2017-08-23 150 views
食咗個腐竹糖水,味道好似加咗好多水既豆漿😑冇味個楊枝甘露系粉開既仲食到d粉既質感貴又貴過人,但系又咁難食lol店內地方淺窄十分不適,雖然好多甜品店都會系咁,但系因為枱櫈位置,成日d人都撞到你I seriously don't recommend this shop to anyone!!!!!Minimum words for rating is 200 words, so I am still typing... But actually the only purpose of typing this is to warn ppl not to be trick anymore
食咗個腐竹糖水,味道好似加咗好多水既豆漿😑冇味
個楊枝甘露系粉開既仲食到d粉既質感
貴又貴過人,但系又咁難食lol

2017-08-10 158 views
晚飯過後,肚子剛剛好需要甜品充一充最後的位置。附近有其他的糖水舖,其實不乏選擇。不過久久沒來堂食,打算給一個機會,因為價錢比起附近算是偏貴,不過倒是比其他坐得舒服點,尤其是天氣熱,要好好地涼一涼。我們不用等位就可以進去,但等了10分鐘左右,店員還是沒有發現我們未下單,(舖頭是9成滿,只有2桌未點餐,可能店員工作有點累),不過態度是正常的...我點了蓮子芋圓紅棗桑寄生茶,這個沒有平常吃的蛋,反而多了芋圓,感覺不錯,彈牙的(坐著的時候有人說芋圓夠Q,明明就有彈牙這詞)這茶跟平常的有點不一樣,平常的或多或少都會見到內裡有甚麼,這個應該加了其他甚麼才有些許分別,(可能是加了紅棗?)不過這一碗可以說是正常以上的中式糖水。另一半吃了桂花酒釀丸子上碟時有發現到桂花在甜水上,而亦因為熱力,桂花味陣陣散發出來。食的時候酒味不算是濃但又不會太淡的感覺。丸子是小彈牙,老人家也合適進食。
晚飯過後,肚子剛剛好需要甜品充一充最後的位置。

不過這一碗可以說是正常以上的中式糖水

另一半吃了桂花酒釀丸子

丸子是小彈牙,老人家也合適進食。
Other Info. : 不過以前那個黑松露蜂蜜啫喱好像不見了。
2017-08-05
$28 (Last Night Supper)
2017-07-29 136 views
在紅磡食完晚飯, 朋友話要食D 甜品, 就行左去隔離條街搵甜品食,朋友行左幾間甜品店O既餐牌, 就揀左哩間,雖然我覺得哩間價錢偏貴, 但難得朋友搵到想食O既野, 就唯有入去試試入到去, 朋友叫左佢一直想食O既豆腐花紫米露, 由於我揀唔到, 個店員推介我食芒果糯米卷, 話個芒果好大塊, 咁我就叫左個細份O既黎食甜品黎到, 我呆左一呆, 覺得碗豆腐花有D 得意, 同我EXPECT O既唔一樣, 隱約見到個豆腐花係正方形, 有D 坑紋, 有D 聯想到個豆腐花係超市O既豆腐花, 所以我呆左幾秒....D 豆腐花唔係太甜, 但紫米又唔係好大粒, 芒果肉係足...不過D 皮簿就包唔實所有野食落都係普普通通...總體黎講普通類甜品價錢偏貴

朋友行左幾間甜品店O既餐牌, 就揀左哩間,

所有野食落都係普普通通...總體黎講普通類甜品價錢偏貴
2017-07-27
$30 (Last Night Supper)
2017-04-30 273 views
好少去黃埔戈邊,因為總系覺得冇咩野行咁,但自從開通左地鐵後就有衝動黎逛一逛,黎既時候方便好多。紫薯系我幾中意食既甜品,仲有其他中式同西式糖水都令我冇咁有興趣了。紫薯控出沒注意!呢間甜品店睇落平平無奇,估唔到比嘅質素都唔錯;外型真係好吸睛,好比心機整。開頭好天真以為真係得三粒芋圓咁姑寒😂,原來撈下個底仲有好多粒,每粒都好煙韌。紫薯露系潔潔地同埋偏甜,加埋少許鮮奶十分完美不過食到最尾都幾漏,又好大碗,所以爭啲食唔晒。

紫薯控出沒注意!
紫薯露系潔潔地同埋偏甜,加埋少許鮮奶十分完美

不過食到最尾都幾漏,又好大碗,所以爭啲食唔晒。

鮮奶西米芋圓紫薯露
2017-04-29
鮮奶西米芋圓紫薯露
食完居酒屋唔夠喉,都係要甜一甜佢我地去左呢間甜品試試佢,好耐無食中式甜品啦!好多都想食,最後揀左呢個芝麻糊加湯丸,味道都ok,好滑,兩粒湯丸,食得好滿足同飽。朋友就食紅豆芋圓,真心足料,芋圓夠Q同入味!另外朋友食雪榚涼粉,雪榚ok,食到涼粉就無乜味,好淡。腐竹雞蛋都正常。
食完居酒屋唔夠喉,都係要甜一甜佢

2017-03-27 188 views
喺紅磡食完飯, 想食碗糖水同朋友仔繼續傾下計, 行行下見到呢間十月初五嘅friend---正月十五。有賣傳統中式糖水同創意甜品, 店舖細細, 裝修都有啲新, 就入去試試。都幾多選擇, 有奶凍, 特式中式糖水, 黑珍珠等等, 而且牆上都會寫出一啲餐牌上無嘅甜品, 記得睇睇牆上介紹先再諗, 因為都幾吸引。價錢唔算太貴, 中間價位, 叫左蓮子紅豆沙芋圓$28。紅豆沙著得唔錯, 起哂沙, 少少甜, 而且好足料, 啖啖都食到紅豆。芋圓有5粒, 食落比較實, 如果再軟Q一啲, 就更正。呢碗好豆沙食完會好飽肚, 因為太足料喇。佢仲有個5.0牛奶布甸同抹茶crepe cake, 好想試。有機會再去開, 就食下先。
$30 (Last Night Supper)
2016-12-13 447 views
紅磡真係有好多好野食, 呢間鋪頭麻雀雖小 五臟俱全,有好多款甜品比我揀,有選擇困難證嘅我因為天氣轉涼同店員熱心推介嘅關係揀左3.6牛乳燉耶皇同紫米露夠哂暖笠笠! 3.6牛乳燉耶皇- 真係好重奶味, 鍾意奶嘅朋友必試, 佢地嘅耶皇啲耶子肉好嫩滑, 加上奶同耶肉一齊食味道好夾,!😋平時食耶皇果陣好難用匙羹'北'啲耶肉出黎,呢度個耶皇真係嫩到好易'北'👍🏻紫米露-好滑溜, 比平時連鎖鋪頭果啲好多利申:唔係打手 只係想分享我嘅感受
3.6牛乳燉聊皇,紫米露
紫米露-好滑溜, 比平時連鎖鋪頭果啲好多
利申:唔係打手 只係想分享我嘅感受
2016-11-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
3.6牛乳燉聊皇,紫米露
  • 3.6牛乳燉椰皇
  • 紫米露
2016-12-11 288 views
晚飯叫小個餸,計劃留肚食糖水,近近地去咗正月十五。去到睇歺牌覺得颇贵,試食桑寄生同阿華田沙冰....阿華田沙冰無講大話真係沙冰同阿華田太甜,從未食過咁差的桑寄生茶,無味。落單阿姊似機械人多啲, 完全冇表情。一句講曬冇下次
晚飯叫小個餸,計劃留肚食糖水,近近地去咗正月十五。
去到睇歺牌覺得颇贵,試食桑寄生同阿華田沙冰....
阿華田沙冰無講大話真係沙冰同阿華田太甜

從未食過咁差的桑寄生茶,無味。
落單阿姊似機械人多啲, 完全冇表情。
一句講曬冇下次
2016-10-21 395 views
今日咁啱係紅磡食完飯就諗住搵下附近有咩糖水啦咁啱行過呢間甜水鋪就入左去試下啦 但試完覺得個價錢同食物質素唔成正比囉~有dd失望特就叫左碗酒釀丸子($32)其實份丸子份量唔多好多桂花湯但丸子得好少 食落又唔係煙煙韌韌既口感反而太腍 個湯係好香桂花味但冇乜酒味朋友就嗌左個牛奶布甸($28)佢話奶味好香好重食落都好滑 但個樽仔超級細收$28係太貴 同埋整體冇乜特別只係普通既布甸之後另一位朋友就嗌左海底椰燉鮮奶($38)佢既份量相對黎講係最大份既 個燉奶都好香滑不過就淡左少少 佢仲有少少椰果肉可以算係唯一一樣較為滿意既糖水不過下次應該唔會再試~
特就叫左碗酒釀丸子($32)
桂花酒釀丸子
朋友就嗌左個牛奶布甸($28)
牛奶布甸
之後另一位朋友就嗌左海底椰燉鮮奶($38)
海底椰燉鮮奶
不過下次應該唔會再試~
2016-10-14 273 views
宵夜時段去食,已不算繁忙,但服務態度奇差,我先坐低一陣,佢主動行過黎落單,我想睇耐d menu先落單,所以禮貌地話想睇多陣,到真係想落單時,竟然俾呀侍應串「我之前黎又叫我等」。價錢貴,食物質素一般,叫左香蕉船,但雪糕好多冰,一d都唔滑,賣相一般,性價比低,不值一試
$60 (Last Night Supper)
2016-09-29 334 views
糖水鋪越開越多,越執越多糖水利潤好,本少利大,但要整得好食,仲要多花款,有創意,吸引顧客,真的不易!紅磡呢間正月十五,開左咁耐仍然其門如巿,相信下了不少心血和努力!它的糖水也很有特色,例如這個龍眼雪露:有椰果,珍珠,新鮮龍眼,最特別是白色的雪,它是龍眼雪冰了再磨碎,清甜味美食過一次就難忘它獨特嘅味道,所以我每次都是食這個
糖水鋪越開越多,越執越多

它的糖水也很有特色,例如這個龍眼雪露:
食過一次就難忘它獨特嘅味道,所以我每次都是食這個

2016-09-29
  • 龍眼雪露
2016-09-15 323 views
話說係土瓜灣同屋企人食飯做節,之後就同男友兩個人行咗去紅磡,想搵甜品店食個糖水當下場。經過見到五、六間甜品店,有間個menu炒足松記,有兩三間勁多人等位但係望落又無乜特色甜品......最後去咗呢間正月十五食,因為睇落佢個menu最吸引!我叫咗龍眼雪露,男友叫咗個西瓜龍吐珠配西瓜汁。龍眼雪露個味非常古怪,有少少龍眼味加埋雪水味,味道唔討好。相比起另一間做龍眼雪露出名嘅糖水舖,呢間爭好遠。西瓜龍吐珠就普普通通,最好食係球芒果味雪糕,西瓜肉都幾甜,但就無乜特別。西瓜汁溝太多糖水,好甜。座位亦坐得唔舒服同好逼,應該無下次了。

最後去咗呢間正月十五食,因為睇落佢個menu最吸引!

我叫咗龍眼雪露,男友叫咗個西瓜龍吐珠配西瓜汁。

座位亦坐得唔舒服同好逼,應該無下次了。

2016-09-15
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$56 (Last Night Supper)
2016-08-03 526 views
真係好難得,食糖水唔洗排隊!好驚喜,係呢間野竟然食到的係出面食唔到的味道,好特別。叫咗個龍眼肉西米涼粉,啲椰汁係特別香滑個喎,平時出面食唔到的,涼粉當然好爽好正。粒粒大小適中唔會太細粹,又唔會太大塊。講到個西瓜盅,我真係好佩服佢的創意,成個西瓜仔呈現係你面前,先知係二人份量,食完一粒粒嗰啲西瓜仲可以用匙羹刮埋盅裏面的西瓜肉食,又甜又爽,加上一款自選的雪糕更完美,雪糕香滑嘅質感加埋爽甜的西瓜,估唔到呢個配搭咁好食!
真係好難得,食糖水唔洗排隊!

好驚喜,係呢間野竟然食到的係出面食唔到的味道,好特別。

2016-07-30
2016-05-27 939 views
同朋友係附近食完晚餐就去食甜品la,因為呢間甜品店未試過所以想試下 夜晚呢個時間客都比較多,而員工都係得一個所以都要等左好耐先落得單 ,但落單之後野食都好快送到既種類都幾多下~椰汁香芋紫米露芋圓($34)朋友叫左呢個我幾中意,但佢嫌太“杰”,而我就覺得就係因為感所以食落感覺好足料,一送到泥既時間嗅到陣味勁香酒釀丸子($32)第一次試呢樣甜品,但唔太中意 ,係因為自己本身唔多中意食桂花糕姐,但朋友又幾中意,有桂花既清香,酒味又吾多重(聽個名感覺上應該好重酒味)。我自己好中意食小丸子,但熱食既小丸子變得好“淋”冇口感,所以都係凍既小丸子好食d

種類都幾多下~
椰汁香芋紫米露芋圓($34)
酒釀丸子($32)
2016-05-26
$33 (Dinner)
2016-05-07 779 views
食完烤肉想食D冰類既甜品,一諗就好想食龍眼雪露,我同朋友都好想食,幾次特登撘車去食,去到唔係賣晒,就係果日冇做,失望左只小三次!今次去到終於食到,食第一啖真係感動ing,龍眼味濃,棷味好香,真係好滑,好正阿透心涼!望下次依然有運氣,可以再食到你

!望下次依然有運氣,可以再食到你

• 龍眼雪露