2024-07-20 2737 views
最近去咗中環嘅Fireside,呢間餐廳以直火烹調出名,一踏入餐廳,就會被Butcher Room嘅氛圍所吸引。裡面陳列咗各式各樣嘅熟成牛肉。你可以睇到唔同部位嘅牛肉,每塊都經過精心揀選同埋熟成。 以下係我試過嘅幾道菜:  Germany Simmental Cattle 120 Days Dry Age 8 Years Old Cow  呢道菜用咗Germany Simmental Cattle 8 歲既牛,經過120日乾式熟成,肉質超嫩。經過炭火燒烤既肥膏同埋牛肉邊位,帶住滿滿既炭香味。每一啖都感受到牛肉嘅濃郁香氣,經過120 day dry age熟成後,更加豐富味道,重要每食一啖都有滿滿既blue cheese味。Beef Tartare with MF Potatoes, Smoked Egg Yolk, Oscietra Caviar  牛肉他他配薯仔、煙燻蛋黃同魚子醬,層次感好豐富。牛肉嘅鮮味同魚子醬嘅鹹香完美結合,再加上煙燻蛋黃嘅獨特風味。  Carabinero" Scarlet Cardinal Prawn Flambadou 呢道菜用咗紅蝦,經過特殊嘅工具將火焰直

以下係我試過嘅幾道菜:

2021 views

呢道菜用咗紅蝦,經過特殊嘅工具將火焰直接接觸食材,令食物表面產生燒烤效果,帶有獨特嘅燒烤風味,蝦肉鮮嫩多汁。紅蝦嘅蝦頭同蝦膏非常鮮味,而且呢隻西班牙紅蝦係我食過最出色既紅蝦,每一啖都感受到大海嘅鮮味。

總括嚟講,Fireside每一道菜都充滿驚喜,無論係食材選擇定烹調技術都好高水準。餐廳環境都好舒服,開放式廚房設計可以近距離睇到廚師點煮,增添咗用餐樂趣。
2024-07-05
Celebration