2024-11-15
好耐冇同朋友Meetup食飯今次揀左銅鑼灣呢間食川菜既靚餐廳,香港暫時唯一一間 川菜 fine dining~以古法川菜現代化呈現,為大眾點評黑珍珠一鑽餐廳,米芝蓮一星餐廳 ~好多名人同明星幫襯~集團在四川擁有 8間餐廳 及民宿和酒店的業務,而家仲同香港投資推廣署 合作~餐廳裝潢闊落大方, 氛圍以純白色作主題菜式以花椒為主題,呈現多元化川味,包括香氣味道風味涼菜四宫格胭脂蘿蔔,鮮椒雞樅菌,燈影魚片,醬香鴨舌由左至右食用,味道有淺至深,淡至濃~燈影魚片,參照咗燈影牛肉既做法,薄脆透光,非常特別~醬香鴨舌亦都係非常之入味,齒頰留香~前菜魚子醬甜蝦雞牛湯凍呢個好似啫喱凍嘅前菜造型非常之精緻,再鋪上厚厚嘅四川魚子醬,整道菜鮮味非常~湯蝴蝶花膠湯(山椒精油)好別出心裁嘅蝴蝶造型,仲有我最鍾意嘅花膠~ 可以加幾滴山椒精油令成個湯更出色~主菜宮保蜀南竹胎兒鵝肝大千乾燒關東參甜蜜豆百合土罐貢椒乳鴿青椒汁沸騰韓牛鵝肝煎成一塊塊四方塊,小巧之餘又香口,入口溶化~乾燒關東參非常惹味~豆百合非常清甜,清淡一下味蕾~ 黎品嘗之後既菜式~乳鴿一拎出黎已經香味撲鼻,吃落更係齒頰留香~韓牛以碗呈上,入面仲有好多青椒等
好多名人同明星幫襯~
餐廳裝潢闊落大方, 氛圍以純白色作主題
菜式以花椒為主題,呈現多元化川味,包括香氣味道風味
涼菜四宫格
胭脂蘿蔔,鮮椒雞樅菌,燈影魚片,醬香鴨舌
由左至右食用,味道有淺至深,淡至濃~
燈影魚片,參照咗燈影牛肉既做法,薄脆透光,非常特別~
醬香鴨舌亦都係非常之入味,齒頰留香~
前菜
魚子醬甜蝦雞牛湯凍
湯
蝴蝶花膠湯(山椒精油)
主菜
宮保蜀南竹胎兒鵝肝
大千乾燒關東參
甜蜜豆百合
土罐貢椒乳鴿
青椒汁沸騰韓牛
鵝肝煎成一塊塊四方塊,小巧之餘又香口,入口溶化~
乾燒關東參非常惹味~
豆百合非常清甜,清淡一下味蕾~ 黎品嘗之後既菜式~
乳鴿一拎出黎已經香味撲鼻,吃落更係齒頰留香~
韓牛以碗呈上,入面仲有好多青椒等配菜,職員以滾熱水即時淋下,發出之之聲,椒香麻辣嘅味道係空氣中四散, 牛鮮嫩,入口帶少少麻既微辣感~
主食
老鹽菜煨飯
飯煨得非常入味,飯粒綿綿~
甜品
餐後椒茶
怪味雪糕
糖果(馬卡龍,杏仁薄脆,花椒朱古力)
甜品配茶,最適合不過~
雪糕味怪得黎又幾正~