2024-12-26
今日小編同朋友準備去睇尖沙咀燈飾,感受吓節日氣氛。同時都預早慶祝定聖誕節,費事到時要排隊等咁耐。同行朋友就推薦咗呢間韓燒餐廳 @myung_ga_korean_restaurant ,價錢嘅定位係中上級。但佢嘅食物、服務都對得住呢個價。而且環境好靚,雖然唔算好有節日氣氛,但佢哋座位見到非常之靚嘅維港景色,非常適合節日慶祝、約會等等嘅場合。韓式小菜 🥗超級多款韓式小菜有經典嘅泡菜芽菜,亦都有比較新式嘅西式沙律菜。食正餐之前食又得,配搭其他食物亦得,非常有誠意。【外加】清河氣泡燒酒 🍾氣泡燒酒飲落似遊戲嘅SHK,酒精味唔算好重,算易入口,少飲酒嘅朋友都可以試吓。(Like 或 Follow 社交平台,每枱即送韓國有氣清河燒酒/295ml)乙支)North Gold Caviar 🐟朋友建議節日嚟當然要食啲奢華啲嘅嘢,就加咗呢個魚子醬。魚子醬呈墨綠色味道,鹹香十足,但又唔會過鹹。小編覺得就咁食,或者加落唔同嘅食物度都都唔錯。鵝肝 🪿朋友仲加咗一舊嘅鵝肝,鵝肝一樣可以擺上火爐到燒。等佢自身嘅油分滲出嚟再煎香佢。佢嘅內臟味道唔算好重,油香十足。韓牛 100g 🇰🇷🐮油花非常之靚,好似雪花咁。燒香
韓式小菜 🥗
【外加】
清河氣泡燒酒 🍾
North Gold Caviar 🐟
鵝肝 🪿
韓牛 100g 🇰🇷🐮
油花非常之靚,好似雪花咁。燒香咗之後,油脂爆發之後會食到少少嘅肉味,肉質軟腍,非常好食。不過呢啲少食多滋味,100 gram小編覺得都啱啱好。
【Set Menu A $988 】
精選美國牛肋骨 🐄🦴
牛肋條本身捲埋一條打開之後超長超大條,燒到咁上下展開一塊塊,味道甜甜地,肉質軟腍腍。本身以為會好似平時食嘅牛仔骨咁,點知佢非常易咬。用嚟包生菜,意外地好食。·
美國特級霜降牛肉 ❄️🐮
相比起韓牛,佢嘅油花冇咁多,肥瘦比例適中。所以油香會比韓牛少,但佢係平均型,入口油香同肉香兼備。入口好軟腍,但唔係入口即溶嗰種。小編建議呢款牛肉可以用嚟包生菜,試吓唔同感覺。韓牛就就咁點鹽食。
鮮大蝦及帶子 🍤🍤
啲蝦好大隻,帶子亦都好肥美碟肉,用嚟燒可以食到海鮮嘅原味,想層次多啲,可以加埋頭先嗌嘅魚子醬,每人一隻蝦同一隻帶子剛剛好。
生菜盤、辣蔥絲 🥦🥦
套餐包咗半份嘅生菜同超多嘅辣蔥絲。熟悉韓式食法嘅都知道可以將唔同配料同燒牛肉包埋生菜一齊食,會冇咁油膩。小編要讚一讚呢度俾嘅配料特別多,除咗生菜同辣蔥絲,仲會有蒜片青陽辣椒,調味料亦都有經典嘅韓式辣醬、岩鹽、芥末等等。你想點食法都得。
人蔘雞湯(半隻) 🐓🐓🍗
冬天當然要食返啲湯類,呢個餐幾好,就係包咗一個湯類嘅主食。而人蔘雞湯更加係冬天必選,滋補暖胃,而且夠晒飽肚。
整體味道:8.4/10
環境:8.3/10
服務:8/10
小編覺得呢間餐廳嘅食物、服務、環境都好好,節日嚟慶祝絕對唔會失禮~
名家韓國餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場27樓2702號舖
#hk #hongkong #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港必食 #尖沙咀 #韓國 #韓國菜 #Korea #燒肉 #名家韓國餐廳 #名家 #香港韓國餐廳 #韓國餐廳 #尖沙咀美食 #銅鑼灣美食 #太古城美食 #韓式餐廳 #正宗韓式 #韓食#korea #koreanstyle #koreanfood #tst #cwb