2025-02-04
見最近Openrice有唔少人推介呢間餐廳嘅菜式同環境喺上個月尾我抽到時間同朋友一齊食。間餐廳係位於上環嘅一個商舊式既商業大廈我黎到既第一個印象就畀佢個門口吸引住非常有高級感!呢總廚師承西班牙米芝蓮 Jose Vicente Mascaros名廚👨🏼🍳大廚善將食材優化,神還原食物原味, 將味道提升到3星層次🌟🌟🌟呢間餐廳既內部擺放左好多畫🖼️,非常有藝術氣氛同情調‼️🎨🖌️🥰而且呢度仲設有好多既打卡位‼️📸岩晒我呢d鐘意食好野之餘又可以打卡既人‼️📸💃🏼😍非常適合搞閨蜜聚會👯♀️同情侶慶祝週年紀念👩❤️💋👨‼️餐廳仲設有免開瓶費,好適合一班人搞慶祝活動或包場。最新推介Sabor 杏花雞匣系列 Sabor Chicken Box Set🐓:菜式系列選用肇慶市封開縣杏花雞,廣東三大名雞之首. 吃起來有清、鮮、甜、爽、骨香之感‼️被客人冠以凌駕中環四雞🐔😋1.Chicken Liver Pate 高濃度雞肝醬濃郁雞肝味道,配上爽脆自家焗製水晶包,齒甲留香好岩做前菜,非常開胃!👍🏼2.Grilled Cuttlefish with Alloli餐廳職員好詳細講解呢道菜式,個Cream係用CO2去整既,
岩晒我呢d鐘意食好野之餘又可以打卡既人‼️📸💃🏼😍
非常適合搞閨蜜聚會👯♀️同情侶慶祝週年紀念👩❤️💋👨‼️
餐廳仲設有免開瓶費,好適合一班人搞慶祝活動或包場。
1.Chicken Liver Pate 高濃度雞肝醬
餐廳職員好詳細講解呢道菜式,個Cream係用CO2去整既,而材料係加左蕃茜,蒜頭,旦黃。加入 CO2, 另個醬身好似同我地平時食蛋糕果d cream咁滑!而且cream嘅味道非常特別將cream點埋口感彈滑墨魚食簡直係好不一樣既味覺衝擊‼️💯
3. Oven Baked Chicken 烤杏花雞肉
店員用60 度威士忌酒 點火灑上雞面,再攞番入去廚房整熟➕拆骨用。折骨後盒係用松果木裏面擺放煙燻再焗成,去皮拆骨後每口都是滑雞原味,配以青檸鹽及喜馬拉雅山礦物鹽,提升雞原味層次!🐔食入口質感非常香滑同無諗到雞胸肉原來係可以咁嫩~
4. Chicken-skin Oil Rice雞皮油香飯
全亞洲獨有製法,先將杏花雞淋上秘方的威士忌酒再點火,另酒滲入每吋雞皮裡,之後撕皮再焗至金脆,再以瓦煲將雞油的精華炊成泰香米飯。開蓋時,再灑上自家調製醬汁,食落口雞皮超級香脆‼️加埋調醬汁非常香甜惹味‼️吃時充滿著幸福感‼️🤤