呢日去彭福公園玩朋友隻柴柴之前,同另外兩個friend去咗沙田水中天食嘢醫肚,嚟呢到比想像中方便,巴士停正大門口,行幾步就到~水中天有好大個Reception,有D似酒店,好高級既感覺~ Reception職員安排我地去1樓(呢到有3層),搭Lift/行樓梯都得呢到環境好好,喺正城門河隔離,遠眺馬場,好開揚~ 講返食物先,水中天茶市食物選擇唔算少,都多種類,我Order咗白玉百花脯、黃金煎蝦餅、筍尖蝦餃皇、蠔皇鮮竹卷、黑椒金錢肚、黃金煎蝦餅、梅頭叉燒腸粉、蠔皇叉燒包、荷香珍珠雞、燒焗椰皇燉蛋白。白玉百花脯其實點既時候,唔知係咩,覺得個名改得幾靚就試下。我同兩個朋友一致覺得好好食,亦好特別:蝦爽、蝦子彈牙、下面既蘿蔔清甜,完全冇筋。黃金煎蝦餅蝦爽,煎得香口,唔太油。梅頭叉燒腸粉叉燒唔差,肉味香濃,伴隨陣陣豬油甘香;腸粉皮滑唔厚。筍尖蝦餃皇蝦爽、皮薄,蒸既時間岩岩好。蠔皇鮮竹卷腐竹包得D料好實,但蠔味唔係好出。黑椒金錢肚金錢肚洗得乾淨,整得爽,食到惹味既黑椒味。蠔皇叉燒包、荷香珍珠雞都正正常常,可以Order下。甜品時間,叫左個燒焗椰皇燉蛋白,好濃椰香,質地滑嫩,酒樓好少有。

呢到環境好好,喺正城門河隔離,遠眺馬場,好開揚~

白玉百花脯

黃金煎蝦餅
蝦爽,煎得香口,唔太油。

梅頭叉燒腸粉
叉燒唔差,肉味香濃,伴隨陣陣豬油甘香;腸粉皮滑唔厚。

筍尖蝦餃皇
蝦爽、皮薄,蒸既時間岩岩好。

蠔皇鮮竹卷
腐竹包得D料好實,但蠔味唔係好出。

黑椒金錢肚
金錢肚洗得乾淨,整得爽,食到惹味既黑椒味。