2023-05-06
【灣仔區】【温野菜】成日聽同事講呢間,今次終於預埋我,八條麻甩佬就去食銅鑼灣呢間日式火鍋放題。我哋揀咗 $679 嘅「任飲任食放題 Set D」,主要係「鹿兒島產和牛」、「火之本豬肉」、「茶美豚」嘅放題,係餐牌裡面一個貴啲嘅選擇嚟。湯底方面,同事慨嘆「蒙古炎湯」嘅辣味愈食愈勁,而其他嘅「鰹魚湯」、「秘傳月見壽喜湯」、「和牛湯」同我食嘅「藥膳湯」都唔錯但唔算勁特別。初初店員話畀藥膳九宮格我睇,但之後都冇咗件事就咁一袋咁,影少張相。主食係「鹿兒島黑毛和牛肩脊肉」,唔食還好,一食就個個上晒癮咁。問追加啲乜,大家都係咁「鹿兒島」、「鹿兒島」咁,幾失禮,哈哈。其他嘅「澳洲M9和牛肩脊肉」、「茶美豚梅肉」、「雞腿肉」唔差,但都黯然失色。海鮮有「白蜆」、「虎蝦」同「鰻魚」,我只係食咗後者,幾好食,同事都狂嚼虎蝦話正。其他火鍋料就正正常常,我覺得「濃厚芝士腸」、「芝士燒魚卷」同「芥辣豚肉丸」呢三樣係幾吸引到我嘅,其他食物就有待大家發掘喇。有同事加 $38 要咗 Asahi 生啤放題,我就冇叫,佢本身啲任飲飲品係一渣渣咁上,就同其他人一齊 share 飲,飲咗「橙汁」、「薑味汽水」、「白桃活乳酸梳打」都
有同事加 $38 要咗 Asahi 生啤放題,我就冇叫,佢本身啲任飲飲品係一渣渣咁上,就同其他人一齊 share 飲,飲咗「橙汁」、「薑味汽水」、「白桃活乳酸梳打」都可以,後者最好飲。埋單八位 $5441.6,收咗我 $675,算係值嘅。。。
(地址:銅鑼灣堅拿道東8號2000年廣場4樓)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #foodiehk #hkig #hkfoodstagram #hkfoodpic #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #銅鑼灣 #會展 #溫野菜 #温野菜 #OnYasai #onyasaihk #shabushabu #日本 #Japan #Japanfood #鹿兒島黑毛和牛肩脊肉 #任飲任食 #1am0990 #1ambackup