2024-08-14 336 views
你諗過係25樓食車仔麵未?我真係未諗過。佢哋嘅餐牌好有中式風格,例如銅錢、吉祥、八寶。呢度嘅湯底都有特別嘅選擇。好似生椰蕃茄湯,真係好特別,椰香同蕃茄味完美融合,飲落去超濃郁,好有層次。而重慶麻辣湯就真係夠麻夠辣,仲可以選擇辣度,嗜辣嘅朋友一定唔會失望。我哋兩個人各自叫咗一碗麵,每碗都揀咗6個配料。佢哋嘅配料都幾多選擇,而且有啲幾特別,例如牛黃喉、毛肚、手搥牛肉丸同埋蒜香墨魚丸。牛黃喉同毛肚食落去好爽脆,完全冇腥味;手搥牛肉丸啖啖肉,好Juicy;蒜香墨魚丸有濃郁嘅蒜香,配埋墨魚嘅彈牙口感,真係好滿足。而佢地既麵都有幾款唔同選擇,我哋試咗土豆粉同番薯粉。土豆粉比較特別,好似粗粗嘅米線,但又帶有煙韌嘅口感,食落去有啲Q彈;番薯粉則係比較滑溜,每一口都吸晒湯汁嘅精華,食落去好滿足。除咗麵之外,我哋仲叫咗藤椒魚皮小食嚟試下。魚皮好爽脆,藤椒微微嘅麻香,唔錯唔錯。佢哋嘅特飲都幾有創意:洛神花山楂蘋果同埋酸梅青檸烏龍茶。洛神花山楂蘋果酸酸甜甜,飲落去好解渴;酸梅青檸烏龍茶就係清新中帶有一點酸梅嘅鹹味,幾特別。食完辣野,要食啲甜野,桂花蜜烏梅冰粉,呢個甜品清涼解膩。總括嚟講,喺25樓食車仔麵真係幾
你諗過係25樓食車仔麵未?我真係未諗過。

佢哋嘅餐牌好有中式風格,例如銅錢、吉祥、八寶。

牛黃喉同毛肚食落去好爽脆,完全冇腥味;

食完辣野,要食啲甜野,桂花蜜烏梅冰粉,呢個甜品清涼解膩。

總括嚟講,喺25樓食車仔麵真係幾特別,食物都有特色,如果你鍾意試新嘢,呢度絕對值得一試!
2024-08-13
$100 (Dinner)
  • 吉祥套餐
2025-01-02 259 views
冒喜地址: 上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓===================== 出了糧實現湯麵多餸自由,吉祥套餐6餸。貴州脆哨是 脆豬油渣粒、滑雞片、五花腩,豬肚,油麥菜同蒿筍湯底要了生椰蕃茄湯,不同辣度迎合不同人,酸甜清新主食有麵或白飯,湯好飲餸多選擇。自家製鳥梅冰粉,烏梅味冰粉本身就自帶味道jelly 般 $15 試了特飲洛神花山渣蘋果酸酸甜甜紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G04及G05A號舖灣仔分店║灣仔謝斐道250-274號杜智臺地下6號舖北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖
冒喜

地址: 上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
=====================

湯底要了生椰蕃茄湯,不同辣度迎合不同人,酸甜清新

主食有麵或白飯,湯好飲餸多選擇。

自家製鳥梅冰粉,烏梅味冰粉本身就自帶味道jelly 般

$15 試了特飲洛神花山渣蘋果
酸酸甜甜

紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G04及G05A號舖
灣仔分店║灣仔謝斐道250-274號杜智臺地下6號舖
北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖
2024-12-20 391 views
今天我和朋友去了上環這間餐廳吃午餐。秘製藤椒魚皮($48):藤椒魚皮口感獨特。吃起來彈牙且不會過於油膩,令人回味。吉祥套餐:秘製香辣湯潮汕牛肉丸,潮汕蒜香墨魚丸,滑雞片,美國肥牛,滑牛肉,豬大腸麵:這碗秘製香辣湯麵的搭配非常豐富,讓人一口氣就想吃各種配料。首先,湯底醇厚,辛辣的味道恰到好處,濃郁卻不會過於刺激,讓人感到一種舒暢火熱感。潮汕牛肉丸口感彈牙,肉質鮮嫩,鮮美湯汁在咬下去時炸開,讓人回味無窮。搭配上蒜香墨魚丸,墨魚丸的香氣和獨特口感,增添海鮮風味,讓整碗麵味道層次更豐富。滑雞片略帶肉汁,口感滑嫩,與湯麵的辣味形成良好的平衡。美國肥牛脂肪分布均勻,煮到適中的火候後,肉質變得柔嫩,與湯底相互融合,讓每一口都充滿肉香。滑牛肉的口感也不錯,咬下去時感受到細膩肉質,讓人一再想回味。豬大腸則是這碗麵的另一個亮點,嚼勁十足,吸附湯汁後風味更讓人驚喜,增添了整體豐滿感。生椰番茄湯潮汕牛肉丸,潮汕蒜香墨魚丸,美國肥牛,五花腩片,娃娃菜,油墨菜米線:椰汁的濃郁與番茄的酸甜完美融合,讓湯底糅合熱帶的甜美與酸香。椰子的香氣為湯增添獨特風味,使整道菜更清新可口。米線有很好的吸湯能力,搭配這樣的鮮美湯底,
今天我和朋友去了上環這間餐廳吃午餐。

秘製藤椒魚皮($48):

藤椒魚皮口感獨特。吃起來彈牙且不會過於油膩,令人回味。

米線有很好的吸湯能力,搭配這樣的鮮美湯底,口感滑潤,十分入味。

潮汕牛肉丸的彈性讓人愛不釋手,每一口都感受到肉質的鮮嫩。而蒜香墨魚丸則釋放出濃郁蒜香味,墨魚鮮香更為湯增添海味,使整體口感更加豐富。

美國肥牛的嫩滑搭配五花腩片的油脂,帶來了肉類的雙重享受。兩者在湯底的浸泡下,肉質變得更為鮮嫩,油脂的融化讓湯更香郁。

娃娃菜和油墨菜使菜品的色彩更豐富,還為整道菜增添清新的口感,平衡了豐富肉類帶來的油膩感,增加營養價值。

2024-12-20 379 views
⭐️紅油涼拌豬肚,首先嚟到嘅係呢一個小食我同朋友本身我非常鍾意食豬肚,所以就揀咗呢一個涼拌豬肚,辣辣地非常開胃,而且份量都幾多,餐廳用自家調製嘅辣醬,整體味道都非常高質!⭐️洛神花山楂蘋果,絕對冇防腐劑同埋味精所以整體上都唔會好甜,啱晒我飲!食辣嘢點少得呢一啲養生嘅飲品。⭐️梅青檸烏龍茶,呢個都比較清淡,而且味道都幾特別喺出邊都未飲過呢一隻味道!朋友都話幾好.⭐️吉祥套餐養生白胡椒湯蕃薯粉配搭美國肥牛,油麥菜,蓮藕片,牛丸! 佢都白胡椒湯底味道非常濃郁,冬天呢一個時間就係暖笠笠我哋都忍唔住飲咗幾啖,真係唔錯,而且唔會話好鹹,加咗番薯粉,煙煙韌韌非常好食,味道同個湯頭都非常match! 鍾意食胡椒湯嘅朋友絕對不能夠錯過! 牛丸都幾好食,充滿牛肉嘅香味!⭐️另一個吉祥套餐生椰番茄湯配番薯粉加鵪孰蛋,滑牛肉,牛黃候,鴨血 ,豆腐串!餐廳嘢食份量真係非常多,六個餸呢一個價錢嚟講真係唔算太貴,呢一區嘅價錢嚟講,CP值算係非常高!佢牛肉非常好食,食得出係新鮮嘅牛肉,豆腐寸就吸收晒蕃茄湯底嘅精華,非常吸汁同埋好食,墨魚丸亦都爽口彈牙係餐廳嘅招牌餸菜!都加咗鴨血,總共俾咗六件,份量都真係多同埋味道都唔錯!餐廳位
⭐️吉祥套餐
⭐️另一個吉祥套餐

餐廳位置到非常方便,喺上環地鐵站行過去都非常近我哋午飯時間去都有好多上班一族,非常多人,有機會會再返嚟試吓!

餐廳原來總共有四間分店!
📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G04及G05A號舖
📍上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
📍灣仔分店║灣仔謝斐道250-274號杜智臺地下6號舖
📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖

下次經過附近都可以再去試吓⭐️
2024-12-18 222 views
每次經過呢間冒喜,都排長龍。而且呢間既評語都幾好,今日就外賣自取試一試。我地今次排隊大約排左20分鐘。我地分別揀左八寶套餐同吉祥套餐。八寶套餐係可以揀8款食物。魚腐潮汕手搥牛肉丸潮汕蒜香墨魚丸芝士腸鵪鶉蛋豆卜金菇篙筍湯底方面,佢地有好多選擇,有分辣同唔辣。我就揀左唔辣既鮮茄濃湯。個湯好濃郁,蕃茄味好好味。而且可以揀多蒜,多蔥,多芝麻。麵底都有幾款選擇,我就揀左番薯粉。吉祥套餐就可以揀6款食物。芝士腸滑雞片豆皮娃姓菜雲耳蓮藕片湯底同事就揀左黃金酸菜湯(帶麻)。同事話麻都好味。麵佢都揀左番薯粉。我地都覺得會選擇呢間原因係佢多湯底揀,而且湯底好味。

八寶套餐係可以揀8款食物。

魚腐
潮汕手搥牛肉丸
潮汕蒜香墨魚丸
芝士腸
鵪鶉蛋
豆卜
金菇
篙筍

吉祥套餐就可以揀6款食物。

芝士腸
滑雞片
豆皮
娃姓菜
雲耳
蓮藕片

我地都覺得會選擇呢間原因係佢多湯底揀,而且湯底好味。
2024-12-12 316 views
最近我來到位於上環的冒菜餐廳,位置都幾特別,裝修似前身係一間omakase餐廳。我點了自選吉祥套餐(6餸+主食+指定湯底),並加了麻辣豬肚。仲點了自家製的山楂蘋果洛神花飲和青梅青檸烏龍茶,搭配秘製沾醬。湯底方面我選擇了 餐廳推薦嘅貴州臭豆豉辣湯和 黃金酸菜湯。 貴州臭豆豉辣湯帶有獨特的醇厚風味,香辣之中帶有豆豉的獨特香氣,讓人一試成主顧。 黃金酸菜湯湯底酸爽可口,讓整碗冒菜更加開胃。另外佢地嘅食材特別。魚腐口感滑嫩,吸附湯汁後更加美味。潮汕手搥牛肉丸,彈性十足。蒜香墨魚丸,墨魚的鮮味和蒜香的搭配,充滿風味。貴州丁家脆哨,Google後先知道原來係類似豬油渣嘅嘢,酥脆得黎又唔會膩。滑牛肉不過不失貢菜清脆的口感, 好食。麻辣豬肚的唔係太辣,但係幾香口,麻辣的香氣讓人忍不住一口接一口。飲品我地揀左自家製山楂蘋果洛神花,酸甜適中,清爽可口,有解膩效果。青梅青檸烏龍茶味道比起之前個個跟酸同甜。 📍 地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓

湯底方面我選擇了 餐廳推薦嘅貴州臭豆豉辣湯和 黃金酸菜湯。
黃金酸菜湯湯底酸爽可口,讓整碗冒菜更加開胃。

另外佢地嘅食材特別。
魚腐口感滑嫩,吸附湯汁後更加美味。
潮汕手搥牛肉丸,彈性十足。
蒜香墨魚丸,墨魚的鮮味和蒜香的搭配,充滿風味。
滑牛肉不過不失
貢菜清脆的口感, 好食。

青梅青檸烏龍茶味道比起之前個個跟酸同甜。

📍 地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
2024-12-06 443 views
今日去左上環一間餐廳食而家勁hit嘅冒菜, 又真係幾惹味😋吉祥套餐第一碗點左黃金酸菜湯, 配料有魚腐、墨魚丸、滑雞片、豆皮、油麥菜同海帶結, 麵就點左土豆粉。湯底唔太酸反而麻味非常出, 另魚腐都幾大軟熟, 墨魚丸係彈性口感, 油麥菜同海帶結就爽口, overall層次豐富, 而土豆粉就吸收曬湯汁嘅精華, 好開胃第二碗就試生椰蕃茄湯, 配蟹籽蟹粉丸、竹輪卷、午餐肉、美國肥牛、五花腩片同冰豆腐, 麵係火鍋麵, 湯底椰味同蕃茄味都超濃好出色!!呢碗嘅肉同丸類多啲, 感覺上好似打緊binlo咁, 火鍋麵同樣都係煮得岩岩好keep到有彈性, 岩曬係啲凍嘅天氣食洛神花山楂蘋果飲品試左特飲洛神花山楂蘋果, 味道會甜少少帶微酸, 用餐後飲可以幫助消化酸梅青檸烏龍茶另外試埋酸梅青檸烏龍茶, 呢款就比較fresh, 酸梅同青檸味都幾出, 茶底令成支野加左層次感自家製桂花蜜烏梅冰粉最後食埋甜品自家製桂花蜜烏梅冰粉, 啲冰粉嘅texture勁smooth, 桂花味好香, overall超滿足
今日去左上環一間餐廳食而家勁hit嘅冒菜, 又真係幾惹味😋

吉祥套餐

洛神花山楂蘋果

酸梅青檸烏龍茶
自家製桂花蜜烏梅冰粉

港島區嘅野食俾我嘅感覺都偏貴,但呢間冒菜喺上環呢個地段, 竟然可以做到晚市都只係幾十蚊一大碗麵,環境仲要坐得好舒服,食完即刻忍唔到分享呢間餐廳俾身邊嘅人知。我地各自都嗌咗吉祥套餐,$66 就有6餸,我個碗嗌咗潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、滑牛肉、貴州丁家脆哨、鴨血、芫荽配生椰蕃茄湯,嚟到就率先飲啖湯試下味,無諗過椰子同蕃茄味可以咁夾,係清新開胃,就算份量好多都忍唔住食哂成碗麵!本身對於啲餸都唔抱太大期望,話哂都只係 $66, 點知佢竟然全部餸都好出色,私心推薦潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸同貴州丁家脆哨。啲丸真係同我以前喺潮洲食嘅一樣咁好味,唔同出面間間都係入貨返黎,間間都一樣味。而貴州丁家脆哨呢樣野,menu 竟有介紹話係貴州非遺美食,佢係一粒粒脆脆。我會形容係有啲似豬油渣,但唔會feel 到肥膏,超脆口,一啖麵夾幾粒餸竟然好夾。另外隨餐仲有個沾醬,唔辣,所有餸點落去都好夾。好難形容嘅味道,大家真係要食咗先明!朋友嗌左差唔多嘅餸,但配黃金酸菜湯,辣得好過癮,呢啲秋冬嘅天氣食麵好適合。另外我地都有加個藤椒魚皮,$48 一大碟,食得好過癮。野飲方面,我就希望可以少啲甜,會更加好飲。

另外我地都有加個藤椒魚皮,$48 一大碟,食得好過癮。

野飲方面,我就希望可以少啲甜,會更加好飲。

2024-11-29 367 views
久唔久四川癮會發作,想食下香辣野,見冒喜係返工附近就黎試下,點知入座不久已好快坐無虛席,睇黎都有口碑!🍜吉祥套餐 $66 - 可任選六款菜式,配料選擇非常多,我就簡左魚腐、潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、冰豆腐、娃娃菜、美國肥牛(+$3),重慶麻辣湯同薯粉。重慶麻辣湯夠麻夠辣,食得非常過癮!其中我最鐘意牛肉丸,牛味好濃郁,而美國肥牛肥瘦適中,牛香十足!其他食材都一樣好味,份量好多,食完超飽!而先生都一樣簡左吉祥套餐,湯底選擇左黄金酸菜湯,酸酸辣辣非常開胃!佢最鐘意既食材係潮汕蒜香墨魚丸,鮮甜既墨魚,再加埋蒜香十足,食落十分彈牙!魚腐、娃娃菜吸曬湯底精華都好正!推薦大家可以加配冒喜秘製醬汁(+3),係餐廳以蒜頭、香椒、鼓油等等材料特別調製,點落麵或食材到都一流!桂花蜜烏龍冰粉 $18 - 山渣獨特的酸甜味,桂花蜜的清甜,搭配果凍的清爽口感,讓人一口接一口,解辣一流!洛神花山楂蘋果 $28 - 洛神花山楂蘋果味道酸甜開胃,而且生津解渴。最欣賞佢個包裝夠曬心思,飲唔曬仲可以拎走唔浪費!酸梅青檸烏龍茶 $28 - 青檸酸度適中,讓人感覺清爽提神。烏龍茶的底韻則帶來一絲淡雅的回甘,讓整杯飲品更加

酸梅青檸烏龍茶 $28 - 青檸酸度適中,讓人感覺清爽提神。烏龍茶的底韻則帶來一絲淡雅的回甘,讓整杯飲品更加平衡。
2024-11-26 346 views
黃金酸菜湯吉祥套餐(6款) 海帶結, 潮汕手槌牛肉丸, 五花腩片豬大腸, 牛黃喉, 鴨血五花腩片有濃既肉味, 質感爽彈牛黃喉脆口配埋秘製醬汁特別正牛肉丸清淡而富有鲜香,Q彈可口生椰蕃茄湯呢個湯底真係必選, 原來椰子味同蕃茄係perfect match酸酸甜甜開胃清爽潮汕蒜香墨魚丸, 美國肥牛,貴州丁家脆哨牛黃喉,豆腐串, 蓮耦片丁家脆哨係貴州既非物質世界遺產美食用上肥多瘦少既豬肉切成丁,經油炸後再放入醬油提香, 甜酒酿上色. 就會變成入口香脆既油渣加配冒喜秘製醬汁有濃郁椒香蒜味,就好似湯渣配豉油咁有提鮮作用突顯食材本身令層次昇華秘製滕椒魚皮涼伴小食非常爽滑脆口, 份量又多味道又麻又辣
黃金酸菜湯
吉祥套餐(6款)
海帶結, 潮汕手槌牛肉丸, 五花腩片
豬大腸, 牛黃喉, 鴨血
五花腩片有濃既肉味, 質感爽彈
牛黃喉脆口配埋秘製醬汁特別正
牛肉丸清淡而富有鲜香,Q彈可口

生椰蕃茄湯
酸酸甜甜開胃清爽
潮汕蒜香墨魚丸, 美國肥牛,貴州丁家脆哨
牛黃喉,豆腐串, 蓮耦片

丁家脆哨係貴州既非物質世界遺產美食
加配冒喜秘製醬汁
有濃郁椒香蒜味,就好似湯渣配豉油咁有提鮮作用
突顯食材本身令層次昇華

秘製滕椒魚皮涼伴小食
非常爽滑脆口, 份量又多
味道又麻又辣

2024-11-21
2024-11-08 635 views
入去觀感已經差5個人入去分開坐都正常ok 預左咁隔離枱走左想左右兩張枱坐其實都係4人換4人都唔得話張枱左預俾人既咁ok 點知下個人過嚟話2人佢哋自己mark 左5人,即係本身俾我哋之後問返唔該可唔可以轉又勁無禮貌勁大聲話唔俾轉總之無4個人點都要搭枱廁所又係爛既嘢食種類已經唔多但個點餐app 不過重覆勁亂黎到個土豆粉勁怪湯又勁厚油唔知係咪大陸嘢真係無下次無正常禮貌真係唔會想再入重要e個價錢大把選擇建議去隔離街個四川粉麵好食好坐又無咁貴
入去觀感已經差

重要e個價錢大把選擇

建議去隔離街個四川粉麵
好食好坐又無咁貴
2024-10-03 1350 views
今次搵食嚟到上環,食吓呢間四川冒菜呢間餐廳喺商業大廈嘅高層,裝修格局有啲似樓上酒吧餐牌有少少似車仔麵咁,由湯底,配料都可以自己配搭由4個餸到8個餸,肉/菜/丸 都有唔少選擇視乎客人選擇,可以加配飯/麵做主食上菜果吓都有啲嚇親,份量都幾大配菜就建議簡嘅吸湯選擇,例如枝竹同豆腐串我地叫嘅係香辣湯同埋重慶麻辣湯雖然叫嘅係小辣,但係都幾夠味建議唔好第一次就挑戰大辣每款配料都幾足料,如果好似我地咁加埋麵做主食都真係幾飽!我地加左飲品洛神花山楂蘋果,正常發揮最後就加埋個冰粉解解辣,夠哂清涼整體呢講,呢間野幾啱鍾意食辣嘅朋友
今次搵食嚟到上環,食吓呢間四川冒菜
呢間餐廳喺商業大廈嘅高層,裝修格局有啲似樓上酒吧

餐牌有少少似車仔麵咁,由湯底,配料都可以自己配搭
由4個餸到8個餸,肉/菜/丸 都有唔少選擇
視乎客人選擇,可以加配飯/麵做主食

上菜果吓都有啲嚇親,份量都幾大
配菜就建議簡嘅吸湯選擇,例如枝竹同豆腐串
我地叫嘅係香辣湯同埋重慶麻辣湯
雖然叫嘅係小辣,但係都幾夠味
建議唔好第一次就挑戰大辣
每款配料都幾足料,如果好似我地咁加埋麵做主食
都真係幾飽!

我地加左飲品洛神花山楂蘋果,正常發揮

最後就加埋個冰粉解解辣,夠哂清涼
整體呢講,呢間野幾啱鍾意食辣嘅朋友
2024-09-18 1347 views
近期見香港出現好多重慶菜,但係要咁靚既地方食冒菜就真係第一次!冒喜Mao Hey 就近上環地鐵站商廈頂層,華麗酒吧裝修特色,店面不大坐又寬又舒服門口有條花花走廊係打咭位!冒菜主要食重慶小面同成都冒菜,極具川味特色,菜品豐富點餐方式:先揀配菜及湯底可配麵和餐飲。套餐可揀4款、6款或8款配菜,選擇繁多,選擇困難仲可以點大廚預設好既套餐(肉食王、素食餐、毛血旺或牛魔王套餐)麵食配土豆粉、米線、粟米麵或番薯粉,細食可以只簡餸唔點食麵。仲有冒喜秘製醬汁及湯底!辣度慎選!小辣係平時出面既中辣,初次來食都要有心理準備!我地分別點左重慶麻辣湯同秘製香辣湯(升級版),湯頭香麻香辣味十足已經流哂口水😋 大大個碗色彩繽紛,已經食慾大增!食材樣樣都好新鮮,必點黑毛肚,潮汕手搥牛肉丸,鴨血,豆腐串,吸汁到爆!因為冒菜辣度十足,推介大家點埋桂花蜜烏梅冰粉!當刻幫我解解辣,而且山渣花花果凍爽爽地食得好過癮!下次必定試埋生椰蕃茄湯
門口有條花花走廊係打咭位!

冒菜主要食重慶小面同成都冒菜,極具川味特色,菜品豐富

2024-09-11
$100 (Dinner)
2024-09-12 966 views
中上環打工仔新既食堂呀!冒喜主打川式麵食小食,辣出一身汗,好爽呀!銅錢套餐一個銅錢套餐可以有4款食材,葷食素食都有,大推墨魚丸,爽口彈牙,大大粒好有口感,墨魚味又重🍢另外鵪鶉蛋都好好味,好香好彈牙🥚滑牛肉同牛丸果啲都好正,牛味十足,煙煙韌韌好有口感🥩主食亦有唔同選擇,土豆粉真係要試下,煙韌有口感,有啲似烏冬,幾特別🍜而湯底一定要試生椰蕃茄湯,蕃茄湯好濃椰子香,口感細滑,唔食辣既朋友就岩晒🍅其他湯底都好值得試架!藤椒魚皮小食都有幾款選擇,魚皮就係其中一款,魚皮口感爽脆彈牙,配上醬汁,辣辣地,好惹味🐟特飲山楂蘋果茶,烏龍檸檬茶,兩杯都幾好飲,酸酸地好開胃🥤冒喜三間分店地址:📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖📍上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓 📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號

銅錢套餐

藤椒魚皮

特飲
山楂蘋果茶,烏龍檸檬茶,兩杯都幾好飲,酸酸地好開胃🥤

冒喜三間分店地址:
📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖
📍上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號
最近想吃一些米線,小編拉上朋友到上環的這家餐廳吃飯,餐廳主打川菜特色米線,感覺特別。八寶套餐 $72餐廳有幾款招牌湯底,分別是升級版的香辣湯、重慶麻辣湯以及生椰蕃茄湯;而魚腐、潮汕手搥牛肉丸和毛肚都是餐廳推介食材。小編最後選了最新推出的湯底生椰蕃茄湯+$5,濃郁的蕃茄湯底帶著椰子的香味,味道獨特,蕃茄帶有香椰香,配料包括魚腐、竹輪卷、鵪鶉蛋、冰豆腐、鮮冬菇、金菇、萵筍、雲耳,其中的魚腐咬下去入味鬆軟,很喜歡它的口感。八寶套餐 $72同樣都是叫八寶,湯底換成了養生白胡椒湯,白胡椒香味喝下去清甜,令人喝下去暖洋洋。配料包括魚腐、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、蟹柳、鵪鶉蛋、娃娃菜、油麥菜、雲耳,墨魚丸口感彈牙,娃娃菜、油麥菜吸收了胡椒湯底的精華,入口很滿足。自製洛神花山楂蘋果 $15飲品是自家製的,帶有些許甜味但不會過甜,隱約能嗅到山楂的香味。自製桂花蜜烏梅冰粉 $18冰粉口感冰涼,帶有烏梅香氣,配上桂花蜜確實很適合。

八寶套餐 $72

八寶套餐 $72

自製洛神花山楂蘋果 $15

自製桂花蜜烏梅冰粉 $18
冰粉口感冰涼,帶有烏梅香氣,配上桂花蜜確實很適合。
  • 吉祥套餐