2024-03-19
🔍鮨政 📍上環蘇杭街105號地舖-----一係日本返黎就掛住日本嘅嘢食🥲,好彩香港係美食天堂,各國菜式雲集,就算唔使飛都食到想食嘅嘢。近近地喺屋企附近搵咗呢一間成日都人流不絕嘅日式餐廳,裏面有張可以望住壽司師傅整壽司嘅小吧檯,亦有獨立嘅餐桌,好似日式小酒館咁,一入嚟就見到有日本食客,感覺成件事都好日本。🍣特上壽司拼盤 $480大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、海膽、帶子、三文魚腩、金目鯛、牡丹蝦、鰻魚、油甘魚腩、三文魚籽、蔥吞拿魚腩細卷(6件)為咗想食海膽而叫咗最貴嘅一款拼盤,整體壽司質素都不錯,海膽鮮甜無腥,拖羅油脂豐腴、鰻魚幼嫩無骨,三文魚籽鹹香中帶點鮮味,雖然其他Sushi都不錯,不過最令我驚艷的則是牡丹蝦,牡丹蝦非常大隻,蝦身部分非常鮮甜,質地爽滑,蝦頭部分就可以自己揀唔同嘅做法,例如有炸蝦頭、煮湯或刺身。我地就揀選咗炸蝦頭,咬落非常香脆,成個蝦頭都可以食得,蝦膏濃郁,高質。🍢除咗拼盤之外,仲試咗燒免治雞肉($88)、軟殼蟹手卷($50)、三文魚牛油果卷($48)及茶碗蒸蛋($60)等等。燒免治雞肉質感比較軟身,醬汁濃厚;三文魚牛油果卷口感軟滑;茶碗蒸質感絲滑;個人最愛就係非常脆卜卜嘅軟
📍上環蘇杭街105號地舖
-----
一係日本返黎就掛住日本嘅嘢食🥲,好彩香港係美食天堂,各國菜式雲集,就算唔使飛都食到想食嘅嘢。近近地喺屋企附近搵咗呢一間成日都人流不絕嘅日式餐廳,裏面有張可以望住壽司師傅整壽司嘅小吧檯,亦有獨立嘅餐桌,好似日式小酒館咁,一入嚟就見到有日本食客,感覺成件事都好日本。 🍣特上 壽司拼盤 $480
大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、海膽、帶子、三文魚腩、金目鯛、牡丹蝦、鰻魚、油甘魚腩、三文魚籽、蔥吞拿魚腩細卷(6件) 為咗想食海膽而叫咗最貴嘅一款拼盤,整體 壽司質素都不錯,海膽鮮甜無腥,拖羅油脂豐腴、鰻魚幼嫩無骨,三文魚籽鹹香中帶點鮮味,雖然其他Sushi都不錯,不過最令我驚艷的則是牡丹蝦,牡丹蝦非常大隻,蝦身部分非常鮮甜,質地爽滑,蝦頭部分就可以自己揀唔同嘅做法,例如有炸蝦頭、煮湯或刺身。我地就揀選咗炸蝦頭,咬落非常香脆,成個蝦頭都可以食得,蝦膏濃郁,高質。 🍢除咗拼盤之外,仲試咗燒免治雞肉($88)、軟殼蟹手卷($50)、三文魚牛油果卷($48)及茶碗蒸蛋($60)等等。燒免治雞肉質感比較軟身,醬汁濃厚;三文魚牛油果卷口感軟滑;茶碗蒸質感絲滑;個人最愛就係非常脆卜卜嘅軟殼蟹手卷,而且軟殼蟹脆得黎亦有好多蟹膏,不錯。 ⭐PS:讚好佢哋嘅社交平台可以送櫻花餅🌸