2024-06-09
今日老公帶我嚟食世一煲仔飯《憶食尚》,佢哋嘅臘味真係世一,佢哋嘅煲仔飯無論由臘味至到用嘅大米,都係精心製作精心挑選,尤其臘腸,醬香茅臺酒與土豬鮮肉獨家秘製,適配香港風味調製,嗰種茅台嘅香係我從來未食過架,鍾意飲茅台嘅我哋非常欣賞呢個臘腸,佢哋有自家製工場,全部都係餐廳自家製品牌出品,餐廳入邊都好多買走返屋企自己整嘅臘味架,我自己都忍唔住買咗包臘腸返屋企🤣另外佢哋都可以外賣煲仔飯返去自己整,仲可以連煲一齊買返去整世一煲仔飯🥢廣式臘味煲仔飯呢度嘅煲仔飯真係世一,我試過最好食嘅!首先,佢嘅臘腸真係特別!用咗茅台釀製嘅臘腸,味道香濃,入口Q彈有咬口,臘鴨同臘肉都一流,滋味濃郁,再嚟講下啲飯焦,啲飯焦煮得啱啱好,香脆唔焦口,啲飯底又唔會太濕,啲飯粒都係啱啱好,原來佢哋嘅米都係精心挑選過,餐廳選用五常大米,五常市地處果龍江省南部,擁有肥沃黑土地🥢甜蜜咕嚕肉咕嚕肉炸得鬆脆但係咬落又唔會覺得好油膩,啲肉嘅質地彈牙,醬汁亦都調得好好酸甜平衡🥢瑤柱上湯田園時蔬瑤柱加湯底清甜仲滲透埋蔬菜嘅鮮甜,食落去唔會覺得膩,而且蔬菜煮完仲係翠綠而且咬落爽脆,煮嘅火候啱啱好🍹餐廳特飲特飲有菠蘿汁,帶嚟咗一陣濃郁嘅菠蘿香氣
🥢廣式臘味煲仔飯
🥢甜蜜咕嚕肉
🥢瑤柱上湯田園時蔬
🍹餐廳特飲
特飲有菠蘿汁,帶嚟咗一陣濃郁嘅菠蘿香氣,清新爽口,再加入橙汁,帶嚟一抹酸酸嘅滋味,特飲嘅最後成份係雪碧,啲氣泡令飲品更加清爽,而啲檸檬酸味同甜味互相配合,而另一杯加咗金巴利汁呈淡紅色,金巴利汁嘅獨特味道帶嚟一陣甜香,同埋淡淡嘅果味,令整杯飲品有啲特別嘅層次感同質感,而且兩杯特飲都唔會太甜啱晒我
餐廳另外有玄米、菊花、普洱、鐵觀音可以選擇,我哋選擇咗玄米茶,飲落有淡淡嘅焦香,入口滑順,帶出一種淡淡嘅甘甜,而且飲落真係有一粒粒嘅玄米喺度