2023-02-24
初遇早兩日入咗粉嶺名都商場搵野食,原本以為A1出口出係最快最方便,點知一出見到名都商場嘅輪椅升降台壞咗,仲要話維修無期,出咗閘嘅我好徬徨,立即去客務中心問職員問點去名都商場,佢即比單程票我,叫我搭升降機(站內往金鐘站)落地面C出口出,由地面行返對面就得。老實講全程站內無通告話比人知A1出口個輪椅升降台壞咗,港鐵最新廣告做得幾靚都無用,仲話貼心服務殘疾人士,印張通告通知輪椅人士有幾難,好似我哋生出嚟就係預咗要兜路咁,名都商場反而有張貼通告通知,真係唔知好笑定好嬲好?!兜路都兜咗接近半粒鐘,火氣未散就入咗去食台灣野,降降溫食下鍾意食嘅野先!入咗一間叫「初遇」嘅台灣菜餐廳,入面裝修好靚,主要係木系,枱與枱之間雖然逼逼地,但通道算闊落,方便輪椅人士入去食!1.慢烤雞腿蛋吐司$38+$8黑糖珍珠奶茶(8/10)呢個慢烤雞腿蛋吐司係必食,吐司哄得外面好脆,雞腿肉質嫩滑,配埋流心蛋簡直正呀!黑糖珍珠奶茶好滑,茶味少少出又搶唔到奶茶味,唔錯!👍👍👍2. 紅燒牛肉麵 拼 古早滷肉飯$48+$8芋香珍珠奶茶(8/10)呢個紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯份量算多,下午茶嚟講好抵食,牛肉雖然得1舊,但夠淋,滷肉飯嘅飯
1.慢烤雞腿蛋吐司$38+$8黑糖珍珠奶茶(8/10)
黑糖珍珠奶茶好滑,茶味少少出又搶唔到奶茶味,唔錯!👍👍👍
呢個紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯份量算多,下午茶嚟講好抵食,牛肉雖然得1舊,但夠淋,滷肉飯嘅飯似珍珠米,有咬口,滷肉算多!再加$8有埋芋香珍珠奶茶簡直超級抵食, 呢個護香珍珠奶茶有淡淡香芋味,奶同茶嘅味調得啱啱好,唔會搶到芋香味!👍👍👍
3.士林鹽酥魷魚$38(8/10)
呢個魷魚炸得好酥脆,入面熱辣辣又彈牙,一份有大約14條,份量算多,幾抵食!😋😋😋
4.紫薯拉絲起司蛋餅$39(8/10)
呢個蛋餅外面煙煙靭靭,皮又薄,紫薯蓉又多,紫薯味香濃,仲要一碟有6舊,份量算多,唔錯!👍👍👍
2人總共價錢$179
個人口味總評分:8/10
地址:粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓58號舖
#初遇 #台灣菜 #香港美食 #粉嶺美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong