2019-07-01
呢日老闆話九龍城有間車仔麵好好食,所以專登坐咗車出嚟食,一行六人。同司機講出名嘅車仔麵佢就知係榕記,個位置唔算喺九龍城大街都偏向舊啟德機場最入嘅街,可能咁餐廳唔算好多人,都幾大間坐得舒服。一坐低就見到有唔同色嘅點餐紙,原來係唔同湯底!🍜🍜🍜呢間出名嘅係佢嘅湯底,真係好特別出面唔係周圍有,例如有胡椒豬肚湯、雞絲碗仔翅湯、金蟲草野菌養生湯同酒香藥膳雞湯等。湯底加麵$28,麵類亦有9種揀,同埋最少叫2個餸,餸就由$8到$16不等,選擇都多嘅,但比起湯底就無咁Signature。選擇困難症🤔🤔🤔嘅我除咗麵底,湯底同餸都諗咗好耐,掙扎叫胡椒豬肚定碗仔翅,但驚太飽所以叫咗前者。🤔🤔🤔一試個湯就發覺好正,好濃胡椒🧂味,有丁點嗆喉嘅感覺好爽🤩,唔太俗,唔食得辣嘅我都食到,佢話你覺得太濃都可以幫你溝淡佢~叫咗幼麵都掛到啲湯,索到味,個湯真係無得輸,好味過出面嘅豬🐷肚煲,精華所在真係一淡都唔可以嘥。而且呢個湯底配埋豬肚絲(好味好爽),等如叫多一個餸咁。😊雖然講到胡椒豬肚湯咁正🤤🤤,但同事叫嘅雞絲🐔碗仔翅湯都一樣無得輸,有啲後悔無叫到添,下次一定會自己嗌,佢仲會加威士忌🥃落去吊味,但略嫌酒味過重。另外有人叫
胡椒豬肚湯
雖然講到胡椒豬肚湯咁正🤤🤤,但同事叫嘅雞絲🐔碗仔翅湯都一樣無得輸,有啲後悔無叫到添,下次一定會自己嗌,佢仲會加威士忌🥃落去吊味,但略嫌酒味過重。另外有人叫金蟲草野菌湯,都幾清幾濃菇味🍄幾香。
雞絲碗仔翅湯
金蟲草野菌養生湯
餸我就叫咗飛魚籽魚蛋腸同魚肉春卷,但呢兩樣應該都唔係自家整就無乜太特別。不過飛魚籽魚蛋腸本身就已經好好食😋,好彈牙好多魚籽,魚肉春卷就出面有層腐皮,幾唔錯。同事有叫到芝士粟米煎蛋同菜譜煎蛋,熱辣辣送上好好食😛芝士熔熔地好正👍🏻。
另外順帶一提店舖到係有貼乜湯底配乜麵食係最好配搭,但我哋食完先見到🙈,而且店員好搞笑地喺上碗麵先話”你個野菌湯其實配白麵會好啲,唔會整油個湯喎”,但其實我哋落單時你同我哋講會好啲囉,仲可以改嘛。😅😅😅同埋店員講野比較串,我哋問多次配乜麵話,佢話”頭先咪講咗囉!”真係唔重覆🤣🤣🤣嗯其實我哋都係想下次識食姐,anyway,都會想再返嚟食碗仔翅湯底haha。其實諗返車仔麵嚟講都唔算平,但值的!