2024-02-07 163 views
仲記得之前去一起果醬尖沙咀店食晚飯,覺得呢間餐廳好特別,估唔到之後要食佢地果醬同食物就要入西貢先有得再食。好難得係尖沙咀有一間小店經營,環境特別絕對係尖沙咀一片小淨土😚好多人都食過佢地最出名既果醬九宮格多士,外脆內軟嘅多士熱辣辣真係好好食,口感👍佢特別在一次過可以試哂一起果醬九款果醬味🍎🍍一起果醬全部都係手工製果醬,所以食得出係天然甜味冇添加糖。👍特別想推介佢地既熱食:黃金蟹肉軟殼蟹意粉同埋慢煮厚切安格斯西冷扒配蘋果玫瑰汁⭐黃金蟹肉軟殼蟹意粉👍👍👍👍⭐慢煮厚切安格斯西冷扒配蘋果玫瑰汁👍👍👍👍👍原本以為一起果醬係主力賣咖啡同甜品,對主菜無期望既我點知覺得一起果醬主菜比九宮格多士更吸睛!!🤩如果大家有機會去西貢,都可以試下,係西貢環境同一起果醬間鋪更加夾👍

特別想推介佢地既熱食:
黃金蟹肉軟殼蟹意粉同埋慢煮厚切安格斯西冷扒配蘋果玫瑰汁
⭐黃金蟹肉軟殼蟹意粉👍👍👍👍
⭐慢煮厚切安格斯西冷扒配蘋果玫瑰汁👍👍👍👍👍

原本以為一起果醬係主力賣咖啡同甜品,對主菜無期望既我
點知覺得一起果醬主菜比九宮格多士更吸睛!!🤩
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 果醬九宮格多士
2024-01-31 96 views
想一次過試晒佢哋啲果醬既可以叫依個果醬九宮格多士。由方形吐司麵包切成九個小塊,每個塊都塗滿不同口味的果醬,如草莓、藍莓等。多士烤得外皮脆內裡鬆軟,每格唔同口味果醬都幾好味喎,個人較為喜歡木瓜雪耳、玫瑰蘋果同桂花雪梨。

2024-01-01 185 views
今日去咗間餐廳,幾有型嘅擺設,感覺滿滿的。🍽 先講羅宋湯啦,簡直係湯中溫暖擁抱,材料豐富得嚟,湯底香濃,每一啖都飲到瓜粒同菜粒,齋飲都飽肚。至於果醬九宮格多士,講真咁多口味一次過俾我揀,真心有啲手忙腳亂,但每款果醬都各有特色,個人至like玫瑰蘋果,清新得嚟夠哂特別。海鮮意粉上菜嗰一刻,個龍蝦味已經四周飄散,個人最鍾意嗰兩粒煎香香嘅生蝦,啖啖肉感,正呀!🍤 玫瑰蘋果醬雞翼都勁正,玫瑰同蘋果醬真係match到好,微甜又帶點香氣,開胃到不得了~ 點都唔至得厚味,得意得意!總結落嚟,係店裏面食到嘅每樣嘢都有自己特色,惹味得嚟又唔失格調。下次仲想試下其他款果醬,而家先知道原來果醬可以玩到咁多花樣!👍👍👍
2023-12-25 162 views
嚟到尖沙咀山林道,下午時間想搵個地方飲杯咖啡食個甜品,入咗一間叫一起果醬 lets jam意外地發現入面嘅鬆餅同埋嘢飲都好出色,而且仲10分抵食!我試咗唔同嘅果醬,蛋黃醬都好難忘。仲有d 小食,大家可以試下I went to Tsim Sha Tsui. In the afternoon, I wanted to find a place to have a cup of coffee and a dessert. I went into a place called "Lets Jam". Unexpectedly, I found that the pancakes and drinks inside were very good, and they were also very affordable! I tried different jams, and the egg yolk sauce was also unforgettable. There are also some snacks =)
嚟到尖沙咀山林道,
下午時間想搵個地方飲杯咖啡食個甜品
入咗一間叫一起果醬 lets jam
意外地發現入面嘅鬆餅同埋嘢飲都好出色,
而且仲10分抵食!

超級驚喜👏🏻「全天豪華黑毛豬扒全日早餐」,佢嘅「自家製煙肉」再配上「黑毛豬扒」,真係超級出色,份外驚喜!當然仲有佢最出色嘅果醬厚多士,今次揀咗士多啤梨醬,唔酸唔太甜,好好味。😋呢間小店除咗喺西貢之外,尖沙咀亦都有一間,佢唔喺大街,由山林道行過去有條小街,地方清靜,又人細嘅感覺,好Chill😍呢間小店除咗主打嘅果jam 厚多士外,今次發現佢嘅all day Breakfast亦都真係認真唔錯,真係有心思個喎!
超級驚喜👏🏻

Cafe
Cafe
主食退步🥲,手工果醬系列依舊出色🍞!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐤 口水雞卷 (微辣) Full size HK$59・味道:涼食好fresh,不過一啲辣味都冇😂啖啖肉配唔辣口水雞汁,想像到嘅味道~不過加芝麻幾香。・口感:唔算嫩但都唔鞋嘅,可以接受。鍾意啖啖肉嘅波友應該會喜歡的~🍝 黃金蟹肉軟殼蟹意粉 HK$129・味道:非常微弱嘅鹹蛋黃味,喺軟殼蟹身上會出啲🥲。蟹肉都幾好多嘅不過好碎,意粉正常,份量足。軟殼蟹正常發揮但好細隻,成碟嘢好似食澱粉食飽咁😅・口感:普通,冇特別。軟殼蟹脆嘅,意粉軟硬適中。🍞 果醬九宮格多士 HK$55・味道:嚟到即刻食係最正的,一次過食哂9款果醬味😚,全部都食得出係手工製的,天然甜味冇添加🫶果醬口味個人最鍾意肉桂蘋果🍎同蛋黃菠蘿🍍・口感:外脆內軟嘅多士👍🍹 桂花雪梨茶 HK$39・味道:天然清甜舒服嘅味道,解暑解膩namaste🙏・口感:好多雪梨粒粒可以咬下,guilty free版手搖🤭・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論: 以前啲主食明明都好正,今次嚟到差咗唔少☹️係得招牌果醬多士仲keep到水準~・・・
主食退步🥲,手工果醬系列依舊出色🍞!

🐤 口水雞卷 (微辣) Full size HK$59
口水雞卷 (微辣)

🍝 黃金蟹肉軟殼蟹意粉 HK$129
・口感:普通,冇特別。軟殼蟹脆嘅,意粉軟硬適中。
黃金蟹肉軟殼蟹意粉

🍞 果醬九宮格多士 HK$55
・口感:外脆內軟嘅多士👍

🍹 桂花雪梨茶 HK$39
・味道:天然清甜舒服嘅味道,解暑解膩namaste🙏

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~

📍 一起果醬
地址:尖沙咀松山道15-17號地下D號舖
2023-09-30
Type of Meal
Lunch
2023-08-16 411 views
公司同事介紹我食呢間「一起果醬」既scone ,去到間店感覺都幾relax,幫我睇完Menu之後,我決定試其他嘢先,因為呢度出名係自家製嘅果醬,所以我要咗一份九宮格多士同埋真紅豆冰。不過想先提一提大家其中一個服務員態度幾差,我記得果日我心情好,如果唔係爆硬佢😂。九宮格多士 - 就係一塊厚多士分開九格,而每一格都有不同嘅果醬,總共有九款味道。一食就知係手工果醬,因為佢偏水狀,加上佢用厚多士會吸水,所以上面剩返嘅就係好似果泥嘅質地。果醬唔會太甜,又唔會好濃味。真紅豆冰 - 呢個正喎,好似紅豆冰沙,夠味,呢個夏天飲佢簡直係完美。

2023-07-30 380 views
朋友帶來試手工果醬🍯勁喜歡果醬既我,一定到場,午餐🥣時間也帶all day breakfast,超豐富😋😋材料夠晒熱堅好食,厚切煙肉、炒滑蛋、炒磨菇簡單配搭極原味👍🏻👍🏻果醬配搭一流。再額外叫一份九格果醬多士,九種果醬可以一件試齊,麵包🍞軟熟😋,每個味道獨特不擔味。仲帶士多啤梨醬豬排骨,配熱辣辣薯角,極好味😋綠茶配芒果醬,飲落另一種味道☕️☕️值得推介再來,早餐時段更抵吃😉😉😉
九格果醬多士
2023-07-29
$200 (Lunch)
九格果醬多士
  • 果醬九宮格多士
2023-07-23 296 views
路過時見到呢個餐廳的果醬口味好似幾特別,咁就點左幾款食物黎試下佢的jam。香草雞肉沙律配芒果油醋汁 $79雞肉好嫩滑好juicy,雞皮都有d位煎到少少脆,食到有好濃的香草味。沙律菜食落好新鮮,一擺入口就食到好濃的芒果甜味,甜味過左之後就食有醋的味道,醬汁酸酸甜甜,非常惹味。除此之外,沙律菜仲撈左少少果肉,食落口感十足🥰玫瑰蘋果醬單骨雞翼(半份) $26份量有五件,雞翼表皮烤得好香脆,雞肉都算juicy,唔會好乾好柴。雞翼表面蘸滿左玫瑰蘋果醬,都好清楚咁食到玫瑰味同蘋果味,食落好香甜好好食。英式鬆餅配果醬(蛋黃菠蘿果醬) $26一見到蛋黃菠蘿醬就覺得好過癮,所以特登叫個鬆餅黎試呢個醬。果醬聞到有好濃的菠蘿味,都聞到少少蛋黃味。果醬質地唔算好濃稠,有d稀稀地,潷上黎時見到好多菠蘿果肉。果醬食落能夠好清楚咁食到蛋黃味同菠蘿味,無諗過蛋黃同菠蘿咁夾咁好食,能夠互相帶起對方的味道,非常好食。鬆餅烤得外脆內軟,食落口感好香脆好綿密。試左呢幾款果醬,都覺得好好食,呢個餐廳的果醬的確值得一讚。一起果醬 (尖沙咀)尖沙咀松山道15-17號地下D號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

香草雞肉沙律配芒果油醋汁 $79

玫瑰蘋果醬單骨雞翼(半份) $26

英式鬆餅配果醬(蛋黃菠蘿果醬) $26

試左呢幾款果醬,都覺得好好食,呢個餐廳的果醬的確值得一讚。

一起果醬 (尖沙咀)
尖沙咀松山道15-17號地下D號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-07-07 388 views
《桂花雪梨茶🍐》呢個嘢飲有凍熱之分今次試左凍嘅❄️一開始以為佢真係有茶/咖啡因成份好彩原來係桂花同雪梨嘅果肉🌼下晝飲呢個桂花雪梨茶都唔怕夜晚訓唔著😆嘢飲果肉好多 而且唔會死甜飲完幾解渴💦。《真。紅豆冰🫘》呢杯紅豆冰特別之處係其實佢係名副其實嘅沙冰所以雖然唔會食到粒粒紅豆但係每啖都可以品嘗到好濃厚嘅紅豆味😍鍾意紅豆冰嘅人絕對可以試下👍🏻。《罐罐巴斯克芝士蛋糕🧀》唔好睇個罐好似好細咁其實佢食落去份量都足以令你滿足❣️除左賣相特別之外📸佢嘅巴斯克芝士蛋糕都好香濃入口好滑所以呢個甜品性價比都算高🌟。《果醬九宮格多士🍎🫐🍊🍐🍍🥭》一送到上台就已經聞到好大浸香甜味🥰多士烤得好鬆軟🍞好鍾意佢有好多出面食唔到嘅果醬嘅味道🤩比較特別嘅有木瓜雪耳味果醬而就算係蘋果醬 都有分玫瑰蘋果 肉桂蘋果等鍾意新鮮感嘅人叫呢個多士一定會好開心🥳
《桂花雪梨茶🍐》

罐罐巴斯克芝士蛋糕
真。紅豆冰
罐罐巴斯克芝士蛋糕
果醬九宮格多士
食物質素本來係幾好,有個鬆餅口感不錯。但叫咗個all day breakfast有薯角,問佢要茄汁,職員嘅態度係:「我哋冇茄汁!」(亦冇尾音!)......... 一係你唔好提供薯角啦!你啲薯角冇味㗎~~ 係完全冇味!我試咗一舊,又冇調味料,冇茄汁,乾爭爭點食呀????最終問佢要salt and pepper,再用佢嘅茄汁豆入面嘅汁嚟點吓,先至唔洗嘥咗啲薯角。然後塊多士(唔記得影相),嗰pat jam. 個範圍細到,大約好慳好慳地都只夠我搽到半塊多士!好彩有點個鬆餅,就有樽jam,用剩嗰啲可以畀我搽埋塊多士!不得了!
食物質素本來係幾好,有個鬆餅口感不錯。

不得了!
Veggie  all  day  breakfast
2023-06-15 186 views
黃金蟹肉軟殻蟹意粉: 軟殻蟹炸到好香酥而一啲都感覺唔到油膩,而意粉軟硬度都做得好好,不過忌廉汁既分量比較少,而且就唔係太掛到係意粉,所以味道上就唔係咁足夠。 果醬九宮格多士: 既然係呢間餐廳既招牌野,當然要試一試啦。多士就正常茶餐廳既size,烘底,分左妯妯既9格,每一格都唔同既果醬,不過上菜個陣都冇特別說明D果醬係咩味道,所以有D都分唔到係咩味,如果有張卡仔或者poster 講下用左咩果醬就更加好。不過一班朋友估下食下又係另一種樂趣黎既~~~~ 總括而言,不論係朋友聚餐或者拍拖都算係一個好地方~~~

總括而言,不論係朋友聚餐或者拍拖都算係一個好地方~~~
2023-04-23 420 views
平日既晚市去食 客人唔多 得兩三枱入去之前見到門口寫住只收現金但我同朋友身上現金唔多唯有請另一位未到既朋友去禁錢如果可以收其他payme就好喇😗-由於我地都好肚餓 所以叫住部分野食先點知禁錢朋友都未到野食已經到左😂😂-玫瑰蘋果醬單骨雞翼 $45雞翼拆左做單骨食起上黎好方便蘋果醬食落甜甜地 感覺唔會膩~-手撕燒豬肉沙律 配 熱情果油醋汁 $69估唔到沙律配熱情果油醋汁又幾夾酸酸甜甜幾開胃 不過手撕豬既份量可以多番少少🤣-黄金蟹肉軟殼蟹意粉 $119由於食物好快到 但朋友又未到 所以意粉放左一陣先食一上枱好香咸蛋黃味 可惜我地凍左啲先食 熱啲食應該會好食啲~-意式青醬雞肉意粉 $99雞胸煎得好嫩滑 唔會好鞋 而家只係$99可以話係好高cp值🤓野食整體都唔差 價錢合理 職員服務都好好可以再食
平日既晚市去食 客人唔多 得兩三枱
由於我地都好肚餓 所以叫住部分野食先
點知禁錢朋友都未到野食已經到左😂😂
玫瑰蘋果醬單骨雞翼 $45
雞翼拆左做單骨食起上黎好方便
蘋果醬食落甜甜地 感覺唔會膩~

手撕燒豬肉沙律 配 熱情果油醋汁 $69

意式青醬雞肉意粉 $99

野食整體都唔差 價錢合理 職員服務都好好
可以再食

2023-04-07
📍地址: 尖沙咀松山道15-17號地下D舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段: Breakfast 11:00 ↞ ☹☹☹☹☹☹👎🏻只收現金☹☹☹☹☹☹✦✧ 「Let's Jam 一起果醬」主打以天然食材嘅手工製作,大約有十款果醬,包括玫瑰蘋果、肉桂蘋果、桂花雪梨、木瓜雪耳、熱帶風情、士多啤梨、芒果、雜莓、丁香香橙及蛋黃菠蘿。好幾年前喺西貢開第一間店,去到而家喺佐敦開咗分店。❦ 早餐時段:08:30-11:30—————————————————————🍯🍞☕️❝ 自選果醬厚多士+細火腿蘑菇忌廉湯通粉+飲品 ❞ $44❀ 自選果醬:桂花雪梨 🍯❀ 飲品:Flat White (+$8) 🥛☕️☞ 呢度早餐性價比都算高,呢個餐嘅果醬可以自己選擇,10款入邊揀1款,而桂花雪梨就係店員推介嘅,桂花雪梨嘅味道唔錯,而且唔會好甜,但係厚多士嘅麵包質地唔係太好食,麵包唔夠鬆軟;而另外火腿蘑菇忌廉湯通粉就幾出色,個湯夠濃,而且都重料;另外,咖啡嚟講拉花都幾好,咖啡豆味偏朱古力味,而且After Taste有啲苦澀。
📍地址: 尖沙咀松山道15-17號地下D舖

❀ 飲品:Flat White (+$8) 🥛☕️

桂花雪梨厚多士
細火腿蘑菇忌廉湯通粉
Flat  White

$52 (Breakfast)
2023-04-02 414 views
之前食過tea亦試過夜晚嚟飲嘢印象中都ok尋日lunch就同friend特登行過嚟食叫左個All day breakfast 同埋黃金蟹肉軟殼蟹意粉意粉好快到軟殼蟹偏細件但如果好食嘅話份量細都可以接受可惜食咗一啖之後就發現一梳梳灰黑色嘅鰓因為太多忍唔住舉手問staff 係咪唔應該有果D鰓佢冇出聲就咁拎走碟意粉過咗陣又拎返出嚟講「有嘅」我呆左再詢問佢食得㗎咩「食得」😱第一次見軟殼蟹有鰓同第一次聽蟹鰓可以食當時唔識反應唯有淨係食咗D意粉同埋果一半蟹殼$150得到滿是蟹鰓嘅意粉😫好失望😞果刻應該即刻Google 俾staff睇🥺
之前食過tea亦試過夜晚嚟飲嘢
印象中都ok