2021-01-11 603 views
無意間路過哩間餐廳門口巳深深被它門外甚有歐洲鄉鎮特色的裝潢所吸引住,於是同朋友二人入去參觀兼享用晚餐,門口有個風櫃掛住好多新鮮既鴨,餐廳內四周裝潢、佈置都甚巨歐洲特色,加上餐廳有一半員工係外藉人仕,所以感覺尤如置身在歐洲的餐廳內, Meau內的食物款式和名字都很特別,所以我地都研究左好耐先落單。飲品: Pink Lover :飲落濃濃的玫瑰蜜和士多啤梨味,仲帶有士多啤梨籽果粒,Sweet Sweet。Triple Rain :由好多唔同顏色既果汁組成,好有層次感好靚。頭盤: (羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)Clams望落青BB,水汪汪,一點都唔吸引,但蜆肉食落鮮甜嫩滑,無沙,神奇之處係每一粒蜆既肉都依然連住個殼無跌出黎,我同朋友都贊嘆廚師對火候的控制相當之好。湯: 傳統西班牙海鮮魚湯(Fish Soup),餐廳細心地幫我地分左兩份上,而且每份當中都有蜆同蝦,飲落既結身又濃郁,味道似龍蝦湯。主食1: 焗西班牙野山雞千層麵配Marsala甜酒汁(Spanish Fowl Lasagna),新鮮即做,連個碟都熱騰騰的,店員細心地提醒我地要小心熱,一切開,裡面既肉汁就流出,混合埋芝士及底層的麵一起

Pink Lover

Triple Rain

頭盤: (羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)Clams
(羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)Fresh US Manila Clams in Basil Green Sauce

傳統西班牙海鮮魚湯

主食1: 焗西班牙野山雞千層麵配Marsala甜酒汁(Spanish Fowl Lasagna),新鮮即做,連個碟都熱騰騰的,店員細心地提醒我地要小心熱,一切開,裡面既肉汁就流出,混合埋芝士及底層的麵一起放進口內,火雞肉完全唔韌,美味又Juicy 。

西班牙火雞千層麵

主食2: 西班牙紅蝦黑毛豬海鮮飯(Seafood Paella),食完所有枱上既食物,等左好耐都未見,我地原本以為是否留了單,但待應在廚房內急不及待地棒出這鑊飯,並向我們致歉,說這款菜式需要用時間烹調,他們也急不及待想我們第一時間就享用到,見到他們對食物的堅持與熱誠令我們覺得等待也是值得。店員還推薦我地一定要用飯面上的兩舊檸檬將佢既汁均衡地滴在飯裡混合埋一起食先可以食到此飯的精妙,朋友照住做,個飯食落味道偏濃,幸好有檸檬汁中和反,飯裡面仲有魷魚圈、肉碎配搭,幾特別。

Seafood Paella

甜品: 地中海海水雪糕配杏仁泡沫(Seawater Ice-cream)
這款甜品用杯上,待應提醒用匙羹畢到底層食先食到此款甜品的精髓,我同朋友照住做,放入口感受到原來每一層都放左唔同食材,所以口感味道都唔同,第一層係帶糖漿既泡沫,第二層杏仁片,第三層雪糕,最後一層係咸咸地融化了既海鹽,味道既特別又美味。

見到傳單黎緊佢地有到薈食品,限聚令之下係屋企開Party叫就岩哂。

2020-11-26
Type of Meal
Dinner
Pink Lover
Triple Rain
傳統西班牙海鮮魚湯
Seafood Paella
  • 地中海海水雪糕配杏仁泡沫(SeawaterIce-cream)
  • (羅勒汁煮空運新鮮馬尼拉蜆)FreshUSManilaClamsinBasilGreenSauce
  • PinkLover