2019-12-27
聖誕同先生二人世界,素來對浪漫嘅燭光晚餐冇乜感覺嘅我,拉咗先生嚟食個麻甩嘅聖誕蒸鍋。餐廳標榜全港首創一人一蒸鍋,而且海鮮係每日由漁市場新鮮運到。一入去就見到一大面魚缸,有大量龍蝦、象拔蚌、瀨尿蝦同鮑魚等生猛海鮮。座位設計好似日本嘅拉麵店,每個位之間有竹蓆可以垂低,間隔靈活萬變,亦好有私人空間,即使一個人嚟都唔會尷尬。枱面有清晰指引,指導食客各樣食材嘅蒸煮時間,店員亦好有耐性教導蒸鍋嘅使用方法。我哋各自叫咗個八府巡按套餐,首先上枱嘅係好豐富嘅海鮮船,有沙白、鮮魚片、鮑魚、黃金蚌、蟶子皇、帶子、龍蝦、蟹同鮮蝦,夠哂豪華,童叟無欺。一人一個蒸鍋,本來以為蒸鍋的的骰骰火力應該唔會好猛,但啲蒸汽都幾大。沙白海水味重,鮮味十足,而且一啲沙都冇。鮮蝦用竹籤串住,方便食用,隻隻肥大新鮮。龍蝦開邊,蝦頭有滿滿嘅膏,甘香甜美,肉質結實彈牙。呢三件蚌貝係我至愛,鮮味爽口,特別係蟶子皇。食完海鮮未夠喉,仲有葷素各一籃,肉類方面可以雞腿肉、安格斯牛肉同豚肉三揀二,我就揀咗雞同牛,兩者都好新鮮,特別係安格斯牛,油脂紋理分佈均勻,入口牛味頗濃,油香四溢。另外仲有三色點心,整成燒賣形狀,分別用豬、牛同蝦做涵,入口新鮮
沙白海水味重,鮮味十足,而且一啲沙都冇。
鮮蝦用竹籤串住,方便食用,隻隻肥大新鮮。
龍蝦開邊,蝦頭有滿滿嘅膏,甘香甜美,肉質結實彈牙。
呢三件蚌貝係我至愛,鮮味爽口,特別係蟶子皇。
食完海鮮未夠喉,仲有葷素各一籃,肉類方面可以雞腿肉、安格斯牛肉同豚肉三揀二,我就揀咗雞同牛,兩者都好新鮮,特別係安格斯牛,油脂紋理分佈均勻,入口牛味頗濃,油香四溢。另外仲有三色點心,整成燒賣形狀,分別用豬、牛同蝦做涵,入口新鮮彈牙。
蔬菜籃方面有粟米、鮮冬菇、娃娃菜、南瓜、金菇同生菜,選擇眾多,份量適中。
開始蒸之前要先揀粥底或者麵底,我揀嘅係粥底,店員會先喺蒸鍋底放入幾件芋頭同南瓜,食完蒸鍋之後就可以直接加入粥底,變成綿滑嘅海鮮南瓜芋頭粥,又香又鮮,而且唔會太鹹,我食咗足足兩碗,超級飽! 最後當然唔少得 甜品,分別係椰汁黑糯米同榴槤雪條,為完美嘅晚餐畫上句號。
一大班人圍住食嘅蒸鍋就食得多,第一次食一人一鍋,感覺非常良好,食乜先都可以自己話事,電子爐仲可以較好功率同時間,非常方便,而且因為一人一鍋,空間感反而較大,成班朋友嚟都唔需要迫埋一齊,無論係毒毒自私吃、二人世界抑或係朋友聚會都毫無難度!