2022-08-20 123 views
🔺 Zappy (銅鑼灣)🔻香橙烤煙鴨胸配紅酒雜梅汁($188)賣相一流,鴨胸份量多而且烤到外脆肉嫩,面頭紅酒雜梅汁,酒味幾重,食落酸酸甜甜,配埋沙律食好清新開胃,底部薯蓉吸阻鴨胸既油香好夾好幼滑~🔻香蒜白酒蜆意粉($168)蜆份量多又冇沙,蒜香味岩岩好唔會太重味,同埋唔多油,感覺幾健康。🔻鹹蛋黃薯條($68)咸蛋黃香味十足,但食落一d 都唔漏,唔會食幾條就唔想食,朋友本身唔中意食熱氣野都包底阻,呢個一定要嗌黎試下!🔻檸檬雪葩($68)檸檬清新,雪葩幼滑,酸酸地一啖接住一啖,完美既一餐😍🌟呢到店員雖然唔多,但服務超好,收碟斟水各方面都做足,而且點餐時會講解同埋介紹有d 餐牌冇寫既時令食物😊😊
🔺 Zappy (銅鑼灣)

🔻香橙烤煙鴨胸配紅酒雜梅汁($188)

🔻香蒜白酒蜆意粉($168)

🔻鹹蛋黃薯條($68)

🔻檸檬雪葩($68)
檸檬清新,雪葩幼滑,酸酸地一啖接住一啖,完美既一餐😍

• 鹹蛋黃薯條
2022-08-16 751 views
絕對優質嘅樓上cafe&bar!真心驚喜了餐牌既選擇非常特別,而且店員服務態度好親切,一定會黎幫襯🧡白酒山葵醉蜆,平時白酒忌廉蜆就食得多,真係第一次食wasabi味既醉大蜆,熱盤變冷盤,味道勁新鮮,刺激得黎又唔辣,蜆肉多汁,無唸過原來呢兩隻味拼埋咁好食👍黑松露薯條,即叫即炸,非常香脆可口,佢係真材實料既黑松露加芝士片,較用黑松露沙律醬濃郁👍香橙烤煙燻鴨胸配紅酒雜莓汁,平時西餐好少有鴨胸做主菜,外皮烤得微脆,香橙同新莓汁完美地中和左肉類既油膩感,一啖鴨胸肉一啖香橙鮮甜味,薯蓉都好好食,成碟菜式非常有驚喜👍芫茜辣椒蟹肉意粉,又一樣驚喜的,朋友覺得辣勁恰好,夠曬惹味,中意芫茜既朋友絕對值得一試,蟹肉同意粉份量十足👍傳統蘋果批真係有成啖,焗脆左既crust好味道喔,呢個甜品甜度適中,餡料柔滑軟身,師傅仲好有心思畫左對love bird上去,賣相已經夠吸引了哈哈👍玫瑰花咖啡味道特別,清清的玫瑰花味搭配入口醇滑既凍咖啡,本身仲擔心會唔會蓋過玫瑰花香,點知完全無喎,證明餐廳平心思調配過真係將兩隻味平衡得好好💓

• 芫荽辣椒蟹肉意大利粉
  • 傳統蘋果批
  • 白酒山葵醉蜆
2022-08-10 161 views
Zappy位於銅鑼灣食肆林立嘅百樂中心入面,晚飯時間好多人排隊等𨋢,稍為有啲唔方面。😔呢間餐廳一直係我個bucket list入面,朋友提議到銅鑼灣晚膳,即刻係openrice 度訂枱,非常方便。餐廳偏細,10張枱唔夠,座位有啲逼,同隔離枱距離比較近😅但佢啲野食真係超高質👍🏻😋,係高質到我同朋友都唔介意座位問題,打算下次約更多朋友黎,可以試多幾款。同朋友兩個人,先叫左個泰式冬蔭貝殼鍋配麵包,呢個大推,好好味🤤。入面有青口同蜆,個汁非常出色,除咗點跟套麵包外,我同朋友都忍唔住用個汁黎點埋薯條,完全唔想浪費。薯條方面嗌左個黑松露薯條,熱辣辣同非常之大分,好食,下次會想試咸蛋黃薯條。意粉方面嗌左個XO醬大蝦意大利麵,貪佢夠特別,呢個意粉都冇令人失望,蝦夠彈牙,意粉掛汁,全部野都好夾。甜品就試左傳統蘋果撻,冇咩特別,不過如果配埋雪糕應該會正啲。Zappy 的鹹點令人非常驚豔,相較之下甜品就有少少失色,但整體黎講非常值得大家去試下。

• XO醬大蝦意大利麵
2022-05-15 581 views
今日和朋友再訪。餐廳雖小,但感覺開揚舒適,而且十分寧靜。泰式冬陰功帶子意粉$115這帶子幾厚肉,口感軟滑,意粉Q彈又掛汁,既有冬陰功風味,有少少椰香,微微的辣十分溫和,充滿泰式風味,味道不錯.慢煮和風照燒紐西蘭肉眼牛扒$185牛扒份量十足,經過慢煮的牛扒肉質軟腍,而且帶一點厚度,口感不錯,加上和風照燒汁的甜香,味道幾ok.黑松露野菌意大利燉飯$105這意大利燉飯口感濕潤,有著淡雅的黑松露風味,幽幽的松露加上creamy的意大利燉飯,十分飽足。黑松露薯條這薯條炸得唔油膩,但又唔係好脆的那一種。薯條薯味十足,黑松露的味比較淡,或許另一款咸旦黃黒松露薯條可更吸引。玫瑰咖啡這咖啡真可口!比lady m的玫瑰咖啡味道更濃,尤其那玫瑰味突出,加上香滑的咖啡,輕輕的甜,好味道。

今日和朋友再訪。

餐廳雖小,但感覺開揚舒適,而且十分寧靜。

泰式冬陰功帶子意粉$115

慢煮和風照燒紐西蘭肉眼牛扒$185

黑松露野菌意大利燉飯$105

黑松露薯條

玫瑰咖啡

2022-05-14
2022-05-07 162 views
今日到訪一家樓上餐廳,餐廳的光線充足,布局沒有太拘促狹逼,是銅鑼灣的高樓景緻。午餐有九款選擇,主要以意粉和燉飯為主,價格由$92-$185。XO醬大蝦意大利麵$105這意大利麵份量十足,大蝦已經去殼,大大隻,啖啖肉,口感幾彈牙爽口,加上扁身意大利粉幾Q彈,XO醬微微的辣,醬汁幾惹味creamy, 這新口味意粉是ok的。香橙煙燻鴨胸$128這煙燻鴨胸分量十足,鴨皮煎得10分香脆,鴨肉嫩滑柔軟又有汁,還有陣陣煙燻鹹香,加上清新的芒果汁沙律,還有香滑嘅薯蓉,真係好吃又滿足。Cheesecake$25這芝士餅口感幾香滑,芝味十足,質地軟身,唔會好實好散,味道幾ok.Cappuccino 泡沫豐富,咖啡味道甘香,沒有苦味和酸味,是ok的。這一天的午餐真超值,既好味又抵食,不錯。

XO醬大蝦意大利麵$105

香橙煙燻鴨胸$128

Cheesecake$25

Cappuccino 泡沫豐富,
咖啡味道甘香,沒有苦味和酸味,是ok的。

這一天的午餐真超值,既好味又抵食,不錯。
2022-05-07
2022-02-03 388 views
Book咗位所以可以直入, 7點未算好多人. Like餐廳社交平台有個忌廉湯同薑餅人送.餐廳地方唔係好大, 但唔算迫, 可以靜靜地咁同朋友傾下計. 叫咗個咸蛋黃薯條, 炸到金黃色加脆身, 好濃咸蛋黃味. 再黎個招牌烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁, 上菜已經切好咗, 個豬鞍肉質幾嫩, 配埋個蜜糖芥末汁酸酸甜甜咁好開胃.最尾食咗個意大利飯, 有大大粒香煎帶子同蘑菇, 每啖都食到好濃既黑松露味加咗露荀減番幾分油膩感. 份量啱啱好, 食完已經飽.

餐廳地方唔係好大, 但唔算迫, 可以靜靜地咁同朋友傾下計.
叫咗個咸蛋黃薯條, 炸到金黃色加脆身, 好濃咸蛋黃味.

咸蛋黃薯條

烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁

加咗露荀減番幾分油膩感. 份量啱啱好, 食完已經飽.
$250 (Dinner)
烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁
2022-01-17 378 views
本身想去食耀華另一間cafe,點知上到去先發現冇開,改去呢間評價都高既Cafe,估唔到有驚喜環境方面,餐廳比較細,坐位唔算多,所以比較靜,加分👍🏼👍🏼食物方面,選擇唔算多,好多其他人推介既菜式都不在menu,可惜,但幸好味道都非常出色首先係黑松露薯條,比想像中大碟,味道唔錯,下次想試埋個咸蛋黃薯條XO醬大蝦意大利粉,估唔到中式既XO醬可以同意粉咁夾,大蝦既size亦非常有誠意,肉質彈牙,難怪咁多人推薦最後上既係烤豬鞍,豬鞍肉質鮮嫩,面層烤到有點脆,配埋個甜甜地既汁,非常好味,必試❤️❤️喺銅鑼灣區,能夠用呢個價錢可以食到咁高質既西餐,性價比非常高,有機會一定會再試

環境方面,餐廳比較細,坐位唔算多,所以比較靜,加分👍🏼👍🏼

黑松露薯條

XO大蝦意大利麵

加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁

XO大蝦意大利麵
加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁
聖誕期間過咗嚟食呢間銅鑼灣樓上餐廳🎅🏻 餐廳面積唔大,坐到7-8張枱,最好嚟之前book定枱!環境幾舒服有情調,嚟慶祝真係啱哂!😎佢哋依家有個優惠:任何時段惠顧堂食,讚好及追蹤佢哋社交平台專頁,就會每人免費獲贈日式蒜香牛油粟米蟹肉忌廉湯 一客及 迷你薑餅人 一塊⛄️ 優惠去到31/12咋!❤️ 日式蒜香牛油粟米蟹肉忌廉湯 & 迷你薑餅人雖然係送嘅,但都好用心製作!個薑餅人好cute cute啊🥰 薑餅人口感硬脆,香甜唔辣,薑味唔會太重👌🏻 粟米湯濃稠適中,濃郁粟米香🌽 味道香甜!面頭有一撮蟹肉絲,撈勻後飲,果然增添唔少鮮味!🦀❤️ 卡疆烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁 $228好細心咁切好一塊塊一口size,啖啖肉😽 豬鞍散發出迷人嘅Cajun香氣,配上甜甜哋嘅蜜糖芥末汁,一啖咬落去肉嫩多汁,肉甜脂香,無豬膻味!豬鞍火候控制剛好,表面焦脆內裡肉質粉嫩,完全鎖住哂啲肉汁唔會太乾柴🐷 配菜有經過烤焗同調味👌🏻 ❤️ 芫茜辣椒蟹肉意粉 $168芫茜控必叫☘️ 意粉軟硬度適中,調味帶點辣勁,辣得過癮🌶 蟹肉意外地多,唔止有一絲絲嘅蟹肉絲,仲有一條條嘅蟹肉🦀 好有誠意👏🏻❤️ 玫瑰茉莉花茶 & 奶茶佢哋仲做緊另

❤️ 日式蒜香牛油粟米蟹肉忌廉湯 & 迷你薑餅人

❤️ 卡疆烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁 $228
卡疆烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁
卡疆烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁

❤️ 芫茜辣椒蟹肉意粉 $168
芫茜辣椒蟹肉意粉

❤️ 玫瑰茉莉花茶 & 奶茶
佢哋仲做緊另一個優惠就係:晚餐時段凡每位客人平均消費滿$200,即送紅/白酒一杯🍷 (優惠到31/12)唔飲酒嘅話,可以揀茶或咖啡☕️
我哋就揀咗玫瑰茉莉花茶同奶茶,奶茶係選用Twinings嘅English Breakfast Tea茶包,奶係另上,可自行決定落幾多奶。玫瑰茉莉花茶清香芬芳,飯後一杯消滯解膩,唔錯👌🏻

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
店員態度友善,食物質素都唔錯,比預期中仲要好,所以今次都幾滿意😎👏🏻
2021-12-27
$218 (Dinner)
Zappy銅鑼灣高質西餐廳必點大蝦意粉&豬鞍🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303室🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次黎到呢間叫Zappy既西餐廳,其實餐廳唔係好大,但地方坐得幾舒服。餐廳會調較燈光,成個環境幾chill幾有情調,同朋友傾計100分,餐廳職員勁好主動同我哋介紹咗有乜好食,原來宜家like 社交平台,就即送個湯同薑餅人曲奇,個湯真心好好飲,仲有蟹肉好足料。真心好想稱讚餐廳職員既服務態度,好有禮貌,亦好細心觀察翻食客既需要。呢間餐廳食物水準亦唔錯,真心會Encore😆😆🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.卡彊烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁$228 Rating: 9/10。個豬鞍切既大小剛好。外面個皮少少脆,D肉好嫩好juicy🤤。完全唔會柴!!。個汁果然係特調。甜甜地同個豬鞍勁夾。仲想話佢既side dish係薯仔同西蘭花。冇馬虎,真係幾好食!2.XO醬大蝦意大利麵 $168 Rating: 8/10。個XO醬有少少辣好惹味。蝦既分量亦唔少,幾有誠意

Zappy

💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心13樓1303室

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

今次黎到呢間叫Zappy既西餐廳,
其實餐廳唔係好大,
但地方坐得幾舒服。
餐廳會調較燈光,成個環境幾chill幾有情調,
同朋友傾計100分,
餐廳職員勁好主動同我哋介紹咗有乜好食,
原來宜家like 社交平台,
就即送個湯同薑餅人曲奇,
個湯真心好好飲,仲有蟹肉好足料。
真心好想稱讚餐廳職員既服務態度,
好有禮貌,亦好細心觀察翻食客既需要。
呢間餐廳食物水準亦唔錯,
真心會Encore😆😆

卡彊烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁

。個豬鞍切既大小剛好
。外面個皮少少脆,D肉好嫩好juicy🤤
。完全唔會柴!!
。個汁果然係特調
。甜甜地同個豬鞍勁夾
。仲想話佢既side dish係薯仔同西蘭花
。冇馬虎,真係幾好食!
XO醬大蝦意大利麵

2.XO醬大蝦意大利麵 $168 Rating: 8/10
。個XO醬有少少辣好惹味
。蝦既分量亦唔少,幾有誠意
。意粉軟硬適中
。食唔停口😂
咸蛋黃薯條

3.咸蛋黃薯條 $68 Rating: 6/10
。呢個就正常發揮
。如果薯條再炸得脆D會更好
。咸蛋黃既粉個人覺得唔夠香
。可能加少少錢食其他仲好

仲叫咗2杯Cocktails
4.Green Smash & Garden Green
。幾好飲
。食飯叫翻杯都係唔錯既選擇✔️

2021-12-21
卡彊烤加拿大豬鞍配特調蜜糖芥末汁
XO醬大蝦意大利麵
2021-12-27 107 views
雖然餐廳地方細,無乜特別裝修吸晴打咭,但出品得,我兩個人食點了3樣, salted egg fries份量足4個人分, White wine cream pot 配面包, 青口蜆都好好食,汁配面包食絕配, Prawns pasta 蝦很大隻都好好食, 湯不另計錢,但一點也不馬虎, 過了某個金額仲有飲品送, 服務算唔錯,經常加水! 要彈的就係飲完湯隻羹,唔收走, 放返響枱面, 理應先收走, 再上隻干淨的,但服務補番! 下午預訂位的,7:30到, 可能落雨又凍又過第3日假期, 入去得一枱客, 其實可以安排坐鬆少少,但安排坐在其旁邊的位, 坐得都舒服, 若在不影響生意的前題上,隔開少少坐更佳! 價錢唔算平, 平均240一位!
2021-12-26
$250 (Dinner)
  • 茴香白酒煮蜆
  • 鹹蛋黃薯條
  • 檸檬忌廉汁大蝦意大利麵
2021-12-16 143 views
這間位於銅鑼灣的樓上餐廳,食物味道真的不錯,而且lunch時段價錢亦不會好貴,還可以用較平的價錢吃到他們的招牌菜式!Lunch set加$35有湯和甜品!牛肝菌湯,湯的味道非常濃郁,而且creamy,不會水汪汪!芫茜辣椒蟹肉意大利麵,意粉是扁意粉,軟硬度剛剛好,意粉拌有大量蟹肉和芫茜,帶有微辣,味道剌激!香烤孜然雞扒,雞扒非常大塊,食落有淡淡的孜然香味,雞扒嫩滑又juicy,令人回味!另外加$10可轉粗薯條,薯條外脆內軟,再點上茄汁,味道惹味!白酒忌廉汁煮貝殼鍋,想不到份量很多而且大鍋,除了青口,還有蜆肉,兩者的肉脹卜卜,很鮮甜!醬汁酸酸味味很開胃,還配有烤麵包,點上醬汁食好好味!芝士蛋糕,最後還有不會太甜的芝士蛋糕作結,十分滿足!
Lunch set加$35有湯和甜品
牛肝菌湯,湯的味道非常濃郁,而且creamy,不會水汪汪!
芝士蛋糕,最後還有不會太甜的芝士蛋糕作結,十分滿足!
2021-12-07
2021-12-13 129 views
🎄聖誕節雙重優惠❄️1. 於全日任何時段惠顧堂食,like and follow zappy 專頁, 即可免費獲得”日式蒜香牛油粟米蟹肉忌廉湯”一客 及 “迷你薑餅人” 一塊🍪2. 於晚餐時段,每位客人平均消費滿$200元正,即可獲贈指定紅 / 白酒一杯🥂🍷*優惠期: 13/12 - 31/12*優惠只適用於堂食.🥘白酒忌廉汁煮貝殼 配意式麵包 $198: 白酒忌廉汁好香,有青口同蜆,份量好慷慨😆 肉質新鮮清甜,完全冇沙👍🏼 可用意式麵包點忌廉汁食吸收精華🤩 .❤️香烤孜然風味雞扒 配香濃BBQ汁 $188: 雞扒好大件,有手掌咁大😂 孜然味好濃,烤完肉汁鎖住🤗 外皮香脆,肉質鮮嫩🤪 仲有薯角、西蘭花 及紅蘿蔔好滿足😋.🥑牛油果大蝦沙律配蒜香蕃茄油醋 $128: 牛油果粒好軟熟😍 大蝦煎到剛剛好,大隻厚肉彈牙😝.🌽日式蒜香牛油粟米蟹肉忌廉湯: 粟米味好香甜❤️ 蟹肉都幾多,口感creamy.🍟咸蛋黃薯條 $68: 咸蛋黃鋪滿薯條,外脆內軟🤩 咸香味飄過好邪惡🤨
🎄聖誕節雙重優惠❄️

🌽日式蒜香牛油粟米蟹肉忌廉湯
: 粟米味好香甜❤️ 蟹肉都幾多,口感creamy

🍟咸蛋黃薯條 $68
: 咸蛋黃鋪滿薯條,外脆內軟🤩 咸香味飄過好邪惡🤨
💖今日晏晝去耀華街呢間樓上餐廳🍴食嘢,餐廳細細間但座位💺幾闊落,如果用餐時段黎建議book定檯。午市menu $92起,連一個主菜同一杯飲品🍵,星期一至五仲唔收加一,價錢都唔錯。1⃣️和風慢燒紐西蘭肉眼牛扒🥩 $185💖紐西蘭🇳🇿肉眼牛扒肥瘦相間,油脂味香。我要左7成熟,粉紅色💓嘅肉肉質嫩,有嚼勁。配日式🇯🇵照燒汁幾特別,有啲燒烤醬嘅香甜味。呢個餐配沙律🥗同薯蓉🥔,沙律清新,薯蓉香軟綿密,好味又有飽足感。2⃣️香橙煙燻鴨胸🦆 $128💖推薦!擺盤幾靚,鴨胸肉咬落軟嫩,皮香肉嫩,有微辣味🌶️。同樣配沙律🥗同薯蓉🥔,薯蓉香滑軟綿,食極唔厭!沙律份量多,有火箭菜🚀、青瓜🥒、車厘茄🍅、洋蔥🧅、香橙等🍊,食落清新輕盈,最鐘意佢哋香甜嘅香橙切片,多汁好味。3⃣️傳統蘋果撻🥧 $68💖要左份甜品share,上台熱辣辣🔥,批邊同批底香脆,蘋果餡🍎多,味道酸甜微開胃。4⃣️Flavoured coffee caramel☕️ +$19💖套餐免費🆓跟咖啡☕️或茶🍵,其他飲品就半價。要左杯焦糖風味咖啡,入口香滑 聞落香甜,飲落有奶香🥛同焦糖香。5⃣️Mocha🍫 +$19💖Mocha口感順滑,味道較焦糖咖啡濃郁,帶朱古力🍫香味。💖職

1⃣️和風慢燒紐西蘭肉眼牛扒🥩 $185

2⃣️香橙煙燻鴨胸🦆 $128

3⃣️傳統蘋果撻🥧 $68

5⃣️Mocha🍫 +$19
💖Mocha口感順滑,味道較焦糖咖啡濃郁,帶朱古力🍫香味。

💖職員👩‍💼態度幾好,上菜快,會主動幫手換碟🍽同加水。餐廳播嘅都係好chill嘅英文經典歌🎵,氣氛唔錯,同朋友👬、同事黎gathering幾好。
銅鑼灣百樂中心成棟大廈雖然係一條細細嘅街仔係Timesquare 後面 近禮頓中心個一頭🤩成棟野都幾乎係餐廳 超級多選擇比我地揀呢間餐廳 都算幾抵食前幾日👧🏻同朋友lunch去食 每人都係一百蚊左右比起平時其他 都算平嘅🥳另外 佢地嘅餐牌同夜晚嘅大同小異但係價錢就差少少 lunch去感覺更加抵食同埋我地去到之後見餐廳lunch hour 都幾full如果真係想去 就可以預先book 訂位😚👧🏻 #feiching_foodie西餐👦🏻 🌟XO醬大蝦意大利麵呢個意大利麵 有三隻大蝦 咬落口感好爽唔會有霉嘅感覺 唔錯🥰其實呢個餸菜設計都有少少fusion 嘅意大利麵 配XO醬 令到醬汁味道更濃 更重味😍🌟 美國安格斯牛排黎到嘅時候見咁大份 原本都驚會太heavy同埋食唔曬 之後食食下 都食得曬😊今次我地其實係叫5成黎到嘅時候有少少overcook 但錯有錯著 因為👧🏻其實唔太鍾意咁生嘅牛排唔會有太多肥膏 幾好😚🌟 香煎帶子黑松露筍意大利飯黑松露有一大舊係意大利飯頂部將佢哋拌勻 令意大利飯味道昇華😍黑松露加埋帶子香味十足 意大利飯唔會太硬或腍🥰🌟 咸蛋黃薯條($68)咸蛋黃薯條真係未試過 所
銅鑼灣百樂中心成棟大廈雖然係一條細細嘅街仔

黑松露有一大舊係意大利飯頂部
將佢哋拌勻 令意大利飯味道昇華😍
黑松露加埋帶子香味十足
意大利飯唔會太硬或腍🥰

🌟 咸蛋黃薯條($68)
咸蛋黃薯條真係未試過 所以特登加左試下
望落賣相好似芝士薯條咁 但係食落就完全唔同