2024-03-01 5293 views
又成功挑戰咗一間預約困難店,多謝朋友  carry 🥰 呢間係誇張到2023年已經book 到2025年全 full 😮 有機會試到真係 lucky 有食神~ 不同Menu 上面有唔同想試嘅菜式,大家心大心細好耐先發板。嚟到安心等食就得,店家好細心地會分別同各枱詳細講解介紹每一道菜。芥末麻香花膠。成隻手板咁大嘅花膠真係不得了!🤯先用上高湯餚煮入味再雪凍。口感十分爽滑彈,而家好香嘅芥未同麻油香味,配合葱嘅加持更提鮮,呢個冷盤夠先聲奪人冰鎮南非鮑魚 。外觀好睇得之外(杯鮑魚cocktail 幾 QQ🍸)仲係一個可以叉住成隻食嘅鮑魚,肉厚夠腍,食落仲帶點花椒味,鮮美而不膩鮮青檸口水雞🍋雖名口水雞但唔會好辣,微微麻微微辣之外反而帶點甘甜嘅味道,個調味十分新鮮。食嘅時候加入即搾青檸汁令整個口味更有層次,清新嘅香味有大大加分!(唯一係啲青檸唔夠用,要另加十蚊先有一粒感覺有啲怪怪。)呢幾個餸都好出色,令大家對接下嚟嘅食物都更加期待哈蜜瓜爵士湯 。 一碗包含咗哈蜜瓜、螺頭、金華火腿同埋雞腳等食材經過十五小時燉製🍲,湯色清澈,口味柔和唔霸道,啖啖香甜鮮美!必須要一滴不漏咁清曬以表達我嘅欣賞賽螃蟹粉法飽

芥末麻香花膠。
冰鎮南非鮑魚
鮮青檸口水雞
(唯一係啲青檸唔夠用,要另加十蚊先有一粒感覺有啲怪怪。)

呢幾個餸都好出色,令大家對接下嚟嘅食物都更加期待

哈蜜瓜爵士湯 。
哈蜜瓜爵士湯
賽螃蟹粉法飽 。呢味係個個都嘩嘩聲,完全係要餵飽個相機先😂😂😂
賽螃蟹粉法飽
甪咗5款唔同嘅蟹包括黃油奄仔、花蟹、膏蟹、肉蟹和藍蟹🦀🦀🦀🦀🦀拆嘅蟹粉盛筵,一望無際嘅蟹粉底舖咗一層蒸蛋白,更添滑嫩口感~店家準備咗浙醋同佢哋自家制陳醋兩款任君選擇。配合3種法包伴食,我只想講一句,好很飽。
賽螃蟹粉法飽
個人覺得本身蟹粉已經係會滯胃再配咁多唔同嘅包係少癲,大家都食到投晒降,而且蒜茸法包同蟹粉都係濃味,互搶之下難免有啲撞車嘅感覺。(呢個 moment 已經好飽好飽🐽)

黃金瑤柱炒飯 。夠乾身啲飯粒粒分明,個人覺得呢個反而用嚟配啲蟹膏合理啲喎,唔搶 fo 亦都無咁膩
金蒜蒸指天翅。
金蒜蒸指天翅
指天翅係花尾龍躉,一件有齊魚肉同魚鰭部分,魚脂豐盈有豐富膠質,腍滑食落帶黏口 (係滿滿嘅骨膠原呀~!!),簡單咁用蒜蓉、豉油調味,魚鮮味美。
2024-01-18
$1250 (Dinner)
冰鎮南非鮑魚
鮮青檸口水雞