2024-05-04
之前同朋友喺北角和富food court食完呢間冒菜一直念念不忘,今次去約朋友接佢放工,估唔到附近就呢有間冒喜,而呢間價錢係一樣,但係係坐得超舒服同埋高級裝修呀!咁梗係去打下卡啦. 據說呢間餐廳前身係日本Omakase,之後就變咗呢間冒菜啦. 🥤自家製飲品分別叫咗酸梅青檸烏龍茶同洛神花山楂蘋果. 酸酸地開胃解渴又解辣. 洛神花仲可以消脂㗎,山楂又可以幫助消化❤️⭐️桂花蜜烏梅冰粉🥣名不虛傳,生津解渴香甜可口. 清甜桂花蜜糖水配上山楂蘋果QQ果凍仲有烏梅冰粉,清爽得來好有層次, 必點!⭐️藤椒秘製魚皮好鍾意滕椒嘅清新溫和辣味,魚皮份量多口感超爽口. 食多多都唔覺得滯,反而近刺激食慾. ⭐️吉祥套餐叫咗兩碗六餸吉祥套餐($66 起)性價比真係超高!兩個人可以叫12款唔同菜式開心分享. 湯底有八款選擇仲可以客製化要求揀選不同辣到同調製蔥蒜芝麻等份量,好貼心. 菜式各有20多款素食及葷食,超多選擇👍 湯底點咗⭐️重慶麻辣同埋⭐️貴州臭豆豉辣湯. 前者穩健之選,麻麻辣辣惹味,配午餐肉、黃喉、毛肚等非常夾. 後者係獨家,貴州特色臭豆豉係名物,真係一試愛上!配搭埋王牌勁爽口彈牙嘅蒜香墨魚丸同潮汕手錘牛丸真係超滿
🥤自家製飲品
⭐️桂花蜜烏梅冰粉🥣
⭐️藤椒秘製魚皮
⭐️吉祥套餐
湯底點咗⭐️重慶麻辣同埋⭐️貴州臭豆豉辣湯. 前者穩健之選,麻麻辣辣惹味,配午餐肉、黃喉、毛肚等非常夾. 後者係獨家,貴州特色臭豆豉係名物,真係一試愛上!配搭埋王牌勁爽口彈牙嘅蒜香墨魚丸同潮汕手錘牛丸真係超滿足!另外有個貴州非遺美食丁家脆哨,其實就係五花肉脆,經油炸乾後非常乾爽可口食落冇負擔感.
暫時冒起都係so far 食過Number one嘅冒菜!呢間仲要係靚裝坐得舒服有卡位有吧枱,埋單人均先至$100左右,喺中上環晚餐嚟講非常之高競爭力👏🏻近日天氣濕濕笠笠⛈️☔️又落雨食冒菜🌶️真係啱晒呀. 💯