2022-11-15 437 views
趁餐廳轉秋冬Menu之前,分享下我喺上環食Fine Dining嘅經歷啦!今餐係慶祝朋友生日而食,朋友推介咗呢間位置上環永吉街嘅餐廳食Fine Dining。雖然餐廳堂食座位比較少,如果提早預約嘅話星期五夜晚都唔會冇枱嘅。餐廳推出5 Course Set,每人港幣500蚊,Book完枱之後店員會請我地預早兩日決定兩款主菜同甜品。我地都充分利用咗人數嘅優勢,試到幾多就幾多。每道菜都有大廚嘅講解,仲推介我地應該點樣食。咁多Fusion菜式裏面,我最喜歡嘅係臘腸卡邦尼手工意粉。佢地嘅手工意粉外型好似刀削麵,而且用火槍烤過,食落口口感好特別。大廚特別推介我地將溫泉蛋嘅蛋漿撈埋落卡邦尼醬裏面,令醬汁更加Creamy同惹味。用臘腸取代煙肉亦都係一個別出心裁嘅選擇。醋漬西瓜 配 酸梅粉、馬斯卡邦芝士、合桃、羅勒油蟲草花忌廉湯臘腸卡邦尼手工意粉 配 溫泉蛋香煎昆士蘭石斑魚 配 奶油酸菜汁慢煮五花肉 配 四川花椒燒烤醬、香茅薯蓉自家制酸種菠蘿包 配 花生小紅莓牛油香橙西多士 配 意式蛋黃醬

醋漬西瓜 配 酸梅粉、馬斯卡邦芝士、合桃、羅勒油

醋漬西瓜 配 酸梅粉、馬斯卡邦芝士、合桃、羅勒油