2022-12-20 46 views
今日尖沙咀上完講座,之後往K11 Musea逛逛,見到food court 喫面有新加坡海鮮喇沙,於是去品嚐一下,除了海鮮喇沙外,還附送涼菜三小碟,分別有手拍青瓜,泡菜和辣羅白絲,手拍青瓜爽口開胃,泡菜和辣羅白絲辣度適中,海鮮喇沙材料足料,有蝦,青口,魷魚,豆腐卜,魚蛋和雞蛋,湯底辣度適中,飲落鮮甜味美,面條爽口,蝦,魚蛋和魷魚食落新鮮彈牙,青口味道鮮甜,豆腐卜吸收湯底,食落醒胃,雞蛋食落有香滑蛋香,整碗新加坡海鮮喇沙,材料豐富,食落美味,口感滿足
新加坡海鮮喇沙
2022-12-20
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2022-12-20 15 views
同朋友係K11 Musea睇完戲醫肚,想平平地係K11 Musea食於是就去左foodcourt,foodcourt新開左間yuumee 東南亞菜粉面都有,容易揀野食。晚餐時間好好彩都搵到位,有好多嘢食揀,湯麵、飯、仲可以半價追加小食,另外可以嗌埋甜品,都幾多元化嘅選擇。有時同friend喺foodcourt傾下計都可以選擇呢度嘅甜品,甜品價錢相宜,非常不錯。煙燻燒鵝瀨粉好大碗嘅瀨,燒鵝份量好多,燒鵝食得出係有煙燻木嘅味道,都知佢係來貨,但選材不錯值得加分。吉隆坡海南雞飯最鍾意就係食海南雞,雞肉滑身,室溫嚟未至於太凍,98蚊有full set有湯同飯,飯比較硬身但非常香。個湯係好驚喜,有玉子豆腐,雞湯味濃清甜。泰式雞肉串燒3串串燒, 花生沙嗲醬非常惹味, 串燒好香。炸鮮蝦雲吞餡料豐富,蝦肉彈牙, 配炸雲吞比甜酸醬,好食!榴槤糯米糍都幾貴嘅糯米糍, 但非常好食, 糯米糍皮煙韌, 榴槤饀滿瀉,鍾意食榴槤必嗌。楊枝甘露料多甜味剛好,可以同朋友黎食個甜品傾下計,最好既選擇。Foodcourt d位都坐得舒服,食物唔使加一,百零蚊了可以吃得飽飽,YumMee!

晚餐時間好好彩都搵到位,有好多嘢食揀,湯麵、飯、仲可以半價追加小食,另外可以嗌埋甜品,都幾多元化嘅選擇。有時同friend喺foodcourt傾下計都可以選擇呢度嘅甜品甜品價錢相宜,非常不錯。

煙燻燒鵝瀨粉

吉隆坡海南雞飯

泰式雞肉串燒
3串串燒, 花生沙嗲醬非常惹味, 串燒好香。

炸鮮蝦雲吞
餡料豐富,蝦肉彈牙, 配炸雲吞比甜酸醬,好食!

榴槤糯米糍

楊枝甘露
料多甜味剛好,可以同朋友黎食個甜品傾下計,最好既選擇。

新加坡海鮮喇沙 $98喇沙湯底微辣 椰汁味香濃 配搭油麵🍜麵質煙韌有咬口!唔會好淋👍🏻配料有蝦、青口、魷魚鬚、魚片頭、白魚蛋、半隻溏心蛋成碗麵好豐富 食到好飽😆吉隆玻海南雞飯 $98海南雞幾滑 又唔鞋 配嘅醬油令雞肉鮮味提升👍🏻不過雞肉係凍嘅 我將海南雞飯嘅海南雞浸入喇沙湯整熱 味道好正😜下次會食海南雞喇沙xd 油飯味道唔錯!不過就略嫌口感較硬😂 要咗主食 再點小食有半價優惠😆✨脆炸原隻雞脾 $42 —>$21雞髀新鮮炸起~皮脆肉嫩!面頭加咗幾多味椒鹽 略嫌鹹咗少少🥺魚蛋拼魚肉燒賣 $38 —>$19魚蛋燒賣好好食🤤 魚蛋好彈牙✨燒賣煙煙韌韌💓摩摩喳喳 $36呢碗入面有芋頭、番薯、大西米配椰奶😜甜度啱啱好~芒果糯米飯 $48芒果糯米飯比較驚喜😍芒果好甜🥰糯米飯熱辣辣!煙靭度啱啱好💓配埋鹹香椰漿🤤鹹甜鹹甜好好食😋面頭仲有啲脆脆增加口感✨推薦!

新加坡海鮮喇沙 $98

雞髀新鮮炸起~皮脆肉嫩!面頭加咗幾多味椒鹽 略嫌鹹咗少少🥺

魚蛋拼魚肉燒賣 $38 —>$19
魚蛋燒賣好好食🤤 魚蛋好彈牙✨燒賣煙煙韌韌💓

摩摩喳喳 $36
呢碗入面有芋頭、番薯、大西米配椰奶😜甜度啱啱好~

芒果糯米飯 $48
K11 Musea 作為尖沙咀的地標商場,臨近聖誕節,當然要前來打下卡。除了 Shopping、打卡,原來 K11 Musea 還於 B2樓層開設了 Food Playground,當中還有不少高質食店。沒有機會周遊列國,於是我們揀選了《YumMee》,因為店子匯集多個亞洲城市著名的麵食滋味,正好滿足我們未能外遊的微細心願!出遊吉隆坡,當然要品嚐我最愛的吉隆坡肉骨茶。吉隆坡肉骨茶飯有飯又有肉,相當飽肚,除了排骨,還有腐竹、豆卜、金菇及大蒜等,湯㡳香肉味又甜又甘,還帶有香濃的葯材味。而且一點也不油腻,配上油條粒,進食時放入湯裡浸一浸再入口,盡吸濃湯滋味。曼谷船麵一向是最地道的曼谷滋味,這次我們選了曼谷牛腩船麵,配料豐富,肉丸、炸豬皮、芽菜,加上牛腩及秘方醬料,微辣中帶甜,濃郁鮮香。泰式雞肉串燒,擁有泰國街頭風味,配上沙嗲汁,非常惹味。   雞翼絕對不是小朋友獨愛的食物,BeauytSearch 由細到大都愛吃,這裡的脆炸原隻雞翼,炸得夠乾身不太油膩,調味剛好,還添加了椒鹽,份外香口惹味。  甜品方面,我們選了榴槤糯米糍及芒果糯米飯。榴槤糯米糍糯米皮厚度適中,帶來煙韌口感,榴槤餡料味濃,香
泰式雞肉串燒,擁有泰國街頭風味,配上沙嗲汁,非常惹味。
甜品方面,我們選了榴槤糯米糍及芒果糯米飯。

榴槤糯米糍糯米皮厚度適中,帶來煙韌口感,榴槤餡料味濃,香氣飄飄,口感軟綿香滑,味道甘甜可口。
芒果糯米飯用上泰國水仙芒,入口前聞到獨特的花香,果肉挺身,不會甜到漏,還有一股清甜氣息,酸酸甜甜,透出椰奶香氣,完美組合!
3K
2022-12-19 13 views
今日去K11 Musea搵朋友食晏,近近地去佢公司樓下food court。YumMee搬了新舖,平民化咗。煙熏燒鵝瀬粉燒鵝啖啖肉,有微微的煙熏味。肥位不多,啱我心水。海南雞喇沙喇沙湯底帶少許辣,惹味醒胃。雞肉嫰滑,吸盡喇沙精華所在。配菜多元化,有口感。泰式雞肉串燒燒得不嚡口,還保持到肉汁。沙嗲醬好好味。炸雲吞炸得脆卜卜,雲吞餡料有大大隻蝦,口感豐富。芒果糯米飯最後食番個甜品,糯米飯軟糯有黏性,芒果甜美。
YumMee搬了新舖,平民化咗。

煙熏燒鵝瀬粉
燒鵝啖啖肉,有微微的煙熏味。肥位不多,啱我心水。

海南雞喇沙
喇沙湯底帶少許辣,惹味醒胃。
雞肉嫰滑,吸盡喇沙精華所在。
配菜多元化,有口感。

泰式雞肉串燒
燒得不嚡口,還保持到肉汁。沙嗲醬好好味。

炸雲吞
炸得脆卜卜,雲吞餡料有大大隻蝦,口感豐富。

芒果糯米飯
最後食番個甜品,糯米飯軟糯有黏性,芒果甜美。

2022-12-19
$200 (Lunch)
2022-12-18 24 views
今日出尖沙咀影相,影到好攰,被後去左k11 musea food count 食野,好彩5點仲未有好多人,food count 多左幾間新店,最後揀左食海南雞飯🎄Total 點左2個餐海南雞飯,海南雞好滑,油飯好香海南雞喇沙,喇沙湯底超濃味,好正👍🏻👍🏻小食泰式酸辣鳳爪,好辣,但好好味,鳳爪好爽泰式白魚蛋,好彈牙,份量又多甜品芒果糯米糍,芒果好甜,糯米糍個皮好煙韌楊枝甘露,好多西米有柚子芒果肉😊😊

Total 點左2個餐
海南雞飯,海南雞好滑,油飯好香
海南雞喇沙,喇沙湯底超濃味,好正👍🏻👍🏻

小食
泰式酸辣鳳爪,好辣,但好好味,鳳爪好爽
泰式白魚蛋,好彈牙,份量又多

甜品
芒果糯米糍,芒果好甜,糯米糍個皮好煙韌
楊枝甘露,好多西米有柚子芒果肉😊😊
2022-12-18 20 views
喺K11 Musea行完街,就去咗food court呢層搵嘢食, 喺餐廳order完就搵個位坐,呢度嘅座位都相當舒適餐廳相當多款式選擇,有唔同嘅東南亞風麵食,就連港式風味嘅炒粉麵飯都有吉隆玻海南雞飯:雞肉超級嫩滑,被同埋肉中間仲有親啫喱狀嘅膏,油飯相當香煙燻燒鵝瀨粉:煙熏味香濃,燒鵝皮都幾脆口,呢度嘅瀨粉仲要充滿質感,咬落去口感好豐富仲叫咗兩個小食:泰式酸辣鳳爪&脆炸泰式魚塊,估唔到呢度連泰式嘅嘢都整得幾好食,鳳爪酸辣開胃,魚塊口感特別最後仲加咗兩個甜品:榴蓮糯米滋同楊枝甘露,糯米糍嘅榴槤味夠晒濃郁,楊枝甘露甜度適中如果諗唔到食咩,係呢間餐廳一定可以搵到啱食嘅嘢

如果諗唔到食咩,係呢間餐廳一定可以搵到啱食嘅嘢
2022-12-15
Type of Meal
Dinner
2022-12-15 23 views
前幾天同好朋友血拼後就落左嚟food court 搵食~我地見凍凍地,想食啲暖笠笠既湯麵,所以就決定喺呢度叫野食=]朋友要左海南雞喇沙,我要左牛腩船麵~另外要左滷水牛展同吉列豬扒呢兩款小食share之後仲要左芒果糯米飯同摩摩喳喳呢兩款甜品作結:)整體既食物質素都唔差兩款湯麵既湯底都好濃郁,份量亦為充足!!特別欣賞船麵中既牛腩,香軟味濃朋友亦大讚佢既海南雞件嫩滑~第一次試呢款名為摩摩喳喳既甜品,係充滿紫薯同香芋既椰汁湯水,食落唔會太甜都唔錯下次要試下其他款式既質素先xpp
前幾天同好朋友血拼後就落左嚟food court 搵食~

朋友要左海南雞喇沙,我要左牛腩船麵~

另外要左滷水牛展同吉列豬扒呢兩款小食share

之後仲要左芒果糯米飯同摩摩喳喳呢兩款甜品作結:)

整體既食物質素都唔差

兩款湯麵既湯底都好濃郁,份量亦為充足!!

特別欣賞船麵中既牛腩,香軟味濃

朋友亦大讚佢既海南雞件嫩滑~

下次要試下其他款式既質素先xpp
2022-12-13 25 views
今日到K11 Musea 工作,午飯時間見到這間YumMee 多人排隊,款式充滿東南亞風味,又有港式茶餐廳菜式,我和工作夥伴就選了這間餐廳進膳。港式叉燒瀨粉叉燒肉質嫰滑多汁,加上微甜的蜜汁,瀨粉爽口沾上上湯,十分滿足。揚州炒飯炒飯炒得乾身,每粒飯都沾上蛋醬,十分香口。蝦仁爽口彈牙,叉燒肉汁滿滿。泰式酸辣鳳爪鳳爪啖啖肉,酸酸辣辣,十分惹味開胃,配料有芫荽,芹菜,甘筍絲,材料豐富,不錯泰式白灼魚蛋魚蛋爽口,溢出魚味,配上醒胃酸辣泰式醬汁,好開胃!摩摩喳喳糖水滿滿是香濃芋頭味,有芋頭粒,蕃薯粒,咬口十足,奶味都很香濃!楊枝甘露香甜芒果味,西米煙煙韌韌,配上西柚,整碗楊枝甘露酸酸甜甜,作為飯後甜品,一流

港式叉燒瀨粉

揚州炒飯

泰式酸辣鳳爪

鳳爪啖啖肉,酸酸辣辣,十分惹味開胃,
配料有芫荽,芹菜,甘筍絲,材料豐富,不錯

泰式白灼魚蛋

魚蛋爽口,溢出魚味,配上醒胃酸辣泰式醬汁
,好開胃!

2022-12-13 28 views
地址雖搬了,但好味依然~價錢不貴,有齊小食及甜品等選擇,還不用加一,感覺很不錯~大蝦冬陰功粉~冬陰功湯很濃郁,酸辣味更是剛剛好,大蝦還十分之大件及厚肉,這價錢對得起了~吉隆坡肉骨茶飯~有3大條豬排骨,很多肉,內裡還有豆卜、金菇及支竹,還配有油條,材料十足,而湯頭有微微的藥材味,吃起來很舒服的~泰式酸辣鳳爪~數量也不少,大約都有十隻左右,完全無骨,酸酸辣辣味超開胃~泰式雞肉串燒~雞肉燒得不乾,沾上沙嗲醬吃超惹味~鮮芒果糯米糍~芒果很清甜,一大片,感覺抵吃的~榴槤糯米糍~餡料都爆了,超香榴槤味,糯米皮棉軟,很好吃~
地址雖搬了,但好味依然~
價錢不貴,有齊小食及甜品等選擇,還不用加一,感覺很不錯~

泰式雞肉串燒~雞肉燒得不乾,沾上沙嗲醬吃超惹味~

鮮芒果糯米糍~芒果很清甜,一大片,感覺抵吃的~

榴槤糯米糍~餡料都爆了,超香榴槤味,糯米皮棉軟,很好吃~
Hainan Chicken Laksa😍 One of my favourite choice💫..自從去完YumMee Grand Opening🥳,對佢既喇沙湯底🍜 念念不忙,今次趁住黎到K11 Musea 下午想吃點小食、湯粉麵、甜品,就記得佢!質素有水準而且價錢親民,難怪下午時段都咁多人食😋🥢!🔸沙南雞喇沙 $98Hainan Chicken Laksa🔸鮮蝦炒貴刁 $88Stir-fried Flat Rice Noodles一客濃郁惹味既喇沙湯底,有椰奶香甜味道,更吸引😍,麵條吸盡湯底很滋味!而炒麵類亦同樣出色夠鑊氣,貴刁似河粉但不失煙韌。🔸泰式酸辣鳳爪 $38Sour & Spicy Chicken Claw🔸泰式雞肉串燒 $48Chicken Skewers小食亦份量足,無骨鳳爪啖啖肉,大隻夠爽口;而雞肉串燒🍢 既沙嗲醬同樣出色,比一般新鮮亦香口惹味。🔸芒果糯米飯 $48Mango Sticky Rice🔸楊枝甘露 $36Mango Pomelo Sago而甜品亦不錯吃😋,芒果糯米飯粒香甜煙韌,芒果🥭 有果香酸甜,加上椰汁,我真的很愛吃糯米😚😚😚!..×××××ש尖

🔸沙南雞喇沙 $98
Hainan Chicken Laksa

🔸鮮蝦炒貴刁 $88
Stir-fried Flat Rice Noodles

🔸泰式酸辣鳳爪 $38
Sour & Spicy Chicken Claw

🔸泰式雞肉串燒 $48
Chicken Skewers

🔸芒果糯米飯 $48
Mango Sticky Rice

🔸楊枝甘露 $36
Mango Pomelo Sago

×××[YumMee]×××
©尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓 Food Playground
2022-12-12 27 views
今天經過尖東,順路到k11 musea 商場看看今年的聖誕燈飾 ,但是比想像中簡單,又逢正值中午時候便到 B2 food court,在「YumMee」吃份自選融合午餐,food court佔地甚廣,坐位舒適,午餐很多白領員工事幫趁。兩款香口小食;脆皮炸雲吞的確可以引動食欲、泰式炸魚餅香感受啖啖魚香。 煙燻燒鵝髀瀨粉~看見有煙燻燒鵝髀已經十分吸引我,煙燻燒鵝是傳統製作,現在食肆可以提供的已經不多了!經過煙燻的燒鵝,會透出幽幽香氣,令人一吃難忘。這份煙燻燒鵝髀,皮雖然已經不脆卜卜,但依照香氣四溢,肉質也透出鵝肉獨特香味,而且皮下的脂肪已被移除,吃起來甘香可口,實屬健康版的煙燻燒鵝髀,滑捋捋的瀨粉掛湯吃,湯味香濃不鹹。餐後再嚐甜品與甜湯超大件的芒果糯米糍~,芒果肉很香甜,糯米糍皮很軟綿。摩摩喳喳~來自馬來西亞及新加坡的甜湯,材料豐富又飽肚,芋頭、地瓜、西米、椰奶,浴在濃濃滑滑的椰奶甜湯,甜湯物料也有著不同口感。

餐後再嚐甜品與甜湯

超大件的芒果糯米糍~,芒果肉很香甜,糯米糍皮很軟綿。

摩摩喳喳~

2022-12-12
$173 (Lunch)
2022-12-12 16 views
有個朋友好鍾意行呢個商場😅今日同佢係度買完對鞋就一齊食埋晚飯先分道揚鑣返屋企~⭐️海南雞喇沙湯底濃郁,香辣,惹味,帶少少椰汁香~海南雞肉質彈牙,滿足😚❤️吉隆坡肉骨茶飯肉骨茶大碗足料,味道偏甜藥材味唔算非常濃郁👍比較易入口肉排完全唔韌💯❤️泰式酸辣鳳爪爽口開胃,朋友至愛😂❤️時蔬⭐️榴槤糯米糍糯米糍雖然唔算薄但口感煙靭,榴槤肉餡超級綿超級香,絕配!😆❤️楊枝甘露連個底都係芒果汁底唔係椰汁👍 有誠意💯好足料,芒果夠甜🤤#尖沙咀美食 #K11Musea #新加坡菜 #yummee
有個朋友好鍾意行呢個商場😅
今日同佢係度買完對鞋就一齊食埋晚飯先分道揚鑣返屋企~

⭐️海南雞喇沙

湯底濃郁,香辣,惹味,帶少少椰汁香~
海南雞肉質彈牙,滿足😚

❤️吉隆坡肉骨茶飯

肉骨茶大碗足料,味道偏甜藥材味唔算非常濃郁👍比較易入口
肉排完全唔韌💯

❤️泰式酸辣鳳爪

爽口開胃,朋友至愛😂

❤️時蔬

⭐️榴槤糯米糍

糯米糍雖然唔算薄但口感煙靭,榴槤肉餡超級綿超級香,絕配!😆

❤️楊枝甘露

連個底都係芒果汁底唔係椰汁👍 有誠意💯
好足料,芒果夠甜🤤

2022-12-12
$133 (Dinner)
  • 肉骨茶飯
  • 海南雞喇沙
  • 楊枝甘露
  • 榴槤糯米糍
2022-12-12 21 views
前牌去咗K11 Musea行街街樓下food Court嗰層其實有好多唔同類型嘅餐廳見到呢間新開,佢集亞洲菜式於一身話所以啱晒選擇困難症嘅朋友。有齊港式、台灣菜,東南亞特色美食都有。我哋要咗兩個煮食套餐一個係馬來西亞肉骨茶另一個係海鮮喇沙,海鮮喇沙有少少辣辣地,用上咖喱椰汁做湯底,配料有魚蛋、青口同蝦,下面係配油面,湯底十分濃郁,份量都唔少。肉骨茶聞落去好香嘅藥材味,仲配上大大粒嘅蒜頭,用上一字骨肉質鮮嫩,真材實料,再加上豆卜同埋油炸鬼鎖晒啲肉骨茶湯汁,送飯一流。另外我哋都要左兩款小食一個係串燒同泰式串燒同埋酸辣鳳爪,估唔到味道都唔錯,酸酸美味10分開胃。嚟到東南亞點可以唔食啲特色甜品呢?我哋要咗個泰式芒果糯米飯同配上嬤嬤查查。呢款係東南亞嘅地道甜品其實係椰汁紫米再加上唔同嘅芋頭同紅豆,煙韌韌,價錢經濟實惠。芒果糯米飯,芒果香甜份量又多。
2022-12-11 23 views
今日嚟到K11 musea行街順便食晚飯,見到foodcourt新開了一間主打食東南亞菜的餐廳,望見menu真係花多眼亂,好多款菜式任君選擇。牛腩船麵首先我地點了一碗牛腩船麵,一黎到已經香味撲鼻,牛腩好重牛味好唔會硬,仲有幾粒牛丸,和炸豬皮,湯底十分惹味!炸雞脾撈蔥油公仔麵另外點了這家店另外一款招牌,一聽個名炸雞脾撈蔥油公仔麵就知邪惡,邪惡的食物總是吸引,炸雞脾外層炸到金黃色,雞肉好嫩,蔥油滲透炒公仔麵,好滿足。魚蛋拼魚肉燒賣港式小食又點少得魚蛋燒賣,配上辣椒油,正啊!臉炸雞肉腸另外一件小食點了臉炸雞肉腸,炸物出色,十分香口。鮮芒果糯米糍甜品方面點了兩款芒果口味甜品,呢個芒果糯米滋好煙硬,入面裹住好大塊芒果,十分推薦。楊枝甘露另外必點之一係楊枝甘露,好鍾意細細粒蒟蒻,好有口感,芒果控不要錯過。如果想一次過試到唔同款式的東南亞菜式,不妨黎呢家餐廳試下,會令你找到驚喜的。

牛腩船麵

炸雞脾撈蔥油公仔麵

魚蛋拼魚肉燒賣
港式小食又點少得魚蛋燒賣,配上辣椒油,正啊!

炸雞肉腸
另外一件小食點了臉炸雞肉腸,炸物出色,十分香口。