2023-06-15
👨👩👧👦4/6/2023(Sun), A先生的Birthday Dinner🍽一年一度既💁♂️A先生生日🎂,不過因為小朋友仲要考試,所以未能大肆慶祝🙈🙈🙈,唯有近近地一家人去科學園食個晚飯,度過生日既一晚❤。而今晚我地order咗:🔆 Set Dinner x 3落單後先送上一盤法包🥖配鯷魚醬,法包烘得香脆,再加點微甜又帶點鯷魚鹹香味道嘅鯷魚醬,食落開胃好食。🔆 新鮮精選法國生蠔🦪($60/兩隻)兩隻生蠔🦪唔算太大隻,入口新鮮爽口,蠔味唔係太濃帶點點海水味,加少少檸檬汁🍋或者tabasco都唔錯。🔆 煙三文魚牛油果🥑沙律沙律菜新鮮爽脆,上面再放上牛油果🥑蓉同埋煙三文魚,簡簡單單既一個開胃沙律🥗。🔆 法式鵝肝焦糖燉蛋(+$48)見佢幾特別所以要加錢都轉嚟試試,同焦糖燉蛋一樣都有一層薄薄既焦糖脆面,下面既燉蛋入口幼滑,但就唔係甜味而係濃濃嘅鵝肝味,鵝肝嘅味道已經完全融入咗喺燉蛋入面,所以即使食唔到鵝肝嘅質感,但就會品嘗到鵝肝嘅味道,幾特別值得加錢一試嘅頭盤。🔆 法國干邑龍蝦🦞湯(+$50)為食妙妙同A先生都喜愛龍蝦🦞湯,所以今晚都加咗錢轉一碗嚟飲。上枱時碗內先放咗小龍蝦肉,侍應再即場
而今晚我地order咗:
🔆 Set Dinner x 3
🔆 新鮮精選法國生蠔🦪($60/兩隻)
🔆 煙三文魚牛油果🥑沙律
🔆 法式鵝肝焦糖燉蛋(+$48)
🔆 法國干邑龍蝦🦞湯(+$50)
為食妙妙同A先生都喜愛龍蝦🦞湯,所以今晚都加咗錢轉一碗嚟飲。上枱時碗內先放咗小龍蝦肉,侍應再即場注入橙黃色嘅龍蝦🦞湯,龍蝦🦞味道濃郁,湯都好幼滑,但干邑味道就唔係好覺。
🔆 扒大蝦🦐扁意粉🍝($188)
大蝦🦐嘅蝦肉略乾身咗少少 ,扁意粉用上露筍、菇、車厘茄及蒜蓉煮過,入口都香口好味,而且份量都唔少。
🔆 油封鴨腿伴薯蓉($298)
油封鴨腿入口略嫌不夠酥脆,鴨肉偏乾了一點。鴨腿下面有菠菜、烤青瓜🥒同薯蓉,反而呢啲配菜又唔錯,菠菜翠綠,薯蓉入口幼滑好食。
🔆 香烤安格斯肉眼牛扒🥩配薯條🍟($368)
肉眼牛扒🥩我地一如既往都係要medium,上枱時生熟程度剛好,肉眼外層烤得香口,食落軟腍有肉汁,肉味不算太濃。伴碟有香脆嘅薯條、烤青瓜🥒等,小朋友都食得好滿足。
🔆 熱檸水、凍檸茶(餐飲)
🔆 Chardonnay($65/glass)
入口清爽,配合生蠔🦪都唔錯。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整體食評:8/🔟
❤🙆♀️(為食妙妙)整體食評:8/🔟
👉🏻 餐廳環境濶落,星期日食客唔多,都坐得好舒服同服務都好周到
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗(3/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
👉🏻 科學園停車場🅿️有大量車位,泊車唔成問題
👉🏻公共交通方面就差少少,港鐵要去到大學站或者大埔墟站再轉車
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆