2023-06-23
男朋友帶我黎上環文柏廷坊8樓《Table》食晚飯!真係好sweet呀!餐廳環境好優雅,好有氣氛!Hokkaido Uni北海道海膽煙水牛芝士法國牛油多士, 呢個多士係咩事!海膽加芝士,加牛油,再加牛肉汁,完全係濃味加濃味再加濃味,會唔會邪惡得滯呀!不過我鍾意食!👍Scottish Razor Clam,A La Plancha $138又嫩又鮮甜的新鮮蘇格蘭蟶子,超大條,食落去啖啖肉。蟶子味道本身比較清淡,大廚喺下面舖左煙燻甜波椒和蒜蓉調味,令蟶子更加甜,仲食到甜椒的甜味又有蒜蓉的香味。Pasta - Hokkaido Uni Angel Hair.呢個叫做"北海道大學天使頭髮"嘅意粉。用海膽同龍蝦高湯煮成嘅。特別嘅係,佢加咗乾草莓片入,食落去有點酸甜味,很好地平衡了海膽同高湯嘅油膩感。US prime Ribeye.呢個美國頂級肋眼牛排🥩的牛,原來係由家族農場攞貨返嚟嘅,牛係無抗生素或激素,非常安心食用。廚師仲將塊牛切成一小件,方便人客食,可以見到牛肉入邊粉紅色,食落去好重牛味。NZ Tua Tua Surf Clams, Vino Blanc.第一次聽有衝浪蛤呢種蛤,廚師用白葡萄酒
Hokkaido Uni
北海道海膽煙水牛芝士法國牛油多士, 呢個多士係咩事!海膽加芝士,加牛油,再加牛肉汁,完全係濃味加濃味再加濃味,會唔會邪惡得滯呀!不過我鍾意食!👍 Scottish Razor Clam,A La Plancha $138
又嫩又鮮甜的新鮮蘇格蘭蟶子,超大條,食落去啖啖肉。蟶子味道本身比較清淡,大廚喺下面舖左煙燻甜波椒和蒜蓉調味,令蟶子更加甜,仲食到甜椒的甜味又有蒜蓉的香味。 Pasta - Hokkaido Uni Angel Hair.
呢個叫做"北海道大學天使頭髮"嘅意粉。用海膽同龍蝦高湯煮成嘅。特別嘅係,佢加咗乾草莓片入,食落去有點酸甜味,很好地平衡了海膽同高湯嘅油膩感。 US prime Ribeye.
呢個美國頂級肋眼牛排🥩的牛,原來係由家族農場攞貨返嚟嘅,牛係無抗生素或激素,非常安心食用。廚師仲將塊牛切成一小件,方便人客食,可以見到牛肉入邊粉紅色,食落去好重牛味。 NZ Tua Tua Surf Clams, Vino Blanc.
第一次聽有衝浪蛤呢種蛤,廚師用白葡萄酒醬汁和大蒜、小蔥和意大利野茴香花粉簡單烹製而成。為清甜嘅蛤錦上添花,又清甜又有好香嘅香料味,吃完啲蛤仲可以用麵包擦掉醬汁,簡直一百分。