2021-03-27
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【科學園飲茶 要嗌埋啊嫲】試哂科學園三間茶樓,我覺得呢間係最高質的👍🏻 一去到門口已經覺得裝修不錯,似高級嘅中菜廳。價錢比起其他茶樓略高,但我覺得係值得嘅,因為真係好食啲,再加上最近有9折優惠。如果踩單車經過或者咁啱去科學園的話,不妨一試~ 但係美中不足嘅係啲嘢食嚟得好慢,至少要等廿分鐘。基本上每一枱都有催過啲職員🤧 如果冇乜時間或者好肚餓就唔好食呢間啦🤣~我是Menu~鴛鴦蟹籽燒賣皇 $58一籠四粒,粒粒都幾大粒😯 外皮厚薄適中,欣賞佢個餡冇用好多肥豬肉,應該瘦肉嘅比例多啲,所以食落唔會好油,仲食到幾大粒嘅爽口蝦肉。見佢寫鴛鴦蟹籽,特登㗳真啲。我估鴛鴦佢只係將啲蟹籽染咗做黑色,唔係第二種籽。不過估佢唔到啲蟹籽幾好食🤯 唔知大家明唔明,佢係咬得爆嘅嗰種蟹籽,同埋竟然勁有鮮味!到底係我平時冇認真食定係佢呢隻真係特別唔同呢🤣黑椒牛崧陳村粉 $58牛崧即係(免治牛肉)醃得啱啱好,唔會太咸,黑椒味都好夠。牛崧份量都幾多,夠撈哂啲薄身嫩滑嘅陳村粉。估唔到佢都幾大碟,啱多啲人share🥱啜啜流沙包 $36老實講有啲失望,聽個名以為啲奶黃餡會流啦,仲特登篤
【科學園飲茶 要嗌埋啊嫲】
~我是Menu~
鴛鴦蟹籽燒賣皇 $58
黑椒牛崧陳村粉 $58
啜啜流沙包 $36
老實講有啲失望,聽個名以為啲奶黃餡會流啦,仲特登篤個窿想吱啲餡,點知我㩒佢都冇嘢出!我明喇!啜啜嘅意思係佢啲奶黃餡係唔會流出嚟嘅,自己啜啦!味道正常,多啲奶黃餡就好啦🥲 外貌就...ok啦,佢另外有個豬仔叉燒包(?)好似仲cute🐷
特色蟹肉小籠包 $58
一籠有三隻蟹肉小籠包~個皮好薄,又係訓練我夾小籠包嘅時候🥲 一咬落去啲湯汁就爆哂出嚟🤤 個肉餡都撈咗幾多蟹肉絲落去,同埋食得出冇撈好多粉(食過一間撈到成嚿餡都唔似肉,完全冇肉嘅質感)個醋係食大閘蟹嗰啲醋,點少少幾好食😋
特色炸蝦餃 $58
作為蝦餃同埋炸嘢lover,見到炸蝦餃咁新奇有趣,點可以唔試呢🤪 就咁炸蝦餃應該會冇乜味,所以有啲炸蒜同埋辣椒喺面,食落都夾嘅。入面啲蝦同平時嘅蝦餃一樣啦,但係個皮就炸到有啲硬,平時咁樣仲好食。整體來講ok嘅,不過試一次就算,下次就唔會再嗌喇。
雪梨雪耳糖水 (免費)
冇諗過飲茶會有糖水送🤤 好彩係雪梨雪耳糖水,唔係啲咩我唔鐘意嘅紅豆沙綠豆沙🤣 味道清甜,雪梨細細粒,已經煲到腍哂,雪耳仲好爽,用呢個糖水作結都唔錯🤓
~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و:呢間茶樓唔算平,不過食落係會覺得每樣嘢都有啲驚喜🤩同埋科學園員工仲有八折,位於美食荒島嘅我哋間唔中食一次都不失為一個選項😋
(。・ω・。)ノ:下次再去試吓其他特色菜先🤤
地址:
薈聚軒 (沙田)
沙田白石角香港科學園科技大道西17號19W大樓1樓106-107號舖
鴛鴦蟹籽燒賣皇
黑椒牛崧陳村粉