2024-08-03
媽媽👩🏻同朋友仔相約食飯,醒起口袋名單有間以超人🦸♀️主題嘅懷舊茶居,岩哂兩個小男孩👦🏻,於是就一齊出發去朝聖啦💨💨💨呢間位於灣仔太原街嘅「 #瀾之茶居☕️」睇落已有好多年歷史,真係估唔到會cross over 初代超人🤭。媽媽👩🏻一早響網上訂定位,訂位時已經可以睇到餐單,我哋去到,當然係選Ultraman餐單啦🤭我哋去到茶居🍵已經比周圍嘅佈置所吸引🤩,兩個小男孩👦🏻👦🏻已經急不及待要同超人🦸&巴魯坦星人合照🤣🤣🤣。打完一輪卡📸,我哋就開始要叫嘢食,用手機📱落單嘅時候,可以睇到食品嘅相片,非常好👍🏻,最後我哋點咗👇🏻👇🏻👇🏻❤️超人香茜牛肉腸🐮🧡超人叉燒餐包🐷💛超人奶皇包🌕💚超人迪加雜菌素餃🍄🟫💙超人迪加能量冰沙🫐💜超人雅古雜果冰🍍茶居嘅點心🥟除咗有靚靚嘅超人🦸♀️之外,味道都相當唔錯👍🏻,兩個小朋友🧒🏻都食得好開心😋,不過飲品🥤方面,我哋就有啲失望🥺「超人雅古雜果冰🍍」有粒發光✨嘅冰❄️,賣相其實好靚,不過味道就麻麻哋,有類似藥水🧪味道,朋友仔唔太鍾意😅。而阿仔點嘅「超人迪加能量冰沙🫐」,落單見圖片係白色飲品🥤,頂部有啲紅色嘅點綴,但嚟到係藍莓🫐味沙冰🍧,頂部是紅色火龍果,跟店員查詢,話
❤️超人香茜牛肉腸🐮
🧡超人叉燒餐包🐷
💛超人奶皇包🌕
💚超人迪加雜菌素餃🍄🟫
💙超人迪加能量冰沙🫐
💜超人雅古雜果冰🍍
「超人雅古雜果冰🍍」有粒發光✨嘅冰❄️,賣相其實好靚,不過味道就麻麻哋,有類似藥水🧪味道,朋友仔唔太鍾意😅。而阿仔點嘅「超人迪加能量冰沙🫐」,落單見圖片係白色飲品🥤,頂部有啲紅色嘅點綴,但嚟到係藍莓🫐味沙冰🍧,頂部是紅色火龍果,跟店員查詢,話係圖片有色差🙄。至於味道方面,係好濃烈嘅藥水🧪味,連火龍果係同一味道,於是直接放棄🤪
除咗食點心🥟同打卡📸之外,現場仲有少量超人精品,亦有一啲同超人🦸♀️有關嘅書籍📚免費睇。還有懷舊電視📺、電話☎️同收銀機💰等都係好有歷史,好值得去參觀一下🤩