2010-07-02 34 views
已經黎過好多次了, yuyu啲waiters, waitresses都熟哂, 所以服務真係一流, 次次都会俾$30 tips. 今日下午再黎食lunch, 真係好食到快哭出未.叫了一客咖哩吉烈豬扒定食($68)同3件炙三文魚sushi($19).salad同大蜆湯都好正.只於咖哩吉烈豬扒飯就真係滿分豬扒炸得恰到好处, 又能保持肉汁的鮮味, D咖哩又無蓋過豬扒D味道, 簡直食過番浸味.有機會一定要試試! 炙三文魚sushi都不錯,salmon 亦非常新鮮!另外好吃的: 牛肉稻亭烏冬, 軟殼蟹手卷, 三文魚親子井, 鰻魚sushi<---must eat!!!!!!!!!
今日下午再黎食lunch, 真係好食到快哭出未.

salad同大蜆湯都好正.

只於咖哩吉烈豬扒飯就真係滿分
有機會一定要試試!

炙三文魚sushi都不錯,
salmon 亦非常新鮮!

2010-07-02
$96 (Lunch)
  • 咖哩吉烈豬扒
  • 牛肉稻亭烏冬
  • 軟殼蟹手卷
  • 三文魚親子井
  • 鰻魚sushi
2010-05-21 30 views
是夜與家人飯聚,一行六人,其實真的很少機會吃日菜,因為爸媽都不吃生的食物,但家弟又非常喜歡,所以偶而為之,也無不可。預先訂了座,被安排了最內坐得較舒服的位置,之後也開始研究吃什麼了,此處大部份的食物如燒物、沙律、湯、壽司及刺身等,都是用落單表格內剔選的,另外的煮物、揚物及各式飯麵就另在餐牌上,人客可以找店員落單,最另外也有一周七天不同的特別優惠,是夜有燒鰻魚串買一送一,另赤身什錦刺身盛就由原價的一百五十五元減至一百一十元,但也只是四款刺身,每款只有兩片,其實也真的挺貴,但也是既來之,則吃之,一口氣的要了兩碟來一個開始。刺身盛有赤身、油甘魚、三文魚及甜蝦,先談其配套Wasabi,原來也是牙膏貨色,不攻鼻不新鮮,但原來除了Wasabi不新鮮之外,主角也好不了到哪,甜蝦偏霉而又不太鮮甜,肉質散散的;油甘魚不算太爽身,但以白身魚來說,入口是有點油份,而且也夠肥美,是合格的;三文魚嫩滑而夠肥,但其油份入口不太香,加上一向對生吃三文魚興趣不大,所以也不甚喜歡;赤身好像一片生牛肉或遠一點看有如一塊叉燒,吃起來肉質是霉透了,一入口即散,沒有鮮味也罷了,更有淡淡的酸味在口中擴散,真可怕!簡單而總括來說就

預先訂了座,被安排了最內坐得較舒服的位置,之後也開始研究吃什麼了,此處大部份的食物如燒物、沙律、湯、壽司刺身等,都是用落單表格內剔選的,另外的煮物、揚物及各式飯麵就另在餐牌上,人客可以找店員落單,最另外也有一周七天不同的特別優惠,是夜有燒鰻魚串買一送一,另赤身什錦刺身盛就由原價的一百五十五元減至一百一十元,但也只是四款刺身,每款只有兩片,其實也真的挺貴,但也是既來之,則吃之,一口氣的要了兩碟來一個開始。

刺身盛有赤身、油甘魚、三文魚及甜蝦,先談其配套Wasabi,原來也是牙膏貨色,不攻鼻不新鮮,但原來除了Wasabi不新鮮之外,主角也好不了到哪,甜蝦偏霉而又不太鮮甜,肉質散散的;油甘魚不算太爽身,但以白身魚來說,入口是有點油份,而且也夠肥美,是合格的;三文魚嫩滑而夠肥,但其油份入口不太香,加上一向對生吃三文魚興趣不大,所以也不甚喜歡;赤身好像一片生牛肉或遠一點看有如一塊叉燒,吃起來肉質是霉透了,一入口即散,沒有鮮味也罷了,更有淡淡的酸味在口中擴散,真可怕!簡單而總括來說就是不新鮮,還要是很不新鮮,真的想不到晚市在此等中價的店子,也可吃到如此差的魚生。

其實是夜點了不少的壽司,由於沒有每件都吃過,現在先評其握功,大部份的壽司飯都有崩潰散落之現象,飯粒的溫度及酸度適中,但店家用的應不是珍珠米,如要以正宗日式壽司奉客的,用貴一點的珍珠米是無可厚非,而是夜點的壽司琳琅滿目,有池魚、珍寶帆立貝、灸三文魚腩、牡丹蝦、油甘魚腩、北海松葉蟹及吞拿魚中腩,沒有吃過池魚、油甘魚腩及灸三文魚腩,此處就不提它們了。

至於其他的又如何?珍寶帆立貝肥大肉厚,但其肉的鮮味又不太高;牡丹蝦吃入口腍腍滑滑,吃起來很鮮美,咬起來有股蝦香在口中迥盪,感覺不錯;北海松葉蟹就可以用君子之交來形容,因為淡如水嘛,味道淡得令人驚訝,無甚吃味,不值多提;吞拿魚中腩吃起來除了不太肥美之外,更有少量的肉筋在內,以其三十多元一件的價錢,實在是令人難以接受。

另外也點了兩款軍艦,分別是鴨肉鵝肝醬及海膽,本人沒有吃過鴨肉鵝肝醬軍艦,但就試了一件海膽軍艦,海膽也算是排得滿滿的,飯團的味道都是如上述還不錯吧,而外層的紫菜又脆又有紫菜的香味,一口咬起來有卜的一聲,是難得的在中價的店子吃得到,但最值錢的海膽就真不太行,雖然看起來是原整夠挺,吃起來又沒有想像中那份潤美鹹香的感覺,個人認為在某些料理店吃午餐的魚生飯中的海膽,也比這兒的更有豐美的感覺。

手卷全夜也點了五件,分別是海膽手卷、海膽甜蝦手卷、軟殼蟹牛油果手卷、鰻魚手卷及碎蔥吞拿魚手卷,也當然是沒可能每款也試過,據我的觀察及吃過的碎蔥吞拿魚手卷來看,大部份的手卷用的紫菜也是如上的軍艦一樣,非常之脆又有紫菜香,飯粒都是不錯,試了一口軟殼蟹牛油果手卷及鰻魚手卷,軟殼蟹牛油果手卷除了有牛油果及炸軟殼蟹之外,也有生菜及不少的蟹籽,一口咬下除了有炸過軟殼蟹的油味之外,幸而也有牛油果的潤、生菜的清爽及蟹籽的鹹香,要不那炸軟殼蟹是感覺油了一點。

大家再下一城,鰻魚手卷蒲燒得外層有點焦,吃起來有頗香甜的鰻魚汁味,而鰻魚口感既軟且帶點煙韌,吃起來就是有點嚼頭,是不錯的;而我吃光的整條碎蔥吞拿魚手卷反之是真的很麻麻,雖其紫菜也是高水準而飯也不錯,但吞拿魚碎沒有蔥香也沒有吞拿魚油香,吞拿魚碎得來太黏霉,也是拜吞拿魚肉不新鮮之故,這個似乎是這兒的死症,所以整條手卷只可用來當作填肚之物,因為至少是比吃三件壽司要飽肚的。

吃過了不太妥當的生食物後,來吃點熟食吧,每樣都只保持輕食的態度,因為一來此處的熟食份量好像是小了一點,而且我也要留給不吃生食物的家人一個填肚的機會,先來介紹揚物,點了炸蠔及炸軟殼蟹,炸蠔雖然細細隻,所以蠔香不太強,但也有一定的蠔味,加上炸漿不太厚不太油,又很是夠脆,也真的算很是不錯;炸軟殼蟹也多肉夠大隻,吃起來有點鹽的鹹味而已,不作多加多餘的修飾也不錯的,可惜就是吃起來比較油。

另外也點了數款燒物,分別點了金菇牛肉卷、明太子燒雞翼、燒鰻魚及燒牛舌。金菇牛肉卷可以說是全夜之幾近最好的一道燒物了,牛肉片入口細嫩無筋,且更有點牛肉脂香,包着的金菇爽口煙韌,但又不會是死扯都咬不開那一種,入口鹹度剛好,不錯;明太子燒雞翼將一隻雞翼的中部起骨,空着的雞翼內腔塞入明太子,可惜雞翼燒得不夠香之外,明太子也是一點也不香,食味很普通。

燒鰻魚今天是買一送一,鰻魚看起來雖是細細條的,但其實也挺厚肉,吃起來有點咬口的,配合少少的甜的鰻魚汁,加點芝麻吃起來看一點;燒牛舌肉厚,但吃起來偏韌而難咀嚼,牛舌獨有的燥味又近乎零,似乎真的非常之不吸引。

麵食也來兩款,但兩款麵食也竟然是只有細細碗,心想莫非一分錢一分貨?一於吃吃又如何,先談生牛肉簥麥麵,簥麥麵沒有咬口而過腍,沒有了應有適當的韌性,當然也別望有吃得出的麥味了,然而其牛肉確是塊塊煬紅色的,有如越式的生牛肉河之中的牛肉,半生熟的牛肉吃起來嫩口無筋也算不錯的了;鯛魚湯稻庭烏冬的湯底確是值得一喝,清香鮮美的鯛魚湯,不及港式魚湯的甜,但就是夠清而一點也不腥,反之稻庭烏冬吃起來不算太有咬勁,但至少入口滑溜,配起美味的魚湯一起吃,也其實真的很易清掉。

最後結帳要千多元,每人平均二百元以上,加上連晚市的魚生也可咁唔新鮮,我真的找不到理由要重來此地,我何不到尖沙咀棉登徑任挑一家吃個午餐,價位比今餐低,但一定比這兒美味。
環境光鮮,點食物以落單表格內剔選
赤身什錦刺身盛質素低
池魚、珍寶帆立貝壽司;鴨肉鵝肝醬軍艦
灸三文魚腩、牡丹蝦及吞拿魚中腩壽司
北海松葉蟹及海膽壽司
海膽手卷及軟殼蟹牛油果手卷
碎蔥吞拿魚手卷及鰻魚手卷
海膽甜蝦手卷及炸軟殼蟹
炸蠔蠔香不太強,但炸漿不太厚不太油而夠脆
明太子燒雞翼及金菇牛肉卷
燒鰻魚及燒牛舌都普普通通呃
生牛肉簥麥麵及鯛魚湯稻庭烏冬都只是普通
2010-04-24
$220 (Dinner)
環境光鮮,點食物以落單表格內剔選
2010-05-14 7 views
今日午飯跟同事在這店吃.雖然迴轉壽司的輸送帶在轉動,但上面沒有擺放食物,所有東西都是即叫即造,很新鮮.我們叫了套餐,平均約$100一客.魚生飯定食:好豐富,有三文魚,鮪魚,甜蝦,魷魚,八爪魚, 三文魚子,白魚,帶子,全都十分鮮甜,品質很好,壽司飯微暖,是剛做好的,很忥滿足.魚生壽司烏冬定食:有約五件壽司,有三文魚, 帶子等,造型不錯.牛肉烏冬看來也很好吃.安格斯牛肉定食:牛扒看來很鮮明,煎得好香,份量十足,價錢比魚生飯還便宜.隨餐附,上的沙拉很好味,味噌湯更是特別,是用了比較淡的白味噌,而且有一大隻蜆,只是蜆淡而無味.套餐不包甜品,要另加$8才有一個雪糕,味道不過不失吧.

我們叫了套餐,平均約$100一客.

套餐不包甜品,要另加$8才有一個雪糕,味道不過不失吧.
2010-05-14
$115 (Lunch)
Celebration
Birthday
2010-03-29 13 views
日式餐廳在灣仔區內不算少﹐是日來到這店與太座進內享受一餐較有質素的午餐。因星期六的關係﹐店內只有一兩臺顧客﹐與平日下午午飯時間全場爆滿有很大的分別。這裡環境以柔和燈光照明﹐臺凳亦以黑色為主﹐店內還播放著各英文慢歌﹐好給食客能輕鬆地慢慢地用餐。餐牌內的午餐與幾個月前的選擇一樣﹐(野菜沙律﹐大蛤蜊味噌湯及一主菜)﹐但發覺他們的燒三文魚海膽親子飯及雜錦魚生飯已又當時$88 加價到現在$95。 雖然加了價﹐但這次尊程來到此店還是叫了以上兩款。野菜沙律 – 味道與之前來吃一樣﹐蔬菜新鮮爽口。沙律油的味道控制得剛好﹐鹹甜酸味互雙配合﹐吃落不會覺得太酸或太甜﹐很開胃。大蛤蜊味噌湯 – 蛤蜊用上殼較厚及重的沙白﹐一碗兩隻﹐肉質爽口﹐味道鮮甜。隱隱的沙白味道另這味噌湯添加了不少鮮味。這次本人先喝下半碗﹐再把剩餘的來送冷冷的魚生飯及三文魚海膽親子飯﹐真的不錯。雜錦魚生飯 $95 – 賣相吸引﹐顏色鮮豔。各魚生(帶子﹐三文魚﹐吞拿魚﹐八爪魚﹐赤海蝦﹐油甘魚﹐三文魚子)與青瓜粒及蘿蔔粒各分配在飯的面頭上﹐每種魚生以三角形厚切﹐質素很新鮮﹐咬落很有質感及肥美。飯底灑上紫菜芝麻及淋上少許醬油﹐另飯的味道更香。燒三
燒三文魚海膽親子飯 $95 – 三文魚輕輕燒過鋪在飯面上﹐在每片燒三文魚上再放上三文魚子﹐賣相經思考過﹐與幾個月前的不同。 海膽顏色呈吉黃色﹐味道甘甜﹐但份量不多。如這道菜的飯也能與魚生飯一樣灑上紫菜及芝麻﹐相信味道會更好。

總括來說環境幽雅﹐坐得舒適﹐食物質素與幾個月前來同樣新鮮不錯﹐在這區內算是一間比較有質素的日式餐廳。
$95 (Lunch)
2010-03-08 11 views
Lunch time 呢度通常爆滿,3個人以上唔book位都幾難有位。呢度既set Lunch分3類,熱食類、大 sushi set及 細sushi set 加細碗麵。熱食類大多係一份肉配飯,當中都有魚生飯,大sushi set就有大既10件sushi,細sushi set 有5件sushi加細碗麵或烏冬。全部餐都包一個miso soup及鮮菜salad, Lunch有加一服務費。由於大 sushi set 價錢比較貴,其中一個set有件uni軍艦甘大把,而其他d sushi 又唔係d貴價貨,但價錢就成$190!所以感覺上呢個 sushi set 好唔值,如果想食sushi可選擇個細sushi set 或魚生飯,品質同價錢都唔錯,絕對抵過叫大 sushi set ! 什錦魚生飯 $ 95 (set Lunch) : 魚生係角切、一粒粒既,飯既調味唔錯,唔太酸或搶喉。而份量算係適中,對男士黎講可能比較少。而飯同魚生既比例都好好,魚生較多,感覺實在。魚生亦新鮮,有三文魚、吞拿魚、帶子、魷魚、一隻蝦、立魚、魚子、黃瓜粒、青瓜粒。唯美中不足係魚生較多係三文魚。總括而言:因為大部分係三文魚關係,

總括而言:因為大部分係三文魚關係,呢個魚生飯算係略貴,好在呢度既服務唔錯,坐既地方都算適舒,而且食物質素亦能保持係水準~~~
另外佢有d炸物都唔錯,我上次試過個炸南瓜餅,幾好食
什錦魚生飯
2010-03-03
$104.5 (Lunch)
什錦魚生飯
2010-02-20 8 views
電腦壞左,出黎買野,黎到附近,見到呢到,唔洗等位,衝左入黎。入到餐廳,都幾爆棚,侍應安排,坐迥轉枱。睇睇餐牌,選擇唔少。迥轉帶上,竟無壽司,只有小牌,非常有趣。要左一個,照燒雞飯。前菜餐湯,火速送到。先講前菜,醬撈沙律,醬濃菜爽,開胃醒神。照燒雞飯,煮得太耐,肉不夠滑,飯勁大碗,怕你唔飽。服務不錯,很有禮貌,六十八蚊,並不便宜,但可一試。

迥轉帶上,竟無壽司,只有小牌,非常有趣。

要左一個,照燒雞飯。前菜餐湯,火速送到。
先講前菜,醬撈沙律,醬濃菜爽,開胃醒神。
照燒雞飯,煮得太耐,肉不夠滑,飯勁大碗,怕你唔飽。

服務不錯,很有禮貌,六十八蚊,並不便宜,但可一試。
$68 (Lunch)
2010-01-03 10 views
周日的晚上,餐廳人客不多,很好! 不用等位就可以大拆一餐!!! 深海池魚刺身-- 很好丫! 不是每一間壽司店都可以食到的刺身! 岩螺壽司-- 如果頂部沒有salad醬就perfect了! 岩螺很鮮甜!三文魚刺身 --- 剛好今天是星期日做緊買一送一, 很抵吃!! 有一半是三文魚腩!! "肥"度恰到好處!! 很香~~其他的壽司亦不錯!鯛魚湯烏冬---真正的魚湯! 清甜! 如果可以有d'餸'就更加好!野菜蕎麥麵--- 醬油湯底與蕎麥麵很'夾'! 不錯不錯明太子釀雞翼--- 第一次食!!這配搭 很有趣! 雖然熟左的明太子味道不算濃烈, 但很彈牙, 帶少少辣味! 不俗!!yuyu sushi 的刺身相當新鮮! 壽司刺身和熟身都有水準! 可以一嚐
其他的壽司亦不錯!
野菜蕎麥麵--- 醬油湯底與蕎麥麵很'夾'! 不錯不錯

深海池魚刺身
鯛魚湯烏冬
炸軟殼蟹
岩螺壽司
三文魚刺身買一送一
野菜蕎麥麵
2010-01-03
$180 (Dinner)
深海池魚刺身
鯛魚湯烏冬
岩螺壽司
三文魚刺身買一送一
野菜蕎麥麵
2009-12-28 2 views
一年一度聖誕,今次去我表表的朋友屋企開的日本料理到食。一開波就點左個刺生,手卷、燒物。先黎刺生,好大盤,吞拿魚大大塊… 仲有帶子~~ 蝦我就冇食但睇落係硬身果d。再黎個三文魚三食sushi,好特別… 都算好新鮮…仲有個和牛,燒汁加半熟的和牛,一流的配塔。飯又唔過酸,又唔會太腍身。手卷,紫菜好脆…仲有個天婦羅…唔油,好好食…太油果d 真係好難頂。牛舌…爽…香。食左咁多餐,灣仔呢間真係算好好食。
一年一度聖誕,今次去我表表的朋友屋企開的日本料理到食。
一開波就點左個刺生,手卷、燒物。

先黎刺生,好大盤,吞拿魚大大塊…
仲有帶子~~ 蝦我就冇食但睇落係硬身果d。
再黎個三文魚三食sushi,好特別…

都算好新鮮…

仲有個和牛,燒汁加半熟的和牛,一流的配塔。
飯又唔過酸,又唔會太腍身。

手卷,紫菜好脆…
仲有個天婦羅…唔油,好好食…太油果d 真係好難頂。

牛舌…爽…香。

食左咁多餐,灣仔呢間真係算好好食。
2009-12-22
Celebration
Christmas
2009-10-28 4 views
今日終於同一齊共事的同事食飯,阿姐記得我提過話想食yuyu,所以今日就黎試下,好有心呀。其實之前我已經食過一次架喇,d魚生新鮮而且都唔算太港式,可以番食。佢地一向有set lunch menu,今次都唔例外,不過我尋日開始病唔食得魚生,所以我叫左安格斯牛扒飯。個飯面有好多炒過的雜菜包括洋蔥、青椒、蘿蔔絲仲有椰菜,牛扒好大塊,切成一片片,灑上少少芝麻。飯微暖,牛扒下面淋有照燒汁,伴起飯食好好味。不過塊牛就有好多根,有d肥,HK$88一碗不能要求過高喇。同事一般都叫set lunch,各位都話佢既魚生新鮮,今次仲叫左小食如雞泡魚乾、枝豆同天婦羅。我只係食左少少雞泡魚乾,同出面個d一樣好味,不過份量太太太少,超細碟啊~

2009-10-27
$100 (Lunch)
2009-09-27 6 views
9月24日(星期四)晚,是晚Y小姐相約了女友吃晚飯順道取手信。我去接女友收工後,就和她一起坐電車落灣仔找Y小姐。問她想吃甚麼,Y小姐很自然地答去吃壽司(唉~~~~~),還好前天我試完正村壽司,這晚可以再試試這裡。我們和Y小姐會合後,就一起行過來。我們進入店內時人客並不多,當我們向女經理表明沒有訂位時,她好像很為難,然後才讓我們坐在一張四人檯。我看見迴轉帶上沒有壽司,祇有相片,十分有趣。Y小姐和女友先點食物,我看過後再加一點,合共點了以下的食物。赤貝刺身是買一送一的,雖然份量細小,但新鮮爽滑,口感和味道都不錯;炸南瓜薯餅幾脆口,南瓜味卻不重,和一般炸薯餅沒分別;Y小姐一人獨享了芝士炸蝦手卷,不知味道如何;明太子釀雞翼比較細小,但$20元一隻,也不可要求太多,不太差就可以了;厚燒蛋炙壽司祇是中間放了些壽司飯而已,味道似蛋糕多過似甜蛋;三文魚腩、蟹籽和帆立貝壽司都很一般,三文魚蝦沙律卷我沒有吃過;鴨肉鵝肝軍艦的鴨肉味幾濃,卻完全感覺不到鵝肝的存在,芥辣八爪魚軍艦則不錯,八爪魚爽滑而芥辣味十足;鰻魚壽司雖不是很肥美,不過女友就覺得很好吃;鹽燒三文魚頭的份量比我想像中多,肉質幼滑鮮味!因為我和女

因為我和女友都覺得未夠飽,再點多一碗湯野菜稻庭烏冬,木魚湯底很清甜,烏冬滑溜可口,很美味!我還點了一枝水神純米大辛口300ml(熱),入口頗辛辣,我很喜歡。

這裡晚市人客不算多,所以服務很細心體貼,不時替我們加茶換碟,甚至主動更換“坐”熱清酒的熱水和添加醬汁。雖然再來的機會不大,但仍值得給予一個笑面!
買一送一的赤貝刺身
炸南瓜薯餅
芝士炸蝦手卷
鰻魚壽司
鹽燒三文魚頭
水神純米大辛口
2009-09-24
$200 (Dinner)
買一送一的赤貝刺身
鹽燒三文魚頭
水神純米大辛口
(Non-member)
2009-09-15 10 views
上個星期去這間YuYu食午飯, 入座時店員問我門一點鐘還檯可以嗎?我們說可以呀.吃完飯後, 繼續聊天, 沒有留意時間,一會後一個店員過來清理檯面.店員說...'我比張單你埋好嗎, 訂檯ge人等左好耐啦'問題就在她說'好耐'是很重的語氣. 我看看錶, 一點零五分. 我們還是很在意那個很重語氣的'好耐'... 還了一句..'有幾耐呀, 五分鐘之嗎'店員..更加不好的語氣...'訂檯ge人等左好耐啦' ...說 '好耐' 是更重的語氣.雖然只是一個店員的態度, 但真叫人氣結, 唯有列入黑名單, 以後無幫櫬.況且食物又不特別好吃.
上個星期去這間YuYu食午飯, 入座時
店員問我門一點鐘還檯可以嗎?我們說可以呀.
店員說...'我比張單你埋好嗎, 訂檯ge人等左好耐啦'
'有幾耐呀, 五分鐘之嗎'
況且食物又不特別好吃.
2009-08-15 8 views
一行三人早上去完食品展, 就落灣仔醫肚, 本來想去蝦麵店, 但熱到嘔重要等, 記得剛經過的這壽司店曾經上榜, 就入去一試.其實因天氣太熱, 三人都沒什胃口, 只叫了幾樣東西.味道一個照燒雞扒定食三份, 包含蜆肉麵豉湯, 沙律.沙律幾好吃, 材料亦新鮮.蜆肉麵豉湯, 應該是即沖麵豉湯加兩小雙蜆, 頗咸, 唔多掂.另外叫了一客餃子, 外邊很脆, 但內裏是涷的.我們也叫了四支懷舊樽裝汽水, 但其實感覺有點格格不入. 我想波子汽水會襯一點吧!環境裝修以黑色為主, 有點像壹壽司或以前目黑壽司, 沒什特色, 但都舒服.服務可以, 服務員都幾友善.衛生不好也不能做日本壽司店吧!抵食一般日本不價壽司店的水平, 但價錢就貴兩三成.真不知為何此店有這麼多好評, 可能試的東西不多, 但現今市面充斥的日本壽司店太多了, 要生存還真的不易呢!
其實因天氣太熱, 三人都沒什胃口, 只叫了幾樣東西.
一個照燒雞扒定食三份, 包含蜆肉麵豉湯, 沙律.
沙律幾好吃, 材料亦新鮮.
另外叫了一客餃子, 外邊很脆, 但內裏是涷的.
可以, 服務員都幾友善.
不好也不能做日本壽司店吧!
一般日本不價壽司店的水平, 但價錢就貴兩三成.

2009-08-15
$50 (Lunch)
2K
2009-07-18 4 views
17-7-2009上星期迫唔入呢間長龍店, 今次 lunch 訂定檯終於食得成了 同朋友一人叫了一份 set lunch, 有 生吃的 don 一碗, 跟沙律及大蜆味噌湯.沙律的生菜新鮮度 ok, 青瓜我覺得切得太粗; 又幾騎呢地有兩小件士多啤梨 , 唔通車厘茄賣晒? Dressing 內有 mustard seeds, 酸酸甜甜又幾香, 味道都 ok 的.大蜆及味噌湯就唔係好得: 大蜆及味噌湯各有各, 蜆仔無味又幾硬, 明顯係雪嘢; 味噌湯嗒落帶點酸澀, 諗起都打冷震...主食揀了雜錦魚生丼 ($88): 有油甘魚, 甜蝦, 帶子, 赤身, 三文魚, 三文魚籽 etc, 大部分「角切」... 最好食係赤身, 份量唔多, 但粒粒肥美味濃, 唔比 proper 日本餐廳的 lunch 貨色差呢 三文魚籽就差 d, 一味鹹, 可幸唔腥; 其他的較普通, 不過新鮮度其實 ok 的. 底部的飯就唔係好得, 軟撻撻又太濕.朋友食大蔥吞拿魚丼 ($108): 試了幾啖 mashed 吞拿魚, 新鮮度 ok, 不過唔係靚貨, 無辦法... Set lunch 唔包雪糕 / 咖啡,
17-7-2009

Set lunch 唔包雪糕 / 咖啡, 見幾款果凍及雪糕 lunch 有特價, 於是又一人散叫一份甜品試試.

朋友想食的芝麻雪糕及 Rum raisin 雪糕齊齊售罄, 結果叫了 3rd choice 芒果雪糕 (原價 $20; 午市 $8), 點知味道假得很, 似「人造芒果布甸味」多 d, 絕不推介.

我食紅酒果凍 (原價 $20; 午市 $9), 中間有兩舊好酸的士多啤梨, 不過 d 0者喱真係幾有酒味的, 帶 grapes 的清清甜甜, 都幾好食.

店內地方唔大, 人龍長人客亦多, 坐低無耐見一檯 10 人離開, 食到一半又見另一 10 人喺同一張檯坐低, lunch hour 真係好旺; 店員們友善又好有禮貌, 招呼比好多港式日本餐廳好.

連加一每人約 $120, 話平唔平話貴唔貴, 灣仔嚟講算係咁吧 -- 港式係港式, 但點都好過又食「板記」啩?
就係呢張檯, 一小時內前後坐了 20 人
各自各都唔精彩
唔好問點解菜沙律會有士多啤梨...
mashed 吞拿茸丼
角切魚生丼
又士多啤梨...
雪糕質地的楊枝甘露?
2009-07-17
$107 (Lunch)
就係呢張檯, 一小時內前後坐了 20 人
各自各都唔精彩
唔好問點解菜沙律會有士多啤梨...
mashed 吞拿茸丼
角切魚生丼
又士多啤梨...
雪糕質地的楊枝甘露?
2009-07-08 7 views
jul 06, 09,2人嚟食set lunch,叫咗 : 1) 什錦魚生飯餐 (hk$88)i) 菜沙律-多款西洋沙律菜,青瓜片,車厘架,新鮮-個汁酸酸哋,醒胃-不錯 ii) 麵豉蜆湯-有2隻連殼嘅蜆仔-味道正常,可以 iii) 什錦魚生飯-唔大碗,但好多款不同嘅魚生擠滿飯面,好豐富咁,又好新鮮咁-友人好似幾滿意咁 2) 燒3文魚海膽親子飯餐 (hk$88)i) 菜沙律-如上 ii) 麵豉蜆湯-如上 iii) 燒3文魚海膽親子飯-1樣唔大碗-有青瓜粒,魚籽,份量唔少嘅3文魚同小小海膽-海膽都有甜味,重要喺無"劫"味,即喺新鮮貨-魚籽就帶小鹹,無嘜甜味,但就無腥味,也算是可以了-3文魚都唔少........只喺輕輕燒過個1面,所以中間仲好似魚生咁,無"鞋"到,好嫩-雖然未喺出色,以咁嘅價碼$$$,比起1般貨色,已高出1線* 個餐唔包甜品,有少少欠缺咁 * 午市最好訂位因位子不多........我去到,附近嘅枱都擺有訂咗嘅牌* 服務也不錯,當我問番有無甜品跟時,店員就即刻解釋可能同事忘了介紹餐牌背後有特價/1/2價飲品同甜品.........仲講遲些少會有新餐牌,咁d客人就可以睇得清楚d
jul 06, 09,2人嚟食set lunch,叫咗 :

1) 什錦魚生飯餐 (hk$88)
i) 菜沙律
-多款西洋沙律菜,青瓜片,車厘架,新鮮
-個汁酸酸哋,醒胃
-不錯

ii) 麵豉蜆湯
-有2隻連殼嘅蜆仔
-味道正常,可以

iii) 什錦魚生飯
-唔大碗,但好多款不同嘅魚生擠滿飯面,好豐富咁,又好新鮮咁
-友人好似幾滿意咁

2) 燒3文魚海膽親子飯餐 (hk$88)
i) 菜沙律
-如上

ii) 麵豉蜆湯
-如上

iii) 燒3文魚海膽親子飯
-1樣唔大碗
-有青瓜粒,魚籽,份量唔少嘅3文魚同小小海膽
-海膽都有甜味,重要喺無"劫"味,即喺新鮮貨
-魚籽就帶小鹹,無嘜甜味,但就無腥味,也算是可以了
-雖然未喺出色,以咁嘅價碼$$$,比起1般貨色,已高出1線

* 個餐唔包甜品,有少少欠缺咁

* 祝友人未來順順利利...........吉星高照
2009-07-06
$98 (Lunch)
2009-07-07 2 views
約了朋友食飯, 選了這裡。早一日訂了枱, 但係黎到都要等大約十分鐘先有枱, 真係好多人。我點了一個壽司烏冬餐, 朋友要了一個生姜豚肉燒。頭盤有一個沙律, 伴了醋的沙律, 不錯, 菜又新鮮。見朋友吃得不錯, 估佢的豚肉燒都好食。而我的壽司好好食, 海鮮好新鮮, 魚亦很肥美。烏冬是手打的, 很有咬口。由於感冒未清, 所以沒有加錢食雪糕。埋單朋友請, 大概$170左右。

我點了一個壽司烏冬餐, 朋友要了一個生姜豚肉燒。

頭盤有一個沙律, 伴了醋的沙律, 不錯, 菜又新鮮。

見朋友吃得不錯, 估佢的豚肉燒都好食。

而我的壽司好好食, 海鮮好新鮮, 魚亦很肥美。

烏冬是手打的, 很有咬口。

由於感冒未清, 所以沒有加錢食雪糕。

埋單朋友請, 大概$170左右。
  • 壽司