2023-11-16 164 views
呢間咖啡店係烘焙咖啡冠軍,今日要去朝聖~OSMANTHUS COLD BREW飲呢杯咖啡嘅感覺就係一邊聞緊桂花,一邊飲緊咖啡咁,花香味突出,芬香撲鼻。清幽的香氣唔會蓋過本身的咖啡☕️欣賞咖啡師能把沉悶的咖啡加入新素材😗蛋糕款式每日都不同,日日有驚喜。今日見到有雲石蛋糕和香蕉蛋糕,我揀咗後者。蛋糕軟熟,微甜,麵包皮有少少脆,增加口感,岩晒配杯咖啡作下午茶。餐廳都多單人位,平日可以邊嘆咖啡,邊享受me time~chill一個下午
呢間咖啡店係烘焙咖啡冠軍,今日要去朝聖~

OSMANTHUS COLD BREW

灣仔又有新打卡點了,咖啡星人最愛,點了一杯Piccolo☕一杯Flat white☕,果然是冠軍🏆出品有沒有,將nutty and fruity兩種風味balance得剛剛好!開心果千層蛋糕🍰太好吃了,是今日的happy cake,當天的happy cake是什麼,要問問店員哦。甜品稍微甜了點,配濃濃的咖啡也不錯,悠閒地度過下午茶。會再去喝☕Zero One Coffee & Roastery不同口味的美妙咖啡!
灣仔又有新打卡點了,咖啡星人最愛,
點了一杯Piccolo☕一杯Flat white☕,
甜品稍微甜了點,配濃濃的咖啡也不錯,悠閒地度過下午茶。
2023-11-11
2023-11-12 134 views
Zero One完美隱藏咗喺隔離左右嘅舖頭中間,有少少難見到佢。據聞係烘焙咖啡冠軍,但係我可能叫唔啱咖啡款,所以我覺得唔好飲👉🏻👈🏻*Avocado toast $88酸種多士烘到極脆,絕對係脆到極致,搽上厚厚嘅牛油果蓉,放上粒粒菲達芝士、羅勒葉,唧埋檸檬汁。芝士羊奶味唔係好重,份量又夠慷慨,檸檬汁唔會太酸,配搭又好好,味道莫名地似pringles薯片😂Latte $42咖啡比較細杯,咖啡味好淡到似水,少少失望。
Avocado toast $88
avocado  toast

Latte $42
咖啡比較細杯,咖啡味好淡到似水,少少失望。
latte
2023-11-05
$130 (Lunch)
avocado  toast
🌸《Zero One Coffee & Roastery · Cafe · 灣仔》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍝18 Hours Braised Beef Cheek Ragu $128用左18個鐘頭去熬製既牛肉面,食落好有牛味,唔會過淋,配埋洋蔥同蒜,食落好香口,麵條al dente,有彈性,唔錯唔錯🥳-🧁Earl Grey Mochi Cake Loaf $38每日自製既蛋糕,earl grey茶味好濃,加埋麻糬煙靭既口感,配搭咖啡真係一流🙆🏻‍♀️-☕️Osmanthus Cold Brew $60咖啡上面有配上少量桂花,飲落口成杯都有淡淡花香味,非常特別!-☕️Coconut Latte $45椰子味好香,好易入口,鍾意飲鮮奶咖啡可以試下🧡推薦❣️-📍 Zero One Coffee & Roastery 灣仔皇后大道東77號地舖-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸🌸Revisit: 🧡-
🌸

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評

☕️Osmanthus Cold Brew $60
☕️Coconut Latte $45
椰子味好香,好易入口,鍾意飲鮮奶咖啡可以試下🧡推薦❣️
📍 Zero One Coffee & Roastery

衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit: 🧡
2023-11-06 80 views
星期日下午和老公來到灣仔Zero One Coffee & Roastery,來朝聖烘焙咖啡冠軍。我們外賣了一杯Iced Coconut Latte和Pistachio Scone走。Pistachio Scone店員已經幫你塗滿開心果醬,而且也有幫忙加熱scone,開心果味很濃郁,因為連scone本身也是開心果口味的,開心果粉會喜歡的,而scone口感鬆化,挺好吃的。Iced Coconut LatteLatte很好入口,每一口都喝得到淡淡的椰子味,味道不錯。
Pistachio Scone
Pistachio Scone
Iced Coconut Latte
Latte很好入口,每一口都喝得到淡淡的椰子味,味道不錯。
Iced  Coconut  Latte
2023-11-05
2023-11-03 666 views
由中環開到來到灣仔,就知佢地咩料啦!先來他們是受屈一致的烘焙咖啡冠軍,真係未飲過都唔好話飲話好咖啡!但除了咖啡外,他們還有Toast、Egg Pasta…可享受到歎杯正咖啡,食番件吐司👍🏻。18 Hours Braised Beef Cheek Rag(Beef Cheek, Garlic, Onion, Red wine, Pecorino Cheese)以18小時燉煮牛頰再和雞蛋意大利粉混合,濃郁多汁,肉質軟嫩,搭配上大蒜、洋蔥、紅酒等…令口感更豐富。Avocado Toast(Smashed Avocado, Feta cheese, Sourdough toast, Basil, Pepper)口感酥脆的吐司加上加上質地濕潤柔滑的牛油果,食起來味道奶香濃郁,帶有芝士鹹香,而且還有羅勒增添清新香氣,最後點點的胡椒微辣,配上咖啡確有另一番風味。OSMANTHUS COLD BREW冷萃咖啡上加入了微甜的桂花,入口酸甜爽口,帶有淡淡的花香味,清涼怡人。COCONUT LATTE拿鐵中配上香甜椰奶,兩者相互融合,濃郁順滑,帶有一絲淡淡的椰香,口味豐富且令人愉悅。佢

由中環開到來到灣仔,就知佢地咩料啦!

Avocado Toast

OSMANTHUS COLD BREW

COCONUT LATTE
2023-11-02 52 views
上網睇到呢間咖啡店係烘焙咖啡冠軍🏆,所以去開灣仔就一於買黎試吓先☕️~OSMANTHUS COLD BREW☕️一向鍾意飲帶花香嘅飲品,所以就揀咗呢杯桂花冰釀咖啡💐,呢杯咖啡仲要係Barista choice,質素一定有保證👍🏻~咖啡入口帶清新桂花香,齒頰留香😋,飲過呢度嘅咖啡真係飲唔返出面嘅連鎖咖啡🫠~抹茶紅豆麻糬磅蛋糕🍵🍰估唔到佢哋除咗咖啡出色,輕食都一樣好有水準😍蛋糕抹茶夠香濃🍵,中間有少量香甜嘅紅豆🫘同煙韌嘅麻糬,蛋糕鬆軟,唔會太甜~Scone with blueberry jam 🫐 Scone細細件、好鬆化,配上微甜嘅blueberry jam,係想下午茶但唔想食太多野嘅好選擇~

OSMANTHUS COLD BREW☕️

Scone  with  blueberry  jam

桂花冰釀咖啡
抹茶紅豆麻糬磅蛋糕
Scone  with  blueberry  jam
《Lucky Cake》今日嘅幸運蛋糕係巴斯克芝士蛋糕外層嘅蛋糕皮呈現深啡色 帶焦香 中間好似流心一樣 芝士溶出嚟咁🧀又香又軟滑 必試!! .《Coconut Cake Loaf》蛋糕綿密鬆軟 椰香非常突出🥥.《Banana Cake Loaf》同樣外酥內軟 呢款香蕉味較為香甜🍌.《Osmanthus Cold Brew》桂花冷萃沖泡 清新馥郁🌼🥃仍然飲到咖啡的nutty.《Coconut Latte》全杯都係用椰奶 好健康 又唔會高糖椰香濃郁馥郁 同咖啡絕妙地夾🧉☕️🥛

《Lucky Cake》
今日嘅幸運蛋糕係巴斯克芝士蛋糕
外層嘅蛋糕皮呈現深啡色 帶焦香
中間好似流心一樣 芝士溶出嚟咁🧀
又香又軟滑 必試!!

《Coconut Cake Loaf》

《Coconut Latte》
全杯都係用椰奶 好健康 又唔會高糖
椰香濃郁馥郁 同咖啡絕妙地夾🧉☕️🥛
2023-10-28 54 views
近排不少食家都推介中環某間咖啡店吃Open toast ,而我今日就在灣仔發現一間美味Open toast 的咖啡店。黑色門面都幾型格,而內裏木系為主,數張二人枱配長梳化座,簡約舒適。有咖啡、非咖啡、幾款食品,還有自家製烘焙食品,好吸引。******************************店員推介牛油果酸種吐司($88)。香脆柔韌的酸種吐司上塗滿香滑的鮮牛油果蓉,再配上一粒粒鹹香的菲達起司、鮮香的羅勒葉,灑了少些辛辣的黑胡椒碎,吃時再加些鮮檸檬汁,味道層次多變,配搭美味得很,棒!******************************熱莫卡 ($45+$5/轉燕麥奶)雖以燕麥好沖調,但拉花圖案亦清晰挺身,很美!溫度剛好,口感綿密幼滑,咖啡和可可味道平均,香濃而不甜膩!------------------------------找到另一個Open toast 好選擇,好好給了我一個美好下午,滿足!
自家製烘焙食品
有咖啡、非咖啡、幾款食品,還有自家製烘焙食品,好吸引。
熱莫卡
2023-10-27
$138 (Tea)
熱莫卡
這次為大家介紹這間咖啡店走文青路線☕️裝潢以木系設計為主🪵配上入牆的燈光,營造一個悠閒明亮的環境💡小編平日下午到達沒甚麼客人,位置寬敞座位比想像多坐得很舒服🥰(小編之後有事做所以食物改成裝外賣盒了🥡)咖啡店有提供𝚠𝚒𝚏𝚒和充電插座,很適合帶電腦過來工作💻聽講呢間咖啡店仲要係烘焙咖啡冠軍🤩咖啡味道有保證💕☕️𝙾𝚜𝚖𝚊𝚗𝚝𝚑𝚞𝚜 𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠 $𝟼𝟶這杯是店家推薦的桂花咖啡🫘上面用空氣注入了一層雪白的泡泡🫧綴以桂花乾花瓣🌼咖啡味道濃很清爽有花香🥰🥥𝙲𝚘𝚌𝚘𝚗𝚞𝚝 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻覺得很特別就叫了一杯✨咖啡有椰子𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖,混合完之後椰子的香味擴散開來🥹帶一點微甜,椰子愛好者大推👍🏻🍫橙酒磅蛋糕 $𝟹𝟾口感綿密鬆軟,味道濃郁🥰不會很甜膩,不錯👍🏻帶微微酒香💕🥧𝚁𝚊𝚒𝚜𝚒𝚗 𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎 $𝟸𝟻可以選配藍莓果醬或者草莓果醬,小編選了草莓的🍓司康大小蠻大✨𝙲𝙿值很高,味道正常好食😋

咖啡店有提供𝚠𝚒𝚏𝚒和充電插座,很適合帶電腦過來工作💻

聽講呢間咖啡店仲要係烘焙咖啡冠軍🤩咖啡味道有保證💕

☕️𝙾𝚜𝚖𝚊𝚗𝚝𝚑𝚞𝚜 𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠 $𝟼𝟶
這杯是店家推薦的桂花咖啡🫘上面用空氣

🥥𝙲𝚘𝚌𝚘𝚗𝚞𝚝 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻

🍫橙酒磅蛋糕 $𝟹𝟾
口感綿密鬆軟,味道濃郁🥰不會很甜膩,不錯👍🏻帶微微酒香💕

🥧𝚁𝚊𝚒𝚜𝚒𝚗 𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎 $𝟸𝟻
2K
2023-10-25 84 views
🥰高質咖啡店🥰-之前去過中環嗰間 知道灣仔開咗分店 即刻尼試吓🤣入面用白色同木系做主調 佈置舒服🥰 我哋知咖啡店主理人贏過澳洲國際烘焙賽總冠軍、義式咖啡冠軍、奶咖啡冠軍 所以對佢嘅咖啡都好有信心 店員話咖啡豆係自行直火烘培 好特別🤤-🥃Osmanthus cold brew係呢度嘅Signature 頂層有一層泡泡 係桂花嘅味道 好清香 🤣 咖啡嘅酸度係我鐘意飲嘅 飲落順滑 有少少甘甜🥰-🥑Avocado ToastSourdough上面鋪滿牛油果蓉 好多! 而且仲有feta cheese 🤣佢再落左橄欖油、羅勒、檸檬汁,黑椒🥰sourdough外皮脆口 中間好有口感 好好食🤤-☕️Latte 佢嘅咖啡真係好出色 算係我喺香港飲過其中一間最好飲嘅咖啡 🤣加左椰子奶 中和左咖啡嘅苦 椰奶同咖啡好夾 🥰-🧀basque cheesecake外層焗到有焦香味 蛋糕口感滑順 中間入口即溶 🤣 好流心好creamy 同有濃郁嘅芝士味 🥰 但係又唔會太甜 連平時唔鍾意食甜品嘅朋友都好鍾意呢一個芝士蛋糕🤣-📍zero one coffee & roastery灣仔皇后大道東77號地舖-
🥰高質咖啡店🥰
之前去過中環嗰間 知道灣仔開咗分店 即刻尼試吓🤣
🥃Osmanthus cold brew

🥑Avocado Toast
sourdough外皮脆口 中間好有口感 好好食🤤

☕️Latte

🧀basque cheesecake

📍zero one coffee & roastery
灣仔皇后大道東77號地舖
2023-10-24 57 views
之前去過中環嘅Zero One Coffee & Roastery,食過signature嘅牛油果多士同咖啡都唔錯,最近佢哋就開到去灣仔,係皇后大道東,飲開咖啡嘅人都可以去下☕️因為呢度攞過烘焙咖啡冠軍🏆質素有保證。餐牌主要以輕食、pastries為主,可以坐下chill下,不過位置唔算好多,今次就外賣咗兩款pastries同咖啡返屋企嘆😮‍💨Iced coconut latte咖啡好滑,超級具烘焙香、好nutty嘅咖啡,深焙嘅香氣係口腔好突出😋椰子味係飲落再慢慢滲出,唔似一般flavored latte咁得糖漿嘅甜味👍🏻Banana bread 質感好鬆軟,唔會鬆散亦唔會黏笠,係冇乜負擔感嘅口感😚😚香蕉味唔太濃,係比較天然、淡淡嘅香蕉味。Scone with blueberry jam質感夠鬆化,唔會太黏,當下午茶食都唔錯😛人均消費:$80推介指數(10分為滿分):7.5分

Iced coconut latte

Banana bread

Scone with blueberry jam
質感夠鬆化,唔會太黏,當下午茶食都唔錯😛

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-10-22
TakeAway
$80 (Tea)
2023-10-22 46 views
設計簡約 實力不弱Zero one coffee & roastery是烘焙咖啡冠軍個人係咖啡愛好者,今日同屋企人到灣仔走走,搵間cafe,食個tea先☺️食物:巴斯克蛋糕唔會好膩,中間係流心的❤️真係十分有水準蛋糕質感好smooth,真係睇返都想再食,推介!牛油果吐司 $88牛油果壓成容後,依然好有牛油果既鮮味有啲芝士配埋一齊,有多種風味吐司鬆軟,有檸檬汁,令成個吐司更fresh👍🏻飲品:桂花冷萃咖啡不嬲都鐘意飲Cold brew多過Americano,呢到既cold brew唔酸,好微微既苦桂花令cold brew多一層香味,好特別係我未飲過既味道口感有啲似黑啤Coconut Latte $45椰子味超重,如果鐘意椰子既必叫打奶都打得好靚,好綿密,唔會好多bubbleCafe設計簡約,但好舒適,我同屋企人坐下,做下野,都坐咗差唔多兩個鐘,值得推介的cafe #zeroonecoffeeroastery #coffee#咖啡#灣仔
設計簡約 實力不弱

食物:

巴斯克蛋糕
唔會好膩,中間係流心的❤️真係十分有水準
蛋糕質感好smooth,真係睇返都想再食,推介!

牛油果吐司 $88
牛油果壓成容後,依然好有牛油果既鮮味
有啲芝士配埋一齊,有多種風味
吐司鬆軟,
有檸檬汁,令成個吐司更fresh👍🏻

飲品:

桂花冷萃咖啡
桂花令cold brew多一層香味,好特別
係我未飲過既味道
口感有啲似黑啤

Coconut Latte $45
椰子味超重,如果鐘意椰子既必叫
打奶都打得好靚,好綿密,唔會好多bubble

值得推介的cafe
#zeroonecoffeeroastery
#coffee#咖啡#灣仔
2023-10-19 249 views
✏️ Latte呢杯 Latte,濃郁嘅咖啡香氣真係令人心曠神怡。不得不提嘅係,個 Latte 嘅奶泡好細緻,口感好滑順。 呷落去,咖啡同牛奶嘅比例正好,唔會太濃亦唔會太淡。🧡Scone呢個 scone,外皮金黃酥脆,好鬆軟。入口即化,餡料嘅味道好豐富,例如葡萄乾、核桃等等。喺下午茶時間食,真係好開心,搭配茶飲最啱。Burnt Cheese Cake呢個 burnt cheese cake,外層焦香嘅口感真係獨特。好好食🤤- 切開嚟,內裡嘅芝士質地好滑,唔會太甜膩。溶化岀黎,食落去,滋味層次分明,好好食嘅一款芝士蛋糕。100分💯‼️💯‼️💯希望呢啲評價可以幫到你,如果有其他問題,咁就盡管問啦!舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考#café #cafe #金鐘美食 #cafelover#必吃 #foodguide#吃貨人生 #吃喝玩樂
✏️ Latte
呢杯 Latte,濃郁嘅咖啡香氣真係令人心曠神怡。
不得不提嘅係,個 Latte 嘅奶泡好細緻,口感好滑順。
 呷落去,咖啡同牛奶嘅比例正好,唔會太濃亦唔會太淡。🧡

Scone
呢個 scone,外皮金黃酥脆,好鬆軟。
入口即化,餡料嘅味道好豐富,例如葡萄乾、核桃等等。
喺下午茶時間食,真係好開心,搭配茶飲最啱。

Burnt Cheese Cake

希望呢啲評價可以幫到你,如果有其他問題,咁就盡管問啦!

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#café #cafe #金鐘美食
#cafelover
#必吃 #foodguide
#吃貨人生 #吃喝玩樂
2023-10-13
2023-10-16 69 views
之前行街行得攰攰地,就去左一間好cozy既coffee shop【Zero One Coffee & Roastery】休息下。coffee shop贏過烘焙咖啡冠軍,而咖啡豆都係自己烘培。 Osmanthus Cold Brew: 店員極力推薦既咖啡,用桂花infuse左既咖啡豆,味道清新、唔會太勁咖啡味。打入左氣泡,質地有D似比較溫和既啤酒,好特別。 Coconut Latte: 用椰奶椰漿去代替鮮奶,無加糖漿既latte,非常creamy細滑,椰奶味又唔會搶左咖啡本身既味道。 Avocado Toast: Sourdough上加左滿滿既牛油果,另外再加feta cheese同basil。單食牛油果、basil同Sourdough的話好清新,另外再搭配feta cheese鹹香重奶香。 Yuzu Pound Cake: 奶油味唔會太重、柚子味好清新、微甜,搭配咖啡岩岩好。