2024-09-11
火鍋店嚟講,船渦環境非常乾淨。另外餐廳每一枱都用竹廉隔開,私隱度好高👍🏻枱上面既提示紙清楚寫明每款海鮮、肉類同菜類蒸煮所需既時間,我唔使驚會蒸過龍,非常貼心😍- 九品芝麻套餐前菜係章魚燒,外皮香脆熱辣,醬油味道啱啱好唔會太鹹。蟶子新鮮彈牙,味道夠鮮甜唔駛點任何醬汁。鮑魚肉質彈牙,蜆肉一樣好鮮甜,其他海鮮包括蝦、鮮魚片同鮑魚都唔錯!肉類三選二,我揀左豚肉片同肥牛,前者口感柔嫩,肥而不膩,後者口感爽滑,肥瘦適中。丸類有三粒,三粒都係唔同味道,包括招牌墨魚丸、薑汁皮蛋貢丸同牛骨濃汁牛丸,全部都肉質彈牙。最後仲有芋頭南瓜粥,粥底非常綿密,而且同海鮮精華全部融為一體,加上南瓜同芋頭既香甜,非常滋味。- 內務總管套餐內務總管套餐既前菜係吉列炸蠔,外皮非常酥脆,一口咬落鮮嫩多汁。海鮮方面,對比九品芝麻套餐元貝同蟶子皇換咗鮮魚片,另外我加$1換購多一隻鮑魚😍,元貝味道幾鮮甜。肉類一樣係三揀一,今次試埋雞腿肉,以為蒸煮之後肉質會好老,但結果係啱啱相反,食落啖啖肉好Juicy👍🏻粥底揀咗蟹膏蟹肉粥,每一啖粥都食到一絲絲嘅蟹肉,再加上原先海鮮蒸煮時留低嘅精華,真係鮮味十足😋船渦嘅一人海鮮蒸氣火鍋真係好抵食。
- 九品芝麻套餐
前菜係章魚燒,外皮香脆熱辣,醬油味道啱啱好唔會太鹹。
- 內務總管套餐
船渦嘅一人海鮮蒸氣火鍋真係好抵食。即使一個人打邊爐係毒指數level 5,我都會無視任何目光,下次要試九五至尊套餐🤩