6 day(s) ago
🤩開胃小食(Amuse Bouche) 🤩龍蝦濃湯豪華版,西班牙紅蝦(Deluxe Lobster Bisque with Carabineros Red Prawn ) 呢個龍蝦濃湯真係好鮮甜,湯底夠濃郁,海鮮味十足。紅蝦肉質嫩滑,帶有少少鹹香味,啱啱好提升咗整體層次。呢個開場確實好吸引,令人期待後面嘅菜式。🤩番茄薄荷湯 (Tomato Mint soup)番茄湯酸酸甜甜,加入咗薄荷之後有一種清新嘅感覺,飲落好開胃。湯嘅口感比較輕盈,幾適合用嚟做開胃嘅前菜,唔會太重口味。🤩港式黑椒汁紅酒燴牛膝手工日本蘭王蛋意粉 (Hk Style Black sauce red wine braised pepper beef shank fresh pasta) 牛膝煮得好腍,紅酒同黑醬嘅味道好融合,帶有一陣濃郁嘅香氣,入味又唔會太滯。意粉新鮮彈牙,吸收咗醬汁之後每一啖都好滿足,呢道菜分量啱啱好,幾適合一齊分享。🤩36小時慢煮Duck Leg Confit, Risotto on crisp 油封鴨腿、沾醬、迷你意大利飯配米餅油封鴨腿皮脆肉嫩,鴨油香濃,調味恰到好處;迷你意大利飯creamy
🤩番茄薄荷湯 (Tomato Mint soup)
油封鴨腿皮脆肉嫩,鴨油香濃,調味恰到好處;迷你意大利飯creamy且有咬口,配脆米餅層次豐富;沾醬酸甜平衡,為整道菜添清新感。味道濃郁但不膩,法意融合創意十足,賣相精緻,份量適中,是值得一試的高質佳餚!
🤩海陸大餐,西班牙紅蝦同椰殼煙燻阿根廷黑安格斯牛里脊(Surf n Turf with Carabineros Red Prawn and Argentinian Black Angus Tenderloin Medium Rare)
紅蝦同牛扒嘅配搭真係好正,紅蝦鮮甜嫩滑,而嫩牛扒五成熟嘅火候掌握得非常好,外層微微焦香,入面仲係多汁嘅狀態,口感豐富,肉味十足。呢道菜絕對係整餐嘅亮點。
🤩36小時慢煮西班牙Duroc豬腩肉(36 hours slow cooked Spanish Duroc Pork Belly with Kimchi sauce)
呢個豬腩肉真係入口即化,肉質嫩滑,脂肪部分都唔會覺得油膩。如果揀泡菜醬,會有少少辣同酸味,幾有層次感,而照燒醬就偏甜啲,啱唔食辣嘅人。無論揀邊個醬汁都好出色,係一個令人回味嘅菜式。
🤩紐約芝士蛋糕 (NY Cheesecake )
芝士蛋糕質感好綿滑,甜度適中,唔會太甜亦唔會膩口。底層嘅餅乾底又脆又香,同芝士層好夾,係一款經典而又穩陣嘅甜品。
🤩香蕉煎餅(Banana Roti)
香蕉煎餅外層煎得香脆,內裡軟糯,帶有自然嘅香蕉香味,食落甜而不膩。作為餐後甜品,呢個選擇非常適合,亦都好滿足。