2023-01-18
因為我覺得試到正宗既意大利菜,我覺得好難,要係香港,更難…我無辨法相像,一個曾經咁抗拒食西餐既小孩竟然會愛上意大利菜,我更加無辨法相信係中環,比我搵到一間能夠令我臣服既「Acquasala」,以客觀既角度,淺白既描述,簡單既分析,簡稱高質。👇 📌S T A R T E R S - $138▪️ SALMON · AVOCADO SALAD - ▫️ 前菜先黎個「煙三文魚·牛油果沙律」醒一醒胃先,大量既煙三文魚片,食落肥美豐滿,鮮味十足,加上沙律菜非常爽脆,清新又健康,好食。📌M A I N S - $188▪️ TRUFFLE · TAGLIOLINI - (+$80) ▫️ 好啦埋牙直接嗌夠三個main過足口癮,第一道「松露·意大利寬條麵」面頭灑上大量松露片,就咁聞都覺得好濃郁,寬條麵質感軟腍,加埋芝士、truffle調味,濃而不膩,呢個一定要試!▪️ PATAGONIAN · SEABASS - (+$40) ▫️ 另一道「巴塔哥尼亞·鱸魚」seabass外層煎得好香脆,唔會太老,魚肉食落係好紮實,配搭煙花女醬,成件事唔會太鹹,相當夾;底部仲有d Grilled veggies,整體味道
以客觀既角度,淺白既描述,簡單既分析,簡稱高質。👇
📌S T A R T E R S - $138
▪️ SALMON · AVOCADO SALAD -
SALMON · AVOCADO SALAD
▫️ 前菜先黎個「煙三文魚·牛油果沙律」醒一醒胃先,
大量既煙三文魚片,食落肥美豐滿,鮮味十足,
SALMON · AVOCADO SALAD
加上沙律菜非常爽脆,清新又健康,好食。
📌M A I N S - $188
TRUFFLE · TAGLIOLINI
▫️ 好啦埋牙直接嗌夠三個main過足口癮,第一道
「松露·意大利寬條麵」面頭灑上大量松露片,
TRUFFLE · TAGLIOLINI
就咁聞都覺得好濃郁,寬條麵質感軟腍,加埋芝士、
truffle調味,濃而不膩,呢個一定要試!
PATAGONIAN · SEABASS
唔會太老,魚肉食落係好紮實,配搭煙花女醬,
PATAGONIAN · SEABASS
整體味道層次豐富,我好鍾意。
PATAGONIAN · SEABASS
▪️ 28DAYS DRY AGED · RIB EYE STEAK - (+$180)
▫️ 作為牛魔王無可能唔嗌埋呢個「28日熟成·肉眼扒」,
首先賣相吸引,我叫既係medium rare,牛扒經風乾後
肉味更加濃郁,肉質食落軟腍多汁,口感相對更加香醇
有風味,配搭即叫即炸薯條,相當滿足。
📌SIGNATURE · COCKTAILS -
▪️ PASSION IN MY PEACH - $90
PASSION IN MY PEACH
▫️ 係soho區唔嗌返杯酒就梗咖啦,呢杯「PASSION IN MY PEACH」
經bartender精心推介,用Silver rum、Coconut Rum、Peach Liquor、
Passionfruit、Lime cordial、Egg White、Pineapple溝成,好易入口,唔錯。
PASSION IN MY PEACH