2024-09-26
喺偶然間一次下午喺iSquare廣場辦事,然後經過呢間【割烹 櫓杏】日本餐廳,俾我嘅第一印象非 常唔錯,裝飾好華麗嘅日式和風風格,仲有好出名嘅熊本熊作為主題,靠窗口嗰邊仲有風景睇, 真係一間好舒服嘅餐廳。反正午飯都仲未決定食咩,索性就直接喺呢度用餐,當作俾自己休息一 下,畢竟忙咗一整個早上。佢哋午餐時段有set lunch,選擇都幾多,然後我就俾呢道【特製吉列北海道豚肉咖哩御膳】吸引 咗。價位喺日本菜入面都唔算貴,而且從menu上睇分量好大,好抵食,絕對唔會覺得唔划算。上菜嗰陣佢哋仲俾咗幾樣小菜作為配菜茶碗蒸非常香甜,口感入口即化,非常滑,仲回甘,香氣會留喺口裡。附帶嘅沙律都好開胃,蔬菜 新鮮,非常爽口,食咗口腔好清新。仲有附帶咗一碗味增湯,味道係鹹嘅,有助豐富口味,俾每個 菜品食起嚟嘅口味唔會太過單一。主角睇起嚟就非常誘人,非常惹味,咖喱嘅香氣好濃郁,日式咖喱帶啲甜,食咗回甘。豚肉外酥里 嫩,外皮好脆口,裡面嘅肉質好嫩又多汁流油,拎嚟配飯好好食。呢次體驗好好,我非常推薦俾朋友同事家人嚟呢度嘗試,非常推薦大家嚟試一下,真係好正!
上菜嗰陣佢哋仲俾咗幾樣小菜作為配菜 茶碗蒸非常香甜,口感入口即化,非常滑,仲回甘,香氣會留喺口裡。附帶嘅沙律都好開胃,蔬菜 新鮮,非常爽口,食咗口腔好清新。仲有附帶咗一碗味增湯,味道係鹹嘅,有助豐富口味,俾每個 菜品食起嚟嘅口味唔會太過單一。