主打fusion特色越南菜,餐廳外面以法式木門窗設計,非常有風味特色,離遠透過玻璃看到餐廳內柔和的吊燈燈光,突然間呈現了一個藝術古典美的畫面,與上環古董街藝術的氛圍同聲相應;走進室內,充滿法越式的家居裝修風格,樸素而雅緻,環境非常舒服🔮美國安格斯生牛肉 Beef Carpaccio 平時食安格斯都係成件扒上,又或食和牛刺身,今次都係第一次食安格斯生牛!真心的這道菜絕對是餐廳的驚喜之作,大大塊薄切安格斯生牛肉片,鋪滿整個碟面,上面淋上自家製的牛肉酸甜汁,醬汁入面有海量的蒜蓉,乾蔥蒜,芫荽,蔥,九層塔等,牛肉肉質非常軟熟,酸酸甜甜的醬汁,香料味十足,再加上牛肉本身的味道,真的是刺激我的味蕾,令我回味無窮呀~🔮越南蕃茄蟹湯檬 Vietnamese Grandma Crab and Tomatoes Soup Noodles未食麵先飲湯,湯底非常鮮甜,清新的蕃茄更加提升了湯底的鹹鮮味,越飲越開胃,湯底真的要比個thumb up呀!即炸軟殼蟹,差不多有大半隻碗咁大,香脆又鮮甜;手打猪肉丸,juicy彈牙;特別挑選了越南入口的檬粉,麵條煙靭有嚼口;這道菜果然係廚師推介呀~🔮越式咖喱雞配蒜蓉包 咖喱

🔮美國安格斯生牛肉
Beef Carpaccio

🔮越南蕃茄蟹湯檬

🔮越式咖喱雞配蒜蓉包
咖喱香味非常濃郁,入口先甜後辣,繼而有鹹香,又會有回味的椰香,是那一種越食越辣,越辣想食的咖喱,味道相當有層次;啖啖雞腿肉,肉質嫩滑得來更吸收了咖喱味,非常香口惹味,再配上即叫即焗的蒜蓉包,滋味得很呢~!

🔮原個泰國椰青
即開新鮮椰青,非常清甜,最有心思的是把餐廳家的logo大大個印在椰青面之上,突然間將個平平無奇的椰青提升了打卡度啊!

🔮The Road Less Traveled 幽幽密境
這杯Signature Mocktail 青BB,夠哂特別, 由泰國香葉 和 香茅 攪拌成汁 ,再加青檸 , 蜜糖 和soda water 調配而成,入口非常清新爽甜,無諗過香料都可以整到咁好飲的飲品,每啖都好似可以平衡番甜品較濃的菜式,真係有種好清熱下火的感覺呀~

🔮金不換雪糕
真係冇諗過金不換都可以嚟做雪糕,清香的金不換草青味,香香甜甜,很合我的心意啊!
幽幽密境
Other Info. : 真的要俾一個大大Credit餐廳的侍應們,他們服務真的很周到,好多時喺我未call service之前已經會準備好,好留意每一位客人的需要,見到可能食得太辣,會特意遞杯凍水給我,又主動會幫我換走污糟嘅餐具,見我影相打卡時論論盡盡時,更主動幫我做手模,笑面迎人又有禮,service真係有5**啊!
幽幽密境