度嘅師傅嘅灸燒技術做得好好,好恰到好處帶倒魚生嘅鮮味出黎!

呢度我一定會再黎食,尤其係交通方便咗咁多!

今日老公去土瓜灣踢波佢揀左呢間夢之丼食個靚飯打個底入到去就見到個bar枱 又好掛住日本🇯🇵😭睇黎呢到似乎係主打食刺身壽司 多過熱食我同老公都諗左陣食乜好,店員好好就幫手推介左時日有咩好食 刺身- ( 日本空運到港 )🇯🇵深海池魚 - 口感肥美 魚油香 脂肪分布平均 真鯛 - 配酸醋味道甘爽鮮甜 鯛魚肉質相對較韌 但薄切處理好okay😍我地揀左兩個丼飯- 夢之丼三文魚蓉 三文魚籽 帆立貝 牡丹蝦 吞拿魚蓉(本身係海膽 不過今日賣晒) 松業蟹 & 右口魚邊 (*呢個非常肥味)🤤🤤🤤 呢個飯配左細細杯橙醋 感覺幾新鮮溫和嘅酸味加少少橙香味 - 花錦魚生丼三文魚 白身魚 赤蝦 右口魚邊 金蟹籽 三文魚籽 櫻花蝦 蟹膏豆腐 玉子漬🥚小食 - 蟹重醬燒蟹膏豆腐好濃郁嘅蟹味🤤 豆腐好滑 加埋一齊好似成口蟹膏咁慢煮鮑魚配肝醬好鮮鮑魚味仲有明太子雞翼🤗最後- 由於佢個右口魚太肥美忍唔住order 多份右口魚壽司~魚肉滑溜D魚油 入口即溶🤤🤤🤤 食完成個口好香介紹返- 右口魚唔係周圍食到架!(掛住食唔記得影🙈)
今日老公去土瓜灣踢波
佢揀左呢間夢之丼食個靚飯打個底
入到去就見到個bar枱 又好掛住日本🇯🇵😭

睇黎呢到似乎係主打食刺身壽司 多過熱食
我同老公都諗左陣食乜好,店員好好
就幫手推介左時日有咩好食

最後- 由於佢個右口魚太肥美
忍唔住order 多份右口魚壽司
魚肉滑溜
D魚油 入口即溶🤤🤤🤤 食完成個口好香

介紹返- 右口魚唔係周圍食到架!
(掛住食唔記得影🙈)
2021-10-06 38 views
《ʏᴜᴍᴇɴᴏᴅᴏɴ》/吃過好吃的丼飯要高度推薦 *ꇴ* 𓏰高質刺身𓏰赤醋米專用𓏰附上麵豉湯,沙律。置身於不顯眼的土瓜灣————————————𓎭夢之丼 $298𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹、左口魚邊魚生蓋滿整個飯 豐富極致.。.o°.廚師建議先飲一口橙醋,再食丼飯這配搭可以令魚生嘅鮮味更出整體魚生都好鮮甜.。.o°————————————𓎭花錦魚生丼 $188性價比相當地高!三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、松葉蟹、蜆肉雖然價錢不比前者貴 但亦無將貨就價.基本上每樣都好新鮮肥美 份量頗多款式多到傻左 魚生切成一粒粒 .。.o°飯面放左隻半熟既流心蛋黃 把所有材料撈勻一齊食啖啖滋味口感十足呀.。.o°♡.°真係大推 不時會推出半價優惠⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ———————————— ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀𓎭磯燒北海道珍寶帆立貝 $68丼飯食得唔夠喉繼續叫左大大粒的帆立貝炭香味 燒得好香 呈半生熟狀態 好吃𓎭深海池魚刺身 $68師傅刀工唔錯!呢到既刺身既質素有番咁上下質素 肉質新鮮 清爽口感𓎭左口魚邊壽司 $56最愛油脂

————————————
𓎭夢之丼 $298

𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦
三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、
海膽、松葉蟹、左口魚邊
魚生蓋滿整個飯 豐富極致.。.o°
廚師建議先飲一口橙醋,再食丼飯
這配搭可以令魚生嘅鮮味更出
整體魚生都好鮮甜.。.o°
————————————
𓎭花錦魚生丼 $188
花錦魚生丼

性價比相當地高!
三文魚、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、
三文魚子、櫻花蝦、松葉蟹、蜆肉
雖然價錢不比前者貴 但亦無將貨就價
基本上每樣都好新鮮肥美 份量頗多
款式多到傻左 魚生切成一粒粒 .。.o°
飯面放左隻半熟既流心蛋黃
把所有材料撈勻一齊食
啖啖滋味口感十足呀.。.o°
♡.°

繼續叫左大大粒的帆立貝
炭香味 燒得好香 呈半生熟狀態 好吃

𓎭深海池魚刺身 $68

𓎭左口魚邊壽司 $56

最愛油脂味重既魚,油脂豐腴,食落細膩,入口即溶

𓎭法國生蠔$56/2

海水味濃郁,礦物味豐富,先嚐到海水鹹味,之後就食到肥美甘香。

𓎭柔煮鮑魚 $68
慢火細煮,肉貿柔軟細緻,保留純真的鮮味。

*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
@yumenodon
2 Tam Kung Rd, To Kwa Wan
磯燒北海道珍寶帆立貝
主打丼飯嘅日式居酒屋🏮 裝修為簡潔木系🪵喺土瓜灣同西環都有分店 俾我一種隱世嘅感覺😹食材高質而且份量十足 值得推介👍🏻-🔥炎之丼 $198鍾意炙燒刺身嘅話 呢個丼就啱晒😼牛油燒帶子軟滑得黎有微微咬口 帶子香甜新鮮右口魚邊充滿魚油香味偶爾夾埋三文魚蓉食會有另一層次嘅味覺享受將海膽醬甜蝦蓉同飯拌勻 每啖充滿鮮味-🌸花錦魚生丼 $188集合多種海鮮嘅一款丼飯爽口白身魚同口感黐黐地嘅赤蝦十分鮮甜同重味嘅松葉蟹作出對比🆚配上甜蛋令整體味道更balance 成個配搭好夾!仲有粒粒狀嘅櫻花蝦增加口感 無得頂👍🏻-除咗丼飯 喺居酒屋又點可以唔嗌刺身呢😌法國生蠔($136)重蠔味得黎十分清爽🦪🇫🇷真鯛薄切($78)以金箔點綴非常吸睛👀佢自身味道清甜 加上紅洋蔥碎同柚子醬就岩岩好!炙燒過嘅左口魚邊壽司($96)配搭上木魚一咬油香四溢 齒頰留香🤤 -呢度嘅一品料理亦都高質到嚇我一跳😳一定要試蟹皇醬燒蟹膏豆腐($48)‼️超軟豆腐配上超濃味蟹膏 加上適量嘅葱每啖都係天堂😳😳😳 係我全餐最愛🤤磯燒北海道珍寶帆立貝($68)微微燒焦佢用少少辣辣地嘅醬油黎燒 非常惹味😗
主打丼飯嘅日式居酒屋🏮 裝修為簡潔木系🪵

🌸花錦魚生丼 $188
集合多種海鮮嘅一款丼飯
爽口白身魚同口感黐黐地嘅赤蝦十分鮮甜
同重味嘅松葉蟹作出對比🆚
配上甜蛋令整體味道更balance 成個配搭好夾!
仲有粒粒狀嘅櫻花蝦增加口感 無得頂👍🏻

除咗丼飯 喺居酒屋又點可以唔嗌刺身呢😌
法國生蠔($136)重蠔味得黎十分清爽🦪🇫🇷

真鯛薄切($78)以金箔點綴非常吸睛👀
佢自身味道清甜 加上紅洋蔥碎同柚子醬就岩岩好!

炙燒過嘅左口魚邊壽司($96)配搭上木魚

2021-09-29
Type of Meal
Dinner
2021-09-27 418 views
間中同男友都會去食下日本野, 本身我地兩個都係日本愛好者, 所以對日本菜完全唔抗拒, 早排我地去左屋企附近食刺身丼飯做晚餐, 快靚正又可以食哂幾種唔同刺身我早到左所以入去拎位先, 好在平日唔多人, 一入就有吧枱位坐, 有少少餓所以我地叫左一人一個丼飯, 仲叫左份左口魚邊壽司同幾款刺身小食叫完野食就先上左個麵豉湯同沙律, 飲啖湯暖下胃, 個麵豉湯都多蜆肉幾足料, 沙律有柚子醋香, 酸酸地好開胃之後就黎蟹膏豆腐, 豆腐用左玉子豆腐, 上面放左少少蟹膏, 外層用火槍燒過, 味道帶少少焦香, 配蟹膏一齊食好夾之餘, 玉子豆腐一咬仲要超滑, 令整體更加香口惹味食完啱啱好就上鰈魚薄切, 火炙鰈魚同法國生蠔, 薄切沾少少柚子醋一齊食好鮮甜又開胃, 火炙鰈魚幾乎入口即溶, 焦香係口腔中陪迴, 生蠔爽口帶少少海水咸味, 雖然唔算肥美, 但食完感覺俐落慢煮鮑魚配肝醬, 鮑魚口感煙刃帶爽, 味道有少少味醂同酒香, 食完無負擔左口魚邊壽司都係用火槍稍為燒過, 令油香留係魚上, 入口即溶, 令人回味最後壓抑既刺身丼飯出場, 男友叫既花錦魚生丼一共有13款刺身配料, 當中有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、

最後壓抑既刺身丼飯出場, 男友叫既花錦魚生丼一共有13款刺身配料, 當中有三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐同松葉蟹等食材, 中間仲有隻玉子漬, 成碗一齊拌勻咁食好正, 每種魚生都好新鮮, 一啖咁食口感好豐富, 平時有選擇困難症食依個就啱哂

我就叫左夢之丼, 因為我好鍾意食海膽, 所以叫左佢, 當中有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹同右口魚邊, 海膽鮮甜帶甘, 帆立貝夠爽滑, 再加埋三文魚子一齊食真係正到痺

整體食物質素同服務都唔錯, 野食好快上哂, 見佢外賣都有做折扣優惠, 下次一個人都可以黎叫外賣拎返屋企食都唔錯!
Type of Meal
Dinner
係土瓜灣一帶無諗過可以食到咁精緻同高級既日本料理!雖然全晚由於都係散叫既關係,所以叫得有d貴😇作為前菜既法國蠔 ($56)肥美得來超級鮮甜,淡淡海水味係啜嗰陣滑唒入喉嚨度😚緊接其後送上既柔煮鮑魚($68)同磯燒帆立貝($68)都令人眼前一亮,兩者既處理方法突出食材本身既鮮味得來,又唔會太搶!夢之丼($254) 同花錦魚生丼($160)係全晚高潮,前者sell大件足料魚生,大蝦帶子粒同拖羅蓉撈埋餐廳特調既橙醋相當特別兼令人食唔停口,後者魚生切粒撈埋蛋黃同薄荷葉食又有另一番滋味,當中既左口魚邊至今叫人難忘。總括來講成餐飯嗌到好似omakase 咁,but i truly enjoy all the food that night !

2021-09-25 302 views
見到好多人食過呢間夢之丼都讚好食,就同朋友約好咗去土瓜灣呢間試吓😆😆夢之丼 ($253.3)同店名同名既梗係佢地既招牌啦,入面勁足料💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️有燒三文魚蓉,魚子,吞拿魚蓉,帆立貝,左口魚邊同蟹肉,仲有隻大牡丹蝦添,d 配料全部都好新鮮,份量好多🤤🤤仲配左杯橙醋食帆立貝添花錦魚生丼 ($159.8)呢隻就係雜錦魚生飯,一邊除咗有唱片嘅三文魚之外仲有赤蝦,白身魚,蟹肉,蟹子,蟹膏豆腐同埋最面頭大大粒嘅蛋黃添,d 飯撈埋個蛋黃食勁正,同d 刺身都好夾😋😋仙鳳趾蠔($158.4)真鯛刺身 ($78)另外我哋叫咗兩款刺身,都係店員推介嘅,個仙鳳趾蠔有淡淡既海水味配上啲海藻一齊食幾夾,真鯛刺身薄切,又幾新鮮好食😚😚蟹皇醬燒蟹膏豆腐 ($48)蟹膏豆腐見係佢嘅招牌小食先叫,味道有驚喜普通一個豆腐都整到有蟹嘅鮮味🦀🦀磯燒北海道珍寶帆立貝 ($68)燒帆立貝大大粒又夠鮮配埋紫菜食幾好🤩🤩左口魚邊壽司 ($96)左口魚邊微微灸燒左,食得出佢嘅油脂好足,好香好好食😍😍📍 夢の丼 (土瓜灣)土瓜灣譚公道2號地舖#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #h

夢之丼 ($253.3)

花錦魚生丼 ($159.8)

仙鳳趾蠔($158.4)
真鯛刺身 ($78)

蟹皇醬燒蟹膏豆腐 ($48)

磯燒北海道珍寶帆立貝 ($68)
燒帆立貝大大粒又夠鮮配埋紫菜食幾好🤩🤩

左口魚邊壽司 ($96)
左口魚邊微微灸燒左,食得出佢嘅油脂好足,好香好好食😍😍

📍 夢の丼 (土瓜灣)
土瓜灣譚公道2號地舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry土瓜灣 #夢の丼 #日本菜 #壽司 #刺身
  • 蟹膏豆腐
  • 磯燒帆立貝