2018-05-10 507 views
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-「一起果醬」原店位於西貢,主打自家製果醬,口味眾多,小妹之前都有去過西貢店,小小Cafe卻感覺悠閒。不久之前尖沙咀開了第二間分店,除了果醬飲品和甜品外,也有晚市套餐供應,菜式大多以果醬入饌,味道也比想像中好吃!餐廳環境另外也有各款不同味道的果醬可以買走啊桂花雪梨茶 $39很喜歡這杯雪梨茶,雖然係用果醬溝開,但飲落雪梨味還頗重的,不會太甜,滿好飲。是日餐湯及田園沙律配熱情果油醋汁餐湯係羅宋湯,湯料不少,飲落酸酸甜甜帶微辣,非常開胃。黃金蟹肉軟殼蟹意粉 $99意粉內見到不少蟹黃同蟹肉,感覺他們有加入蒜調味,所以食落蒜味頗重,又不失蟹味,中間仲有一隻香脆軟殼蟹,以$99來說質素不錯。慢煮極黑毛豬配肉桂蘋果汁 $229 (套餐連沙律、餐湯及甜品)黑毛豬上枱時已細心地切好,肉質咬落爽口不乾柴,光吃著都有肉香,搭配的肉桂蘋果汁味道也很夾;配菜焗薯仔和蘆筍也不錯。果醬九宮格多士 $49分成九格的多士,每一格上面都放上店家自家製既不同味道果醬。今次食到的味道大約有木瓜、芒果、黑糖四物、熱情果、桂花、玫瑰、士多啤梨和雜莓等;

餐廳環境

另外也有各款不同味道的果醬可以買走啊
桂花雪梨茶

桂花雪梨茶 $39

是日餐湯及田園沙律配熱情果油醋汁
餐湯係羅宋湯,湯料不少,飲落酸酸甜甜帶微辣,非常開胃。
黃金蟹肉軟殼蟹意粉

黃金蟹肉軟殼蟹意粉 $99

慢煮極黑毛豬配肉桂蘋果汁

果醬九宮格多士

果醬九宮格多士 $49
分成九格的多士,每一格上面都放上店家自家製既不同味道果醬。今次食到的味道大約有木瓜、芒果、黑糖四物、熱情果、桂花、玫瑰、士多啤梨和雜莓等;喜歡佢地既果醬食到果肉,真材實料!最愛玫瑰花味天然清香、熱情果同士多啤梨酸酸甜甜好開胃,木瓜同桂花既味道較溫和很易入口。而且佢地既果醬仲可以開熱水飲變果茶,值得推薦。
抹茶紅豆布甸

是日甜品-抹茶紅豆布甸
估唔到跟餐甜品有驚喜,抹茶茶香清幽仲帶點回甘,不是求其的外來貨色。
$200 (Dinner)
慢煮極黑毛豬配肉桂蘋果汁
果醬九宮格多士