2022-10-09
聽聞呢度的牛角包幾出名,不過今次冇機會試牛角包,反而係入咗舖頭食下午茶。下午茶指定每人最低消費$100。一個人嚟食,如果係諗住點一件蛋糕同一件飲品的話,就可能唔夠數,因為熱咖啡~$45,而切餅就$40-50/件,如果多人的話,有1、2個人點花茶($58),咁拉勻消費額就比較容易達標。我同朋友都未試過呢度的餅,今次每人揀咗1款,share嚟食。我們點咗:(真實個名唔係好記得)橙味海綿蛋糕、車厘子開心果切餅,伯爵朱古力慕絲蛋糕同埋米蘭芝士餅。呢度的切餅幾大件,其他就相對細小小。車厘子開心果切餅可以話係4款之中最有特色的一款,而朋友亦覺得呢款係最好食。車厘子有香濃的酒味,而開心果味就比較清淡。件餅的質感軟滑,雖然大件,但食完唔會覺得漏。如果喺蛋糕店食餅的話,有時可以點下啲未試過的,好似呢款咁,可能會有驚喜!值得一試。橙味海綿蛋糕,講真賣相好一般,有少少似美心的平價蛋糕,加上我唔太鐘意海棉蛋糕,所以點之前係冇期望既。不過,到真係食的時候,我覺得佢橙味好重,配搭海綿蛋糕又幾清新,另外,海綿蛋糕唔算係heavy的pastry,所以都唔錯。伯爵朱古力慕絲蛋糕我覺得不過不失,朱古力味算濃,伯爵茶味就唔
伯爵朱古力慕絲蛋糕我覺得不過不失,朱古力味算濃,伯爵茶味就唔太突出。朱古力呢個食材係好難整得難食既,所以,整體嚟講,我覺得係一食無妨,佢唔會令人失望,但又唔會話係未食過咁好食…
米蘭芝士餅真係好令人失望!!首先,我同朋友基本上係衝住呢個芝士餅先決定入舖頭食下午茶。一般蛋糕店的芝士餅好難係唔好食,不過呢度的芝士餅係冇乜芝士味,而且幾個朋友食完都不約而同話佢有啲顆粒,唔滑。呢個芝士餅係凍芝士餅,即係將材料抣勻後雪凍食,所以朋友提到的質感會唔會係攪拌時出問題,整得唔夠細滑?如果連凍芝士餅都整得唔好食,都幾離譜下。我食果時冇太注意顆粒問題,反而係覺得佢的芝士味太淡。事後我諗,係咪「米蘭」風味就係咁?可能因為我食開紐約芝士餅,可能兩者有唔同?稍後我會了解下。不過,即然味道真係唔係我哋杯茶,所以就算有機會再嚟,亦唔會再點呢款芝士餅。
飲品我哋點咗3款,有朱古力咖啡、藍花茶同埋特濃朱古力。朱古力咖啡價錢最低,性價比相對高,因為除咗係幾大杯外,仲會附送1個迷你撻。只係呢間舖頭的迷你撻,撻皮有啲淋,饀料亦略甜,所以如果係點甜品的話,我提議唔好揀撻。藍花茶係朋友點,佢話:「都係茶,無乜特別。」至於我杯特濃朱古力,好細杯(無影相),裝唔滿,有1/3係奶泡同朱古力薄片,雖然朱古力幾好飲,但坦白講,佢唔係特濃,而且大啖啲的話,3啖應該飲曬,所以呢杯飲品,絕對唔足以用嚟「送」餅。
今次嚟呢度,心態都只係試下,咁一試無妨,餐廳收$100/位亦唔算係貴,當係見識過,不過就帶留唔低一個深刻的印象。