2022-12-11 35 views
今日食晏隨同事到K11 Musea試了一家有不同國家料理的餐廳餐牌上有不同城市的代表菜有炒麵飯湯麵小食甜品等今日我選擇了新加坡海鮮喇沙湯底非常濃厚椰奶味豐富海鮮有蝦有青口有魚蛋等的確有在新加坡熟食中心的風味吉隆坡炒銀針粉有豐富的滷汁有魚乾的鹹香有南洋風味小食點了鮮蝦炸雲吞和脆炸芋頭餅即叫即炸入口熱辣辣很香口炸芋頭餅特別坊間較少見摩摩渣渣內有丸子和椰汁椰香味極香濃是甜品的好選擇芒果糯米飯配上甜甜的椰汁鹹鹹甜甜是這餐午餐的完美結局
今日食晏隨同事到K11 Musea
吉隆坡炒銀針粉
脆炸芋頭餅
芒果糯米飯
2022-12-09
$150 (Lunch)
新加坡海鮮喇沙
摩摩渣渣
芒果糯米飯
2022-12-09 20 views
📍 📍 📍 YumMee (K11 MUSEA) (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓 Food PlaygroundFood Court中既美味東南亞餐廳🤭🫶🏼第一次去位於K11 Musea B2 既Food Court, 真係估唔到呢度有food court🍜仲有好多不同國家食物既小店!我就比呢間yummee吸引左😋海南雞喇沙💰$98😋😋😋😋.5/5雞肉嫩滑,咖喱味足,飲一啖湯頭,其實不太油,飲完亦不口渴,湯頭滑入喉嚨後仍然有鮮甜餘韻,正!吉隆坡肉骨茶飯💰$98😋😋😋😋.5/5肉骨茶帶著少許的蔬菜清爽風和淡淡的蒜香。湯好喝外,帶骨的肋排也非常好吃,帶著微Q的骨邊筋油質也挺豐厚的,肉質也不會因為煮過久而老柴,這些吸足了肉骨茶風味的肋條非常棒,肥肉的部份感覺被中藥氣息化去不少難免的油膩口感,好吃!泰式酸辣鳳爪💰$38😋😋😋😋😋/5無骨酸辣鳳爪沙律,好多隻鳳爪,份量多,食落去酸酸味味少少辣,鳳爪真係少少骨都冇而且夠凍好彈牙爽口,越食越想食!好開胃!鳳爪爽口,伴碟的蘿蔔絲,洋蔥絲都有醃過,酸酸辣辣作為開胃菜很ok!滷水牛𦟌💰$48😋

Food Court中既美味東南亞餐廳🤭🫶🏼

😋😋😋😋😋/5

滷水牛𦟌
💰$48
😋😋😋😋/5
滷水牛𦟌是晚宴上的絕佳開胃菜,呢到既牛𦟌非常厚切,而且夠晒入味,有咬口又鬆化,唔錯唔錯。

楊枝甘露
💰$36
😋😋😋😋.6/5
呢到既甜品有驚喜喎!真材實料,好香芒果味,食得出係用芒果汁加奶打出黎,入面都有好多芒果粒同好新鮮既西柚,而西米都好有咬口。

榴槤糯米糍
💰$48
😋😋😋😋.2/5
很好食的糯米糍! 糯米糍皮煙韌,榴槤味道香濃,而且分量也多,啖啖都有榴槤肉,很足料!

回頭: YES!! 喜歡這裏food court 枱與枱之間空間感大,環境不太嘈雜!而且呢間餐廳有好多唔同選擇,有前菜食到甜品都得😚😋

#kermit 食在尖沙咀
2022-12-07 35 views
好耐冇出去行街,今日去左k11 musea, 就順便響度解決埋午餐啦😋一段時間冇黎,個food court又靚咗。花多眼亂,最後揀咗呢間東南亞口味餐廳。主食揀左冬陰功大蝦金邊粉$98 海南雞飯$98, 冬陰功湯底好正,忍唔住用嚟撈埋飯食,海南雞肉量夠,油飯想大家健康啲😂冇落重油,喜歡健康嘅朋友仔都可以揀。小食本身就揀咗泰式雞肉串燒$48同埋脆炸雞肉腸$38,點知雞肉串燒冇哂所以就揀左泰式酸辣鳳爪🙊,炸雞肉腸勁好食🤤即炸夠香脆,鳳爪都有d 辣,如果平時唔係好食辣嘅朋友仔要叫定杯嘢飲啦甜品時間同朋友仔都鍾意食芒果😋🥭🥭🥭所以就揀咗芒果糯米飯$48同埋鮮芒果糯米糍$38, 芒果糯米飯基本上食親東南亞餐廳都是必點的🤤🤤不過可惜芒果宜家唔當造🥲影響左個甜品

小食本身就揀咗泰式雞肉串燒$48同埋脆炸雞肉腸$38

2022-12-06 30 views
我嘅目標就係食晒全香港嘅船麵🥰 今日經過K11 Musea終於有機會食到YumMee。諗都唔洗諗,叫咗一份牛腩船麵。就咁睇落去個湯嘅顏色好深色,飲落去果然冇令我失望,相當重口味😚 與其話係湯麵,其實有少少似撈麵,湯汁濃厚,掛滿晒喺每一條麵條。配料豬皮牛丸同牛腩都唔錯,尤其係牛腩炆得軟稔,亦都幾入味。而叫咗肉骨茶係我鍾意嘅口味!香濃但順口嘅藥材味,入口唔會過份鮮辣,餘韻係微微甘甜味。泰式串燒既靈魂就係沙嗲醬汁,令味道更上一層樓,呢個價錢黎講幾抵食。芒果糯米飯椰汁味唔算特別濃郁,比預期中淡;而芒果糯米糍係雪凍咗嘅,份量都幾多,餡料同糯米皮嘅比例都幾好,略嫌芒果可以再甜D,其他嘢都不錯🙈

2022-11-27 99 views
我試咗佢個新加坡喇沙,超大碗超足料了,好似我呢啲濃味friend 必定鐘意食。佢真係同我喺星加坡食嘅味道有得比較。辣辣地,再加埋嫰滑嘅雞肉,超滿足👍🏻我朋友就試左曼谷牛腩船麵,船麵係我泰妹家鄉名菜,真係似模似樣,有豬皮、牛腩,牛肉片,豬肉丸仲有佢嘅靈魂湯底同金邊粉,又好似真係去咗曼谷一轉咁。見到個Menu,除咗想encore個雲吞叻沙同船麵,我下次想試吓個芒果糯米飯。我都仲未有機會可以去旅行,唯有嘴巴去旅行。😋

我都仲未有機會可以去旅行,唯有嘴巴去旅行。😋