2024-08-18 175 views
最近去咗Sugar+ 26樓嘅瀧宴食晚飯,望住維園夜景,仲可以遠眺埋維港嘅景色,真係好靚!餐廳個環境優美到不得了,仲有師傅即場席前烹煮,呢種體驗真係唔同凡響,整體感覺非常高級。自家製醬汁煮南非鮑魚,南非鮑魚個口感好彈牙,鮮味十足,啲醬汁鮮甜得嚟又唔會搶鮑魚嘅味道,配埋啲蘿蔔,已經吸收哂湯汁,味道好入味,真係一流!  接住落嚟就係 季節刺身3款,有真鯛、深海池魚同埋中吞拿魚腩,三款都係好高質嘅魚生,真鯛嗰種鮮甜真係出乎意料,深海池魚口感非常爽口,中吞拿魚腩更係油香豐富,魚味濃郁,每一啖都好滿足!  之後嚟到嘅係 金鎗魚腩手卷,用吞拿魚腩做手卷,真係將油香同脆餅結合得恰到好處,個層次感非常豐富,一咬落去,好似可以食到好多層唔同嘅口感,真係好滿足!  海鮮茶碗蒸 真係令我哋好驚喜,蛋嘅香味超濃,口感嫩滑到不得了,加上海鮮嘅鮮甜味,真係食落去好正,完全係一個完美嘅配搭!  到呢度,重頭戲出場啦——澳洲龍蝦!呢度最特別嘅係,佢哋有個水缸,師傅即場捉龍蝦,真係睇住佢即捉即煮,嗰種鮮甜爽口係即刻感受到。龍蝦肉夠彈牙,仲要啲蝦膏味道濃郁到令人一啖接一啖,真係超級好食!  接住落嚟嘅係 香煎鵝肝伴自家制醬汁,呢個鵝肝一入口真係即刻化開,好香滑,配上多士一齊食,更加有層次感,加埋啲黑醋汁,令到口感變得冇咁油膩,最後再食埋黑豆,甜甜地,好有趣!  當然唔少得係 美國頂級牛柳,我哋分別點咗薄燒同厚燒兩款。薄燒牛柳中間包住蔥花同蒜,嗰啲惹味真係令人食到停唔到口;厚燒牛柳就配炸蒜片,啲蒜片香脆得嚟仲突顯牛柳嘅濃郁肉味,食完真係有一種好滿足嘅感覺!  食完咁豐富嘅主菜,當然要嚟個清淡啲嘅 季節吸物。呢個吸物用魚湯做底,魚湯味道濃郁,食到真材實料,好有家嘅感覺!  最後嘅 煙肉香蒜炒飯 真係為整餐飯畫上一個完美嘅句號。飯炒得粒粒分明,唔會過分油膩,加埋煙肉嘅鹹香味,同炒過嘅蒜香,真係令人一啖又一啖,好驚喜!  炒什菜 都係出乎我哋意料之外嘅惹味,每一樣菜都炒得恰到好處,夠味道,好正!  最尾當然有甜品!是日精選甜品 就係啫喱,味道好清爽,加埋碎米餅,口感即刻變得豐富,好滿足咁結束咗呢餐晚飯!  整體嚟講,瀧宴嘅食材高質,環境靚,而且每一道菜都有心思,真係好值得一試嘅高級餐廳!