2020-12-28 451 views
嚟到愉景灣食西餐,就梗係食呢間好出名嘅西餐廳啦,每個朋友嚟到愉景灣都推介呢一間西餐廳,因為環境好,喺正個海隔離,食物價錢又唔貴,質素又高。今次嚟到依度就叫咗一個好有特色嘅印度風味薄餅,一碟黑松露蘑菇飯,同埋一杯咖啡。我就覺得印度薄餅好食,但黑松露蘑菇飯就麻麻,除咗冇黑松露味之外,佢嘅蘑菇又得好少,所以食咗落去都唔知食緊啲乜。但係印度風味薄餅就比較特別,佢有一啲沙律醬喺上面,仲有啲餡都幾好食,所以呢一個都幾推介。至於咖啡就叫咗cuppincino,正正常常啦,所以下次再嚟都有機會試吓其他嘢食嘅,但黑松露蘑菇飯就唔好叫了。
ZAKS🖤🎄聖誕節想搵間環境靚D有海景的餐廳慶祝下,就黎到我最愛的愉景灣,🔖咁我一早已經book左位同埋講低左想坐outdoor近海邊的位置,當時佢地話到時會儘量安排,🤫暫時唔可以確認到住,咁去到既時候見到佢地staff的安排都幾混亂,因為忙所以都冇理到我地係咪有booking之類,💡一律都係排隊安排入座(意思姐係book唔book都係咁?), 👀跟住我地話想坐近海邊佢地照安排左其他位比我地坐,坐低左之後見到海邊位有人埋單走咁我地就自然問下可唔可以轉去嗰邊,👩‍💼侍應回覆係因為依加餐廳較忙安排唔到,🏃‍♂️點知轉個頭見到隔離枱的客人轉左過去岩先嗰張海邊位坐,咁我就梗係好嬲咁問個侍應,有個經理過黎回應話依加係好忙,叫我地一係坐番原本個位食一係走,💢嗰陣我心諗走咪走囉,就算轉唔到比我地都起碼好聲好氣咁講,正想走既時候佢又走過黎話依加安排左位比我地,咁算啦話哂過節咪坐低食埋佢囉,🍽野食到齊但完全冇比餐具我地,仲要舉手左幾次先攞到。🙊雖然好嬲但我當日都有照po食物既story同tag餐廳名(個人IG),但story內冇打任何文字,竟然其後有朋友回覆我話佢都食過呢間既pizza但覺得質素一般性價比
ZAKS🖤

🙊雖然好嬲但我當日都有照po食物既story同tag餐廳名(個人IG),但story內冇打任何文字,竟然其後有朋友回覆我話佢都食過呢間既pizza但覺得質素一般性價比好低,如果佢早知我book左一定會阻止我,不過雖然我今次唔係食pizza但我都照打左食評。

p.s. 提示番惡劣的心情絕對影響到卡娜仔打既食評內容
p.s. 事後我睇番openrice d comment 發現幾多人指出侍應服務態度問題,更表明不會再光顧。

💁‍♀Zaks Roast Chicken Half $175👍
"呢個雞係烤得幾香 入面的雞肉都仲係幾滑 仲要有薯角同沙律伴碟都算係咁"

🤦‍♀NLZ Beef Tenderloin $315👎
"性價比低 三舊幾水的牛柳比想像中細 食落係鞋身的 隔離冬菇調味超淡"

2020-12-17 372 views
幾年前黎食過一次,今次可以話係食過返尋味🤣星期日lunch時間去到超多人,幾乎爆哂棚😂超濃郁嘅smoothie,今次濃到有啲啲覺得太杰,唔係好解到渴,但其實係好味既,只係唔係回憶中既味道😂同埋比起前一晚個杯smoothie係好好多凱撒沙律$135另加$30雞肉沙律一如以往超大份,細食既人食呢兜都夠飽😂我覺得成餐最好味係呢個沙律😋雞肉好味唔柴,沙律菜又好fresh, 我願意日日都食呢碟野減肥😂個ribs我印象中係重口味得黎又好食既,伴碟沙律又可以中和一下食得肉多個種飽滯感。野食份量都偏大份架,碟都ar咋啲,大家自行斟酌一下嗌幾多野喇😌
Strawberry  Smoothie

Strawberry  Smoothie
Caesar Salad  with  chicken
Mini  Baby  Back  Ribs
2020-12-08 459 views
因為疫程關係 已經太耐無得去旅行只好係香港內度假 就黎到愉景灣staycation 愉景灣周圍都係bar 無從入手又無做Research嘅我地 就選擇左OpenRice 最熱門嘅餐廳好大 並係望住海邊但我地係夜晚黎到就無乜景體到 日頭享用感覺應該會好寫意~咁我地行完山 好肚餓所以就叫左3 main同杯啤酒🍻- beef burger - 白酒蜆扁意粉- baby ribs整體味道正正常常 無話太驚喜不過burger 放左一陣影相 芝士仲好拉絲另外重有就係原本諗住西餐分量會唔多點知黎到係巨無霸分量 十分誇張本身我地仲笑隔離枱情侶 只order一碟 十分孤寒點知係我地錯了.... 最後仲要加包翻酒店做宵夜都食唔哂😂😂
因為疫程關係 已經太耐無得去旅行
只好係香港內度假 就黎到愉景灣staycation
愉景灣周圍都係bar 無從入手
餐廳好大 並係望住海邊
但我地係夜晚黎到就無乜景體到 日頭享用感覺應該會好寫意~
咁我地行完山 好肚餓
不過burger 放左一陣影相 芝士仲好拉絲

另外重有就係原本諗住西餐分量會唔多
點知黎到係巨無霸分量 十分誇張

本身我地仲笑隔離枱情侶 只order一碟 十分孤寒
點知係我地錯了....
最後仲要加包翻酒店做宵夜都食唔哂😂😂
2020-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • Beef burger
2020-12-04 730 views
估唔到閒日嘅愉景灣都一樣咁多人,香港人真係悶得太耐喇😭見到呢間餐廳食評都唔錯就坐低咗食晏,坐喺室外望住海景...扮自己去咗旅行😎🏝️【招牌沙律】大大份,有好多唔同嘅配料,要嚟做頭盤都幾開胃😋【招牌粟米薄脆】即叫即整,上到枱卜卜脆🤩芝士有拉絲效果🧀加埋D醬送酒一流👍🏼【招牌烤雞(半份)🍗】,【夏威夷薄餅🍕】呢兩樣菜式嘅味道不過不失,勝在夠熱辣辣,都合格嘅😌【煙肉芝士闊麵】份量十足,白汁夠creamy包住每條闊麵😋【Coronarita】除咗Corona之外,杯底仲加咗另一款酒🍹入口酒精味都幾重,未必人人都鍾意🤔
估唔到閒日嘅愉景灣都一樣咁多人,香港人真係悶得太耐喇😭

【招牌沙律】
大大份,有好多唔同嘅配料,要嚟做頭盤都幾開胃😋

【招牌粟米薄脆】
即叫即整,上到枱卜卜脆🤩
芝士有拉絲效果🧀加埋D醬送酒一流👍🏼

【招牌烤雞(半份)🍗】,【夏威夷薄餅🍕】
呢兩樣菜式嘅味道不過不失,勝在夠熱辣辣,都合格嘅😌

【煙肉芝士闊麵】
份量十足,白汁夠creamy包住每條闊麵😋

【Coronarita】
除咗Corona之外,杯底仲加咗另一款酒🍹
入口酒精味都幾重,未必人人都鍾意🤔
招牌沙律
招牌粟米薄脆
招牌烤雞(半份)
夏威夷薄餅
煙肉芝士闊麵
Coronarita
2020-11-30 6699 views
對上一次入愉景灣又係食ZAKS,印象好好,今次又忍唔住再食番同一間.但食其他野,我覺得..我會食第三次..真係太多野想食..$45+$15(Large) Iced peach tea 加大,真係好大,大約...700ML左右..仲要幾好飲.$70 Prosecco GLS 好易入口 女生好岩飲環境好浪漫 坐外面 好CHILLNZ MUSSELS 白酒蒜香煮青口.............................. $190青口粒粒都好飽滿,底下既汁應該好邪惡,好重牛油香味.不過佢係用白酒,唔係忌廉,無咁膩. 食落清爽.但我見人地有蒜蓉包,我呢份無既.....CHICKEN TIKKA SIZZLE PLATE 特色烤雞(鐵板上)$180開頭我都好擔心烤雞會唔會好鞋,仲要鐵板上,點知完全係好驚喜. 首先雞肉真係好嫩. 佢應該係雞胸黎.坐戶外用鐵板上 仲可以KEEP住溫度 真係好好.有小小辣辣地,好惹味.  配埋印度烤餅,一流.N.Z BEEF TENDERLOIN 燒紐西蘭牛柳........................ $315雖然無咩擺盤 配菜好小 但全部都係我鍾意食 餐牌
但食其他野,我覺得..我會食第三次..真係太多野想食..

仲要幾好飲.

$70 Prosecco GLS 好易入口 女生好岩飲

環境好浪漫 坐外面 好CHILL

青口粒粒都好飽滿,底下既汁應該好邪惡,好重牛油香味.
不過佢係用白酒,唔係忌廉,無咁膩. 食落清爽.
但我見人地有蒜蓉包,我呢份無既.....

開頭我都好擔心烤雞會唔會好鞋,仲要鐵板上,
點知完全係好驚喜. 首先雞肉真係好嫩. 佢應該係雞胸黎.
坐戶外用鐵板上 仲可以KEEP住溫度 真係好好.
有小小辣辣地,好惹味.  配埋印度烤餅,一流.

雖然無咩擺盤 配菜好小 但全部都係我鍾意食
餐牌下面話加$50有其他side dish,但我覺得呢到就夠了.
牛柳係好厚身,我點左5成熟. 出到黎真係5成熟,
切開無血水,煎得好好, 塊扒好淋身好重牛味.
2020-11-29
2020-11-12 654 views
疫情期間冇得去旅行,估唔到嚟愉景灣食咗一個晚餐,有去咗外國旅行嘅感覺。因為呢度附近嘅大部分都係外國人,而且環境同市區嘅餐廳好唔同,喺廣場行咗一陣,之後再嚟到呢一間餐廳坐喺戶外嘅枱,嗌番隻烤雞加支啤酒,假日來慢慢enjoy下,係一個唔錯嘅選擇。講番食物嘅質素,烤雞嘅味道非常之好,肉質嫩滑。牛肉漢堡夠大份,薯角可以做得更脆。carbonara個汁做得好,芝士同奶味夠重。不過全晚覺得最好食嘅竟然係個pizza,醬汁酸甜甜好開胃。下次假日會再來試下其他菜式。
  • Fettucinui Carbonara
2020-11-08 738 views
今日黎到愉景灣玩,玩左成日,夜晚就係愉景灣食埋晚飯,再換埋免費船飛先走啦愉景灣有小外國之稱,所以呢間餐廳既員工都係講英文既!可以揀坐外面同入面,坐外面會有FEEL D..加上痠情期間,外面感覺空氣流通D餐牌上既選擇都好多,食物既份量都好大份我地又唔算太餓,所以都唔算嗌得多野,但都食到好飽下!嗌左個沙律,正常,冇咩特別!嗌左半隻燒雞,是招牌菜之一雞肉很好嫩滑,配合埋醬汁,很好味!白酒蜆肉意粉好多蜆肉,大大碟,意粉都好入味不錯,不錯!!!好多人都會嗌酒飲,但我地又唔想飲酒就嗌左朱古力同奶昔正常,不過不失啦

愉景灣有小外國之稱,所以呢間餐廳既員工都係講英文既!
可以揀坐外面同入面,坐外面會有FEEL D..
加上痠情期間,外面感覺空氣流通D

餐牌上既選擇都好多,食物既份量都好大份
我地又唔算太餓,所以都唔算嗌得多野,但都食到好飽下!

嗌左個沙律,正常,冇咩特別!

嗌左半隻燒雞,是招牌菜之一
雞肉很好嫩滑,配合埋醬汁,很好味!

白酒蜆肉意粉
好多蜆肉,大大碟,意粉都好入味
不錯,不錯!!!

好多人都會嗌酒飲,但我地又唔想飲酒
就嗌左朱古力同奶昔
正常,不過不失啦
2020-10-02
2020-10-07 5362 views
藉著長假期,見天朗氣清,一行三人想入大澳走走。去到東涌巴士站,見人龍已是幾個圈,即刻轉軚入愉景灣。愉景灣不太多人,舒服地行吓坐吓,轉眼已到下午1點半,便搵一間餐廳來祭五臟廟。見到Zaks 人龍頗長,但見Open Rice 食評唔錯,便等吓。約20分鐘左右,便有位,是樓上。上到去見到設計以海洋為主題,座位寬敞,比樓下舒服。👍🏻👍🏻👍🏻(註:相片是食完無乜人時影的。)我們的枱在大窗旁,愉景灣美麗的風景,盡入眼簾。餐牌選擇頗多,我們只叫了三道主菜,而飲品方面,剛在前咖啡連鎖店飲咗,不再叫。第一個上枱是白酒大蜆扁意粉,這個意粉未上枱已傳來陣陣蒜蓉香。侍仔放低時嚇了一跳,好大碟,是平時西餐廳的三倍。蜆雖然不大,但很多,超過30隻。😅扁意粉是較濶身果隻,煑得啱啱好,爽身又彈牙。蒜蓉同白酒很香,混合之後好好味,簡直唔停得口。😋😋😋煙肉芝士濶麵的醬汁是卡邦尼(Carbonara),上枱聞到奶油香,加有煙肉及火腿,食落香口。醬汁煑得很濃滑,條條麵都掛有醬汁,好好味,不過卡邦尼醬較為膩,這個麵4 至6人食較佳。👍🏻👍🏻👍🏻招牌特色薄餅也很有水凖,餅皮邊有少少燶,香脆。餅底選了薄批,不太厚亦不會太薄,食落有

(註:相片是食完無乜人時影的。)

我們的枱在大窗旁,愉景灣美麗的風景,盡入眼簾。

招牌特色薄餅也很有水凖,餅皮邊有少少燶,香脆。餅底選了薄批,不太厚亦不會太薄,食落有咬口及嚼勁。餅面有香濃嘅芝士同埋好豐富嘅配菜,如辣肉腸丶煙肉丶蕃茄丶青椒丶菠蘿應有盡有,平衡了薄餅的滯,係必食之選。😋😋😋

總結而言,Zaks 已即刻入我愉景灣必食餐廳之列。👏🏻👏🏻👏🏻
2020-10-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 招牌特色薄餅
2020-10-04 1376 views
趁放假 去咗愉景灣staycation夜晚梗係試吓呢間熱門餐廳 由於係平日所以唔係好多人 咁我哋梗係坐喺出邊近海嘅位置 可以對住個海食飯 真係好有情調 芝麻吞拿魚 餐單上其實唔係好顯眼感覺好普通 點知食落好驚喜 芝麻香配上半山熟嘅吞拿魚 加埋唔知係唔係蛋黃醬同配菜 真心高質黑松露蘑菇飯 呢個感覺就正正常常 下次可能會叫多個小食而唔叫飯同意粉之類Baby rib 呢個其實係小食份量嚟 !本身餐單上有個大啲嘅 不過好彩侍應提醒我哋個個係for三至四個人分量 肉質好鬆軟 其實唔使點佢個茄汁已經好夠味叫埋兩支啤酒望住個海景食呢餐 真係好有情調 咁啱我哋食嗰日 由冇雨食到紅雨再黑雨 加埋閃電行雷 我哋本身坐出邊跟住大雨到要搬返入少少 令到成個氣氛更加難忘 埋單七百幾 價錢對得起個質素
趁放假 去咗愉景灣staycation

埋單七百幾 價錢對得起個質素

Sesame  tuna
Baby  ribs
2020-10-04 817 views
愉景灣碼頭旁呢間環境好Chill😎職員安排入座,我哋一路行一路睇到其他客人枱上面嘅食物,賣相吸引又大份🤩我哋兩個人order咗一份超大豬扒叫Jagerschnitzel同埋慕尼黑啤酒節香肠拼盤 Oktoberfest Sausage Platter,再以優惠價45蚊/杯,要咗兩杯Löwenbräu 🍻😊份大大塊既豬扒炸得脆脆面頭淋咗咖喱汁仲加咗啲煙肉脆,味道都算幾好配菜份量都唔少有薯條🍟、酸菜同沙律🥗份香腸拼盤包括三款各有特色嘅香腸,香腸外皮脆又多汁,我就最鐘意Cumberland sausage坎伯蘭香腸香料多味道比較強烈濃厚😋
愉景灣碼頭旁呢間環境好Chill😎
再以優惠價45蚊/杯,要咗兩杯Löwenbräu 🍻😊
份香腸拼盤包括三款各有特色嘅香腸,香腸外皮脆又多汁,
2020-09-21 3255 views
『 同一個天空,同一個海,呼吸同一樣的空氣, 加上一推老外,吃吃外國菜, 旅行感覺返曬嚟!』一個留在香港,你會覺得自己去了外國的感覺,不論沙灘上正在打沙灘排球的人,還是隔離左右食客,大部份都是外國人, 你還不用坐飛機,只是坐船或轉巴士,就可以當自己去了一個短Trip。選坐露天位置,靠鄰海邊和沙灘,藍天白雲為伴, 感覺悠閒寫意和又點悶熱,幸好加杯500毫升大啤杯的咖啡奶昔,自己都覺得有啲chill。《咖啡奶昔》加大$55+20=$75杯奶昔並不像溶溶地的雪糕那樣口感,是有些奶味冰凍的咖啡一樣,後來向服務員諮詢,服務員好有禮貌幫我攞返去換,但係再出來只是奶味再重呢,成杯都係好似水咁流流地,咖啡味都唔錯。《 迷你豬仔肋骨》 唔知點解旁邊配咗碟茄汁,但又沒有薯條跟, 份量都算足夠,旁邊配了菜絲沙律。豬肋骨嘅燒烤醬很濃味,但焗得非常冧骨肉分離冇牙都可以吃到。《招牌特色薄餅》 配料同樣十足, 招牌即係乜都有腸仔、菠蘿、青椒、火腿、 辣肉腸、洋蔥加上勁厚的芝士,味道不錯,上枱時間亦好快。要了薄批,吃第一件時候都脆卜卜,比起意大利薄批還是厚了一點點,吃第二件時已經唔脆,仲有些飽飽濟濟感覺。陽光海灘,

《咖啡奶昔》加大$55+20=$75
咖啡奶昔加大

迷你豬仔肋骨

豬肋骨嘅燒烤醬很濃味,但焗得非常冧骨肉分離冇牙都可以吃到。

《招牌特色薄餅》
Zaks House Special

招牌特色薄餅

陽光海灘,樹影婆娑,果然係拍拖最佳配搭,就算雀仔都唔例外。

PS. 因為坐近海邊大樹下,頂帳篷亦不能全部覆蓋每張枱,不停有啲細葉跌落嚟,就當咁樣可以同大自然接觸多啲,不過食嗰時就要小心啲喇!
另外喺餐廳每位食滿120元,並用電子消費比錢,可以去服務處做免費坐車或坐船離開。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 15
食物味道=(滿分20) 12
服務質素=(滿分20) 16
裝修整潔=(滿分20) 18(景觀加了不少分)
性價比率=(滿分10) 7
回頭指數=(滿分10) 7
總評分 =(滿分100) 75分

2020-09-20
$230 (Lunch)
迷你豬仔肋骨
2020-09-08 1557 views
假日嘅愉景灣都幾熱鬧,好在一早book左位黎食個生日lunch。呢間餐廳分別有2層,訂位時可以揀indoor or outdoor用餐。今日有備而來,預先要求坐outdoor 嘅海景位。 呢度除咗食嘢,仲可以食風景同食氣氛,事關我去個日仲有live band 演奏。我知道食物portion 唔細,咁就唔貪心叫左個墨西哥雞肉夾餅and 蘑菇黑松露意大利飯就夠啦。嘢飲就叫咗一杯雲呢拿奶昔and coronarita。 個夾餅好出色丫,餅皮薄夠餡多,味道唔係好濃,再沾上酸忌廉同番茄醬的確係一個幾好嘅starter. 至於蘑菇黑松露意大利飯,黑松露嘅味道唔太濃,意大利粉飯有𡁻口而且好creamy。 呢個飯係超級有飽肚感。 雲尼拿奶昔味道香滑,質地唔算好杰身,非常易入口。至於有酒精既 cornarita就揀左配百香果,甜甜入口唔會好嗆喉。呢杯野飲都係一個幾唔錯嘅選擇。☺️

2020-09-05
$250 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-08-23 1377 views
這是疫情暑假親子之旅在愉景灣的第二餐午餐,太太在面書上載了圖片,吸引了太太的表妹打電話來說食飯,他們在中環碼頭,我們又準備check out(愉景灣酒店讓我們1時才離開),便約了在商場食飯。本身我想食泰國餐廳,但原來泰國餐廳十分多人排隊,我們見這間地方較寬敞,可以兩個兩個在坐在一張枱食,我們四個大人兩個小孩,兩位媽媽與小孩能坐在一起便最理想了。食物方面,與昨天一樣也是pizza西餐,價錢差不多,但份量大件得多,性價比因此較高。先來是楊州炒飯。雖然是西餐廳,但水準非常不錯。然後是肉醬意粉(spaghetti Bolognese)。這菜也是大份量,四個大人也吃不完,味道也是很不錯!Pizza也大件,味道也不俗。最後是飲品,兩個小孩飲加大蘋果汁,很大杯!總括來說,比起前一日的西餐,平均人頭價錢也差不多(不計小孩,每個大人170元,但前一日是每個大人186元),但份量絕對是多很多!性價比高!露天座位沒有冷氣,但限聚令之下這點未必是缺點,因為更通風! 愉景灣必試!惟一缺點是不知是否不夠人手,要求埋單幾次才成功!

先來是楊州炒飯。雖然是西餐廳,但水準非常不錯。

Pizza也大件,味道也不俗。

最後是飲品,兩個小孩飲加大蘋果汁,很大杯!

House Special
Pineapple juice
Spaghetti Bolognese
楊州炒飯
  • spaghetti Bolognese
This restaurant is located exacted next to the ferry pier to central, and it’s part of the D’ Deck. All the staffs are super chill. Sit outdoor will have a nice view Tai Pak Beach!The Hawaiian pizza and the fresh coconut 🥥 is a best try for me!!!