2022-07-04
星期日中午,想食輕便啲,ordered咗「酸辣海鮮湯檬」同埋「香茅牛肉撈檬」,見加$12就可以叫埋個「越南滴漏咖啡」當然唔蝕底,要少煉奶。餐廳每張枱,枱頭擺咗一支「是拉差」辣椒醬同埋一樽粉色透透哋明嘅汁,有啲橙色沉澱物喺底,應該係檬粉汁,比起一啲越南餐廳會加埋辣椒同青檸,賣相就差咗少少。「香茅牛肉檬粉」嘅牛肉,食唔到有香茅味,有少少酸白紅蘿白絲拌喺側跟,加埋啲炸香嘅紅蔥同蒜粒,食落啲檬粉好爽又滑,要用埋匙羹先撈得住。「酸辣海鮮湯檬」,雖然湯上邊飄住少少紅油,不過就完全無辣味同酸味,可能用咗蜆肉嚟餚個湯,飲落非常清甜,檬粉加上脆口嘅洋蔥絲同埋金不換香葉,口感十足。飲開「越南滴漏咖啡」,嗰浸雲呢拿奶香係好令人難忘,加上佢用煉奶做底,好多時都會流於過甜,而少咗咖啡豆嘅甘香,今日叫少啲煉奶,味道剛剛好。如果呢間係尋常街邊小店,我會覺得ok。不過,作為一間專做越式牛肉粉嘅專門店,出品就只可以話不過不失,毫無特別之處。