2021-01-05
今日終於去左試高人氣台式火鍋店”牛大人”,簡左每位HK$198(要加一)既澳洲和牛餐,湯底要左牛骨湯,勁香牛肉味,仲有好多香料,有少少麻辣味,但又唔會太辣,個湯底好夠味!一開始就叫左幾舊牛筋慢慢閔下先,重頭戲就梗係「澳洲和牛M5牛肩卷」,值得讚既係每次點幾多份和牛都真係會比足曬,仲唔會拖時間,員工態度友善,上菜既時候會講返係咩火鍋料,令我地知道自己試更咩野。澳洲和牛只需要輕輕涮一涮就可以食了,肉質好鮮嫩,無雪味,肥膏比例少,有質素!特級安格斯牛就比較瘦身,似平時食牛肉烏冬會落個種牛肉。西班牙黑豚都好食,可見牛大人唔係只得牛肉正,其他野水準都好高!另外試左幾件台式蝦餃,台式蛋餃,瓜仔雞水餃,牛丸,包心丸,最後食返一開始落既牛筋,已經煮到好稔,入曬味,勁有平時去食半筋牛肉麵既味道,相當高質!醬料係自己調配,我覺得特別辣椒油幾特別,香口得黎辣辣地,幾岩我既口味。牛大人午市來說都好多選擇,飲品仲可以去拎牛大人自家制冷泡茶,試左桂花鳥龍,菊花普洱都好正,無糖茶岩曬我飲!仲有牛大人自家制既豆腐雪糕,依餐食得好滿足!
Other Info. :
都幾多人排隊,建議提早去拎位!