2023-08-02 186 views
屯門好好食薯粉之一!地點比較近屯門西鐵站,唔係住屯門既人比較方便。平時去食通常會叫酸辣湯薯粉,佢嘅酸都幾酸吓,鐘意食酸嘅人,可以試下。同埋一定要叫薯粉,佢嘅湯係好夾薯粉,唔夾米線。有一次失手叫咗米線,成餐都食得好唔開心。今次試下唔同嘅湯底,叫咗金湯同麻辣,金湯係酸辣加麻辣嘅味道,食落去好似食緊酸菜魚湯咁,我個人係幾鐘意,同薯粉都夾到。麻辣就一般,少咗啲麻辣感,通常麻辣食完個口有少少麻麻地,但佢冇咗哩種感覺。至於啲餸,豬頸肉係切到一條條咁,食起上嚟冇咁油膩,有啲人會鍾意食大大嚿嘅豬頸肉,但我覺得太油膩,食幾嚿就唔會想食。豬大腸都係細細塊,醃得都幾入味。小食最鐘意係食圖片個款(唔記得叫咩名:~ $29價錢唔平,得幾條。)但炸得啱啱好。另外一款都會成日叫嘅小食係芝麻醬萵筍絲,萵筍絲好脆,口咁勁清新,食得太多辣嘢,可以中和下個口。下午茶($43一餸)餸同薯粉份量比較少,但就唔駛點排隊,試過中午($49一餸)去食要大排隊,但份量真係多好多,價錢都貴幾蚊。
屯門好好食薯粉之一!
金湯豬頸肉薯粉

麻辣豬大腸薯粉