2024-12-24
四季椰林海南椰子雞屯門市廣場二期一樓33號舖4個椰子1鍋湯, 不加1滴水雞隻是用上海南文昌雞食椰子雞嘅名店,今次嘗試香港嘅分店用椰子水打邊爐的雞鍋在香港不多真係極力推介,難得喺屯門開咗新店,梗係要嚟朝聖 椰子湯底 $78湯底清香滿滿嘅椰子甜美,用全天然椰子水,湯底原汁原味,水滾後店員會幫手嘛將正宗嘅海南文昌雞,建議可以先飲湯海南文昌雞半隻$158店員幫忙將雞放入鍋 會提醒我哋湯滾起先食雞 雞肉,肉質嫩滑 再配上海南特製沙姜 ,青檸,沙薑,在沾上豉油 肉質口感非常甜 ,加上湯底用上椰子水 不加一滴水 椰子香味非常清甜貴州紅托竹荪$78貴州特有食用真菌 第一次食味道清甜 外型厚身食落脆脆值得一試手打黑虎蝦滑$68蝦滑爽口彈牙 大隻嘅黑虎蝦打成蝦滑保留十足嘅蝦味中山脆鯇魚片$58魚片切到薄薄一片 ,魚生雪白雪白 ,拖一拖水 ,口感非常鮮嫩脆滑,好新鮮,魚肉嘅肉質都好嫩滑娃娃菜$32冬菇鮮$38娃娃菜同鮮冬菇吸收晒湯嘅精華 令到蔬菜更加鮮甜 好滿足金牌非遺臘味煲仔飯(中煲)$118臘肉肥瘦相隔相對薄身容易咬開小小肥膩感飯粒質素唔錯濕度同水份拿捏都幾好。乾濕適中唔會濕爛 咬口煙靭飯焦超香口
屯門市廣場二期一樓33號舖
4個椰子1鍋湯, 不加1滴水
雞隻是用上海南文昌雞
食椰子雞嘅名店,今次嘗試香港嘅分店
椰子湯底 $78
娃娃菜$32冬菇鮮$38
娃娃菜同鮮冬菇吸收晒湯嘅精華 令到蔬菜更加鮮甜 好滿足
金牌非遺臘味煲仔飯(中煲)$118
今餐真係好滿足 地方簡潔舒服
獨特的椰子火鍋體驗 更加覺得簡單嘅食材 更加能食出原汁原味 絕對值得一試